Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Austrijska pesma izlazi 11. marta

Bićemo zapljusnuti sa nekoliko numera u kratkom periodu s obzirom na to da nam sledi još jedna supersubota, poslednja ove sezone, te i da je delegacijama ostalo još vrlo malo vremena do kraja roka kada treba da pošalju svoje evrovizijske pesme.

Kada će to biti i kako teku pripreme zemalja koje su već završile proces selekcije, možete pročitati u današnjem izveštaju.

🇲🇰 Objavljen deo Andreinog rezervnog nastupa

Makedonska delegacija objavila je juče kratak isečak rezervnog evrovizijskog nastupa koji je Andrea snimila u studiju u Košutnjaku, istom studiju gde se održala i naša „Pesma za Evroviziju 22“.

🇦🇹 Austrijska pesma izlazi 11. marta

Predstavnik Austrije di-džej LUM!X otkrio je da će pesma Halo, završni proizvod njegove saradnje sa pevačicom Pijom Marijom, biti predstavljena u petak, 11. marta. Sudeći po jednoj objavi na Instagramu, Halo će prvi put biti pušten na radio stanici Hitradio Ö3, u jutarnjem programu Wecker am Freitag.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели LUM!X (@lumix_music)

🇬🇧 Britanski predstavnik će biti objavljen ovog jutra

Nakon dugo vremena bez vesti iz Velike Britanije, sa ostrva nam stiže informacija da će globalna grupa muzičkih kompanija TaP Music, koja je sa Bi-Bi-Sijem radila na izboru britanskog predstavnika, ovog jutra objaviti zvanično saopštenje povodom te teme. Nije precizirano šta će tačno objaviti; pretpostavlja se da je u pitanju objava predstavnika i numere, a po internetu se šuška da se radi o pevaču Semu Rajderu.

🇦🇺 Sheldon Riley obećava dobar nastup

Australijski predstavnik Sheldon Riley dao je nekoliko nagoveštaja o tome kako će izgledati njegova scenografija u Torinu. On je izjavio da će nositi drugu masku i autfit nego na takmičenju Eurovision: Australia Decides, kao i da će pozornica biti mnogo velelepnija, a njegov performans na višem nivou.

🇦🇿 🇲🇩 Objavljeni autori azerbejdžanske numere. Moldavci planiraju da dovedu voz na scenu

OGAE Azerbejdžan obelodanio je imena autora koji su radili evrovizijsku pesmu Nadira Rustamlija. Thomas Steengard, iskusan u evrovizijskim vodama, bio je deo tima koji je producirao prošlogodišnju kiparsku numeru El Diablo i sanmarinežansku Adrenalinu, a sarađivao je i sa pobednicom Pesme Evrovizije 2013. Emmelie de Forest na pesmi Only Teardrops. Njemu je pomagao Andreas Stone Johansson, švedski tekstopisac koji je imao udela u pravljenju pesme Too Late for Love u izvedbi Džona Lundvika.

Moldavski predstavnici, članovi grupe „Zdob şi Zdub“ i orkestra „Fraţii Advahov“, otkrili su planove za svoj evrovizijski nastup. Naime, planiraju da na scenu torinskog „Palaolimpika“ dovedu pravi voz, kao i da ubace baku u njega kao deo scenskog nastupa, što bi bio drugi put nakon 2005. da na scenu dovedu baku.

🇮🇸 Tri pesme ostaju na islandskom jeziku

Svi učesnici u polufinalima islandskog izbora Söngvakeppnin obavezni su da pevaju na islandskom jeziku, ali oni takmičari koji prođu u finale imaju pravo izbora da pesmu ili prevedu na engleski za finalno veče, ili da je ostave kao što je i bila. Tri izvođača, Stefán Óli, Sigga, Beta i Elín, te Katla, odlučila su da ponovo pevaju na islandskom, dok će Reykjavikurdaetur and Amarosis pevati na engleskom. Söngvakeppnin 2022 održava se 12. marta u Rejkjaviku.

Lista učesnika finalne večeri je sledeća:

 • Stefán Óli | Ljósið
 • Sigga, Beta & Elín | Með hækkandi sól
 • Katla | Þaðan af
 • Reykjavíkurdætur | Turn this around
 • Amarosis | Don’t you know

🇵🇹 Objavljen redosled nastupanja na portugalskoj finalnoj večeri

Portugalski emiter RTP objavio je redosled nastupanja na finalnoj večeri nacionalnog izbora Festival da Canção 2022, koje je na programu 12. marta:

 1. Pongo e Tristany | Dégrá.dê
 2. Syro | Ainda nos temos
 3. Milhanas | Corpo de mulher
 4. Inês Homem de Melo | Fome de viagem
 5. Aurea | Why?
 6. Os Quatro e Meia | Amanhã
 7. FF | Como é bom esperar alguém
 8. Diana Castro | Ginger ale
 9. Maro | Sausade, sausade
 10. Pepperoni Passion | Códgio 30

🇮🇹 U Italiji se nastavlja snimanje razglednica. Uskoro počinje konstrukcija bine

Nakon Kortine di Ampeco, Peruđe i Mramornih vodopada, kao nove lokacije za snimanje evrovizijskih razglednica dodati su sledeći gradovi: ostrvo Burano kod Venecije, ostrvo Procida kod Napulja, dvorac „Castel del Monde“ u Apuliji i stenovita litica „Scala del Turchi“ (Turske stepenice) na Siciliji. Zamenik direktora zabavnog programa RAI 1, Claudio Fasulo, izjavio je da su prijave za snimanje razglednica za Evrosong 2022 još uvek u toku, te da je cilj snimati na po dve lokacije u svakom italijanskom regionu, što će predstavljati ukupan broj zemalja učesnica (40).

Početak konstrukcije bine u torinskom „Palaolimpiku“ predviđen je za 15. mart, skoro osam nedelja pre finala Pesme Evrovizije 2022. Koncept koji stoji iza dizajna zove se „The Sun Within“ koji se oslanja na pokrete i svetlost kinetičkog sunca. Pozornica će prikazati „pozorišni pokret koji je uokviren vodom i koji će imati bujni italijanski vrt koji prekriva zrake ispred sebe“.