Evrovizija 2022

Austrija 2022 | LUM!X i Pia Maria objavili „Halo“

Austrijski duo za ovu evrovizijsku sezonu — LUM!X feat. Pia Maria — predstavio je svoju takmičarsku pesmu Halo, koju će izvesti u 1. polufinalu.

Kako je ranije i najavljeno, numera je premijerno prezentovana na radio-stanici Hitradio Ö3, u jutarnjem programu Ö3-Wecker. Osim toga, video je emitovan i na TV ÖRF 2 i na evrovizijskom Jutjub kanalu, dok će na TV ÖRF 1 u večernjim satima, u specijalnoj emisiji „Hallo Österreich“ poznato TV lice i dugogodišnji evrovizijski komentator Andi Knoll širu javnost upoznati sa ovogodišnjim predstavnicima Austrije.

Pesma bi se mogla opisati kao klupski elektro-pop s primesama zvuka kasnih 80-ih, početak 90-ih. Video-spot je snimljem u čuvenom bečkom Muzeju istorije umetnosti.

Zanimljivo je kako je predstavljen tim autora:

0,1 % Luca Michlmayr (Dance and Love)
4,4 % Gabriele Ponte (Dance and Love)
0,5 % Gabriele Ponte (Music Life)
31,66 % Anders Nilsen (TONO / Warner Chappell Norway)
31,67 % Rasmus Flyckt (Warner Chappell Scandinavia)
31,67 % Sophie Alexandra Tweed-Simmons (The Very Good Music Publishing / Sony Scandinavia)
Produced by: LUM!X and Anders Nilsen
Mixed by: Florian Feller

Ko je LUM!X?

Lumiks, pravog imena Luka Mihlmajr, rođen je 2002. godine. Lukina majka je Italijanka. Živeo je jedno vreme u Torinu, gradu u kom će ovogodišnji Evrosong biti održan. Za stvaranje muzike počeo je da se interesuje kada je imao 11 godina. Sada je jedno od najuspešnijih imena na austrijskoj muzičkoj sceni; njegovi radovi imaju 700 miliona strimova, a može da se podiči i sledećim priznanjima:

  • njegova „lična karta“ među plasiranim radovima, Monster, provela je 80 nedelja na vrhu nemačkih top-lista, a ove godine je ta pesma dobila priznanje za dupli platinasti tiraž;
  • njegove preostale dve popularne pesme The Passenger (LaLALa) i Thunder su dobile priznanja za platinasti, odn. zlatni tiraž.

Dosledni internoj selekciji

Austrijski emiter ÖRF se i ove sezone odlučio za interni metod odabira pesme i izvođača, započete u sezoni 2016/2017. Učešće na Evrosongu izrazilo je 24 izvođača, a Eberhart Forher, koji je i ove godine bio koordinator austrijskog izbora, uži izbor je sveo na dva imena: indi-pop duo „Anger“, koji je aplicirao za Evrosong s numerom na nemačkom jeziku Das Meer, i popularnog i traženog di-džeja i producenta LUM!X-a, koji je ponudio kompoziciju na engleskom Halo.

Na kraju je izbor pao na talentovanog di-džeja LUM!X-a, koji ove godine puni 20 godina, i njegovu partnerku, 18-godišnju pevačicu iz Tirola Piju Mariju, koja je otpevala vokalne deonice izabrane kompozicije Halo.

https://youtu.be/tF6LY7lnVFU

Oznake

4 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • ja sam ponosom mogu reci da cu ove godine navijati za svoju rodu zemlju.

  • Studijski moćno,ali uživo neće biti ni približno dobro,potpisujem!

  • Simpatična i dinamična numera. Vrača me u neke devedesete ;).