Evrovizija 2022 Pogledi

Island 2022 | Čekajući pobednika

Popularni islandski metod selekcije Söngvakeppnin se vraća nakon prošlogodišnje pauze. Nakon velikog uspeha poslednjeg pobednika ovog takmičenja Daðija Freyra, očekivanja od finalista su velika.

Kako je počelo?

Nakon prošlosezonskog zalaska u interni izbor pesme i izvođača, islandski javni emiter RÚV je odlučio da se vrati festivalu Söngvakeppnin kao selekcionoj metodi za odabir narednog evrovizijskog predstavnika. Konkurs za potencijalne takmičarske kompozicije, otvoren 3. septembra, odvijao se do 6. oktobra, od čega je 10 najboljih kompozicija bilo odabrano za festival; lista od 10 učesnika objavljena je 6. februara.

Formatski se nastavilo tamo gde se stalo 2020; festival se sastojao iz dva polufinala i finalne večeri koje su bile emitovane tokom februara i marta (polufinala su održana 26. februara i 5. marta). U oba polufinala nastupilo je po pet izvođača, od čega su se po dva najbolja glasovima gledalaca plasirala u finale, a od preostalih šestoro eliminisanih polufinalista je žiri odredio još jednog kandidata i tako se došlo do brojke od pet finalista. Svi polufinalisti su imali obavezu da svoju takmičarsku kompoziciju otpevaju na maternjem jeziku tokom trajanja te faze nadmetanja.

U finalnoj emisiji će nastupiti pet kandidata koji će izvođenja svojih pesama ponoviti na jeziku na kojem žele da nastupaju u slučaju eventualnog odlaska na evrovizijsku scenu. Najpre će od njih petoro glasovima stručnog žirija i gledalaca u odnosu 50/50 biti selektovana dva najbolja kandidata za tzv. superfinalni duel, a potom će u drugom krugu glasanja samo gledaoci odrediti koji od dva preostala kandidata ide u Italiju.

Ko su finalisti?

Ideja je bila da iz svakog polufinala po dvoje prođe u finale. S obzirom da su se polufinala održala 26. februara i 5. marta , kvalifikovani finalisti na Islandu koji će se publici 12. februara predstaviti su:

 1. Katla | Þaðan af
 2. Amarosis | Don’t you know (wildcard)
 3. Reykjavíkurdætur | Turn this around
 4. Stefán Óli | Ljósið
 5. Sigga, Beta & Elín | Með hækkandi sól

Od navedenih petoro finalista, izvođenja svojih takmičarskih kompozicija će na engleskom imati grupe „Reykjavíkurdætur“ i „Amarosis“, dok su ostali takmičari ostali pri izvođenju na islandskom.

Kako smo već naglasili, dvoje s najviše glasova žirija i publike produžiće u takozvano superfinale, gde će se nadmetati jedan na jedan, a onda će između njih samo publika odrediti pobednika i predstavnika za Torino. Neretko se ovde događaju preokreti, te je Söngvakeppnin baš zato uzbudljiv do poslednjeg minuta.

Kako da pratim?

Finale je zakazano za 12. mart, s početkom u 20 časova i 45 minuta. Prenos i striming je dostupan onlajn kao i uvek, sa sajta islandskog nacionalnog emitera — RUV.is >>

Za razliku od prethodnih godina, kada su polufinalne večeri upriličene u sali „Hauskolabio“, a završnica u sportskoj hali „Laugardalur“, ovog puta sve tri večeri realizuju se iz dvorane filmskog studija RVK Studios.

U revijalnom delu programa će nastupiti prošlogodišnji predstavnik Švedske Tusse, koji je od islandske publike dobio 10 poena. On će ovog puta gostovati umesto ukrajinske grupe „Go_A“, koji su zbog ruske invazije sprečeni da se pojave na ovom događaju.

Iz mog ugla | Svetlana Jukić

Ove godine su Islanđani okrenuti nešto tradicionalnijem zvuku, pa i nema nekih senzacija poput Daðija i grupe „Hatari“.

Gupa „Amarosis“ i numera Don’t you know zvuče kao nešto što smo mogli čuti krajem sedamdesetih i početkom osamdesetih na Evroviziji.

Stefán Óli i njegova pesma Ljósið nam nude klasično poimanje evrovizijske balade.

Gitarska numera Með hækkandi sól trija Sigga, Beta & Elín nam ipak donose nešto intrigantnije i mističnije u odnosu na prethodne dve numere.

Grupa „Reykjavíkurdætur“ i numera Turn this around meni najviše odišu nekom rep atmosferom i lično mi je ovo isuviše sirov zvuk.

Poslednja kandidatkinja Katla peva mračnu, dramatičnu i himničnu baladu Þaðan af.

Moj lični favorit Markéta Irglová je već ispala u polufinalu, ali bi kao predstavničke pesme Islanda volela da vidim numere Með hækkandi sól ili Þaðan af.Oznake

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @Andrija
  Andrija,nije nešto slabiji,već mnogo slabiji festivale,zaista nakon prosle godine ovo je 15 koraka unazad i neće verovatno ni u finale proći,što je složićeš se nakon sjajnog 4.mesta(a pobedili bi moguće da je evrovzija odrzana 2020.godine sa onom sjajnom i zanimljivom numerom i nastupom) baš veliki pad za njih.
  Ne znam kojim trikom bi oni mogli da vide finale ove godine,mada pesme i nisu nesto slaba je godina bas pa ko zna…

 • Nesto slabiji festival sa Islanda u odnosu na ranije godine Ali svakako “Cerke Rejkjavika” bi bile najbolji I najludji izbor..Pesma em sto je Sva sasava I luda I’ma materijala za takodje sasav lud I urnebesan nastup..vrlo su zanimljive..