Evrovizija 2022 Pogledi

Portugalija 2022 | Čekajući pobednika

Polagano zatvaramo ovu rubriku držaovm koja obično završi među poslednjima u prezentacijama, nekad zbog početnog slova, nekad zbog ostvarenog rezultata, a konkretno sada zato što je pesma Portugala jedna od retkih neizabranih još uvek.

Ove nedelje dobili smo dosta novih pesama, i slagalica muzičke slike Evrovizije 2022. skoro je kompletna, te hajde da vidimo kako izgleda portugalski delić iste.

Kako je sve počelo?

Portugalski emiter RTP objavio je krajem oktobra da je na konkurs za naredno izdanje nacionalnog izbora Festival da Canção pristiglo više od 600 radova, odakle će biti selektovane četiri najbolje pesme. Preostalih 16 numera koje će proći kroz dve polufinalne večeri su napravili autori koji su dobili poziv od javnog emitera RTP da napišu pesme za festival.

Već šestu godinu zaredom ukinuta su pravila o insistiranju na portugalskom jeziku, pa su pristigle kompozicije mogle biti i na engleskom ili bilo kom drugom jeziku. Pesme su postale dostupne javnosti krajem januara ove godine.

Festival da Canção — Foi magia

Format ovog festivala nešto je unikatniji u odnosu na većinu sličnih u Evropi. Naime, Festival da Canção zapravo je primarno festival namenjen kompozitorima — takmičenje se sastoji od 20 kompozicija koje su napisali izabrani kompozitori Radio-televizije Portugala po različitim kriterijumima, a potom kompozitori biraju ili predlažu izvođače za svoje pesme.

Iako sa izuzetno dugom tradicijom od 56 edicija, Festival da Canção ima vrlo klasičan format — dve polufinalne večeri (sa po 10 predstavljenih takmičara) i jedno finalno (u koje prolazi po pet iz svakog polufinala). Odnos snaga glasanja je 50/50 (žiri/publika).

Prvo i drugo polufinale održalo se 5. i 7. marta, a evo i liste 10 srećnih finalista koji će nam se ponovo predstaviti u finalu, 12. marta, ovim redosledom:

 1. Pongo & Tristany | Dégrá.dê (Gradijent)
 2. Syro | Ainda nos temos (Imamo još)
 3. Milhanas | Corpo de mulher (Žensko telo)
 4. Inês Homem de Melo | Fome de viagem (Glad za putovanjem)
 5. Aurea | Why? (Zašto?)
 6. Os quarto e meia | Amanhã (Sutra)
 7. FF | Como é bom esperar alguém (Kako je dobro čekati nekoga)
 8. Diana Castro | Ginger ale (Đumbir)
 9. Maro | Saudade, saudade (Čežnja, čežnja)
 10. Pepperoni Passion | Código 30 (Kod 30)

Za predikciju atmosfere koja nas čeka u finalu, bacite pogled na kratku rekapitulaciju:

Panel žirija koji je davao ocene u polufinalima činili su Dulce Pontes (Evrovizija 1991), Dino D’Santiago, Surma, Teresa Salgueiro, Pedro Granger, Miguel Cadete i Tatanka (Autorka Love is on my side). U revijalnom delu zabavili su nas prošlogodišnji predstavnik, grupa „Black Mamba“, kao i ovogodišnja predstavnica Španije Chanel.

Što se finala tiče, glasovi žirija biće podeljeni po principu sedam regionalnih okruga Portugalije: Lisabon, Sever, Centralni deo, Alentežo, Algarve, Madeira i Azori — dakle nešto vrlo slično kao na „Dori“, na primer.

Kroz veče u Studiju 1 RTP u Lisabonu vodiće nas Filomena Cautela i Vasco Palmeirim, a prema našem vremenu, finale ovog festivala počinje u 22 h. Direktan prenos, kao i uvek, biće dostupan na sajtu zvaničnog emitera Portugalije — RTP.pt >>

Iz mog ugla | Strahinja Malić Katanić

Uvek će mi biti zanimljivo kako ljudi van Portugalije smatraju pobedničku pesmu Salvadora Sobrala kao nešto izuzetno unikatno i drugačije, dok skoro svake godine Festival da Canção krasi dosta kompozicija sličnog formata i aranžmana, te Portugalcima ovo zaista nije veći novitet, već radije konačno prepoznavanje kvaliteta internacionalno.

Prošle godine pesme na engleskom su osvojile visoke plasmane na ovom festivalu, dok su neki dragulji eksperimentalne i fado prirode ostali na sredini tabele. Imajući u vidu da se 12. mesto može računati kao uspeh, ostaje da vidimo u kolikoj meri evrovizijska groznica mrda Portugaliju ove godine.

Os quarto e meia | Amanhã

Vrlo classy pesma, vanvremenska i pomalo klasična, definitivno ne u toku sa modernim trendovma, no jednostavnost joj je i najjači adut pored milozvučnosti. Ovo je neki zvuke Evrope krajem 90-ih.

FF | Como é bom esperar alguém

Nesvakidašnji rad kamere uz ovo ostvarenje prva je stvar koja nam privlači pažnju. Pesma je veoma nežna, a orkestarski aranžman vrlo karakterističan primer ozbiljnih kompozicija koje daju identitet ovom festivalu. Eterično i pomalo „Disneyčno“ takođe. Interesantan kao potencijalni predstavnik je ovaj čovečuljak.

Maro | Saudade, saudade

Lep dokaz da je engelski jezik parcijalno utemeljen na romanskim, jer ova kombinacija engleskog i portugalskog je bez mane. Prilično unikatna pesma ove godine i moram dodati — možda bezobrazno beskompromisna. Saudade, saudade ima svoja pravila, svoj tempo i misao, i to nije prilagođeno nikakvom formatu, te otuda i iznenađenje kvalitetom ovog sirovog, jednostavnog i pomalo minimalističkog ostvarenja.

Syro | Ainda nos temos

Pohvalio bih raspon glasa ovog pevača, kao i posvećenost detaljima u vizuelnom imidžu. Ipak, iako je ova pesma ono što bi mogli nazvati lepom i nežnom, nema šanse da ovo prosečnoj osobi uspešno zadrži pažnju tri minuta.

Pongo & Tristany | Dégrá.dê

Definitivno najoriginalniji takmičari ove godine. Jasno mi je da je ovo trebalo da bude fuzija dve pesme vrlo različitih žanrova i pesama, i to je očigledno. Ipak, ova uklapanja i tranzicije su prilično grube i nesuptilne, iako je možda baš to na šta su autori pucali. U svakom slučaju, jedna nesvakidašnja strana Portugalije i kultura u njoj, koja bi uz nešto sređivanja i glancanja mogla da bude izuzetno zanimljiv predstavnik.

Zaključak

Iznenadilo bi me da pobedi neki takmičar koji ovde nije uzet u materijal za obradu, mada se s Portugalijom nikad ne zna. Lepo je što se „Festival pesama“ drži tradicije i poznatih zvukova i dalje, po čemu nam je i zapamćen.

Što se predikcija tiče, mislim da izvođačica Maro zauzima prvo mesto bez preterano mnogo razmišljanja. Ima i portugalski i engelski, melodija je vrlo dopadljiva, zanimljiva bi bila i internacionalno i bio bi lep prelaz posle „Crne mambe“.

Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Syro Ili Aurea…
  Evropo ne ustrucavaj se I ne stedi nas ovakvih divnih balada…