Balkan, Balkan! Gde su, šta rade? Zanimljivosti

Objavljena lista učesnika obnovljenog Beogradskog proleća

Bliži se obnovljeno Beogradsko proleće, koje će biti održano 29. aprila u Kombank dvorani (nekadašnji Dom sindikata). Tim povodom objavljena je lista od 18 izvođača koji će prodefilovati scenom ove ugledne beogradske koncertne dvorane.

Neraskidiva veza Kombank dvorane i Beogradskog proleća koja je odolevala uprkos krizi

Kombank dvorana, u ovom slučaju nekadašnji Dom sindikata, svoje stare pozicije polako je počela da vraća zahvaljujući novim zakupcima, firmi „MegaCom Film“, koja ovom dvoranom upravlja od 2017. godine. Upravo njihovom zaslugom je Dom sindikata 2018. rekonstruisan, a vrlo brzo je dobio i nov, sponzorski naziv — Kombank dvorana.

Beogradsko proleće je kultni muzički festival koji je svoj život započeo davne 1961. godine pod organizatorskom kapom Udruženja muzičara zabavne, džez i rok muzike. Svoj kontinuitet u održavanju je festival pod tim imenom imao do 2000. godine, a potom je 2001. godine ugašen. Najviše poražavajuća dekada za ovaj festival svakako je bila 90-ih, kada je Udruženje muzičara zabavne, džez i rok muzike sklopilo partnerstvo sa organizatorima kultnog beloruskog muzičkog festivala „Slovenski bazar“, i kada je pravilnik festivala morao da se prilagodi odredbama beloruskih partnera, sa posebnim akcentom da učestvuju izvođači uzrasta do 30 godina starosti. Taj dogovor je uslovio time da je u poslednjoj deceniji bilo sve manje hitova, sve manje afirmisanih izvođača, i sve manje onih koji su preko „Proleća“ tokom devedesetih napravili proboj ka estradnom nebu. Upravo tokom za nas nesrećnih devedesetih, Beogradsko proleće je ostalo u senci letnjih festivala održavanih u Budvi i Herceg Novom, zbog toga što su organizatori primorskih festivala lakih nota svoj akcenat stavljali ka onovremenskim komercijalnim notama u odnosu na ono što je bilo popularno šezdesetih i sedamdesetih godina.

Da li je tradiciju te 2001. trebalo prekidati, to je pitanje koje ostavljamo iza sebe; jedino što je bitno u ovom trenutku jeste da je uprava Kombank dvorane još prošle godine najavila povratak ovog uglednog festivala objavom da je otkupila licencu od Udruženja muzičara zabavne, džez i rok muzike. Suorganizatori obnovljenog festivala će biti novosadska medijska kuća Color Media Communications, kao i Radio-televizija Srbije, koja će na svom Prvom programu 29. aprila prenositi festival, sa početkom od 21 sat.

Nov početak uz velik broj zvezda

Konkurs za obnovljeno Beogradsko proleće je bio otvoren 5. januara, i do 15. februara je pristiglo 307 radova. Od toga je za završno nadmetanje odabrano 18 pesama. Lista učesnika objavljena je 16. marta na konferenciji za medije, održanoj u holu Kombank dvorane 16. marta, uz prenos na Instagramu i Fejsbuku.

Svi selektovani izvođači će svoje takmičarske kompozicije predstaviti na samom festivalu, uz pratnju Revijalnog orkestra RTS-a, a nakon završetka festivala će PGP RTS objaviti prigodno kompilacijsko izdanje, kako u formi kompakt-diska, tako i na digitalnim platformama za slušanje muzike. U tročlanoj selekcionoj komisji koja je birala pesme našli su se: šefica srpske evrovizijske delegacije i muzička urednica na RTS-u Anja Rogljić, urednik RTS-ove redakcije za džez muziku Marko Đorđević, kao i urednik muzičkog programa na Radiju NAXI Marko Spalević.

Među 18 izvođača koji će proći kroz ovaj festival, sasvim očekivano, nalazi se dosta zvučnih imena, od kojih su pojedini na neki način bili povezana sa Evrovizijom, bilo kao učesnici ove prestižne kontinentalne muzičke smotre, bilo kao učesnici nacionalnih izbora. Od nekadašnjih evrovizijskih učesnika ćemo 29. aprila slušati: Ladu Leskovara (Jugoslavija 1967), Tonija Cetinskog (Hrvatska 1994. i učesnik Jugovizije 1991, kao i Dore 1993, 1994, 2001. i 2021), Maju Sar (BiH 2004. i 2011. kao prateći vokal, i 2012. kao glavni izvođač), Bojanu Stamenov (Srbija 2015 — na Beogradskom proleću nastupiće u duetu sa hrvatskim pevačem Markom Toljom) i Sašku Janković (Srbija 2010, 2011. i 2015. kao prateći vokal; učestvovala je i na nacionalnim izborima 2009, 2013, 2018. i 2019. u svojstvu izvođača i 2020. u svojstvu autora pesme Kiša Milice Mišić).

Od nekadašnjih učesnika nacionalnih izbora su odabrani: Boris Režak (učestvovao je na BH Eurosongu 2002, kao i na Beovizijama 2004. i 2018), Kristijan Rahimovski (sin nedavno preminulog glavnog vokala grupe „Parni valjak“ Akija Rahimovskog, učesnik Dore 2006. i 2007. u svojstvu člana grupe „Raspashow“ i 2021. u duetu sa spomenutim Tonijem Cetinskim), Bojana Marovića (učesnik nacionalnog izbora za predstavnika SCG 2005), Jasnu Gospić (predviđena učesnica Jugovizije 1988, kao i učesnica BH Eurosonga 2005), te Igora Simića i Bojanu Mašković (oboje učestvovali na nacionalnim izbora za predstavnika Srbije 2020. i 2022).

Od ostalih interesantnih imena vredi izdvojiti sledeće kvalitetne muške vokale: predstavnike starije generacije — Beograđanina Filipa Žmahera i Nišliju Dejana Najdanovića Najdu (bivši pevač grupe „Smak“), zatim Zaječarca Željka Vasića kao pripadnika srednjeg kova; čast mlađe generacije će braniti popularni Srebreničanin, pobednik šoua „Zvezde Granda“ u sezoni 2013/2014. Mirza Selimović, pobednik šoua „Prvi glas Srbije 2011“ Davor Jovanović, potom krug mladih vokala zaokružuje Banjalučanin Lukijan Ivanović (učesnik šoua X Factor Adria u sezoni 2013/2014). Jedini glumac među 18 selektovanih je Boris Pingović, koga ovih dana gledaoci mogu da prate u gledanoj maratonskoj sapunici „Igra sudbine“.

Izabrani učesnici i takmičarske pesme

Lista učesnika i njihovih takmičarskih kompozicija je sledeća:

Toni Cetinski | Čuvam ljubav
Muzika: Amil Lojo
Tekst: Toni Cetinski i Amil Lojo

Željko Vasić | Kompanjero
Muzika i tekst: Predrag Marić

Bojana Stamenov i Marko Tolja | Kada kažeš ljubav
Muzika: Uroš Teofilović
Tekst: Andrea Paunović

Boris Režak | Lastavica
Muzika i tekst: Beba Balašević

Kristijan Rahimovski | Vjetar u jedra
Muzika i tekst: Dušan Bačić i Kristijan Rahimovski

Mirza Selimović | Plakaćeš
Muzika: Vasilis Gavrilidis
Tekst: Jelena Trifunović

Maya Sar | Ljubav
Muzika i tekst: Maya Sar

Dejan Najdanović Najda | Posle tebe
Muzika i tekst: Dejan Najdanović Najda

Bojan Marović | Živim za nas
Muzika: Dušan Alagić i Bojan Marović
Tekst: Bojan Marović

Filip Žmaher | Oprosti mi
Muzika i tekst: Vladimir Marković

Lukijan Ivanović | Da znaš
Muzika: Lukijan Ivanović
Tekst: Adrijana Cvijetić

Lado Leskovar | Beograd, ti i ja
Muzika: Dragoljub Ilić Ilke
Tekst: Svetislav Vuković

Jasna Gospić | Beli grad
Muzika i tekst: Jasna Gospić

Igor Simić | Požuri
Muzika: Mattia Zanatta
Tekst: Mattia Zanatta i Igor Simić

Saška Janković | Tirkiz
Muzika: Filip Jonathan
Tekst: Saška Janković

Davor Jovanović | Život
Muzika i tekst: Davor Jovanović

Bojana Mašković | Nismo mi isti
Muzika: Aleksandar Filipović
Tekst: Bojana Mašković

Boris Pingović | Život
Muzika i tekst: Boris Pingović

Koje su nagrade?

Svi odabrani će se nadmetati u kategorijama za najbolju kompoziciju, tekst i aranžman, a nagradu za najbolju interpretaciju dodeliće petočlani stručni žiri, čija će imena naknadno biti saopštena. Gledaoci će SMS porukama odrediti tri najbolja izvođača, koja će podeliti nagrade u iznosima od 100.000, 200.000 i 300.000 dinara.

Zadovoljstvo povratkom ovog festivala istakli su na konferenciji za medije njen umetnički direktor Branko Klanšček, kao i direktor Kombank dvorane Igor Stanković.

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @Vanja

  Ti si genije. Uvek me nasmeješ i iznenadiš iznova duhovitim komentarima ;). Kada čitam tvoje komentare, kao da se vratio Boris Trivan u ulozi “Pokojne Mileve” ;).

  Da bi Slobodan znao za šalu, on bi ti odavno ponudio da pišeš kolumnu, za ovaj sajt – garantujem ti, da bi bila najčitanija rubrika ;)!

 • Gde ce biti odrzan festival?
  “Na Novom groblju?”
  Boris Pingović ce da odrzi govor (ipak je skolovani glumac).
  Razlog ovakvog mog komentara.
  Prolece je, a 80% interpretatora su ”muzicki mrtvaci”.

 • Ovo je jako lepa vest. Da u Srbiji konačno opet ima jedan festival zabavne muzike. U Jugoslaviji je bilo mnoštvo prestižnih festivala zabavne muzike. Žalaosno je, da narod, kao mi, koji obožava muzičku kompeticiju, nema niti jedan jedini festival zabavne muzike. Za svaku pohvalu je takođe, da su uspeli da pridobiju veliki broj regionalnih zvezda.