Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Počela konstrukcija evrovizijske bine. Novo ime za Islanđanke

Najviše vesti prethodnih dana dolazi iz zemlje domaćina, Italije, gde su pripreme za festival uveliko u jeku. WRS i Malik Harris počinju turneju po predevrovizijskim žurkama, a tu je i jedna novost sa Islanda.

🇮🇸 Novo ime za Islanđanke

Islandske evrovizijske uzdanice Sigga, Beta & Elín neće se više tako predstavljati na sceni — sad su poznate kao „Systur“ (Sestre). One će pevati Með hækkandi sól u drugoj polovini 1. finala Pesme Evrovizije 2022.

🇷🇴 🇩🇪 WRS i Malik Harris potvrdili učešće na predevrovizijskim žurkama

Rumunski i nemački predstavnik otkrili su da će nastupiti na nekoliko predevrovizijskih žurki koje će se održati širom Evrope. Obojica će putovati u London (3. april) i Tel Aviv (5-8. aprila), dok će WRS učestvovati i na žurkama u Barseloni (26. mart), Amsterdamu (9. april) i Madridu (15. i 16. april).

🇮🇹 Domaćini izvukli broj 9

Kao što tradicija nalaže, predstavnici zemlje domaćina prvi izvlače broj pod kojim će nastupiti u finalu Evrosonga. Na sastanku šefova delegacija, koji se održao u Torinu 14. i 15. marta, nasumičnim žrebom odlučeno je da Mahmood i Blanco 14. maja nastupe pod rednim brojem 9.

Ostale članice velike petorke i kvalifikanti iz oba polufinala na pres-konferencijama će izvući prvu ili drugu polovinu, što će odrediti u kojem će delu finala nastupiti.

🇮🇹 Počela konstrukcija bine

U Torinu je počela konstrukcija evrovizijske bine u dvorani PalaOlimpico. Koncept koji stoji iza dizajna zove se „The Sun Within“ koji se oslanja na pokrete i svetlost kinetičkog sunca. Pozornica će prikazati „pozorišni pokret koji je uokviren vodom i koji će imati bujni italijanski vrt koji prekriva zrake ispred sebe“. Dizajnerka scene Francesca Montinaro objasnila je ideju iza koncepta:

Ideja je da predstavimo Italiju sa njenim suncem, morem, umetnošću i prirodom, ali iznad svega da predstavimo Italijane i njihovu jedinstvenu sposobnost prilagođavanja i dobrodošlice. Poenta pozornice je to što je otvorena za različitost i prilagođava se onoliko često koliko i mi. Potreba da se prilagodimo i budemo zajedno rezultat je uticaja kovida na našu zemlju i to kako je pokazao da ćemo se spasiti samo ako smo ujedinjeni.

Green room ispred bine simboliše osećaj baroknih vrtova poput onih u Villa d’Este, Castel Gandolfo, Villa Lante ili drugim imanjima širom Italije, dok voda podseća ljude na fontane u parku. Francesca želi osigurati da svaki umetnik ima platformu za izražavanje svog identiteta kroz pozornicu koju je dizajnirala.

🇮🇹 Mir kao tema ovogodišnjeg Evrosonga

RAI je otkrio ključnu temu 66. Izbora za pesmu Evrovizije, a to je mir. Zamenik direktora RAI 1 Claudio Fasulo izjavio je sledeće:

Teme mira biće u središtu ovog izdanja Evrovizije. Imamo tri voditelja koji nas ispunjavaju ponosom — Lauru, Alessandra i Miku — koji se savršeno nadopunjuju i koji će uneti puno sebe u izgradnju emisije. Želimo da u događaj unesemo važne sadržaje koji govore o miru i koji su primereni ovom delikatnom trenutku.

Zvaničnici su takođe pružili nove informacije u vezi sa učešćem Ukrajine na festivalu. Oni su potvrdili da je ukrajinski emiter UA:PBC priložio sve potrebne dokumente za takmičenje u maju. Sastav Kalush Orchestra do sada nije uspeo da snimi rezervni nastup zbog ruske invazije i trenutne situacije u Kijevu, te planiraju da ga snime u gradu blizu poljske granice.

6 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @Andrija

  Neki su rekli, da je i nama bila nameštena pobeda, kao kompenzacija, zbog tada još predstojećeg odcepljenja Kosmeta.

  Može se sugde svašta učitavati. Bilo, kako bilo, nesporno je, da su te pesme bile maestralno otpevane i da su bile kvalitetne, baš kao i da su neke druge bile loše.

  Evo jedan primer. Grčka je 1976 imala pesmu “Panagia mou, Panagia mou” (Majko sveta/ Bogorodice) u izvođenju pevačice Mariza Koch. Ne, nisam gledao uživo ;). Pesma je bila izvrsna. Govorila je o turskoj invaziji na Kipar i Mariza Koch je predstavljena kao ženska verzija tada velike međunarodne grčke zvezde Demis Roussos. Numera je otpevana maestralno i uz orkestar je zvučala još bolje, nego na studijskom snimku. Turci iz protesta nisu ni učestvovali. Završila je na 13 mestu (od 18. takmičara), sa 20 poena.

  Bosna i Hercegovina je – i pored toplog aplauza – uvek bila loše plasirana, tokom ratnih godina.

  Primera ima mnogo, jer je – nažalost – uvek bilo ratova i biće ih – nažalost – i u buduće. Prostora za interpretaciju činjenica ima mnogo.

  Podržavam učešće Ukrajine i podržavam ukrajinski narod ( kao i ruski, koji većinski nije za ovaj rat!), ali mislim da ova pesma nema pobednički kapacitet. Solidan plasman nije sporan. Ukrajina je opravdano često imala solidne plasmane. Na kraju krajeva – ne bi bilo dobro ni po samu Ukrajinu, da posle neko može da kaže, “pobedili su (samo), jer tamo trenutno bukti rat”. A i ne pamtim, da je ikada pobedila neka zemlja, gde je u datom trenutku buktao rat.

 • @Evropljanin
  Nazalost vise je primera pobedjivanja zbog aktuelne situacije u datoj zemlji..Prva je Jamala odnela pobedu Po povratku Ukraine zbog pauze posle prve krize u zemlji te godine..I to sa politickom pesmom..a igrom slucaja je bila u glasovnom “duelu” bas sa Rusijom..
  Neko je jednom prilikom zapazio da.je.prve.godine nakon izlaska iz Evropske unije UK zavrsila na zadnjem mestu sa 0 poena..
  A Zanimljivo je I da je Jermenija pobedila na Decijoj Evroviziji par.meseci posle rata u toj zemlji..
  Malo je mnogo da bi bilo slucajno..

 • @Toliko O Tome

  Ma neće pobediti. Italija je vodila, dok se nije zaratilo. Dobiće možda nekoliko bodova solidarnosti, ali ne verujem da će to biti dovoljno za pobedu. Nisu ni pre države pobeđivale, samo zbog političke situacije.

  Čak i da kojim slučajem, ipak pobede, Pesma Evrovizije bi se održavala negde drugde. Ne zbog budžeta, nego … bojim se, da više nema gde da se održi.

 • @Evropljanin
  Kako kome, meni to više liči na proseravanje države. Ako pobede zbog sažaljenja, ne i kvaliteta pesme, sumnjam da će moći da budu organizatori 2023.godine, jedva su i 2017. skrpili budžet…

 • @Toliko O Tome

  Ukrajina svojim učešćem pokazuje i dokazuje, da se ne predaje agresiji Putinove invazije. Po meni je to pravi potez i podržavam ih.

  I mi smo svoje vreme pevali na trgovima.

 • Ukrajinci da brinu kako da sačuvaju svoju državu, oni bi da pevaju i raduju se na ESC – u…