Zanimljivosti

American Song Contest | Šta bi trebalo da znate?

American Song Contest počinje 21. marta, a mi vam ovom prilikom donosimo vodič o prvom izdanju američke varijante takmičenja za Pesmu Evrovizije.

Format takmičenja

Šou će zajedničkim snagama realizovati En-Bi-Si (NBC) i Evropska radiodifuzna unija. Emitovaće se svakog ponedeljka od 21. marta do 9. maja. Finalnoj epizodi će prethoditi pet četvrtfinalnih i dve polufinalne epizode.

Četvrtfinalne epizode biće emitovane od 21. marta do 18. aprila. U svakoj od pet četvrtfinalnih grupa naći će se 11 do 12 izvođača. Iz svakog četvrtfinala, plasman u polufinale obezbediće po četiri izvođača — jednog će selektovati žiri, a tri gledaoci. Razlika u saopštavanju rezultata žirija i gledalaca biće ta što će pobednik žirija biti poznat na kraju svake epizode, koja će trajati devedeset minuta, a kvalifikanti koje budu izabrali gledaoci biće saopšteni na početku svake naredne epizode. Gledaoci će za one kandidate koje nije selektovao žiri moći da glasaju od trenutka kada jedna epizoda bude završena, pa sve do noći između utorka i srede. Na ovakav način biće selektovano 20 polufinalista, pa će žiri, sačinjen od 56 osoba iz svake teritorije SAD, između preostalih 36 pesama izabrati još dve dodatne za polufinala.

Polufinalne epizode biće emitovane 25. aprila i 2. maja. U polufinalima nastupiće po 11 izvođača. Za sada nije poznato koliko njih će se kvalifikovati za finale, koje je na programu 9. maja.

Način glasanja

Pored stručnog žirija, koji će brojati 56 osoba iz svake teritorije SAD, u glasanju će učestvovati i gledaoci iz celokupne teritorije SAD. Pravo učešća u glasanju imaju osobe od 13 godina starosti pa naovamo.

Glasanje će se odvijati na tri načina: putem En-Bi-Sijeve aplikacije, društvene mreže Tik-tok i putem onlajn-formulara na sajtu: nbc.com/ascvote. Dok će se na En-Bi-Sijevoj aplikaciji i na sajtu glasati neograničen broj puta, na Tik-toku će se najviše deset puta moći glasati za jednog izvođača.

Učesnici prve epizode

U prvoj epizodi, koja će biti emitovana u noći između 20. i 21. marta, gledaćemo i slušaćemo sledećih 11 izvođača:

 1. Kelsey Lamb | Never like this (Arkanzas)
 2. Michael Bolton | Beautiful world (Konektikat)
 3. UG skywalkin feat. Maxie | Love in my city (Indijana)
 4. Alisabeth Von Presley | Wonder (Ajova)
 5. Yam Haus | Ready to go (Minesota)
 6. Keyone Starr | Fire (Misisipi)
 7. AleXa | Wonderland (Oklahoma)
 8. Christian Pagán | Loko (Portoriko)
 9. Hueston | Held on too long (Roud Ajland)
 10. Jake’O | Feel your own (Viskonsin)
 11. Ryan Charles | New boot goofin’ (Vajoming)

Tridesetosekundni isečci svake od 11 priloženih pesama su plasirane 18. marta na Tik-toku, a u celosti će biti plasirane uoči takmičenja na digitalnim platformama za slušanje muzike. Takođe, En-Bi-Si je na društvenim mrežama objavio i isečke nastupa svih 11 učesnika prve četvrtfinalne grupe.

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Meni je to izgledalo kao pre Top Of the Pops ili bilo koji drugi muzički program. Ni izbliza taj big event feeling, kao kod Pesme Evrovizije. Čitam i da je gledanost bila jako loša.

  No, tek je prvi šou. Ima još šanse.

 • Nakon odlgedane prve četvrtfinalne večeri, iskreno mogu reći da sam zadovoljan. Tačno sam dobio ono što sam očekivao. Produkcija na visokom nivou, šarenolikost žanrova i izuzev Majkla Boltona, promociju ne toliko afirmisanih izvođača. Snup i Keli su bili na visini zadatka. Nadam se da će Misisipi stići do finala.