Evrovizija 2022

Azerbejdžan 2022 | Nadir Rüstəmli objavio pesmu „Fade to black“

Listu takmičarskih pesama za Torino zaokružio je azerbejdžanski predstavnik Nadir Rüstəmli (srp. Nadir Rustamli). On će se u prvoj polovini 2. polufinala 12. maja predstaviti pesmom Fade to black.

Oko numere Fade to black autorski su se pobrinuli Thomas Steengaard i Andreas Stone Johansson. Thomas Steengard, iskusan u evrovizijskim vodama, bio je deo tima koji je producirao prošlogodišnju kiparsku numeru El diablo i sanmarinežansku Adrenalinu, a sarađivao je i sa pobednicom Pesme Evrovizije 2013. Emmelie de Forest na pesmi Only teardrops. Njemu je pomagao Andreas Stone Johansson, švedski tekstopisac koji je imao udela u pravljenju pesme Too late for love u izvedbi Jona Lundvika.

Ko je Nadir?

Nadir je rođen 1999. godine, a afirmaciju je stekao učešćem i pobedom u poslednjoj sezoni azerbejdžanske verzije šoua za talente The Voice, u kojem je bio u timu evrovizijskog pobednika Eldara Gasimova. Pevanjem je počeo da se bavi još kao dete, a zanimljivo je da je 2019. predstavljao svoju zemlju na studentskom međunarodnom festivalu Youthvision, na kojem je osvojio 2. mesto. Diplomirao je na fakultetu za turizam i menadžment.

Da će on biti 14. evrovizijski predstavnik, otkriveno je u jutarnjem programu İTV 16. februara, a šef delegacije Isa Malikov saopštio je da ta delegacija s velikom pažnjom pristupa izboru najpre pevača, a potom i kompozicije koja će najbolje pristajati izabranom predstavniku. Otkrio je i da je na konkurs stiglo preko 300 pesama, pa je selekciona komisija svela uži izbor na šest. Nadir je snimio šest potencijalnih pesama, a o najboljoj je odluku donela posebno formirana fokus grupa.

Azerbejdžan na ovakav način bira predstavnika i pesmu neprekidno od 2015. godine. Pre toga, İTV je koristio razne forme nacionalnog takmičenja, sa izuzetkom 2009, kada su isto svog izaslanika za Moskvu odabrali internom metodom.

Oznake

6 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @RSSA
  Lično ću morati da spustim kriterijume ove godine da ne bi 2/3 pesama dobilu ocene od 1 do 3

 • @RSSA
  Prošle godine je rubrika krenula tek u drugoj polovini aprila i objavljivane su po dve analize dnevno tako da će verovatno tako biti i ove godine.

 • Pesma nije ništa posebno,niti izaziva neku emociju u meni,više sam ravnodušan,a to je najgore za neku pesmu,da ti nije iritantna i užasna,a ni ne gotiviš je.
  Pitanje za redakciju,pošto je već april skoro i počelo je proleće već,da li će ove godine biti(i kada) rubrika: “Pesma Evrovzije 2022.iz mog ugla” ???
  Hvala unapred na odgovoru.

 • Prvo slusanje i gledanje.
  Osecaj da ste pesmu vec culi.
  U traganju na sta lici prisetila sam se nekih lepih pesama …
  Billie Eilish, Khalid – Lovely…
  John Legend – All of me …
  Patrick Watson – Lighthouse …
  Uh, gde ja odoh …
  Da se vratim Nadiru.
  Poljaka i Australijanca smo culi uzivo… i s njima znamo na cemu smo.
  Nadir po onome sto sam slusala u The Voice u kome je ucestvovao … ima lepu boju ali “cudan” vokal… u donjim lagama tanak i srednjim lagama ok… u visokim lagama, za moj ukus, previse otvoreni vokali i prelazi u njanjavicu… nazalno pevanje … perfektan u falsetu …
  Bas zbog svega ovoga zelela bih ga cuti uzivo … jer u video klipu sve je to dobro izmiksovano.
  Bili smo cesto svedoci da ono sto smo culi u videu … uzivo nije zvucalo ni priblizno.
  Ja hocu da verujem da to nece biti slucaj sa Nadirom.
  Zasto?
  On je jedan od top 5 favorita za pobedu.
  Pesma je odlicna, iako, 100000000000000000000 nesto sto smo vec culi.
  (a i uklapa se u moju tvrdnju da je domacin ECS 2023. … zemlja sa Istoka Evrope)

  Poljak i Australijanac su mi vec dosadili … Sta ce biti sa Nadirom, nakon vise slusanja … napisacu vec u nekom od narednih komentara. I dalje tvrdim da Poljak ima ubedljivo najcistiji vokal…. ali pesma mu je, u odnosu na Nadirovu daleko, slabija.

  Pored Konstrakte (koja mi nije dosadila) Nadir je moj favorit (samo ako uzivo otpeva pesmu tako dobro kao u videu… koja modulacija na kraju pesme, boli glava … e to hocu da cujem uzivo!!!!

 • Onako šta ja znam.. Trying too hard..
  Vidi se da je ovo pesma iz neke fiokice i da nema tu ni trunke povezanosti.. Ali ovo je Azerbejdžan pa će nastupom da učine hokus pokus i eto im finala..
  U II pf od balada su tu još i Australija i Poljska ako govorimo o muškima na isti kalup pa će se neko od njih utopiti

 • Ide mi u kaplup zajedno sa Svajcarskom, Poljskom. Prednost svakako dajem Poljskoj. Predugo cekanje za ovako nesto. Naravno icice dalje.