Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Španska pesma originalno pisana za Jennifer Lopez?

Sve su pesme konačno tu, te sad ulazimo u taj poslednji pripremni period — kreću spekulacije o nastupima, scenografiji, predviđanje pobednika.

Mi vam danas donosimo nekoliko novosti, i to iz Hrvatske, Španije, Portugalije, Švajcarske i Italije.

🇭🇷 Mia Dimšić snimila spot

Hrvatska uzdanica Mia Dimšić snimila je propratni spot za pesmu Guilty pleasure, sa kojom će nastupiti u torinskoj dvorani „Palaolimpico“ u maju. Snimanje se odvijalo u njenom rodnom Osijeku pod palicom Artema Dushkina i njegove produkcijske kuće Lumiere Productions.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Mia (@miadimsic)

🇪🇸 SloMo originalno pisan za JLo?

Pesma od koje se mnogo očekuje na ovogodišnjoj Evroviziji, španska predstavnička numera SloMo, prvenstveno je bila ponuđena poznatoj pevačici i glumici Jennifer Lopez. Srećom po Chanel, „Jenny from the block“ je tu pesmu odbila, tako da je latino-dens hit pao u njene ruke. Producent pesme Arjen Thonen objasnio je u jednom intervjuu da je Keith Harris, bubnjar grupe „The Black Eyed Peas“, zamolio njegov tim da napiše sledeći potencijalni hit za Jennifer, ali njen menadžment nije odgovarao dva meseca nakon slanja demo snimka. Tada je holandski producent dobio poziv iz Španije sa pitanjem da li ima pesmu koja bi mogla da se takmiči na Benidorm Festu, i tako je Chanel pobedila na španskom izboru.

🇵🇹 Maro menja nastup za Torino

Govoreći na službenom podkastu Festivala da Canção, Portugalka Maro je obećala određene promene u svom nastupu na Evrosongu 2022. Ona je objasnila da za takmičenje u maju sprema „malo drugačiji“ nastup od onog na Festivalu da Canção, no malo je verovatno da će to biti drastična promena. Ona je kartu za Italiju osvojila zahvaljujući maksimalnih 12 bodova i od žirija, i od publike.

🇨🇭 Sacha Jean-Baptiste u švajcarskom timu

Švajcarci treći put zaredom unajmljuju švedsku koreografkinju Sachu Jean-Baptiste, ovaj put kao kreativnu direktorku nastupa Mariusa Beara. Sacha već godinama sarađuje sa evrovizijskim izvođačima i veoma je cenjena u tim krugovima s obzirom na to da se njeni nastupi često nađu na vrhu tabele, uključujući, na primer, kiparski Fuego i bugarski Beautiful mess.

🇮🇹 Razglednice se snimaju „na daljinu“

Na društvenim mrežama možemo videti kako učesnici Pesme Evrovizije 2022. snimaju svoje evrovizijske razglednice van zemlje domaćina, ispred zelenih ekrana, kao što je bio slučaj i prošle godine. U prošlosti, kao 2015. ili 2018, izvođači koji su učestvovali te godine putovali su u zemlju domaćina gde bi se snimili kako učestvuju u lokalnim aktivnostima ili obilaze lokalne znamenitosti. Zbog efekata pandemije koji još uvek traju, verovatno je doneta odluka da se izbegnu nepotrebna putovanja i da svi učesnici snime razglednice u svojim državama.

🇮🇹 Otkrivena lokacija evrovizijskog sela

Evrovizijsko selo je mesto gde se svake godine u evrovizijskoj nedelji okupljaju fanovi iz svih krajeva sveta, gde se održavaju razni događaji, koncerti i kulturna dešavanja. Ove godine, centralno mesto će biti u parku Valentino u Torinu od 7. do 14. maja. Pored navedenih događaja, gosti će biti u prilici da posete i lokalne restorane, barove i kafiće gde će moći da okušaju raznovrsna jela lokalne kuhinje Pijemonta, a na raspolaganju će im biti i pića na temu Måneskina. Cilj Evrosela je takođe „doneti poruku mira i bratstva Evropi“, sa naglaskom na tekući rat u Ukrajini.

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Takodje ovome treba dodati jos jednu uznemirujucu vest iz komsiluka, a to je da drzavnoj televiziji Bosne i Hercegovine BHRT preti prestanak rada jer se nalaze u jako teskoj ekonomskoj poziciji, racuni su im blokirani vec tri nedelje.
    Drugim recima necemo jos dugo videti BiH na Evroviziji a pitanje je da li ce i kada neka druga televizija uopste postati clan EBU i dobiti licencu ukoliko BHRT ode u istoriju.