Balkan, Balkan! ESC-potpourri

BHRT pred gašenjem. Počinje sezona evrovizijskih koncerata

Sezona nacionalnih takmičenja je završena, ali zato započinje sezona preevrovizijskih koncerata, koji služe za promociju evrovizijskih pesama i takmičara.

Naravno, osim ovih koncerata u našem fokusu i ostali detalji oko priprema za Evroviziju svih takmičara, kao i jedna ne tako lepa vest iz susedne Bosne i Hercegovine.

🇧🇦 BHRT na izdisaju

Nacionalna televizija Bosne i Hercegovine, BHRT je pred gašenjem s obzirom da su svi bankovni računi ove televizije blokirani već tri nedelje. Ovom prilikom je menadžment BHRT-a pozvao vlast i druge brojne institucije da pomognu ovom državnom radiodifuznom emiteru, s obzirom da bi njeno gašenje značilo da Bosna i Hercegovina ostaje bez nacionalne televizije. Takođe, kao razlog velikog dugovanja navodi se nemogućnost naplate RTV takse, koju im duguje entitetska Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

Kao što je već poznato, zbog ogromnog duga BHRT ne može da koristi sadržaj EBU, što znači da ne može ni da prenosi Evroviziju, a tek takmičenje ne dolazi u obzir. Bosna i Hercegovina se poslednji put na Evroviziji pojavila 2016. u Stokholmu.

🇦🇲 Pesma Snap trebalo je da predstavlja Jermeniju 2019

Rosa Linn, ovogodišnja predstavnica Jermenije, otkrila je na društvenim mrežama da je njena ovogodišnja evrovizijska numera Snap bila u konkurenciji za predstavničku pesmu još 2019. godine. Ovom prilikom Rosa je otkrila i značenje numere. Naime, pesma govori o tome kako pronaći svoj unutrašnji mir kada se čini da se sve oko tebe ruši i za predstavnicu Jermenije je ova pesma bila svojevrsna terapija dok ju je stvarala.

🇲🇹 🇦🇿 🇵🇹 🇨🇭 Aktivnosti ovogodišnjih evrovizijskih zvezda

Predstavnica Malte Emma Muscat je objavila da će učestvovati na čak pet preevrovizijskih koncerata i to u Barseloni, Londonu, Tel Avivu, Amsterdamu i Madridu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Emma Muscat (@emmamuscat_official)

Maro, predstavnica Portugalije, objavila je novu numeru Am I not enough for you now? uz predstojeće pripreme za Evroviziju.

Azerbejdžanski evrovizijski reprezent Nadir Rüstəmli izjavio je u jednom intervjuu da su njegove omiljene ovogodišnje evrovizijske numere Not the same iz Australije, Brividi iz Italije i Space man iz Velike Britanije.

Švajcarska evrovizijska nada Marius Bear je pored svojih priprema za takmičenje izdao i album koji nosi ime po njegovoj evrovizijskoj numeri Boys do cry.

🇮🇹 Grupa „Rockin’ 1000“ biće deo Pesme Evrovizije

Grupa „Rockin’ 1000” je poznata po najvećem broju članova benda na čitavoj planeti i biće deo ovogodišnje Evrovizije. Jasno je da grupu čini 1000 muzičara koji će snimiti nešto specijalno za ovu priliku. Grupa takođe poziva sve zainteresovane da se prijave za ovaj projekat koji će gledati milioni širom sveta.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели The Biggest Rock Band on Earth (@rockin1000)

🇲🇰 Objavljen Andrein evrovizijski tim

MRT je objavio tim koji će pomoći predstavnici Severne Makedonije Andrei oko evrovizijskog nastupa. Kreativni direktor nastupa biće Biljana Pašarikovska. Prateće vokale će pevati Ana Petanovska i Renata Kralevska, dok će kostim osmisliti Caci Pakovska, koja je osmislila kostim i u spotu. Andreu očekuju preevrovizijski koncerti u Londonu, Tel Avivu i Madridu.

🇪🇸 Prvi promotivni evrovizijski koncert — Barcelona Eurovision Party 2022

Barselona je započela sezonu preevrovizijskih koncerata za ovu godinu, a prvi put nakon 2019. Koncert je održan u hali “Sala Apolo” u Barseloni. Voditelji programa bili su Sharone i Giuseppe di Bella. Od ovogodišnjih evrovizijskih takmičara bili su prisutni:

 1. Albanija – Ronela Hajati
 2. Češka – grupa „We are Domi”
 3. Irska – Brooke
 4. Letonija – grupa „Citi Zeni”
 5. Litvanija – Monika Liu
 6. Malta – Emma Muscat
 7. Crna Gora – Vladana
 8. Norveška – grupa „Subwoolfer”
 9. Rumunija – WRS
 10. Španija – Chanel

I ranije evrovizijske zvezde bile su prisutne:

 1. Conchita Wurst – pobednica Evrovizije 2014. za Austriju
 2. Jamala – pobednica Evrovizije 2016. za Ukrajinu
 3. Marta Roure – predstavnica Andore 2004.
 4. Rosa Lopez – predstavnia Španije 2002.
 5. Senhit – predstavnica San Marina 2011, 2020. i 2021.
 6. grupa „Sunstroke Project” – predstavnici Moldavije 2010. i 2017.
 7. grupa „The Roop” – predstavnici Litvanije 2020. i 2021.

Iako je njegovo ime bilo na listi učesnika koncerta Achille Lauro, predstavnik San Marina, morao je da se povuče sa koncerta, pošto je neko iz njegovog tima zaražen virusom korona.

Zanimljivost se desila irskoj predstavnici Brooke po dolasku u Španiju, baš zbog navedenog koncerta. Ona je izgubila pasoš prilikom putovanja, pa su službenici na granici koristili njen evrovizijski spot kao „identifikacioni dokument“, što je Brook snimila i zabeležila svojom kamerom telefona.

https://twitter.com/eurotrashjon/status/1507693946088136706

16 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @Aleks

  Sve je to tačno. No, BiH je učestvovala čak i tokom ratnih godina, dodira, bez Republike Srpske, ali je učestvovala. Šteta je, što sada u miru ne učestvuje.

  O rasparčavanju nema ništa. To će Zapad da spreči. Može samo Kosovo da se odvoji. Svi ostali nemaju pravo na to … čini mi se.

 • @Evropljanin

  Nacionalni servis je pred gašenjem, rad određenih državnih institucija je blokiran, upitno je da li će izbori biti održani ove godine zbog nemogućnosti usaglašavanja stavova između Bošnjaka i Hrvata, konstantno vladaju napetost i netrpeljivost na nacionalnoj osnovi, država se suočava s inflacionim šokom, plate i penzije stagniraju, sve češće se pominje izbijanje rata, pojedini ekstremni nacionalisti su već počeli da se grupišu, stavovi i pogledi na dešavanja u svetu (npr. u Ukrajini) su podeljeni itd. Sve u svemu, opšti haos bez svetle budućnosti. S obzirom na takve okolnosti, mislim da je učešće na Pesmi Evrovizije poslednja rupa na svirali.

 • Ne znam koliko ste upoznati sa političkom situacijom i opštim trenutnim stanjem u BiH, ali šanse da se ova država vrati pod sadašnjim imenom na Evroviziju su minimalne.

 • @hari_esc

  Mislim da je to koliko toliko prihvatljiv predlog, mada inače ne podržavam izbor po nacionalnom ključu. No, ne vidim drugo rešenje.

  U svakom slučaju je šteta, što nema Bosne i Hercegovine. Ne zato, što priželjkujem poene bosanskohercegovačkog žirija i naroda, kao neki, već zato, što je BiH od 2004. pa nadalje slala dobre pesme i trudila se, da predstavi širok spektar muzičkih pravaca.

  Kako stvari stoje, još će trajati, dok se susedi ne vrate na Pesmu Evrovizije.

 • Sto se tice Bosne i Hercegovine najbolje rijesenje bi bilo da se koristi sistem kao Belgiji, dakle da jedne godine FTV (Federalna Televizija) salje predstavnika, a druge RTRS (Radio Televizija Republike Srpske).

 • @NekiTamo
  Oba Evropljanina zajedno nemaju 30 godina Tako da lagano

 • @NekiTamo

  Ja oduvek imam taj roze ikon, sa bordo pozadinom. Valjda si to primetio. Dešavalo se jen, dva put, da pogrešim kod E-Mail adrese, pa greškom izađe drugi, ali po stilu pisanja primetiš da sam ja. Pisali svom vala za sevapa, pa mi nemoj reći, da ne bi primetio da ja pišem.

  A onaj klinac … neka mu ta mala zabava ;).

  Prosto, komentar ala “[…] pa i opet razmenjivati medjusobne poene što da ne,ako već to rade Skandinavci što ne bismo i mi” je tako ogavan. Da ću to od tebe pročitati … hajde, neka bude, da si to napisao iz dosade, jer se danima ništa bitno nije desilo.

  Doba zla (koje još traje) i fabrika zla (Pink, Happy …) su ostavili traga u načinu razmišljanja našeg naroda. Ne čudi me ništa.

  Bešale … Konta stigla do 15 mesta. Ako se uzme u obzir, da većina BIG 5 neće biti plasirana, kao što kladionice predviđaju, nema sumnje da ćemo laganu u finale.

 • “Ja se samo nadam da će doći dan kad će exYu opet biti u celosti prisutna i harati Evrovizijom kao nekada” Ne znam šta je ovo,ako ne moja želja da stvari budu kao nekad..
  A što se glasanja tiče,ko kaže da kvalitet mora da isključuje komšijsku podršku. Ja ni ne kažem da treba da pošajemo “Leto Svet” i očekujemo 12ice. Preozbiljno si shvatio onaj moj komentar.
  A to sa kojim Evropljaninom se dopisujem tek ne želim da se bavim niti mogu posebno da naznačim tako da sve naj i tebi Evropljaninu sa roze ikonicom i tebi Evropljanine sa braonkastom 😉

 • @Evropljanin

  Onaj drugi, nisam bio ja ;). Pronaćićeš po ikonu, ko je – “Toliko O Tome”, koji slavi rusku invaziju na Ukrajinu.

  Poređenje je odlično. Ako se drugi služe nečime, ne opravdava, da se i ti služiš takvim stvarima. Krade svako, pa što ne bih i ja.

  Ništa od toga nisi rekao. Ne laži. Piše dole, šta se rekao. Potpuno mi je svejedno šta drugi rade tokom glasanja.

  To nije podrška. Glasa se za pesmu i stejdžing, ne za zastavu. A pošto su Joksimovići sada novi Mitrovići … nema nove pesme i “haranja, kao nekada”.

  Žalosno. Nisam od tebe očekivao takav komentar.

 • @Evropljanin
  Ih al si uporan nema šta..
  Evo ja imam 111 godina i šta ćemo sad?

 • @Evropljanin
  Prvo,poredjenje ti je bezvezno.. Ne vidim zašto je podrška komšijska nužno loša ako to već rade Skandinavci koji su se tokom 00ih upravo protiv toga borili,naravno ukoliko kvalitet postoji,što sam naznačio pod “haranjem kao nekada”. Nadao sam se da ne treba da elaboriram. Rekao sam da se nadam učešcu svih exYu i kvalitetu kao nekad,a glasovi da budu samo plus,ne vidim zašto sam ja zao,ispranog mozga zbog toga. Mislim aj da si mi rekao pogrešio si i na tome se zaustavio,ali ok tvoj izbor reči.
  Nemoj mi samo reći da ti je svejedno kada Norveška da Švedskoj 12 bez obzira poslali Peru ili Žiku,a nama Slovenci ništa ili svega nešto sitno.
  A što se tiče mojih godina,imam dovoljno da izrazim svoj stav i da iza toga stojim,mada opet ne znam zašto bih se pravdao i dalje razvijao nepotrebnu diskusiju..
  Bilo kako bilo bitno da si ti svetac dobronamerni,a mene pusti da uživam u svom ispranom mozgu 😉 Bar nisam nikog uvredio pa da se izvinjavam

 • @NekiTamo

  Al’ ti je komentar.

  Drugi obijaju banke, kada im ponestane novca. Zašto ne bismo i mi?! Bolje da si napisao, da se nadaš, da će se jednog dana sve ex YU republike opet vratiti na ESC i biti poznate po kvalitetnim pesmama i posebnim stejdžingom. Umesto toga se nadaš glupostima. Smem li da te pitam, koliko imaš godina, ako nije neka tajna?

  Eee … vidim da je doba zla, uz pomoć fabrike zla, isprala mozgove omladine.

 • Ja se samo nadam da će doći dan kad će exYu opet biti u celosti prisutna i harati Evrovizijom kao nekada pa i opet razmenjivati medjusobne poene što da ne,ako već to rade Skandinavci što ne bismo i mi

 • Treba da je ugase, nicemu ni ne sluzi. Republika Srpska ima RTRS, a Federacija ima FTV koliko znam. Svako sebe nek finansira kako zna i to je to.