Balkan, Balkan! ESC-potpourri

American Song Contest na RTS-u od 31. marta

Evrovizija se bliži, takmičari razrađuju detalje i promovišu svoje pesme. I ovog puta mi vam donosimo pregršt zanimljivosti o omiljenom evropskom muzičkom takmičenju. Takođe, tu je i izdvojeni tekst o redosledu nastupa u polufinalima.

Evrovizija 2022 | Konstrakta 12. maja nastupa pod rednim brojem 3

🇷🇺 Martin Österdahl o izbacivanju Rusije sa Evrovizije

Izvršni supervizor Evrovizije Martin Österdahl dao je svoj prvi komentar o isključivanju Rusije sa ovogodišnje Evrovizije. U svom intervjuu on je naglasio da to nije bila laka odluka, s obzirom na to da sa takmičenja nije izbačena Rusija kao zemlja, već ruske televizije koje su EBU poslale dobar materijal, koji nije kršio nijedno pravilo.

Međutim, ovakav potez je bio neophodan da samo takmičenje ne bi bilo narušeno na bilo koji način. Österdahl je istakao da je prošlogodišnje izbacivanje sa takmičenja Belorusije bilo lakše, budući da su preko takmičarske numere hteli da proture i političku poruku. S obzirom na situaciju u dvema pomenutim zemljama, već neko vreme je bilo raspravljano o tome da li bi ih trebalo udaljiti, ali je sada definitivno došao taj trenutak.

Takođe, supervizor Evrovizije je rekao povodom invazije na Ukrajinu da se nada da to neće uticati na politizovanje takmičenja, ali da on ne može da utiče na to kako će gledaoci sve to posmatrati, ističući da se 2016. u Stokholmu jedan deo revijalnog programa odnosio na migrantsku krizu, ali bez politizovanja iste.

🇮🇱 Mihael Ben-David u društvu pet plesača. Da li je tender za 2023. neuspešan?

Izraelski evrovizijski predstavnik Mihael Ben-David je objavio nekoliko zanimljivih podataka o svom evrovizijskom nastupu na Instagramu, ali je to ubrzo i obrisano. Na bini bi pored Mihaela trebalo da se nađe još pet plesača, od kojih je jedan Tomer Tenenbyom (prateći plesač za Izrael 2015, 2017, učestvovao u Netinom performansu u finalu 2019, kao i u snimanju crnogorske razglednice iste godine). Koreografiju za predstavnika Izraela osmisliće još neotkriveni koreograf za koga se zna da je sarađivao sa Duom Lipom, dok će umetnički direktor nastupa biti Marvin Dietmann.

Osim ovog, što se Izraela tiče, poznato je da dve televizije, Keshet i Reshet, koje su prethodnih godina sarađivale sa nacionalnom televizijom KAN oko izbora predstavnika, neće biti uključene u novi izbor predstavnika u narednoj sezoni, s obzirom da se nisu prijavile na upravo završeni tender.

🇸🇲 Achille Lauro odustao od promotivnih aktivnosti

S obzirom da je član evrovizijskog tima San Marina zaražen virusom korona, Achille Lauro nije mogao da nastupi na evrovizijskom koncertu u Barseloni, iako je bio najavljen i njegov nastup. Naredno pojavljivanje predstavnika San Marina je trebalo da bude na koncertu u Amsterdamu, ali je Achille odlučio da zbog trenutnih problema odustane od svih promotivnih aktivnosti i najavio publici viđenje u Torinu.

🇲🇩 Moldavski predstavnici prezentovali finalnu verziju svoje pesme

Moldavski predstavnici, članovi sastava „Zdob şi Zdub“ i orkestra „Fraţii Advahov“ objavili su finalnu verziju svoje numere Trenulețul. Nova verzija ima sasvim drugačiji početak, kao i više reči na engleskom. Pri kraju pesme je dodat i novi gitarski solo, kao i ponovljeni refren na engleskom i moldavskom.

🇭🇷 Onlajn-koncert Adriatic Pre-party u Zagrebu 23. aprila

Pored već poznatih evrovizijskih koncerata u Barseloni, Madridu, Tel Avivu, Amsterdamu i Londonu, i Hrvatska će imati svoj koncert drugu godinu zaredom u organizaciji portala „Hrvatski ESC klub“ pod nazivom Adriatic Pre-party. Ipak, ovaj koncert, baš kao i prošle godine, biće virtuelnog karaktera. Deo programa će biti snimljen u studiju u Zagrebu, dok će se učesnici ukjučivati onlajn putem. Ovaj koncert će biti održan 23. aprila.

🇲🇪 Snimljena simfonijska verzija numere Breathe

Crnogorska evrovizijska predstavnica Vladana Vučinić je prethodnih dana snimila novu promotivnu verziju svoje evrovizijske numere. U pitanju je simfonijska verzija na italijanskom jeziku sa nazivom Respira. Tekst za ovu verziju napisala je Nataša Latković, a na aranžmanu su radili Vladana i Aleksandar Saša Tamindžić. Ova verzija crnogorske pesme biće dostupna za slušanje 4. aprila na oficijelnom evrovizijskom Jutjub kanalu.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Montevizija (@escmontenegro)

🇺🇸 American Song Contest (Pesma Amerike) na RTS-u od 31. marta

Kao što je ranije najavila urednica zabavnog programa RTS-a Olivera Kovačević, na RTS stiže američka verzija Evrovizije. American Song Contest će na Prvom programu RTS-a biti emitovan četvrtkom u 22 časa, počev od 31. marta. Naravno, ovo takmičenje se emituje sa zakašnjenjem. Komentatori „Pesme Amerike“ za Srbiju će biti poznata lica RTS-a Kristina Radenković i Stefan Popović.