ESC-potpourri

Dečja Evrovizija 2022 | Gruzinska selekcija počinje 16. aprila

Dok se pripreme za seniorsku Evroviziju u Torinu odvijaju normalnim tokom, nekad nije loše da se osvrnemo i na dečju Evroviziju, koja će 11. decembra biti održana u jermenskoj prestonici Jerevanu.

O zvaničnoj potvrdi domaćina takmičenja, kao i o datumu takmičenja, možete više čitati u našem izdvojenom tekstu. U potpuriju vam donosimo članove referentne grupe, kao i aktuelnosti u Gruziji i Holandiji.

Dečja Evrovizja 2022 | Vidimo se u Jerevanu 11. decembra!

🇬🇪 Gruzinska Ranina počinje 16. aprila

U odnosu na prethodne dve godine, kada su Gruzini među poslednjima birali pesmu i izvođača za dečji Evrosong, ove godine se selekcioni šou Ranina vraća na stari termin — od aprila do juna, kao što je to bio slučaj 2018. i 2019. godine. To znači da ćemo u razmaku od nekoliko meseci dobiti i predstavnika i pesmu, kao i da će nam prvi poznati juniorski evrovizijski učesnik ove godine doći iz Gruzije.

Peto izdanje emisije Ranina sa emitovanjem će krenuti 16. aprila. Format nadmetanja je nepromenjen — deset kandidata, podeljenih u dve grupe, u prvih osam emisija boriće se za naklonost žirija; bodovi će se sabirati, i pet najbolje ocenjenih iz prvih osam epizoda proći će u polufinale. U velikom finalu će se tri najbolja kandidata boriti za odlazak u Gruziji susednu državu Jermeniju.

Ove godine, za titulu 16. izaslanika Gruzije boriće se:

  • Alisa Parulava
  • Ana Kereselidze
  • Barbare Kokašveli
  • Vače Gvinijašvili
  • Paro Čkareuli
  • Marijam Bigvava
  • Nino Gazdelijani
  • Oto Bazerašvili
  • Sandro Kvačadze
  • Nikoloz Harati

🇳🇱 Održane holandske audicije

Holanđani, kao jedina nacija koja je uz dečji Evrosong konstantno od prvog takmičenja, i ove godine su punom parom ušli u organizaciju svog Junior Songfestivala. Sa javnog konkursa, na kom su deca mogla da šalju izvođenja poznatih pesama, odabrano je 53 mališana koji su prošli kroz audicije održane 13, 26. i 27. marta. U uži izbor ući će oko 30 mladih pevača uzrasta između 9 i 14 godina, dok će određen broj biti selektovan za učešće u velikom septembarskom televizijskom finalu.

Koncept nadmetanja će ostati isti kao i u prethodne četiri godine — odabran broj dece za televizijsko nadmetanje će biti selektovan u grupe do evrovizijski propisanih šest članova, ili će biti određeno da se nadmeću kao solisti, sve u zavisnosti od pesama koje im budu dodelili producenti. Kao i u prethodne tri godine, biće izvedene četiri pesme.

🇪🇺 Selektovani članovi Referentne grupe

Osmočlana Referentna grupa je doživela promene u postavi. S obzirom na to da su ruski emiteri suspendovani iz Radnih tela EBU, predsednik ovog odbora više nije Jekaterina Orlova iz RTR, već Marta Piekarska iz Televizije Poljska. Među osam članova ponovo će se naći i: Ana Maria Bordas iz španskog emitera RTVE, Carla Bugalho iz portugalskog emitera RTP, Natija Mšverijenadze iz gruzinskog emitera GPB, Alexandra Redde iz francuskog emitera France TV, David Cerunjan iz jermenskog emitera AMPTV, Anja Zegwaard iz holandskog emitera AVROTROS, kao i supervizor Martin Österdahl.