JESC 2022 — Yerevan 2022
Jerevan, domaćin Dečje Evrovizije 2022
Dečja Evrovizija 2022

DPE 2022 | Vidimo se u Jerevanu 11. decembra!

Od ranije je poznato da će Jerevan biti domaćin 20. dečje Evrovizije. Informacija je zvanično potvrđena 6. aprila, a takmičenje će biti održano 11. decembra.

Jermenija je dobila organizaciju 20. dečjeg Evrosonga nedugo nakon pobede svoje predstavnice Malene na prethodnom takmičenju u Parizu. Još ranije smo vas izvestili o tome da će takmičenje biti održano u sportsko-kongresnom kompleksu „Karen Demirhjan“, a 6. aprila su sve ove glasine potvrđene zajedno sa datumom održavanja završnice — 11. decembar.

Zvaničnu izjavu za sajt dečje Evrovizije je dao generalni direktor javnog emitera ARMTV Hovanes Movsisjan:

Čast nam je što je Jerevan, kao jedan od najikoničnijih i najstarijih gradova na svetu, poneo titulu domaćina 20. dečjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije. Uzbuđeni smo što radimo zajedno sa EBU i našim partnerima iz javnih medija širom Evrope, kako bismo stvorili nezaboravno putovanje za naše mlade talente i najsavremeniju televizijsku emisiju za milione gledalaca širom sveta. Mi ćemo se truditi da stvorimo magiju za mlade učesnike i gledaoce, i radujemo se što ćemo svima poželeti dobrodošlicu u Jerevan krajem tekuće godine.

Jerevan će drugi put nakon 2011. godine organizovati takmičenje za Dečju pesmu Evrovizije, a na istom mestu gde će 11. decembra biti održana završnica, takmičenje je bilo održano i baš te 2011. godine. Jermeni su od 2007. godine samo jednom propustili takmičenje, i to 2020. godine, te su jedna od najuspešnijih nacija u istoriji tog festivala jer nikada u istoriji svojih učešća nisu završavali ispod 9. mesta na tabeli.

Izvršni producent i supervizor evrovizijskih nadmetanja Martin Österdahl dodao je:

Otmena, savremena i osvežavajuća pobednička pesma Jermenije je postavila novi standard za dečju Evroviziju, i ne sumnjamo da će se izvrsnost odraziti na kvalitet emisije koju će AMPTV proizvesti u ovoj posebnoj godini. Radujemo se saradnji sa našim kolegama iz Jermenije i jedva čekamo da pokažu neuporedivi entuzijazam i strast za koju znamo da Jerevan ima pri realizaciji dečje Evrovizije.

Tokom narednih meseci biće poznato više detalja o organizaciji nadmetanja. Pored domaćina Jermenije, pojavljivanje su za sada potvrdili i: Bugarska, Poljska, Francuska, Gruzija, Poljska, Španija, kao i neizostavni Holanđani, kao jedina nacija koja nikada nije propustila dečji Evrosong od njegovog prvog izdanja, održanog 2003. godine.

Oznake