Iz mog ugla 2022

Iz mog ugla 2022 | Dobro došli 12. put

Redakcija sajta ESC Serbia | Evrovizija.rs 12. put priređuje druženje sa svojim čitaocima i onima koji vole i prate najpopularnije svetsko muzičke takmičenje, kroz popularnu rubriku „Iz mog ugla“.

Dobro nam došli!

Iz mog ugla 2022e

Ako ste pomislili da će ova sezona proći bez ocenjivanja ovogodišnjih pesama, malo ste se prevarili. 😉 Neizvesnost je vladala i unutar naše redakcije, jer smo želeli rubriku koja će većim delom ispuniti sve one kriterijume koje smo postavili prethodnih godina — a to je da budemo vizuelno reprezentativni, edukativno originalni i, na kraju, dovoljno zanimljivi.

Šta nam donosi 12. edicija?

Po uzoru na sve prethodne godine, i ove smo se potrudili da objedinimo informativan, edukativan i zabavan karakter.

Ideja koja nas je vodila ove godine je kultura otpora, a kao inspiracija poslužio nam je pobednički buntovnički rok prošle godine u Roterdamu. To smo uklopili u edukativan deo rubrike. Potrudili smo se da svaku zemlju učesnicu povežemo s nekom vrstom otpora. I ne, neće to biti nikakva istorijska enciklopedija o narodnim bunama i ubistvima monarha (mada ćemo se susretati i s tim), već otpor u najširem mogućem smislu — od pevanja na stranom jeziku, preko kulturnih revolucija, pa do ustanaka.

Vizuelno, ove godine smo učesnike uklopili u tzv. pokretne slike i animacije, koristeći se zvaničnim video-spotovima ovogodišnjih učesnika.

Redosled i ocenjivanje pesama

Prošle godine smo „ubrzali“ rubriku, tako što smo svakog dana imali po dve objave. To se pokazalo korisno i zanimljivije za čitaoce, jer je rubrika dobila na dinamici. Stoga smo ove sezone odlučili da to još više ubrzamo i da kroz desetak dana ocenimo sve ovogodišnje pesme — do početka prvih proba u Torinu. Zato ćete imati priliku da čak četiri puta dnevno ocenite pesme — dve objave u 11 časova i dve objave u 19 sati.

I ovaj put će i čitaoci i članovi naše redakcije ocenjivati numere školskom skalom od 1 do 5. Ocenjivanje svake pesme trajaće 24 sata kroz anketu, nakon čega se anketa zatvara, ali vas pozivamo da u svojim komentarima obrazložite svoje ocene — veoma nam znači da čujemo i vaše mišljenje.

Članovi redakcije koji će analizirati svaku pesmu i ocenjivati je su: Anja Iriškić, Đorđe Vesković, Marko Vujinović, Strahinja Malić Katanić, Svetlana Jukić i Slobodan Todorović. Nakon dve godine audio-prezentacije njihovih utisaka i ocena, ove godine se vraćamo pisanoj formi jer smatramo da na taj način njihova mišljenja dopiru do većeg broja čitalaca, pogotovo što u trenutku čitanja nije svako u prilici i da čuje komentare.

Srednju ocenu vas čitalaca sabraćemo sa srednjom ocenom članova redakcije. Zbir te dve srednje ocene podeljene sa dva daće konačnu, prosečnu ocenu pesme.

U slučaju izjednačenog rezultata, prednost ćemo dati onoj pesmi koja bude dobila više ocena, tj. onoj koju bude ocenio veći broj čitalaca, a ako i tad rezultat bude izjednačen, računaće se veća prosečna ocena čitalaca.

A kada je reč o redosledu objava, odlučili smo se da to bude obrnuti hronološki redosled objave pesama. Tako bi numere koje su dobile najmanje „hajpa“ na kraju imale dovoljno pažnje na početku rubrike, a čitaoci bi na kraju rubrike ostali „povezani“ sa onim pesmama koje su među prvima izabrane i koje su već pomalo „izvetrile“.

Pravila komentarisanja

Pre svega, apelujemo na vas da prilikom ocenjivanja pesmu i izvođača posmatrate u kontekstu ovogodišnje konkurencije, a ne poredeći je s nekim ranijim pokušajima.

Da bismo izbegli neželjene rasprave koje često prerastu u uvrede, posebno skrećemo pažnju da bilo kakve prozivke i uvrede na račun tuđeg mišljenja ili izgleda izvođača, kao i ružne reči na nacionalnoj, verskoj, polnoj ili seksualnoj osnovi — ovde neće biti tolerisane.

Pre nego što ostavite komentar, pažljivo razmislite kako ćete i koga komentarisati, jer u suprotnom, takvi komentari neće biti objavljivani, kao što ni do sada jedan deo komentara nije bio objavljen.

Potpuno je u redu da vam se nešto ne svidi ili svidi — za to postoje ocene od 1 do 5, te vas ljubazno molimo da ova rubrika protekne u prijateljskoj atmosferi.

O načinu i pravilima na koji možete komentarisati na ovom sajtu i u ovoj rubrici detaljno se upoznajte na stranici O NAMA >>

Biramo omiljenu pesmu, a ne potencijalnog pobednika

Svrha ove rubrike je pronalaženje omiljene pesme naših čitalaca i članova redakcije, a pre svega dobra zabava i poneka nova saznanja.

Mi nismo muzički stručnjaci, već evrovizijski fanovi i dobri poznavaoci evrovizijskih prilika, koji svojim višegodišnjim iskustvom pokušavaju da se lepo zabave i utiču na kreiranje mišljenja javnosti. To je rečenica koju iz sezone u sezonu ponavljamo, ne da bismo opravdali sebe već da bismo upoznali i nove ’sagovornike’ kojima ponekad nije jasno s kojim pravom smo surovo iskreni u našim komentarima i ocenama.

Bogatiji smo i srećniji kada postoje razlike između nas i s jednakim uživanjem svake godine pratimo vaša razmišljanja i komentare. Verujemo da se ni ova godina po tome neće razlikovati od prethodnih.

Nadamo se da ćemo se i ove godine pre svega lepo družiti i zabaviti. Zahvaljujemo vam se unapred — na razumevanju, poštovanju pravila i na međusobnom uvažavanju.

U iščekivanju 12. pobednika vaše omiljene rubrike „Iz mog ugla“, podsećamo vas na naše prethodne laureate.

Slobodan Todorović
Osnivač i glavni urednik

2011 | Love in rewind

2012 | Never forget

2013 | Only teardrops

2014 | Children of the Universe

2015 | Goodbye to yesterday

2016 | Lighthouse

2017 | Dance alone

2018 | Mercy

2019 | Soldi

2020 | On fire
https://youtu.be/FxPm-Wz8qpY
2021 | Discoteque

Oznake

6 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Drago mi je što će biti rubrike,ali će biti izazov prokomentarisati i oceniti po četiri pesme dnevno

  • Željno smo iščekivali i sa zebnjom se pitali hoće li biti omiljene nam rubrike. Konačno, odgovor je stigao u najboljem mogućem obliku.
    Neka zabava i finalna predevrovizijska euforija krenu!

  • Radujem se rubrici… Jedino mi je žao što nema više audio zapisa kod redakcijskih komentara! Svakako ocekujem uno zabave