Iz mog ugla 2022

Azerbejdžan 2022 | „Fade to black“ iz mog ugla

Azerbejdžan će se predstaviti 14. put na Pesmi Evrovizije, a ovaj put, njihov izaslanik za Torino biće Nadir Rüstəmli, koji će numeru Fade to black izvesti u 2. polufinalu.

Nadir

Nadir Rüstəmli (srp. Nadir Rustamli) rođen je 1999. godine, a afirmaciju je stekao učešćem i pobedom u poslednjoj sezoni azerbejdžanske verzije šoua za talente The Voice, u kojem je bio u timu evrovizijskog pobednika Eldara Gasimova. Pevanjem je počeo da se bavi još kao dete, a zanimljivo je da je 2019. predstavljao svoju zemlju na studentskom međunarodnom festivalu Youthvision, na kojem je osvojio 2. mesto. Diplomirao je na fakultetu za turizam i menadžment. Sedam godina je pohađao časove klavira. Dok je studirao, nastupao je u jednom bendu kao glavni vokal i bio kreativni vođa tog sastava, čime je na taj način pokazao i svoju umetničku stranu.

Kultura otpora — NE azerbejdžanskom jeziku na Evroviziji

Otkako su prvi put kročili na seniorsku evrovizijsku scenu, 2008. godine, Azerbejdžanci nikada na veliki Evrosong nisu poslali pesmu kompletno ispevanu na maternjem jeziku. Pitate se zašto? Azerbejdžanci su od prvog dana Evroviziji prilazili veoma ozbiljno, ulagali dosta rada, truda i finansija u promociju i odabir svog predstavnika. U Azerbejdžanu Evrovizija se smatra događajem od nacionalnog značaja. Da je ta titula opravdana govori i činjenica da je od 2009. u Azerbejžanu Evrovizija konstantno među najgledanijim TV sadržajima. Međutim, istovremeno su na najveći televizijski šou gledali kao svetsku pozornicu, te su zato uglavnom tražili za takmičenje numere prijemčive međunarodnoj publici. Zato su se na repertoaru često nalazile pesme koje su pisali autori iz Švedske i Grčke. Istina, ponekad su bili skloni eksperimentisanju s lokalnim muzičkim motivima, čime su ispoštovali i deo svog folklora. Ironija je da je tek jednu frazu na azerbejdžanskom jeziku izustila bugarska predstavnica iz 2012. Sofi Marinova, a u azerbejdžanskim numerama Cleopatra i Mata Hari iz 2020. i 2021. čule su se i fraze na japanskom, odn. na azerbejdžanskom jeziku.

Azerbejdžanci su se četiri puta takmičili na dečjoj Evroviziji: 2012, 2013, 2018. i 2021. godine, i jedino su deca pevala na maternjem jeziku, ali ne zato što su tako htela već zato što tako pravilo takmičenja nalaže — ne sme da bude ispevano više od 25% teksta na stranim jezicima.

Iz našeg ugla

Aristokratski bledo

Malo slabiji početak ovogodišnje rubrike. Čini mi se da je ovo ovde lepa zamisao, ali nedovršen je kanvas. Divne boje imamo, gradacijski prelaze u divne tonove, ali završni proizvod je samo slika slikara amatera. Izbrljano, išarano i nejasno, a prelepim bojama.

Ocena 3

Isfabrikovana emocija

Rubriku „Iz mog ugla“ počinjemo jednom od možda ubedljivijih malobrojnih klasičnih balada iz ovogodišnje konkurencije. Jeste da se tekstualno radi o preispitivanju ljubavnog odnosa, ali za mene je ova pesma oličenje pravog fabrikovanog i sto puta viđenog zapadnjačkog popa. Time hoću da kažem da pesma jeste pristojna, ali mene nije nimalo dotakla. Vagajući se između odlične i vrlo dobre ocene, odlučio sam da joj dam vrlo dobru sa minusom.

Ocena 4-

Pripremite maramice — počinje sezona raskida

Od Azerbejdžana, iskreno, ne može nešto posebno ni da se očekuje, kada su žanrovi u pitanju. S obzirom da im je prošle godine Mata Hari rezultatski propala (20. mesto), eto ih ponovo sa baladom Made in Sweden. Čini mi se da su svi ove godine raskinuli i isekli vene, pa se tom trendu priključio i Azerbejdžan. Solidna je ovo balada sa finim prelazima od mirnijih ka dramatičnijim delovima i sam tekst je začuđujuće solidan, tako da nemam nekih velikih zamerki na pesmu. Ostaje još da se vidi kako će ovo uživo da izgleda, a što se prognoza tiče, stvarno nemam ideju, s obzirom da imamo 20 istih pesama.

Ocena 4

Mnogo buke ni oko čega

Čekajući Azerbejdžan da napokon izbaci svoju pesmu za Evrosong, čovek bi pomislio da nam spremaju pravu poslasticu, mada nisam morala čekati pravljenje konačnog rankinga, s obzirom na to da Fade to black nije poremetio moj vrh. Odličan vokal, ali prilično zaboravna melodija. Izvini Nadire, ali ove godine sad girl songs ipak dominiraju.

Ocena 2

Hour of the wolf vol. 2

Ovo je onaj tip evrovizijske pesme koja je nevešto pravljena da bude spektakularna i da izazove emociju, a u stvari je na kraju „smućkaj pa prospi“. Ceo ovaj koncept me neodoljivo asocira na pesmu iz 2015. Hour of the wolf koja je ipak imala neku dinamiku. Nažalost, da me neko probudi u pola noći i kaže da otpevušim delić Fade to black, ne bih imao pojma. I još bih sočno i opsovao.

Ocena 2

Arcade 2.0+

Vrlo prijatna soft balada na klavirskoj podlozi, suptilni zvuci tradicionalnog instrumenta su tu tek da daju pečat azerbejdžanskog brenda, dok nas nežni tonovi viših oktava vode kroz ovu veoma lepo napisanu priču naratiranu Nadirovim glasom. Kvalitetan kompozicijski zaključak demonstrira supoeriornost ove pesme nad jednom popularnom evrovizijskom kompozicijom vrlo sličnog produkcijskog formata.

Ocena 5

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 3,33

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 22. aprila do 11.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 2,81

Oznake

19 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Jeste da kasnim malo sa ocenjivanjem, ali nema veze. Bitno da se čuje glas.
  Ova pesma je neuspešan pokušaj buđenja emocije kod publike.
  Dobar glas i potencijal mladog pevača, ali pesma je prosek ili, što bi se reklo, već viđeno.

  Od mene 3

 • Sama po sebi, kvalitetna balada. Svake godine mora po nekoliko dramatičnih balada sa gudačkim momentima da dobiju svoja 3 minuta na sceni. Može lijep nastup da se napravi od ovoga. Ništa spektakularno što nismo već imali prilike da čujemo i vidimo što od Azerbejdžana, što od mnogo drugih država na Evroviziji. Ocjena 4.

 • Ništa posebno,a nije ni katastrofa. Neka sredina,tako da ocena 3.

 • Kad pomislim na ovu pesmu, nerviram se što Konkstrakta nastupa pre, a ne posle nje. E sad, kada mi je to asocijacija na jednu pesmu…
  A, je l’ovo otpalo na nekom Melodifest.?
  Ocena: 2

 • @Stewan91
  Pozdrav,ne znam jesi li video,ali nastupao je skoro baš u Madridu i dobro je zvučao i ima zanimljiv vokal veoma,đto je jedna od retkih prednosti.

 • Zdravo i od mene i ove godine. Drago mi je da je tradicionalne rubrika i dalje prisutna. Pa da krenemo:

  Azerbejdžan ove godine pokušava da donese nešto sofisticirano, savremeno,mračno! I u mnogome su uspeli u tome. Vizuelizacija spota, produkcija, stajling – sve su to elementi koje bih nagradio pluseva, kao i tradicionalni orijentalni zvuk diskretno podvučen u pozadini. Ipak imam strah kako će ovaj mladi izvođač interpretirati uživo,hoće li ovako dobro zarežati grlom.
  Uprkos početnim pohvalama,mana pesme je da nije upečatljiva, fali nečeg, jeste elegantna i mračna ali po malo i prazna. Sve u svemu – Azerbejdžan pristojan.
  Ocena za Azerbejdžan – bleda četvorka (4).

 • Bezlično, neupadljivo, bledo, neslušljivo, sve u svemu totalno razočaravajuće za Azerbejdžan! Mislim da je ovo njihov najgori predstavnik do sada. Jedina dobra stvar je izvođačev glas, ali pesma kao pesma potpuni promašaj. Ocena – 1

 • Ova pesma nesumnjivo ima određenu, ne tako malo dozu kvaliteta. Malo je repetitivna više nego što bi trebalo, neki je moj skroman utisak. Vokal je vrlo dobar i tu leži možda i najveći adut Azerbejdžana. Mislim da je neko ovde dobro rekao da ova pesma ima miris švedske produkcije. Uglavnom, mene lično ovo nije oduševilo, ni u ovogodišnjoj konkurenciji koja je ponuđena ni u onome što je Azerbejdžan do sada znao da ponudi. Finale izvesno, zbog reputacije Azerbejdžana kao i vokala koji sam pomenuo, mada mu neće biti lako u konkurenciji druge večeri. Od mene će dobiti stimulativnu ocenu. Ocena – 3

 • Azerbejdzan čekao bukvalno poslednji dan da objavi pesmu,pa na kraju bude osrednja.Lepa balada,ali nekako ne ide ni tamo,ni ovamo,bolja je svakako nego Mata Hari ili pobednička Running Scared iz sada već davne 2011,proći će u finale i tamo osvojiti neko 13-14.mesto.Ništa više od toga,ovo nije ni blizu po kvalitetu prvim godinama nihovog učešća(kasne 2000-te i rane 2010-te),kada su imali Always,Drip Drop,When the music dies i Hold me.
  Ocena:3

 • Ovo mi se svidja…Podseca malo na Lovely ali ne smeta…Mocan vokal, mocna melodija, mocni instrumental, mocna produkcija (to su Svedjani) ali nesto mi fali za 5 i idalje ne znam sta…Voleo bih da prodju u finale i mislim da hoce zbog kvaliteta ali koliko sam ispratio nisu skrenuli paznju ove godine…Mislim da je greska sto su toliko dugo cekali da objave pesmu, njihova zanrovska i stilska konkurencija ove godine (poput Poljske i Australije) je mnogo ranije (na vreme) objavila svoje numere i pokupila sve simpatije ljudi koji vole ovako nesto da slusaju tako da za Azerbejdzance nije ostalo nista njihovom krivicom, to je moja teorija…Cetvorka za njih.

 • Čudom se ne mogu načuditi gde je nestao onaj Azerbejdžan sa početka…govorim naravno o prvim godinama njihovog učestvovanja,kada su slali drugačije i neobične,ali i sasvim dobre numere poput recimo one iz 2008.godine ili 2010…..pa i letnjeg hita evrovizijskog 2009,te dobrog nastupa i solidne pesme 2013.godine….
  Očigledno da oni ne žele da pobede,da im je jedna evrovzija sasvim dovoljna,jer opet,ali opet salju prosecnu i obicnu baladu,koja iako sam je jednom u zivotu i to jedva čuoo,ne budi ništa u meni i kada vidim iz koje zemlje dolazi,razočaranje je onda samim tim i veće..
  Jedini plus je za njegov vokal zanimljiv,a pesma kao pesma…
  Ocena(prosečna) trojka..

 • – Ispljuvak sa Melodifestivalena.
  – Previse vestacka balada
  – Previse autotjuna
  – Uglavnom ne svidja mi se
  – Ocena 2

  Subjektivno: Ne bih voleo da ovo prodje u finalu
  Objektivno: Mislim da ce proci jer imaju jaku politicku podrsku kod inostranog zirija. Oni su prijatelji Rusa, a Rusi ne ucestvuju pa ce i tim nekim kanalima da namaknu bodove (setite se kako je Belorusija izuzetno visoko prosla 2017. a objektivno je bila za zadnje mesto)

 • Obična pop balada. Svidja mi se njegova boja glasa ali pesma nema nista specijalno. Ako su sa Efendi bili 20.,sa ovim nece ući ni u finale

 • Tipična, generična pop balada, kojih ove a i svake godine ima na pretek, a ova se ne izdvaja ni po čemu, sem što lik ume da peva.

  Ocena 2

 • Ocena 3-
  Iskreno da nemamo ovoliko balada ove godine,možda bi utisak i bio bolji,ali ovako se čini kao da se ciljano išlo na pravljenje “pobedničke” pesme i time se izgubio svaki vid autentičnosti.
  Kulminacija i “nešto konkretno” se desi tek tridesetak sekundi pred kraj gde vokalne akrobacije dolaze do izražaja,a vrlo verovatno i kulminacija što se tiče nastupa uživo….
  Odma mi je zaličilo na Arcade,a iskreno nisam fan da se baš pobednici kopiraju na očigled..

 • Ja volim ovakav Tim pesama koje bar pokusavaju da izazovu neku emociju a da li uspevaju zavisi od mnogo faktora..Ova I izaziva I ne izaziva..Strofe Jos I drze neku paznju izazivaju neki osecaj intrigriranosti sta sledi u nastavku Ali refren kao refren kao glavni deo pesme je nista specijalno..Tako da kada Se sve sabere I oduzme jedna 4vorka..Ocena 4

 • Azerbejdžan – 3
  Korektno i slušljivo, s druge strane generički i predvidljivo.
  Nadir ima dobar glas a ovaj tip pesme se dosta oslanja na live nastup tako da tu ima prostora da se dobrim nastupom i eventualnom izvanrednom interpretacijom ova pesma podigne na viši nivo. Na taj način možda izazove utisak malo jači od prosečnog koji ostavlja samo na osnovu slušanja.

 • Meni je licno pesma uzasna i nemam nista drugo da kazem osim toga.

 • Ova balada mi je jos jedna u onom fazonu “sad cu da vam pokazem kako kidam dok pevam”. Deo gde izgovara “and i’m numb, numb…” zna da smara. Mislim da ce proci kao 2015. Nisam impresioniran.

  Ocena: 2+