Iz mog ugla 2022

Jermenija 2022 | „Snap“ iz mog ugla

Četrnaesti predstavnik Jermenije na Evrosongu je mlada i talentovana Rosa Linn. Jermenija se posle 2019. godine vraća na takmičenje s pesmom Snap koju će Rosa izvesti u 1. polufinalu.

Rosa Linn

Rosa Linn, pravog imena Rosa Kostandijan, rođena je pre 21 godinu u Vanadzoru u Severnoj Jermeniji. Prošle godine je o njoj pisao čuveni američki magazin „Flaunt“, nazvavši je prvim ženskim muzičkim producentom koji trenutno deluje u Jermeniji. Deo je kolektiva Nvak Collective, koja se bavi umetnicima u razvoju, i u isto vreme objavljuje njihove radove; suosnivač navedene organizacije Nvak Collective je Tamar Kaprelijan, koja je Jermeniju predstavljala 2015. u svojstvu člana grupe „Genealogy“, zajedno sa proslavljenim producentom Aleksom Salibijanom. Svojom muzikom Rosa želi da širi ljubav. Svoj prvi singl King, urađenog u kolaboraciji sa američkom alt-pop umetnicom scenskog imena Kiiara, objavlila je septembra prošle godine.

Kultura otpora — jermensko pismo

Čin pobune ne mora uvek biti politički ili ratni. To dokazuje Jermenija, koja svoju različitost prikazuje kroz svoje jedinstveno pismo koje je karakteristično samo za jermenski jezik.

Jermensko pismo je alfabet koji se od 406/407. koristi za pisanje na jermenskom jeziku. Izumeo ga je Sveti Mesrop Maštoc, jermenski jezikoslovac i crkveni vođa koji je prilikom prevođenja hrišćanskih tekstova na maternji jezik zaključio kako se za pojedine reči ne mogu koristiti pisma susednih naroda jer im nedostaju glasovi karakteristični za jermenski jezik. Zato je izmislio pismo pod uticajem grčkog alfabeta. Na početka se sastojao od 36 slova, kojima su od 10. do 12. veka dodata još tri. Jermenska slova su se sve do uvođenja arapskih brojeva u 8. i 9. veku bila potrebna i za pisanje jermenskih brojki.

Iz našeg ugla

Cutie pie

Dašak američkog teen-popa, uvek radijski, uvek lepo i simpatično, a nikad dovoljno dobro i intrigantno za neku veću zapaženost. Ne smeta, ali nije ni među omiljenima. Svakako, ovo je žanrovski za Jermeniju veliki iskorak u nepoznato, što se dodatno pozdravlja!

Ocena 3

Finale ili ne — pitanje je sad

Kad god neko pomisli na Jermeniju, uvek se seti pesama u fazonu ukalupljenog šablonskog zaraznog evrovizijskog hita, nalik na one kakve su slali Andre, Sirušo, Iveta i ostali pređašnji jermenski predstavnici koji su do 2017. ovoj naciji redovno donosili finale, uz poneki stilski izuzetak. E, sad, Rosa Linn se ubraja u najveći stilski izuzetak među pesmama koje su Jermeni slali do sada. Deluje u isto vreme i pomalo rizično, zbog toga što su smešteni u izuzetno jaku polufinalnu grupu. Pesma kao pesma je fin, prijemčljiv pop za radio-stanice, za evrovizijske standarde je pomalo atipična. Ako ove godine prvi put nakon 2017. ne ugledaju finale, onda ne znam kada će. Ovakav tip pesama može da izvuče jedino pristojnim i minimalističkim, a isto tako i ubedljivim nastupom.

Ocena 4

Dobro, ova se skoro oporavila od raskida

Još jedan raskid, ali malo drugačije žanrovski uređen. Mene ova numera podseća na pesmu Little talks grupe „Of Monsters and Men” i malo je više u nekom mirnijem fazonu u odnosu na ostale numere slične tematike. Ova jermenska pesma je umirujuća, fina, opuštajuća, tako da ni u jednom segmentu numere nemam neku veću zamerku. Prognoze su i za ovu pesmu nezahvalne.

Ocena 4

Middle of the pack?

To mi je glavni utisak o pesmi Snap — slatka, opuštajuća pesmica, zvuči kao nešto što se može čuti u pozadini nekog kafića, ali to je sve. Nešto mi fali da bi postala numera koja bi se kvalifikovala u finale.

Ocena 3

Ovo je Jermenija?

U skladu s temom naše rubrike, i ovo bi se moglo podvesti pod otpor da se bude ono što se od vas očekuje. Prilično iznenađujuć muzički adut Jermenije, moram da priznam, ali nažalost, to nije nikakav kriterijum mog ocenjivanja. Zapravo, glavna asocijacija je muzička podloga reklama za životno osiguranje ili mobilne telefonije, na primer, a i spot je u tom maniru. Dakle, takmičarsko izuzetno neatraktivno, ali ipak prijatno. Horske deonice u refrenu su naznaka svih zloupotreba kojima će delegacije posegnuti zbog novog pravila nasnimljenih pratećih vokala. Sramota.

Ocena 3-

Puc puc

Neobičan izbor za ovu državu! Snap je pomalo bajkovita faza preboljevanja voljene osobe, uhvaćena tačno u trenutku kada shvatamo da smo dovoljno jaki da možemo bez nje, ali na jedan tako umirujuć način. Mislim da Snap ima neverovatnu moć konekcije sa publikom već sada, a verujem da će jednom na pozornici izvedena izmamiti ne samo osmeh već i po koju suzicu usresređenim slušaocima.

Ocena 3

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 3,33

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 22. aprila do 11.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 3,54

Oznake

19 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Generalno volim ovakav tip melodijski jednostavnijih numera. Ovo je jedna od onih idealnih za npr. radio, svirku u kafiću itd. Ipak, što neko reče, pogodna je za minimalistički a efektan scenski nastup. Mislim da ovakve pjesme imaju odličnu konekciju sa publikom koja uživo gleda nastup na sceni. Nisam preslušao sve, pa ne znam hoće li ući u finale, ja bih iskreno volio. Ocjena 3.

 • Odlična pesma,vesela. Devojčica presimpatična. Ocena 5.

 • Da, prva pomisao je da li je ovo stvarno Jermenija! Solidno, muzika koja može da se mota tamo negde, a da ne smeta. Ipak, ne radi me.
  Ocena: 3

 • Jermenija nije dovoljno kompetitivna ove godine. Generalno pesme ovog žanra nikad mi nisu bile drage da 8h vidim na takmičenju. One su korektne i slatke, i ništa više. Retki su izuzeci koji su uspeli iskočiti sa ovakvim pristupom. Mislim da se ljudima jedino sviđa to da je Jermenija pokušala da pošalje ovako nešto, kao osveženje. Ali za mene ovo je samo jedna pesmičica za radio stanice.
  Ocena za Jermeniju – kilava trojka (3).

 • Ne znam da definišem šta je tačno to što me uvek oraspoloži dok slušam ovu pesmu, biće da je to njena jednostavnost i opuštajuća melodija. Video je takođe lepo osmišljen i uklopljen u celu priču, podseća me na novogodišnje reklame 😀 Nije mi glavni favorit, ali svakako je među boljima ove godine i zaista se nadam njenom prolasku u finale. Ocena – 4

 • Simpatična pesmica,možda nije baš na nivou Qele Qele,Not alone ili Lovewave,ali vrlo je slatka i zanimljiva,bas kao i sama Rosa Linn,te uz pristojan nastup može vratiti Jermeniju u finale prvi put od 2017.Pobeda na JESC-u sa Malenom i Qami Qami u decembru prošle godine u Parizu trebalo bi da im bude vetar u ledja nakon svih ovih godina neuspeha.Možda namerno šalju prosečnu pesmicu,zato što će organizovati JESC u Jerevanu krajem ove godine i čuvaju bolju pesmu da ih predstavlja na domaćem terenu.Proći će u finale i tamo završiti negde oko 20.mesta.
  Ocena:3

 • Raduje me povratak Jermenije na evrovizijsku scenu. Jermenija je jedna od vrlo dragih meni zemalja kao i evrovizijska nacija koja je za moj pojam često znala da pošalje odlične pesme i numere koje rado slušam godinama nakon samih takmičenja. Ipak ovom numerom me na prvu nije oduševila mada moram podvući da je ovo jedna od ovogodišnjih pesama koja je najbrže i najviše rasla sa slušanjima. Osećam neku milost slušajući je iako bi mogla da se svrsta u red pesmuljaka i da se tu komentarisanje i ocenjivanje završi. Neće joj biti uopšte lako da se probije do finala iako je u verovatno lakšem ali i isto tako neizvesnijem polufinalu. Nastaviću danas sa stimulativnim ocenama. Ocena – 4

 • Mislim da je Jermenija izgubila svoj identitet i da zbog toga ne postize vise dobre rezultate…Ova pesma je definitivno vrhunac njihove krize identite gde oni pored onakvog prepoznatljivog folka, svog, koji niko ne moze da im oduzme i po kome su preoznatiljivi biraju tudji koji im ne lezi i koji nema veze sa njihovim melosom…Ne kazem da ne treba da eksperimentisu ali meni se ovo ne dopada i nikako mi ne ide uz njih…Treba neko da javi Rosi da ne predstavlja Dansku nego Jermeniju…2 samo zbog vokala.

 • Pesma ne nudi ništa originalno ili nevidjeno,čak i sam njen vokal mi deluje kao mnoštvo drugih,ali nekako i spot i pesmica su mi simpa kao i sama njena pojava,njen vokal kao i spot.
  U ovogodisnjoj konkurenciji,ovo je jedna od iskreno boljih pesama.
  Pošto Rosa probija led ovogodišnje rubrike “Iz mog ugla”,neću biti strog i daću joj jednu peticu,ali na staklenim nogama.
  Ocena: 5-

 • Previse prosecna balada, ni po cemu se ne izdvaja, onako neki pesmuljak bez veze.
  S obzirom da zatvara slabije polufinale, proci ce nekako na konto toga i na konto odlicnog vokala
  Ocena: 3

 • Kao ni od Azerbejdzana, ni ovo nisam ocekivao od Jermenije. Smorena balada u UK fazonu… Ovogodisnja Evrovizija ce biti festival dosadnih balada.

 • Iznenadio sam se pesmom koja će predstavljati Jermeniju ove godine. Prvo mi je bio čudan, muzički pravac jer nije tipičan za Jermeniju ali mi se dopala pesma, umirujuca i opustajuca i Rosa ima jako lep glas.

  Ocena 4

 • Ocena 3+
  Bio sam na početku,kao i većina,iznenadjen da se ovde radi o jermenskoj pesmi. Kao i kod Azerbejdžana ovde imamo slučaju utapanja sa ostatkom (ali aj ne mogu svi da budu Umetnica). Šalu na stranu,prijatna pesma,vokal,prezentnost,opuštajuća,a to nam možda i najviše treba u ovim danima. U zadnja dva pokušaja nisu ušli u finale pa verujem da su u dugoj pauzi tačno osmislili kako da do njega stignu jednim prikladnim nastupom.

 • Slozio bih se da je dosta iznenadjujuc zanr za Jermeniju Ali sto da ne..Dosta je nezna pesma puna neke romantike,lepo I opustajuce zvuci Ali takodje ne znam koliko je atraktivno takmicarski..Verujem da cemo ponovo gledati Jermeniju u Finalu..Podseca me stiski na ovogodisnju Hrvatsku pesmu samo dosta unapredjeno I bolje..Ocena 4

 • Jermenija – 3
  Simpatična pesmica koja širi neki pozitivan i opuštajući vajb. Nastupa poslednja u polufinalu što može da stvori lep utisak i “singalong” atmosferu na kraju šoua koja je lako može odvesti u finale.

 • Fina i prijatna pesmica koja ima sanse za finale u omjeru 50/50,i osim toga ja nemam nista reci.

 • I meni je ovo jako prijatna muzika za usi. Jednostavna, nenametljiva a opet kvalitetna pesma. I od mene petica

 • U pocetku sam dosta bio skeptican, medjutim vremenom mi je usla u uho. Refren mi je dosta pevljiv gotovo da ne izlazi iz glave. Sama pesma mi je prijatna i jako slusljiva i mislim da ce uvesti Jermeniju u finale posle duzeg vremena. Ali ne znam kako ce zvucati uzivo, ali hajde sacekacemo.

  Ocena: 5-