Iz mog ugla 2022

Portugalija 2022 | „Saudade, saudade“ iz mog ugla

Portugalija učestvuje 53. put na Evrosongu, a na ovogodišnjem takmičenju u Torinu nacionalne boje braniće pevačica Maro s kompozicijom Saudade, saudade. Nastupiće u 1. polufinalu.

Maro

Pevačica i tekstopisac Mariana Brito da Cruz Forjaz Secca, poznatija pod mononimom Maro, predstavnica je Portugalije na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije. Muzikom je ozbiljnije počela da se bavi sa navršenih 19 godina, a nakon diplomiranja na čuvenom muzičkom koledžu „Berkli“ 2017. godine, Maro se preselila u Los Anđeles. Tamo je, u periodu od samo jedne godine, izdala šest albuma koje je sama napisala i producirala.

Njen rad je zapao za oko dobitniku „Gremija“ Jacobu Collieriu, koji ju je pozvao da se pridruži njegovom debitantskom bendu na turneji. Maro je takođe otvarala šou za Jessie J, Fatai, ¿Téo? i Charlotte Cardin. Pobedom na Festivalu da Canção 2022 sa pesmom Saudade, saudade postala je nova učesnica Evrosonga u Torinu.

Kultura otpora — evrovizijska pesma kao pokretač revolucije

Portugalija nije oduvek bila ovako liberalna država kakvu je znamo danas. Od 1933. državom je vladao autoritarni desničar António de Oliveira Salazar. Svi mirni pokušaji promene vlasti bili su neuspešni, te je tokom 1970-ih, kada je režim postao preokrutan i nasilan, stvoren Pokret oružanih snaga (MFA) čiji su generali odlučili da emituju kodirani signal preko radija kako bi označili početak ustanka.

Za signale su planirali dve pesme; jedna od njih je bila portugalska predstavnička pesma na Evrosongu 1974. E depois do adeus koju je izvodio Paulo de Carvalho, nakon čega je Portugalija ponovo postala demokratska država, a ta pesma jedina evrovizijska numera koja je pokrenula revoluciju.

Iz našeg ugla

Čeznutljivost

Konačno se dotičemo najautentičnijeg portugalskog izraza, koji se pominjao toliko puta na njihovim prethodnim nacionalnim izborima. Miluje, pa tuži, jako lepo komunicira sa mnom, jer osećam vajb. Ne smeta mi kombinacija portugalskog i engleskog, jer se prelepo stapaju u emociju. Domaći zadatak odlično odrađen!

Ocena 5

Vodim te u drugi univerzum

Kao što i glasi sam naziv mog komentara, Maro nas vodi u drugi univerzum svojim glasom. Jeste da je pesma koncipirana na isti ili sličan šablon kao i sve portugalske pesme objavljene od 2017, ali ova se izdvaja jednako dobro kao i prošlogodišnja Love is on my side. Dobro se slažu deonice na portugalskom i engleskom, jedna je od najkvalitetnijih među malobrojnim i kvalitetnim upečatljivim baladama iz ovogodišnje konkurencije. Međutim, postoji i jedna koska, a to je da nije dovoljno upečatljiva da bi postala hit, ali je dovoljno interesantna da se sluša od festivala do festivala. Isto tako, fina je za slušanje na radiju dok radiš nešto u pozadini. Koju drugu ocenu da dam, ako ne odličnu?

Ocena 5

Ukradoše nam koreografiju

Ove godine je očito zavladala epidemija balada, što nekako nisam očekivala. Što se tiče tema, pa i to je 99% posto usaglašeno — raskidi, tuga, čežnja i (ne)prihvatanje svega toga. Celoj toj priči pripada i Portugalija, ali mi je ova pesma ipak autentičnija. Ima tu nečeg tradicionalno portugalskog, iako su i ove godine malo morali i teksta na engleskom da dodaju. Čitav paket mi se dopada, od vokala, preko teksta, do melodije, tako da se nadam da će Portugal uspeti da se plasira u top 10.

Ocena 5

Portugalska melanholija

Saudade – reč koja se ne može u potpunosti prevesti; najbliže značenje je osećaj čežnje, tuge, gubitka nečeg dragog. Maro je tu nostalgiju odlično prenela kroz pesmu, iako je na engleskom, i te kako se oseti taj duh Portugalije.

Ocena 4

Je l’ može ova pesma da se vrti jedno tri dana? Neprestano?

Malo tuge, malo optimizma, malo sete, malo radosti, malo čežnje, malo flerta… Pomešana osećanja koja izaziva ova numera su toliko jaka i autentična da naprosto ne mogu da odolim. I baš me briga o čemu peva, ne moram ni da razumem da bih osetio emociju. Mislim da je Maro dala domaći zadatak mnogima kako se treba takmičiti na Evroviziji — ostati dosledan sebi, biti neusiljen, a unikatan i autentičan.

Ocena 5

Foi magia

Portugalska pesma je jedna čista magija, bez mnogo objašnjavanja. Osim što ovakva boja glasa predstavlja muzički dragulj, Maro pleni lepotom i pojavom takođe. Ako bi melanholija mogla da se utka u tri minuta instrumentalne i vokalne dinamike, to je baš ova pesma — i depresivna, i srećna u isto vreme, savršeno opisuje osećanja koja su izražena, i to čak i igrom muzičkog tempa u refrenima, jer kao da želimo da idemo negde dalje, ali nas sustiže plima druge strane sopstvenih emocija, dočaranih muzičkim pauzama između stihova. Maro je zapravo primer koliko ponekad racionalno shvatanje treba ostaviti za drugi dan i prepustiti se sirovoj umetnosti koju nudi ova pesma.

Ocena 5

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 4,83

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 22. aprila do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 4,07

Oznake

18 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Hm… Lepo zvuči, lepa kombinacija engleskog i portugalskog, lepa emocija, iskrena, ali definitivno nije ovo pesma koja će da postane hit koji će da se sluša na duže staze, jer ima previše pesama ove godine koja liči jedna na drugu.

  Od mene 4-

 • Loša kopija Salvador Sobrala.
  Ocena: 2, zato što izvodi dobra riba.

  Iznenađujuće visoko Top10 mesto na kladionicama. Pretice je Konstrakta uskoro lagano

 • Neverovatno zanimljiv pristup Portugala. Atmosfera je perfektna, emocija, njen glas utopljen u aranžman. Vizuelno deluju zanimljivo konceptualno (što podseća na naše predstavnika donekle). Etno melos zavijen u 100 folija, engleski jezik odlično ukomponovan u materiji prizvuk.
  Alal vera, teško je to bilo kojoj zemlji da učini, pa i Portugalu. U moru izjednačen pesama ove godine,teško je prognozira reakciju žirija i publike ESC-a na Portugal,teško je i meni reći gde ću pozicionirati Portugal na samom takmičenju,ali što se mene tiče,vreme je za prvu najvišu ocenu ove godine.
  Ocena za Portugal – čulna petica (5).

 • Ne znam kako bih to objasnio, ali Portugal iako od 2017. šalje melanholične balade na svom jeziku, oni opet uspiju da upletu neki drugačiji pečat, nešto novo. Tako je i u ovoj situaciji. Momenat uključenja pratećih vokala u pjesmu me je oduševio. Vrlo prijatno za slušanje. Ocjena 5.

 • Nije me nešto impresionirala pesma, ali ima to nešto što podseća na Portugal…

  Ocena 3

 • Pomalo dosadna pesma,ništa specijalno. Zbog glavnog simpatičnog ženskog izvođača ocena između 2 i 3.

 • Vidim da pesma ima svoju publiku i da se dobro kotira, ali mene lično nije impresionirala. Dosadna, repetitivna, a nastup kao da je u pitanju seansa alkoholičarki. Dakle, ocena 2.

 • P.S. 5-, zbog dosadnjikavog nastupa, nadam se da ce ga izmeniti za ESC…

 • Magicno!!Obozavam ovu stvar i postala mi je jedan od favorita u poslednje vreme…Volim Portugal i ove godine kao i poslednjih par godina, jako mi prijaju i deluju na mene vrlo relaksirajuce…Maro je stvarno pretalentovana i ima preautenticnu boju glasa…Ne smeta mi engleski ali vise volim drugu strofu a refreni su mi po ritmu totalno afro…Apsolutno mi nije potreban prevod teksta da bih osetio emociju koju je htela da prenese na publiku jer kroz svoj vokal, melodiju i instrumental to dovoljno uspeva…Finale je tu a top 10, videcemo posle proba…

 • Meni ovoj pesmi nešto nedostaje. Nekako mi nije kompletna i kao da sve vreme čekam da se nešto desi a ništa se ne desi. To mi je neki prvi i preovlađujući utisak. Malo je i repetitivna. Ipak posmatrano malo dublje, ova pesma ima nešto posebno. Kako je slušam sve me više podseća na stvaralaštvo grupe iz Hrvatske pod nazivom “Svemirko” što mi se dopada. Ima tu crtu mistike, sete , čežnje pa i tuge. Kroz ovu pesmu meni lično provejava istinski duh Portugalije, što je za mene plus. Kombinacija jezika je legla što se mene tiče. Ipak bilo kako bilo iznenađen sam kotiranjem koje ima na kladionicama a koje nije malo za moj pojam. Ova pesma može biti jedna od onih koje iz senke čekaju na dobar plasman kao što nekeo reče iako mi je jako teško da joj procenim isti , kao i za mnoge pesme ove godine . Ima sreću da je u polufinalu gde je mene ako pitate veća gužva i neizvesnost i gde je sve moguće tako da se ne bih iznenadio da je vidimo u finalu što mi kao soluciju podgrejava i ova anketa. Isto tako za mene ne bi bilo iznenađenje da ne prođe, a kod mene određeih simpatija ima mada nisam do kraja trznuo. Za danas je dosta stimulativnog ocenjivanja. Ocena – 3

 • Ma, bravo! Opraštam što nije 100% na portugalskom. Ovde je sve odlično, Maro setno-zavodljiva, naizgled jednostavna kompozicija sa toliko kompleksnosti. E, to jeste Evrovizija, koja slavi autentičnost.
  Ocena: 5

 • Bravo za Portugaliju!Tako se to radi!Ova pesma me je potpuno oborila sa nogu, emocija,lep jezik,melanholija,ma sve!Naprosto odvede te u neki drugi svet! Ovo je,uz Senhoru do mar iz 2008 i pobedničku Amar Pelos Dois iz 2017, zasigurno najbolja portugalska Evrovizijska pesma u 21.veka,a možda čak i ikada.Ako su prošle godine sa onim amerikanizovanim pesmuljkom bez imalo portugalske duše i ijedne reči na portugalskom,koji je bio potpuni autsajder pre proba,uspeli da zahvaljujući super nastupu prođu u finale i tamo sasvim solidno prođu,na sredini tabele,sada mogu i u TOP 10 sasvim komotno.
  Ocena:5+(čista petica).

 • Dosadno,dosadno i samo dosadno…Zaista me nista ne pali u ovoj pesmicici.

 • Portugal – 4
  Jako prijatno, opuštajuće, melanholično. I zvuče i izgledaju autentično portugalski. Refren je zarazan, fina kombinacija dva jezika. Njen glas i ceo izričaj me podsećaju malo na Sade.

 • Ocena 5-
  Portugal je favorit iz senke ove godine!
  Mistična atmosfera,ugodan vokal i podloga pesme su nešto što uvek funkcioniše,a Portugalci su u tome maheri.. Mislim da bi mogli ove godine u top 10.. Ostaju dosledni sebi uprkos svim trendovima koji dolaze i prolaze

 • Simpaticna, slatka pesma…Zbilja vrlo repetitivna..Kao da joj nema kraja Ali obzirom da zaista odise nekom neznoscu I u nekom pozitivnom smislu nekom vrstom melanholije..Koliko god Se jedne te iste fraze u njoj vrtele u Krug..u kombinacija sa autenticnim nastupom (Da, Jos jedno tapsanje tokom pesme sem Nas)..Sve ukupno jedna solidna I zanimljiva kombinacija..Ocena 4

 • Lepa pesma,lep vokal,simpatična melodija,lepa devojka..
  Šta reći osim,da praktično od prvog slušanja me je poput(do duše malo kasnije) naše pesme kupila i da mi je medju 5,čak možda i medju 3 glavna favorita.
  Nadam se i čvrsto verujem da ako ne pobeda onda da je top 10 ili čak top5 plasman realan za Portugal ove godine.
  Ocena:5

 • Bio sam smoren na prvo slusanje, ali kasnije me je kupila. Refren zarazan, volim tu mesavinu engleskog i portugalskog jezika, jos i tu melanholicnu atmosferu koju ona stvara. Izdvojice se svakako zbog neobicnog stila, sto se mene tice, voleo bih da prodje u finale.

  Ocena: 4