Iz mog ugla 2022

Grčka 2022 | „Die together“ iz mog ugla

Amanda Tenfjord izabrana je da predstavlja Grčku na Pesmi Evrovizije. Ona je 42. izaslanik Helena, a s pesmom Die together takmičiće se u 1. polufinalu

Amanda Tenfjord

Da odmah razjasnimo zašto prezime nije Tenfou, u pravu ste — Amanda ima nordijske korene i dete je Grkinje i Norvežanina. Odrasla je u Grčkoj, a kasnije se preselila u Norvešku, gde je započela muzičku karijeru, zahvaljujući dobrim glasovnim sposobnostima, kao i veštinama na klavirskim dirkama. Žanrovski, Amandini radovi se uklapaju u forme sint-popa, indi popa i nordijskog popa.  Njena pesma Run iz 2015. godine dobila je muzičku nagradu, takmičila se u muzčkom šouu The Stream , a i pevala je na festivalu Trondheim Calling sa pesmom Let me think.

Često je dovode u vezu ili porede sa ostvarenom pop umetnicom Sigrid, ne samo zbog muzičkih similariteta već i zato što su pohađale srednju školu u istom razredu. Amanda ima 14 objavljenih singlova dosad, a kada se ne bavi muzikom, završava studije medicine.

U svojoj predstavničkoj numeri Die together angažovala se i kao kompozitor i kao tekstopisac.

Kultura otpora — beskompromisna razmena dvanaestica sa Kiprom

Kao što Evrovizija nije ozvaničena dok ne vidimo pirotehniku, tonski falš, promenu odeće na sceni, onu tipičnu jednu evrovizijsku pesmu i čudnu tišinu na licima voditelja praznih osmeha, tako nekako Evrovizija postaje kompletna tek onda kada Grčka udeli svojih 12 poena delegaciji Kipra i obrnuto. Od kad je uveden televoting 1998. godine, ove dve države nijednom nisu propustile priliku da razmene dvanaestice — sve do 2015. godine kada su ih, kao po nekom dogovoru, dale Italiji. I uprkos tome što je to najprediktivniji glas, uprkos tome što znaju da će dobiti nezadovoljne ovacije publike, ovaj porodični ritual se nastavlja već od naredne godine, sve do danas. Čak su i pokušali da izbegnu nefamozno Booooo, postavivši detence da čita glasove Grčke prošle godine.

No, možemo li ih zaista kriviti, budući da i Grčka i Kipar tehnički dele muzičku industriju, te se podrazumeva da je izvođač popularan u obe države ako uspe u jednoj? Evo poslušajte ovogodišnju numeru Kipra, pa sami recite mislite li da će prosečnom Grku neka druga pesma biti poznatija i razumljivija na prvo slušanje?!

Iz našeg ugla

Aj ćuti!

Svake godine se na Evroviziji nađe bar jedna pesma u čiju pobedu se kunu, favorizuju do iznemoglosti i naprave nenormalni halabuku iz meni ne baš poznatih razloga. Prošle godine to beše sa Maltom, ove godine je to izgleda Grčka. Šta naglasiti ovde sem izuzetno poetičnog i smislenog teksta? Melodija? Apsolutno sam ravnodušan. Vokal? Prosek. Celokupni utisak? Zero emocija spakovano u lepu priču. Ne ide dalje od sredine.

Ocena 3

Rizično za novi uspeh

Proći će još jedna godina kada ću se pitati hoće li se Grci najzad vratiti svom melosu i popularnim pevačima. No, nimalo ne treba da kritikujem Amandu Tenfjord jer nema nikakvog razloga za to. Die together je trenutno neprimetna pesma u ovogodišnjoj konkurenciji sa potencijalom da bude primećena nakon što gledaoci budu videli njen nastup, iza kojeg će stojati uvek ambiciozan Fokas Evangelinos. Pošto ocenjujemo pesmu, mogu da kažem da je jako emotivna, ali da bez nastupa u ovom trenutku ne vidim nikakve sigurne šanse za novi TOP 10 plasman. Međutim, još jedan prolazak u finale se ne dovodi u pitanje. Ponovo od mene ide jedna zaslužena odlična ocena!

Ocena 5

Samo polako, čemu umiranje, to je samo raskid

Grci su se pretplatili na morbidne naslove pesama, očito. Šalu na stranu, što se mene lično tiče, mislim da je ovo možda i najintenzivniji tekst koji govori o rastanku dve osobe koje se vole i ne mislim da je ovo poziv na samoubistvo, već dočaravanje toga da neko želi bilo kakvu večnost sa osobom sa kojom više neće imati ni sekund. Kao što rekoh, tekst je jednostavan, ali prilično intenzivan, dok sam od Amande muzički očekivala nešto malo alternativnije, mada je melodija sasvim u službi ideje pesme. Očekujem dobar plasman Grčke ove godine, mada ne i pobedu (ni od koga to ne očekujem).

Ocena 5

Standardno solidna

Die together nije ostavila neki utisak na mene tokom prvog slušanja, ali ovo je jedna od onih grow on you pesama da što je više slušam, sve je bolja.

Ocena 4

Težina

Ova pesma je teška kao tuč. Kao pun džak krompira koji morate da unesete u stan na 4. sprat, a lift ne radi. Znate da morate nekako da se što pre domognete stana, ali vam ponestaje daha, pa pravite stanku na svakom spratu. Isti takav osećaj imam i sa ovom pesmom — ponestaje mi daha, teško mi je. Emocija neuverljiva, ali sve skupa dovoljno slušljivo. I zaista ne vidim da nekakav nastup ovo može da „vozdigne“.

Ocena 3-

Tanko jako

Nažalost, ne mogu da kažem da ovde ima mnogo elemenata koji bi impresionirali nekoga. Tekst je prilično prosečan i razočaravajuće neinspirativan za ovako radikalan naslov pesme. Muzika se trudi ga izdramira, ali daleko od zadovoljavajućeg, da mi ovo pomalo deluje kao neka post-emo tinejdžerska balada. Fali dubine i ozbiljnosti! Deluje da je ova pesma tek na pola puta k stanici gde bi trebalo da joj je bila autorska zamisao.

Ocena 2

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 3,67

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 23. aprila do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 3,57

Oznake

17 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Jako me je sramota i izvinjavam se sto sam bio toliko okrutan prema Grckoj…Iz nekoliko preslusavanja mi se pesma dopala ali ostajem pri tome da me nervira prvi deo pesme i da mi izvodjacica nije harizmaticna ali melodija i vokal su mi se u medjuvremenu jako svideli…Azerbejdzan i Grcka imaju jako kvalitetne balade, za mene jako slusljive, melodije su mi fantasticne kao i modulacije ali nesto mi tu fali da bi ih svrstao medju svoje favorite…Nekako su mi samo za slusanje ali ne i za favorizovanje.

 • Lepa i prijatna balada za slušanje ima taj zapadnjački,amerikanizovani prizvuk,možda deluje malo dosadno na početku,ali kasnije postaje sasvim solidna,rasturiće nastupom uživo,vokalno i na svaki drugi način,pobediće kod žirija u prvom polufinalu.Konačan plasman u finalu biće,predpostavljam,negde,oko 7-8 mesta.

 • Pesma je, nekako, prosečna. Nije u meni probudila neko interesovanje na prvo slušanje, ali vokal je dosta dobar. Znam da Grci mogu to mnogo bolje.
  U finale mogu uz lepo osmišljen scenski nastup, a vokal ne dovodimo u pitanje.

  Ocena: 4-

 • Sad ću skočiti verovatno sam sebi za vrat ,što kažu. Pesma mi se kotirala vazda za rang ocena ka najnižim, jer nije kliknuli u meni. Preglumljavanje, traženje originalnosti po svaku cenu, čak i vizuelizacija koja se fura na neke retro trendove… Ali davao sam s vremena na vreme šansu Grčkoj 2022, i baš pri ovom slušanju je donekle kliknulo-da su se reči i melodija donekle u meni spojili. Šteta što su mnogo forsirali ovu pesmu ko čudo neviđeno,ja to čudo ne vidim, na uštrb drugih kvalitetnijih pesama. Pozicija na kladionici mi je takođe za no komment.
  Ali evo, neću toliko hejtovati, neki zrak emocije i energije sam osetio.
  Ocena za Grčku – prelazna četvorka (4).

 • Ja često menjam način slušanja pesama u zavisnosti od toga šta mi prvo privuče pažnju. Nekada je fokus na melodiji, nekada na tekstu, nekada na svemu.. u slučaju Grčke fokus je definitivno bio na melodiji zbog tog nekog mističnog početka. Tekst je ostao u senci. Posle par slušanja sam shvatio da, iako je tekst jednostavan, ima neku težinu i kao takav bi trebalo da izazove određene emocije kod slušanja.. mislim da je vrlo čudan koncept pesme i ja je nikako nisam osetio, niti sam doživeo poruku koju bi ova pesma trebalo da prenese. Šteta. 3.

 • Grčka – 4
  Lepa, dobra pesma. Pevljiva, melodična, emotivna. Bridge “take my heart…” je jako dobro odrađen i daje pesmi potrebnu dinamiku pred kraj. Ipak malo mračna za moj ukus.
  Više mi se dopada verzija sa horom uživo od ove zvanične preproducirane varijante sa nasnimljenim vokalima.

 • Grčka godinama gubi vreme, izgubljena u nepotrebnom bežanju od sebe same. I kao da je to samo sebi cilj, ni ovaj put ne nudi ništa što bi pretendovalo da postane deo evrovizijske istorije. Ipak, ne može se reći da je loše.
  Ocena: 3

 • Ispratio sam da se oko Grčke podizao hajp i samo sam čekao veče da mogu na miru da preslušam šta je to i da dam komentar. Pomislio sam je li realno da žena trećinu pjesme otpjeva bez instrumentalne pratnje, ali možda to vodi ka nečemu ultra dobrom, kad ono ništa, potpuno sam ostao ravnodušan, vokal ništa specijalno, cjelokupna pjesma takođe. Vjerovatno će u finale, možda i sam nastup bude bombica, ali ovo je ipak takmičenje za PJESMU Evrovizije, ne vjerujem da će predaleko dogurati, možda bude i druga polovina tabele. Ocjena 2, zbog zlatnih grčkih godina koje prizivam već skoro deceniju.

 • Grčka je sebe izgubila 2015-e u Beču i od tada za moj pojam ne uspeva da se do kraja vrati. A u periodu od 2004-e do 2014-e mi je bila možda i omiljena evrovizijska nacija. Ne shvatam odakle ovako dobro kotiranje ove pesme. Baš baš ni po čemu ne kapiram. U redu vokal je korektan, tekst takođe, emociju pesma ima sa tekstualne strana a muzički za mene i ne nešto posebno. Nekako se ovde plasman u finale postavlja kao nešto neupitno mada bih je lično ostavio u polufinalu. Ne vidim kakav to uspeh i na osnovu čega ova pesma može da postigne u Torinu. Podvlačim da ako pesma iz 2018-e nije uspela da se plasira u finale ne treba ni ova. Kada je u pitanju ovogodišnja konkurencija nekako mi se čini da će Grčka u onom gužnjikavom polufinalu zauzeti nekome mesto u finalu. Ocena – 2

 • Još jedna u nizu ovogodišnjih balada koja me nimalo nije dotakla niti me je zainteresovala da je slušam ponovo, takođe ne shvatam hajp oko ove pesme…ne znam zašto su se odlučili na ovo, kad imaju prelepi tradicionalni zvuk koji su mogli da iskoriste fino….

  Ocena: 2

 • Solidna pesma skroz, nije losa ali ono sto mene muci tokom numere je sto kroz celu pesmu ocekujem prelazak na neki nivo vise, kao da bi pesma trebalo da napreduje Kako traje medjutim jedini kratkotrajni “boom” efekat dozivljava na samom kraju kroz zadnjih 20 sekundi..Tako da sve u svemu, onako moze I da izazove neki woow utisak kod slusaoca a I ne mora..Ocena 4

 • Takodje ne kapiram hajp oko Grcke ove godine…Jako naporno i dosadno za slusanje sa vrlo cudnjikavom melodijom i onim neobjasnjivim prekidima, pesma je bukvalno iskasapljena…Ovo je prva pesma i nadam se poslednja koja ce dobiti 1 od mene.Hajp ce joj doneti finale ali visok plasman, pa ne znam, mozda je pogura ziri jer on ume da neprijatno iznenadjuje.

 • Kao neko ko nije pobornik grčke muzike i ko ne voli previse taj zvuk,pogotovo pesmu iz 2010.godine,pa nisam odusevljen ni numerom iz 2018.godine koja je ispala,moram priznati da Grci(osim prosle godine) mi se nikako ne dopadaju i ne snalaze u ovom stalnom forsiranju zanrova koji im jednostavno ne idu a tu su rnb ili amerikanizovane pop,dens pesmice,a i balade im ne leze..
  Ova pesma lici na pesmu Grcke iz 2019.godine kada su mlako prosli usli u finale i tamo flop,ove godine opet mislim da ce slicno proci.
  Anemicna mi je ova grčka Norvežanka i sva ta nekako “uvezena” pesma,nema mi neku emociju,ali ako treba da biram ovu pesmi ili onu iz 2019.godine i Sarbela,Kalomiru pa i onu numeru 2011.godine ,onda definitivno biram ovu,sto se i na plasman odrazilo,Grci cak ni sami ovo ne vole i nece glasati za ovo,cak i prosle godine kada su imali slatku curu poreklom Holandjanku sa pop disko pesmicom i lepim nastupom jedva su nekako usli zbog zirija cini mi se u top10 nakon duzeg vremena..
  Tako da vratite Kalomiru,Sarbela cak i proslogodisnju predstavnicu,ovo jednostavno ne moze napraviti neki veliki rezultat.
  Dobre strane ove pesme su sto koliko sam primeti oona uzivo zvuci ok,pesma ima opet kulminaciju,i melodicna je,ali ne verujem da bih je slusao nakon pesme evrovzije.
  Ocena:4

 • Ovo mi je bas naporno za slusanje, jednostavno pesma ima mnogo razlicitih elemenata, malo autotune, malo niski tonovi, pa visoki tonovi, pa refren i sve opet.
  Vidi se da su montirali i ukrasavali pesmu da bude „besprekorna“ za Evroviziju. Cenim sto je sama pisala tekst i sto ume da prenese emocije na slusaoca. Trojka.

 • Ocena 3
  E ovo je,uz još jednu,pesma čije favorizovanje ne kapiram.. Kao što je rečeno poetski tekst,fina melodija,ali šta više.. Grci nakon peha sa etnom uvek beže u komercijalnu siguricu.. Da nema spota,ovaj paket bi mogao da dolazi i iz SAD-a što se mene tiče. Nekako mi deluje kao da će završiti neočekivano osrednje,ali opet ko sam ja da nekome baksuziram

 • Skroz solidna i dobra pesma, na prvo slusanje mi se dopala. Ali… posle nekog vremena zna da dosadi a to je veliki problem. Isto tako zna da dosadi i na polovini pesme. Od mene nece dobiti najvecu ocenu samo zato sto zna da dosadi. Finale je naravno neupitno.

  Ocena: 4