Iz mog ugla 2022

Island 2022 | „Með hækkandi sól“ iz mog ugla

Najhladnije evropsko ostrvo po 34. put na Evrosongu predstaviće se sestrinskim tercetom „Systur“ (srp. Sestre). Pesmom Með hækkandi sól pokušaće da se domognu još jednog finala za svoju domovinu.

Systur

Simpatični trojac čine već iskusne muzičarke, koje su ujedno krvno povezane. Siga, Beta i Elin su se probile na islandsku scenu numerom Ain’t got nobody, dok je njihov bend još uvek imao drugo ime, čija je inspiracija bila njihova baka Sísí Ey.

Nije tajna da se njihov otac takođe bavio muzikom. Kao član džez-fank benda „Mezzoforte“ pobrojao je simpatije publike širom sveta, pogotovo 1983. godine sa hitom Garden party.

Devojke će kantri-pop numeru na maternjem jeziku izvesti uz podršku brata bubnjara. Pesma nosi poetičan naziv — Með hækkandi sól (srp. Uz izlazeće sunce), a tako zvuče i strofe.

One se godinama bore protiv marginalizacije drugačijih, te će tako i u Torinu uz pomoć muzike pokušati malo da unesu svetla i prošire svoju misiju.

Kultura otpora — NE Evropskoj uniji

Kao nacija koja je praktično „izmislila“ skupštinu još pre oko 10 vekova, Islanđani se zaista mogu podičiti svojom smelošću i odlučnošću. Godinama odolevaju Evropskoj uniji i pored velikih ekonomskih i socijalnih kriza, uspeli su da se održe na zemlji, čvrsto stojeći. Kada ih je u prvoj deceniji 21. veka zadesila najveća ekonomska kriza, Island je bio na velikom iskušenju. Godine 2009. dobili su kandidaturu za članstvo u EU, ali je četiri godine kasnije, bez upozorenja, kandidatura povučena. Ukoliko bi Island nastavio sa pregovorima u nekom trenutku, najveći problem bi bio sektor ribolova, od kog ovo evropsko ostrvo ima izuzetan finansijski doprinos. Pritom, ukoliko bi se nastavili pregovori za članstvo, Island bi morao prvo proći nacionalni referendum, pa onda i ratifikaciju svih članica EU.

Trenutni status Islanda za članicu u EU se vodi kao „zaleđena prijava“.

Iz našeg ugla

Sunašce

Sve vreme mi je Calm after the storm na pameti, jer ovo definitivno nosi njenu esenciju. Kantri-pop zagrljaj, koji ima jak ambijentalni vajb i time me je kupila. Pritom, pevana je na islandskom, najnetaknutijem evropskom jeziku. Uzvraćam zagrljaj!

Ocena 5

Dadi, dobio si dostojne naslednice!

Taman kada smo pomislili da će Dadi Frejr biti nenadmašiv, na islandskom izboru se opet pojavio neko ko će ponuditi antišablonski evrovizijski hit, koji će u isto vreme biti upečatljiv. Zato tri islandske sestre sa pravom nazivam dostojnim naslednicama Dadija Frejra. Izvesno je da postoje šanse da Island i treći put zaredom ugleda finale Evrovizije, samo zato što se nalaze među istaknutim izvođačima svoje izuzetno jake polufinalne grupe. Isto tako, ovo je još jedna pristojna, radijski prijemčljiva kompozicija koja jedino može da se zamisli na jeziku na kom je ispevana. Na engleskom ne bi imala tu jačinu kao na islandskom. I opet, koju drugu ocenu da dam nego odličnu?

Ocena 5

Ovo je dosadno, gde je Dadi, gde je Hatari?

Kantri se ušunjao preko Islanda na Evroviziju ove godine. Što se mene tiče, sasvim korektna i solidna numera, ali nam svima nedostaje ludilo koje su nam Islanđani slali od 2019-2021. Ono što ovoj pesmi dodaje vrednost jeste baš poetičan tekst na islandskom (nije samo zbog islandskog) i ujednačeni glasovi ovih devojaka. Ne verujem da će se ova numera nešto specijalno proslaviti, ali me ne bi iznenadilo da se plasira u finale.

Ocena 4

Porodični izlet u Torino

Meni jednostavno ne prija ova pesma, uopšte mi nije legla.

Ocena 2

Daj pivo!

Ima nešto u tom neameričkom kantri zvuku koji mi prija, ali ne vidim ovde nikakav evrovizijski potencijal, da budem iskren. Onima koji žude za „tresi tresi“ evrovizijskim pesmama, ovo će izvesno biti dosadno i verovatno zaboravljeno, ali uzdajmo se u žiri — hvala nebesima što postojite! Island nam opet nudi nešto drugačije i hrabro, i za mene je to već samo po sebi „ocena gore“. Kad je reč o melodiji, ona je prijatna, atmosferična, neometajuća, plutajuća… I ko bi rekao da islandski može da bude ovako milozvučan?

Ocena 4-

Hipi Uraganke

Možda je ovo agenda vlade Islanda da demonstrira kako islandski jezik može zvučati prijatno i umirujuće, nakon što smo stekli vrlo suprotan utisak 2019. godine zahvaljujući grupi „Hatari“. Ako uzmemo u obzir o čemu je pesma, vrlo je atmosferična i evrovizična. Iz nekog razloga mi se čini da mnogo fanova zaobilazi ovu divnu pesmu, šteta. Malo da se samo doradi nastup i dobre su šanse da ugleda visoko sunce finala.

Ocena 3

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 3,83

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 23. aprila do 11.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 3,08

Oznake

17 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Prijatno sam iznenađen ovom pesmom i činjenicom da islandski jezik može ovako lepo da zvuči. 🙂 Kod mene je pevanje na maternjem jeziku uvek bio veliki plus, pa je tako i sada. Jedna lepa, umirujuća pesma.
  Jedino što je konkurencija malo jača, pa je ulaz u finale upitan. Svakako mišljenje može da se promeni do prve probe, ali za sada moja ocena je 4.

  Ocena: 4

 • Prvi utisak o Islandu mi dolazi u kontekstu prezentovanja pesama na ovom sajtu – dakle, najprijatnija u ovom krugu. Drugim rečima pobednik nad Austrijom i Švedskom. U ovoj pesmi ne postoji ništa što mi smeta. Eto možda utisak u jednoj reči: prijatno.

 • Island – 2
  Ok, može se poslušati ali teško drži pažnju 3 minuta. Ravna linija tokom cele pesme. Pomalo i zvukom i pojavom izazivaju jezu.

 • Ovo je samo provejalo za 3 minuta i otišlo u zaborav. Ne vredi puno komentarisati, ništa novo, ništa epohalno, ali ok, nije baš da je i za najnižu ocenu,ima dozu prijatnosti.
  Ocena za Island – komotna dvojka (2).

 • Ocena 2+
  Prijatna melodija,simpatična pojava plus za jezik i to je sve.. Nekako zvuči previše ambijentalno za moj ukus i razlika recimo izmedju Portugala i Islanda je što tamo postoji dinamika,atmosfera,nešto se dešava,a kod Islanda je samo “Evo mi došle da pevamo”.. Nekako ne stičem dojam da u pesmi ima nešto dublje..

 • Pesma kao pesma mi je odlicna, veoma opustajuce i nekako osvezavajuce kantri deonice u pesmi, islandski zvuci fenomenalno. E sad druga stvar je evrovizijsko ocenjivanje, deluje mi da ce ova pesma biti zaboravljena i zapostavljena u moru ostalih pesama i zanrova, ali verujem da mogu da dobace do finala. Od mene petica, autenticnost Islanda mora da se nagradi i pohvali !

 • Prvi put sam preslusao ovu pesmu i zakljucio da je tipicna skandinavska, podseca na That Night iz 2018.Nema finala za Islandjane nakon par dobrih godina na njihovu zalost, 2 za harmoniju.

 • Na početku sam mislio da će biti nešto baš dobro, ali ništa. Ravna linija, dosadno, bez energije, zijevao sam. Nikakve gradacije ili kulminacije. Ocjena 1.

 • Slično Portugaliji,i Island nam šalje miran,melanholičan zvuk koji odiše njihovom nacionalnom kulturom i tradicijom,ali sama pesma je,za razliku od Saudade,Saudade,pomala ravna i dosadno,jedna te ista melodija se vrti kroz celu pesmu i ne ide ni tamo,ni ovamo,ovo je od uvođenja polufinala 2004 tek treći put da pevaju na maternjem,tj.islandskom jeziku, prethodno je to bilo 2013 i 2019,ali za razliku od 2019. kada su islandski jezik predstavili kroz grubu,agresivnu pesmu,sada hoće da pokažu kako islandski jezik zvuči nežno.Iako ih mnogi ne vide u finalu,mogu nakon proba da iznenade kao Portugalija prošle godine,pa da osvoje neko sasvim pristojno mesto,tipa 13/14 mesto.Nepredvidivo je za Island ove godine.
  Ocena:3

 • Island ne prestaje da bude samosvojstven. Mislim da je to najjednostavnija i najsveobuhvatnija ocena ove nacije kada je Evrovizija u pitanju. Prijatna melodija nam ove godine dolazi sa severa Evrope, mada u isto vreme i ne tako ubedljiva, što je može koštati finala. S obzirom na neizvesnije polufinale u kojem su sestre, mogu očekivati borbu za finale a koliko će u tome uspeti pitanje je, lično više naginjem ka tome da neće uspeti u toj borbi. Sve u svemu mističan, simpatičan zvuk nam stiže sa Islanda, rekao bih karakterističan za to podneblje i za neki pojam ova pesma svakako predstavlja svojevrsno osveženje na ovogodišnjoj sceni u Torinu. Ocena – 4

 • Fina upotreba kantrija, uz prisutnu nordijsku atmosferu, a sve upotpunjeno islandskim jezikom.
  Prijatno, zaslužuje finale. Ocena:3+

 • Lepa kombinacija njihovih glasova,umirujuceg opustajuceg zvuka, I islandskog jezika..Medjutim meni iskreno nedovoljno za neku zapazeniju ocenu I plasman na samom takmicenju..Jedna od pesama sa ovogodisnje Evrovizije koja nije da mi je dosadna Al jednostavno mi je naiteze da je izguram do kraja..Sto bi Se reklo I tokom samog prenosa, pis pauza..Ocena 2

 • Volim kantri zvuk i mene je malo instrumentalno podsetila na Holandiju 2014.godine,medjutim svakako pesma je slabija od Holandije i fali joj mislim ipak ono nesto da bi mi 3 minuta drzala paznju i da bih se vracao iznova i iznova da je slusam i slusam…
  Plus je za jezik,koji neocekivano dobro i simpaticno zvuci u ovom žanru,takodje njihova boja glasa,instrumentalni deo pa cak i tekst su solidni i simpaticni kao i njihova pojava(volim da vidim zenske izvodjace sa gitarom)
  Ne znam hoce li ova pesma u finale,ali sto se mene tice,mislim da zasluzuje makar prolazak u finale.
  Ocena:4

 • Lepo je što pevaju na maternjem jeziku, i pesma je simpatična ali to je sve nije za ESC nikako…

  Ocena: 2

 • Jako lepo, prijatno za slusanje, stavise prijatno dok setas nocu pod vedrim nebom, ali definitivno nije za ESC. Mislim da nazalost finale nece videti.

  Ocena: 3+