Iz mog ugla 2022

Gruzija 2022 | „Lock me in“ iz mog ugla

Grupa „Circus Mircus“ 14. je predstavnik Gruzije na Evrosongu. Za predstojeće takmičenje u Torinu internom metodom selekcije izabrali su pesmu Lock me in s kojom će se takmičiti u 2. polufinalu.

Circus Mircus

Reč je o, kako sebe nazivaju, pokretu koji spaja na desetine profesionalaca iz različitih polja, u cilju stvaranja nepredvidljivih audio-vizuelnih sadržaja. I ma koliko ovaj opis zvuči nejasno, samom pojavom i načinom sopstvene prezentacije evrovizijskoj publici — već su dovoljno skrenuli pažnju na sebe. Kamen temeljac njihovog stvaralaštva leži u kompletnom negiranju muzičkih okvira, a oni koji su imali sreće da dožive (rekli bismo) predstavu grupe „Circus Mircus“, opisuju njihovu muziku kao „zvučno jedinstvenu“.

Sastav su osnovala trojica „odbačenih članova cirkusa“ 2020. godine jer, kako kažu, nisu bili dovoljno dobri.

— Bili smo, verovatno, najgori u trupi, zbog čega smo se i sprijateljilji — kaže jedan od osnivača.

Kultura otpora — žena vladar u Srednjem veku

Svima je jasno da su u Srednjem veku vladali muškarci, ali Gruzija se izdvaja po tome što su oni imali jednu vladarku. Tamára (gruz. თამარი, transkribovano kao T’amar, Thamar ili Tamari; 1166—1212) bila je kraljica srednjovekovne gruzijske države (1184—1212), kćerka Georgija III koji ju je doveo na presto još za svoga života. Gruzijski letopisi navode da su lepota, dobrota, mudrost, hrabrost i vojnička slava ove vladarke privlačile mnoge evropske i azijske velikaše. Među njima se spominju sin vizantijskog cara Manojla I, antiohijski knez Boemund III, dva osetinska kneza i sin jednog kalifa iz Španije.

Tamára je bila velika zaštitnica i pokroviteljka mnogih crkava i manastira, čime je privukla kaluđere sa svih strana. U letopisima se spominje da su oni pristizali iz Aleksandrije, Antiohije, Helade, Makedonije, pa čak i iz Zete. Njena vladavina smatra se zlatnim stolećem Gruzije. Nakon njenog preminuća zašlo je, kako sami Gruzini govore, njihovo sunce.

Iz našeg ugla

Kraljevi mindfucka

Maheri dečje Evrovizije pretaču istu taktiku na veliku Evroviziju. Neopisivo i čudno postaju glavni epiteti gruzinskog bivstvovanja na Evroviziji. Ova stvar me definitivno podseća na njihovu numeru iz 2016. godine, kada su me takođe opčinili. Zaključajte me i pustite mi ovu pesmu na loop, meni je ovo top!

Ocena 4

Simpatično, ali donekle

Na granici sam između sviđanja i preziranja. Ja ne znam šta da mislim. Kada bih morao da se izrazim u više reči, rekao bih da Lock me in doživljavam kao donekle simpatičnu kompoziciju koju mogu da čujem samo na nekom korporativnom slavlju i nigde više. Bilo bi nezahvalno da dajem neke prognoze unapred. Između nedovoljne i dovoljne ocene, ja ću dati ovog puta stimulativnu dovoljnu.

Ocena 2

Koliko čudni želite da budete? Kao Gruzija na Evroviziji

Mislim da se gotovo niko ne seća kad je Gruzija poslednji put na Evroviziju poslala nešto što je blisko mejnstrim muzici. Meni je veoma žao što ti eksperimenti i nisu baš prepoznati, mada se mora priznati da su nastupi uglavnom krivi za to. Kada sam prvi put čula ovu pesmu, nije na mene ostavila nikakav utisak, ali sada je sasvim drugačije. Totalno otkačeno, eksperimentalno, začudno i originalno. Pravo osveženje u moru balada. Jedino moram da primetim da je pesma prilično repetativna.

Ocena 4

Finale i ovaj put samo na televizoru

Gruzija i ove godine ostaje dobra vila festivala, s obzirom na to da ponovo lošim izborom olakšava drugim zemljama plasman u finale. Mene ova pesma pomalo plaši. Refren mi posebno zvuči kao muzička sekvenca u trećem činu nekog indie slashera.

Ocena 1

Paralelni univerzum

Okej, mislim da je već i vrapcima na grani postalo jasno kakav je Gruzija odabrala evrovizijski put. Ako vam se i ne sviđa taj put, morate priznati da je ići takvom neutabanom, divljom stazom — zaista hrabro i zavređuje poštovanje. I dovraga, ima tako nečeg adiktivnog u ovoj numeri, posebno u refrenu. Nadam se da će biti dovoljno onih koji će razumeti ovaj umetnički i autorski izraz — toliko da ih pošalju u finale.

Ocena 4

Jedva!

Uh, u kompozicijskom smislu ovo jeste malo malo cirkustično. Žanrovski je prilično neodređeno i ne mogu da kažem da nije interesantno ili zabavljajuće, ali muzički je nekako tanko. Originalnosti ima, pamtljivo je, nije neprijatno za slušanje, ali nije svaki eksperiment baš osuđen na uspeh, pa ni ovaj, bar za sad.

Ocena 2

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 2,83

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 24. aprila do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 2,31

Oznake

15 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Ko kaze da je Gruzija nezanimljiva?Malo sam zakasnio sa glasanjem ali dacu ocenu ovde u komentaru.Meni je ovo jako zarazno, ozbiljan gilti plezr…Ako im SJB bude radila nastup kao 2016. prolaze u finale…Trojka!

 • Cenim originalnost Gruzina, ali ipak nema finala za njih ove godine. Pesma je zaista cirkus.

  Ocena: 1

 • Ubedljivo najgora numera ove godine.
  Što kažu Wivijevci prošle godine: Gruzija samo učestvuje,ne takmiči se.
  Ocena: 1. Nema F za njih

 • Ocjena 2. Poštujem njegovanje autentičnosti, ali prosto pjesma nije nešto što bih pustio dvaput da odslušam. U svakom slučaju, na top listi mi je Gruzija bolje rangirana od isklišeirane Malte i anemičnog Islanda.

 • Za Gruziju 2022. potrebno je vreme. Kada je Niko prošli put išao na ESC, pesma mije narasla toliko da mi je bila top 10 u polufinalu i blizu top 10 u velikom finalu. Recimo da je i ova pesma sada u rastu. Sporom, videćemo da li i dostižnom. Plus je definitivno originalnost i unikatnih, mana repetitivnost. Paaa videćemo na koju će stranu, ali drago mi je da Gruzini ne odustaju.
  Ocena za Gruziju – kvasna trojka (3).

 • Gruzija – 2
  Vremenom mi je postala donekle simpatična. Zarazno i melodično u prvom minutu pesme ali zatim postaje užasno repetitivno i na kraju me smori i iscrpi svu energiju.
  Nije dovoljno samo biti drugačiji po svaku cenu. Potrebno je razraditi ideju do kraja, ubaciti neku varijaciju, nešto što bi održalo pažnju do kraja.

 • Gruzija,koja na dečijoj Evroviziji već godinama unazad rastura sa ovakvim zabavnim,zaraznim pesmama,upravo zbog ostvarenog TOP 5 rezultata na njoj u Parizu prošlog decembra odlučila je sada da taj isti stil dovede i na pravu,odraslu Evroviziju.Tako zabavno,originalno,drugačije od svega,vratiće se oni u finale prvi put nakon 6 godina,jer ako je Midnight gold mogla proći u finale te sada već davne 2016.godine,nema sumnje da će proći i sada sa ovim,jednostavno to je taj fazon.
  Što se konačnog rezultata tiče,biće negde oko 16-17.mesta u finalu.
  Ocena:4

 • Haoticna pesma, a spot jos haoticniji, tako da se stvara dojam potpune zbunjenosti. Ovde ustvari treba neki jednostavan nastup da umanji ovo nekontrolisano ludilo iz pesme. Muzika je cak simpaticna ali tekst gotovo da ne postoji u pesmi, deluje mi amaterski odradjeno skroz.
  Ako se brinemo da li ce publika u maju da prepozna Konstraktin potencijal, sta tek onda da kazemo za Gruzine? Od mene dvojka.

 • Ocena 2-
  Gruzija being Gruzija još jednom…
  Dovoljan samo zato što su simpa,ali tu pozitivni komentari prestaju.. Repetativno i iritirajuće,a bez neke želje da se nateram oko promene mišljenja..

 • Očekivao sam više od ovog sastava od momenta kada smo saznali da će pevati u Torinu pa sve do objave pesme. Mislim da su iz svega što vidimo i čujemo o njima mogli i trebalo sa budu bolji i inovativniji, ovako mislim da su propustili dobru šansu. Neodoljivo me podsećaju na sastav koji je pevao za Gruziju 2016-e ali mi za razliku od njih ne deluju da će proći u finale. Pesma je malo haotična i nabacana što se donekle i očekivalo ali ne i da zvuči ovako bledunjavo. Biće sigurno jedni od zapaženijih i zabavnijih učesnika ali bojim se ništa više od toga. Ja im pak želim svaku sreću i uspeh. Ocena – 3

 • Ne shvatam Gruziju ove godine, pesma mi nije zanimljiva baš ali dobro bitno da je njima lepo xD

  Ocena: 1

 • Stvarno je neshvatljivo sta Gruzija zapravo pokusava na Evroviziji..Nesto u fazonu slati sve I svasta al slucajno ne proci u finale (jedino Ako Se bas zadesi)..Meni je ovo previse repetitivno nabacano nesredjeno I u skladu sa nazivom grupe dosta cirkusticno..Jedina vrlina pesme je sto je zbilja dosta zarazna, Ali opet, nekako glupava totalno…Ocena 2

 • Zanimljiva pesma, nije za svakoga… Zbog toga jedino može da je izvadi scenski nastup. Ali pošto Gruzija nije Moldavija, najverovatnije ostaju u polufinalu.
  Ocena: 3

 • Ovogodišnja pesma Gruzije,pravi je primer,da drugačije i originalno ne znači da je to nešto što si snimio i dobro.
  Od do sada analiziranih pesama ova pesma je najlosija,tacnije “kolje” se sa Maltom,ali deluje da Gruzija ove godine osvaja poslednje 40.mesto na pesmi Evrovizije..
  Iskreno ovo boli koliko je loše,bukvalno ne znaš da li da plačeš,ili da se smeješ od muke kada ovo čuješ,katastrofa,ali zaista grozomorijaaa….
  Ocena:1

 • Jedino sto mi se svidja ovde jeste refren i to je to. Ne mogu ja toliku repetitivnost ovde. Gruzijci od 2016. bukvalno teraju svoj fazon i sta ih briga. Bitno da je njima lepo, a od finala i ovaj put nista.

  Ocena: 1