Iz mog ugla 2022

Francuska 2022 | „Fulenn“ iz mog ugla

Na 65. učešću Francusku će na Evroviziji u Torinu ove godine predstavljati Alvan & Ahez s numerom na bretonskom jeziku Fulenn.

Alvan & Ahez

Iz francuske regije Bretanje dolaze nam multiinstrumentalista i elektro-umetnik Alvan i vokalna grupa-trio „Ahez“ koju čine Marine Lavigne, Sterenn Diridollou i Sterenn Le Guillou. U svom radu Alvan voli da meša različite žanrove, i uprkos tome što je njegov zvuk uglavnom ukorenjen u elektronici, on takođe koristi puno tradicionalnih melodija i organskih elemenata u svojim hibridnim kompozicijama.

Sterenn, Marine i Sterenn upoznale su se u srednjoj školi, a nedugo potom su osnovale sastav „Ahez“. Ime „Ahez“ potiče od Ker Ahez, popularne etimologije za bretonsko ime Carhaix (Karaez) i Ahesa, bretonske mitološke figure. Njih tri žele prikazati svoju regionalnu baštinu kroz muziku, pisanjem i pevanjem na svom maternjem jeziku, bretonskom. U svojim pesmama pričaju savremene priče koje se pozivaju na drevne mitove Bretanje.

Kultura otpora — Francuski pokret otpora

Francuski otpor (francuski: La Résistance) bio je skup organizacija koje su se borile protiv nacističke okupacije Francuske i kolaboracionističkog Višijevskog režima tokom Drugog svetskog rata.

Grupe otpora bile su aktivne širom širom Francuske koju su okupirali Nemci i one su dale važan doprinos savezničkoj invaziji na Normandiju u junu 1944. Članovi otpora davali su saveznicima obaveštajne podatke o nemačkoj odbrani i sprovodili su sabotaže kako bi poremetili nemačke ratne napore. Međutim, većina civila očigledno nije htela da učestvuje u bilo kakvom ratu, a mnogim francuskim vojnicima nedostajalo je volje za nastavak borbe.

Nemački vojnici bili su zapanjeni kada su neki od Francuza koje su zarobili u junu 1940. plesali džigove i pevali narodne pesme, oduševljeni što su završili sa ratnim borbama, poručivši jasnu poruku — Nećemo rat, hoćemo muziku!

Iz našeg ugla

Plešem sa đavolom, pa šta?!

Kako lepo okrenuti nedaću protiv sebe, i sve to uz ovaj keltski ritualni banger. Za razliku od prošle godine, Francuzi su me ove baš iznenadili i oduvali sa stolice. Totalno putovanje u nepoznato, prajezik koji prvi put čujem, veštičji jecaji i rejvčina. Čak i u rečenici zvuči neverovatno. Imam visoke nade za ovo i nadam se da će i evropska publika prepoznati ovaj unikat.

Ocena 5-

Moderna mitologija

Šta mogu drugo da kažem osim da je to još jedan originalan fazon, kakav na Evroviziji nije skoro bio viđen. Oduševio me je već na prvo slušanje! Kad slušam Fulenn, zamislim kako se nađem u nekom tribalnom okruženju gde mnogi polude već na prvi takt. Bretonski dijalekat, elektronski zvuk, etno-pevanje — ma sve je bukvalno savršeno. Ovo mi zvuči bukvalno pobednički!

Ocena 5

Francuzi bacaju kletvu zbog toga što nisu pobedili prošle godine

Naravno, očekivano je bilo da ćemo imati neku kopiju pesme Buka ove godine, i eto, ona nam dolazi iz Francuske. Etno i elektronika i tekst inspirisan folklorom, dovoljno da se istakne u moru ljubavnih balada. Bez obzira što je ovo lošije od pesme koja joj je bila inspiracija, Francuzi ove godine imaju šansu za dobar plasman. Neće biti kao Voila, ali Fullen može da uzleti visoko, naravno uz dobar nastup. Plus je svakako ovaj bretonski, iako mi je baš žao što od francuskog ove godine nećemo čuti ni f.

Ocena 5

Pleše sa đavolom, pa šta?

Ova godina je izgleda u znaku odmaka od uobičajenog, pa se tako i Francuska pozdravila sa Ajfelovim tornjem, šansonama i samim francuskim jezikom i rekla zdravo elektro-keltskoj mešavini. Uvek ponavljam kao papagaj da zemlje članice velike petorke imaju taj luksuz da probaju da izlaze iz komfor zone, eksperimentišu i da treba češće da se odvaže, a Francuzi su sada upravo to i učinili. Fulenn je numera koja je doživela najveći skok na mojoj listi — od neprimećenosti do TOP 3. Hipnotišuće, dramatično, originalno — bravo, Francuska!

Ocena 5

Jednom sasvim dovoljno

Nemam pojma u čemu se ogleda originalnost ove pesme koju drugi vide, jer smo ovakvu mešavinu tehno-folka „200 na sat“ već slušali na Evrovizijama. I da budem iskren, niti sam voleo Bugare 2007, niti sam voleo Ukrajince prošle godine. Fulenn je možda neka blaža verzija pomenutih uradaka. Meni je ovo dovoljno da čujem i vidim jednom — i dosta mi je.

Ocena 3

Oh la la!

Druidsko veštičarenje na nestandardnom francuskom i kolektivno vračanje uz tehno sa sve singularnim narativom? Apsolutno da! Drago mi je da Francuska pošalje ovako nešto, naročito nakon prošle godine. Koncept je tako živ, smislen i originalan, i jako me raduje još jedan paganski šumski rejv.

Ocena 5

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 4,67

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 26. aprila do 11.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 4,20

Oznake

18 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Nisam uspeo da ostavljam redovno komentare, pa ću tek sada reći da je ovo čudesna godina po tome što big 5 zaista zaslužuju mesto u finalu, svi zajedno. Drugo čudo je činjenica da Francuska u 2 uzastopne godine šalje pesme koje su nivo koji su mogli da sanjaju previše godina unazad.

  Dakle, ova stvar vozi od početka do kraja, ne znam koji bih pre aspekt istakao, fantastična kombinacija elektro-etno-tehno zvuka, sa gotovo ritualnim ishodom. Jedina mana, traje mi kratko. Definitivno stvar uz koju bih ludovao na razne načine.

  Ocena: 5

 • Boga mi… Neko je baš rešio ove godine da pobedi i ESC odvede u najmanju ruku u Pariz (ili drugi grad, ko zna?).
  Originalna kompozicija. Neka vrsta Balkanike ili ukrajinske GoA na francuski način. Za razliku od prethodna dva, mislim da će francuski predstavnik biti i te kako prihvaćen od evrovizijske publike.
  Ukoliko oni pobede, neću imati ništa protiv. Zaista originalna kompozicija. Naročito mi se dopao ovaj nestandardni francuski.

  Ocena: 5 ko Ajfelova kula (ipak ne možemo bez nje 😉 )

 • Ne dopada mi se.Nisam bio ni ljubitelj Shuma kad ga vec spominjete…Ne znam, mislim da, u pitanju je duboka hidratacija…Jako neispirativan nastup za komentarisanje kada sam ja u pitanju, nisam ovo doziveo uopste, to je upravo onaj rizik koje nose ovakvi entriji i kada se kaze ili top ili flop…I iz tog razloga 2, samo zbog vokalne harmonije one 3.

 • Instrumenta mi se dopada,nedvojbeno. Ali čitav paket i koreografa i pevanje – nekako nikako. Ne mogu da objasnim tu bipolarnost. Na papiru ovo bi trebalo da bude pesma koja se meni dopada 1/1, ali u praksi jedva da je nekad na mojoj plejlisti. Ne znam sta je razlog tome. Najgore mi je kad je neko upoređuje sa Terra-om. Jer Terra je za ovo pesmetina. Posle dosta godina, evo jedne gde francuska pesma neće ući u moj lični top10.
  Ocena za Francusku – iznenađujuće trojka (3).

 • Odlican ritam koji ”vozi”. Ovo je kao ona pesma koju cujete kada ulazite u klub i podize vam odmah adrenalin i energiju. Izgleda da je dosta zemalja ove godine iskocilo iz svoje komfor zone i da su poslali nesto skroz neocekivano. Evroviziji treba vise ovakvih nastupa, nemam nijednu zamerku, petica od mene.

 • Manje više o ovoj pesmi je sve ovde već rečeno i napisano. Originalno i obećavajuće. U principu ovo treba pozdraviti. Vrlo verovatno će konkurisati za visok plasman. Mene lično pesma nije kupila iako ima dosta elemenata koje volim. To su : maternji jezik, spoj elektronske i etno muzike…Ocena – 4.

 • Francuzi nadmašuju sami sebe. Što se tiče JESC, probudili su se oni još 2018. kad su se vratili u takmičenje i od tada naprosto briljiraju. Organizacija je bila fenomenalna. Na ESC se bude periodično, a ovo je druga godina zaredom kako šalju strava stvar, mada ove godine stvarno izlaze iz zone komfora. Mislim da su ove godine u konkurenciji za pobjedu, samo da to uživo izvedu kako treba za šta imaju dobar potencijal. Ocjena naravno 5.

 • Bravo Francuska!Tako se to radi!Pobeda na JESC-u 2020. ih je potpuno probudila iz zimskog sna,pa tako nakon predivne emotivne,najfrancuskije balade ikada viđene na ESC-u sa kojom su osvojili 2.mesto prošle godine,sada šalju nešto potpuno suprotno,originalno i drugačije,na manjinskom jeziku,bretonskom,prava divlja keltska žurka!Jednostavno,Fulenn je za Francusku ono što je Party for everybody za Rusiju!Oborila me je sa nogu od prvog slušanja,Francuska ponovo,drugu godinu zaredom ide u TOP 5 bez ikakve sumnje,rasturiće oni kod publike kao 2019. Norveška sa grupom Keiino i njihovom pesmom Spirit in the sky,jedino za plasman kod žirija nisam baš siguran,ali biće to i više nego dovoljno za TOP 5 rezultat.Ako ovako nastave,nakon dečije prošle godine,i prava,odrasla Evrovizija doći će u Francusku,dobro,ne baš 2023,ali možda 2024. kada budu organizovali i Olimpijske Igre u Parizu.
  Ocena:5+

 • Izvinjavam se, originalna replika glasi: “Listen very carefully, I shall say this only once”. Pogrešio sam, priznajem.

 • @9119

  Pokret otpora je i mene asocirao na pomenutu seriju i čuvenu rečenicu: “Listen very carefully, I will say this only once.”

  @Neki tamo

  Ne želim filozofirati i izigravati pametnjakovića, ali molim te da naučiš da okret za 360 stepeni podrazumeva povratak na početnu poziciju.

  Kada je reč o ovogodišnjoj francuskoj pesmi, pokušaću da svedem komentar na sledeće tri reči: mistična, volšebna i paganska.

  Konačna ocena: 5-

  P. S. Dvoumio sam se između jake četvorke i klimave petice, ali sam odlučio da budem velikodušan.

 • Ocena 5-
  Jao tako želim da ova pesma izdominira na takmičenju. Spoj svega što volim. Pravi ritualni banger.. Ipak zabrinjava me kako će sve to uživo da zvuči. Francuzi kao i mi,napravili totalan 360 u odnosu na prošlu god i to je za svaku pohvalu!

 • E da, da napomenem da dok sam citao o “La Resistance”, dobio sam flesbek serije “Alo, alo”.

 • Francuska – 4
  Dobra, zanimljiva pesma. Interesantan jezik. Zabavno i drži pažnju. Možda na trenutke konfuzno, pogotovo u nastupu. Nadam se da će malo da se sastave do Torina i uobliče performans kako bi izvukli najbolje iz ove pesme.

 • Ovo je jako dobro. Nije nesto novo, ali posto ima tu elektro vibraciju, meni se ovo jako svidja. Pohvala za vokale, pohvala za “lalalalalalalelo lalelalalo”… Ma pohvala za sve!

  Ocena: 5

 • Jako dobra i kvalitetna pesma…Ipak njihove izedbe uzivo ne obecavajh toliko kao studijska verzija

 • Pesma mi se nikako ne dopada. Ovo je zapravo “pokušaj umetnosti”. Sve je ovde usiljeno i nabacano, što bi se reklo, smuti pa prospi.
  Ocena: 2

 • Prvo mi je pesma bila čudna, miks francuskog jezika i orentalne muzike, ali vremenom je počela da mi se dopada pesma i sad je često slušam

  Ocena: 4+

 • Iskreno nista posebno,plus je za jezik koji makar ja nisam do sada imao priliku da cujem,za neobicne vokale,ceo koncept…ali ovu pesmu nemam neku zelju da ponovo cujem,cak mi je i sama pesma kao pesma neki suv prosek,niti je najgora pesma koju sam cuo niti spada u najgore pesme koje sam cuo na ovom takmicenju,niti sam impresioniran..
  Ocena (neka budee) trojkaa….