Iz mog ugla 2022

Švajcarska 2022 | „Boys do cry“ iz mog ugla

Švajcarska se pojavljuje na Evroviziji 62. put, a niz skorih uzastopnih uspeha pokušaće da nastavi Marius Bear s pesmom Boys do cry, koja će nam biti predstavljena kao črtvrta po redu u 1. polufinalu.

Marius Bear

Marius Bear rođen je 1993. godine u Apencelu u Švajcarskoj, a pravo ime mu je Marius Hugli. Školovao se za karijeru mehaničara građevinskih mašina, ali 2016. godine odustaje od ove profesije, da bi se otisnuo u svet muzike, i njegov početni plan biva da proputuje Nemačkom i Švajcarskom kao ulični svirač, odnosno muzičar. Tokom trajanja jednog muzičkog festivala, Mariusa je primetio izvesni uticajni muzički producent koji ga je pozvao u Njujork da radi na svojoj karijeri, što Marius prihvata, da bi godinu dana kasnije otišao u Veliku Britaniju, gde je proučavao muzičku produkciju na jednom od prestižnijih instituta u Londonu.

U muzičkom svetu je aktivan od 2018. godine, a iza sebe ima album pod nazivom „Not loud enough“, zahvaljujući kome je postao bitan činilac umetničke i muzičke scene u Švajcarskoj. Ovaj album je dostigao 20. mesto na listama Švajcarske, a uporedo sa evrovizijskim iskustvom objavljuje i novi album istog naziva kao i njegova predstavnička pesma — „Boys do cry“.

Kultura otpora — švajcarska neutralnost

U svetu kada svi oko vas sklapaju saveze, dele se i ponekad beneficiraju od toga, nekad je pravi primer otpora upravo odolevati iskušenju involviranja sa bilo kim kroz vekove, i nema boljeg primera za takvu kulturu otpora nego spoljna politika Švajcarske.

Kada ne prave satove i sireve, Švajcarci su vrlo profesionalni u ideji neuplitanja u tuđe konflikte i probleme, zvanično još od 1815, kada ova politika stupa na snagu ugovorom u Parizu. Iako ozvaničeno tek sad, neutralnost Švajcarske neformalno datira još od borbe za Marignano, čak iz 1515. godine(!), a do tada je imala ekspanzionističku ideologiju.

Još od svetskih ratova, preko odbijanja ulaska u Ujedinjene nacije do 2002. i Evropsku uniju, smatra se da je švajcarska neutralnost narušena tek ove godine, tokom i dalje aktuelnog ratnog i političkog konflikta Rusije i Ukrajine, čime je narušena viševekovna tradicija.

Iz našeg ugla

Plaču, i te kako!

Malo je zapanjujuće i začujuđujuće da se i ovakva tematika mora ljudima naglasiti kroz pesmu, ali mislim da mnoge ovo može debelo da raspameti i vrati na zemlju. Nesvakidašnja tematika, predivan „a la Dizni“ tekst i dirnulo me jeste, ali melodijski ravno i bez iznenađenja. Slušao bih je samo u posebnim prilikama i uglavnom bih je preskakao na top-listi, ali ne mogu osporiti posebnost i kvalitet kojim odiše. Bravo za originalnost!

Ocena 4-

Bezidejna fabrikovana balada

Ja ne znam zbog čega su delegacije ove godine odlučile da u masovnom broju šalju balade za usamljena srca, ali mene Marius Bear nije nešto impresionirao. Za mene je Boys do cry prijatna pesma, fina za radio-stanice i kafiće, ali, nije dovoljno za Evroviziju. Fali mi tu nešto, meni sve zvuči previše mlako.

Ocena 3+

Dečaci plaču, da nije to zbog 3. mesta?

Meni se ova numera zaista dopada. Džez vajb i ta neka kao filmska potka sa jednostavnom i nepretencioznom pričom. Nekako mi se čini da će ova pesma propasti u moru balada ove godine, iako se žanrovski ipak razlikuje. Ovo mi je možda i najumirujuća pesma ove godine i što se mene tiče Švajcarci su i ove godine odradili dobar posao. Plasman je upitan, ali će ipak ostati jedna lepa pesma.

Ocena 5

Momci plaču od dosade

Volim poruku pesme i taj neki božićni vajb, ali se muzički ništa specijalno ne dešava, nema nikakvih promena ritma do kraja. Očigledno je Švajcarcima prošlogodišnja borba za pobedu oduzela svu energiju, te ove godine u Torino putuju čisto turistički.

Ocena 2

Jedva

Ova pesma jedva počinje, jedva traje, jedva se završava, Marius je jedva peva… Jedva da se nešto dešava, jedva da drži pažnju i jedva da će je iko upamtiti.

Ocena 2

Boys sleep too

Ova pesma definitivno će biti pokretač mnogih konverzacija tokom svog nastupa! Nažalost, te konverzacije neće imati veze s njom, niti će ustupiti nakon nastupa, već za vreme istog — jer je kroz tri minuta toliko dosadna da će se ljudi raspričati ili o prethodnim pesmama, ili ko kome da sipa piće u čašu.

Ocena 1

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 2,83

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 26. aprila do 11.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 2,30

Oznake

14 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Jedna od najdosadnijih pesama ove godine. S obzirom na to da su Švajcarci slali sjajne pesme u prethodna 3 navrata, ovo je baš nekako booooring. Razočaravajuće.

  Ocena: 1

 • Uzasno dosadan!Nesimpatican!Izvestacena emocija! = 1

  P.S. Kladionice su mi doslovno nejasne kada je u pitanju prognoza Svajcarske pozicije.

 • Dramatično je dosadan! Švajcarska je rešila da naplati par dobrih godina, tako što će poslati nešto nesrazmerno slabije. Ne znam, možda se nešto promenilo u timu Švajcarske.
  Nemam šta puno o pesmi, to je jedna od najopasnijih i najbleđih, najlošiji pesama ESC 22. Kratko jasno.
  Ocena za Švajcarska – zaboravljiva jedinica (1).

 • Da je dosadnjikava jeste ali i tako dosadna ima to nesto..Nista specijalno al opet nije za baciti..i meni je ova pesma malo agonija za saslusati do kraja ali nije i da je toliko losa..Takodje bi se slozio da mi je tip pesme vise za neko lokalno slusanje nego za evroviziju..Ocena 3

 • Lepo je @Nemanja napisao da je razočaravajuće da Švajcarska posle dva maestralna nastupa (i pesmu iz 2020-e koja je konkurisala za pobedu) šalju numeru koja realno ne može da ponovi verovatno ni blizu rezultat sličan onom iz Roterdama ili pak Tel Aviva. Nevezano za to meni je ova pesma prijemčiva u nemaloj meri. Dosadnjikava je sve više kako se primiče kraju ali ne može se reći da ova pesma nešto nema. Vokal sasvim sasvim dobar, emociju u finoj meri, korektan sveden tekst i taj lagani džez prizvuk. Zapravo meni je iskrena dečija (dečija donekle) emocija ovde najviše prija i odgovara. Iako se dobro kotira na kladionicama meni ne deluje da će tako lako stići do finala. Olakšavajuća okolnost uslovno rečeno za Marijusa jeste što je u onom prvom gužnjikavijem polufinalu. Ocena – 4

 • Još jedna neinventivna balada. Ova tema je mogla biti upakovana u bolju pjesmu. Trominutno razvlačenje kom dajem ocjenu 1.

 • Ovo Švajcarska šalje nakon 3.mesta prošle godine,i 4.mesta 2019,ja sam od njih očekivao pesmetinu za samu pobedu,koje razočaranje,dobismo prosečni,dosadni pesmuljak smuti pa prospi.Teško će ovo i do finala,a kamoli do pobede,ako kojim slučajem prođe u finale,biće pri samom dnu tabele.Tears Getting Sober u muškoj verziji.
  Ocena:2

 • Ocena 2
  Meni je ovo možda i najdosadnija balada ove godine. Nekako ne volim te njanjave dečake koji igraju na kartu neke emocije,a pritom nisu uverljivi u donošenju iste. Opet uz dobar nastup bih mogao da vidim kako se provlači u finale.

 • Hmm… Vidim da je ova balada uzasno dosadna mnogima, medjutim ja u njoj vidim Portugal 2021. Da moze da iznenadi sjajnim nastupom. Sto se mene tice skroz korektna pesma i ako urade to sto su Portugalci prosle godine uradili, ima potencijala za dobar rezultat.

  Ocena: 3

 • Švajcarska – 4
  Lepa balada sa lepom temom. Zanimljiv tekst, prijatna ali uspavljujuća melodija. Marius ima prelep glas i donosi pesmu na ubedljiv i emotivan način pa se nadam da će nastupom uživo dočarati lepu atmosferu pesme i dodati “ono nešto” što je potrebno da se izdvoji.

 • Još jedna balada koja me nimalo nije impresionirala, već viđeno, dosadno, generično ali ima zanimljivu temu.

  Ocena: 2+

 • Jednom rečju, prosek. Slušao sam već Mariusa i zaista ima sjajan vokal. Problem, dakle, neće biti interpretacija… Pesma je monotona, dosadna i jedino može da prođe uz neku dobru priču na sceni.
  Ocena: 3

 • Monotona pomalo baladicaa…muzika je cak korektna i simpa,ima tu neku muziku kao iz nekog starog,jakoo starog filmaa romanticnog filma,ali tera me na spavanje iskreno…
  Ocena:2