Iz mog ugla 2022

Crna Gora 2022 | „Breathe“ iz mog ugla

Vladana Vučunić je 12. predstavnica Crne Gore na Evrosongu, a ovog maja će se u Torinu takmičiti s numerom Breathe u 2. polufinalu.

Vladana

Vladana je rođena u Podgorici 1986. godine i odrasla je usavršavajući svoj talenat za pevanje, pod uticajem majčinog interesovanja za muziku. Deo svog detinjstva je provela u Skoplju, odakle su joj dolazili baba i deda sa majčine strane. Tokom osnovne i srednje škole studirala je muzičku teoriju, klavir i pevanje u podgoričkoj muzičkoj školi „Vasa Pavić“. Može da se podiči i diplomom novinarstva na Fakultetu političkih nauka crnogorskog univerziteta.

Svoj muzički debi Vladana je imala 2003. na televizijskom takmičenju „Intro Karaoke“, a nakon toga se takmičila na festivalu „Pjesma Mediterana“ u Budvi s numerom Ostaćeš mi vječna ljubav. Napomenuto je da i ranijih godina pokušavala da se domogne Evrovizije preko učešća na Monteviziji. Prvi takav pokušaj imala je s numerom Samo moj, nikad njen 2005. godine, i tada je u konkurenciji od 24 izvođača zauzela 18. mesto, ne plasiravši se na kontroverzno finalno nadmetanje Evrop(j)esma. Ponovo se takmičila na istom festivalu 2006. izvevši numeru Željna u duetu sa Bojanom Nenezić, i tamo je učešće završila kao 11. u konkurenciji od 20 kandidata, a na finalnom nadmetanju Evrop(j)esma je učešće završila kao 15. u konkurenciji od 24 finalista.

Godine 2010. u digitalnom obliku je izbacila debitanski album s numerama na engleskom „Sinner city“, a spot za istoimenu pesmu, koja je i njen najveći hit, postao je prvi video nekog crnogorskog izvođača koji se vrteo na pokojnom kablovskom kanalu MTV Adria.

U zvaničnoj prezentaciji na društvenim mrežama, Vladana je imenovanje za crnogorsku predstavnicu opisala sledećim rečima:

Znam da je život u crno-belim tasterima, a svaki dan je sasvim nova pesma — zato je zanimljiva. Šta znači boriti se za život shvatamo tek kada počne da boli, i kada je lek jedina misija. Ovo je moja pesma, moj lek za Evropu i moj svet.

Kultura otpora — legenda o ratu protiv Japana

Otpor može zaista označavati svašta. Svakako, prva asocijacija je nekakav rat, ali ova priča je prilično neobična. U Crnoj Gori i danas pričaju legendu o tome kako je Crna Gora 1904. objavila rat Japanu. Priča se i kako je Aleksandar Lekso Saičić iz Berana u tom ratu posekao samuraja, te kako su se junački na strani Rusa, a protiv Japanaca, borili imenom i Anto Gvozdenović, Jošo Ražnatović, general Andrija Bakić i mnogi drugi, koje zbog ograničenog prostora nećemo nabrajati.

Crnogoraca je, dakle, sigurno bilo na strani Rusije u ratu protiv Japana, a da li je malena Crna Gora zaista objavila rat velikom Japanu ili je samo tako protumačen telegram podrške knjaza Nikole jednom puku ruske vojske — do danas nije sasvim jasno. Zna se da je mirovni sporazum između Rusije i Japana potpisan 5. septembra 1905. u Portsmutu, ali u njemu se Crna Gora ne spominje.

Otud ima onih koji smatraju da su dve zemlje ostale u ratnom stanju i to još 101 godinu, sve do 21. juna 2006, kada se crnogorsko-japanski rat simbolički završio posetom specijalne izaslanice japanskog premijera Akiko Jamanake Crnoj Gori i japanskim priznanjem crnogorske nezavisnosti. Ono oko čega nema zbora je da u Crnoj Gori, u Komovima, postoji selo koje se zove Japan.

Iz našeg ugla

Hoću i ja da budem balkanska balada!

E pa ne ide to tako lako! Ova fina balada je prepumpana aranžmanom, vizuelnim ugođajem, pa se plašim da se Crnogorci i ove godine ne razočaraju. Iako lirika i te kako ima smisla, sve ostalo mi zvuči usiljeno i hladno.

Ocena 3

Moj svijet vol. 2

Ne mogu da se otmem utisku da je Darko Dimitrov za Vladanu ove godine napravio pesmu koja je ništa novo, ako posmatramo šablon za kreiranje „balkanske balade“. Išao je na šablon svoje najuspešnijeg evrovizijskog autorskog dela Proud, ali sa privukom atmosfere Sergejeve pesme Moj svijet. Zato i Breathe zvuči previše lokalno nego evrovizijski kompatibilno. Impresioniralo bi me da sam ovu pesmu čuo bar 16, 17 godina ranije. Čini mi se da je ovakva prosek balada ušla u trku za evrovizijskog pobednika sa velikim zakašnjenjem.

Ocena 4

Stvarno ćemo se ugušiti od ovolikog plakanja ove godine

Crna Gora se ambiciozno vraća na Evroviziju. Produkcijski je ovo možda i najbolja pesma iz Crne Gore, mada meni i ne najdraža iz ove zemlje. Priča koja prati pesmu stvarno jeste pretužna i pitanje je koliko će imati uticaja na konačan plasman pesme. Ono što meni lično smeta jeste što mi muzika ne dočarava samu tragiku priče, nekako je previše epski, ali vas ne tera da se rastužite. Takođe, nakon ovih silnih evrovizijskih koncerata, pitanje je koliko Vladana može vokalno ovo da iznese.

Ocena 4

Crnogorci, dobro došli nazad u finale

Vladanin glas mi jako prija. Breathe ima taj prepoznavajući zvuk balkanskih evrovizijskih balada, ali opet deluje nekako sveže. Rekla bih da možda može da ponovi uspeh Makedonke Tamare Todevske i da iznenadi iz senke, ali ne znam koliko je to moguće, s obzirom na to da je ova godina prepuna balada i da se može desiti da se one sve pomešaju u očima gledalaca.

Ocena 4

Pretenciozno

Kupio sam jednu lopatu, poveću, pomoću koje ću ubuduće sve ovakve fabrikovane, sterilne, isforsirane balade, pravljene da vam se po svaku cenu dopadnu, a ni po čemu izdvoje, da utovaram u poseban folder pod oznakom „svidi mi se“. I jednom prilikom sam već rekao — svoje lične tragedije NE NIKAKO u evrovizijske pesme, pogotovo ne ako ne umete prenesete i izazovete emociju širem krugu ljudi.

Ocena 2-

Unforgetable

Ovo mora biti jedna od ponajboljih pesama koje smo slušali pod zastavom Crne Gore, i sve čestitke autoru što ju je maksimalno napravio da ne podseća na Proud, budući da je iskušenje sigurno bilo veliko. Elem, fantastična power balada ne toliko neobična za Evroviziju, ova svakako odiše kvalitetom i emocijama koje su utkane u nju kroz dramatični vod. U godini s dosta neobičnih žanrova, Breathe čak deluje i upečatljivo.

Ocena 4

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 3,50

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 27. aprila do 11.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 3,60

Oznake

15 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Toliko sam puta slušao ovu pesmu ne bih li uspeo da je razumem ( u smislu žanra i njene kretnjem ne poruke i emocije) i da doprem do nje ali ne mogu da kažem da sam uspeo. Još jedna od ovogodišnjih pesama kojoj ne mogu uhvatiti ni kraja ni početka. Plus jako iritantan spot sa ispucalim rukama i licima. Emociji i poruci skidam kapu ali sve je nekako moglo i trebalo da bude svedenije , prirodnije , normalnije , prijemčivije većem delu publike. Ovako bukvalno pesma ostaje “niti smrdi niti miriše” a ne mogu da kažem da nije obećavala. Mislim da od finala nema ništa mada će dosta zavisiti i od žive izvedbe. Suština je da me pesma nije opčinila i kupila i da joj nisam uspeo stati u kraj što bi se reklo. Ocena – 3

 • Ja ću svojoj državi dati jaku i stabilnu četvorku. Da je ovo jedna od boljih pjesama koje smo slali, jeste. Meni se lično ne dopada agresivniji aranžman od druge strofe. Ono što je pokvarilo kolektivni utisak jesu Vladanina live izvođenja zbog čega joj dajem ocjenu niže, kao i zbog toga što ne mogu prežaliti što pjesma nije na maternjem jeziku. S obzirom na to da je Aleksandra Sara Milutinović bliska saradnica Darka Dimitrovog, mislim da su mogli da povjere njoj da u saradnji sa Vladanom napiše tekst na našem jeziku, ali su zato snimili verziju na italijanskom, pa čak i na FINSKOM… Što bi rekla Tea Tairović: No comment, a mislim da se nećemo mnogo usrećiti verzijama snimljenim na tim jezicima. Crna Gora evidentno i dalje ulaže više sredstava u spotove nego u dobar aranžman ili scenski nastup. Sumo sumare, molim se bogu da se Vladana nađe u finalu, mislim da imamo dobar redni broj, jaka je konkurencija. Ako bude izdominirala glasom kao Tamara Todevska 2019. možda se možemo nadati dobrom rezultatu. Vladana je najavila “najbolji scenski nastup Crne Gore” pa da vidimo i to.

 • Konačno da se Crnogorci dosete da nije sve u balkanskim baladama. 🙂 Priznajem, ova pesma me podseća malo na pesme koje je prethodnih godina prezentovala Albanija, ali svakako mislim da je ovo dobra pesma i ozbiljniji pomak Crnogoraca. E, sad, da li će ostvariti finale ili ne, to ćemo videti. Dosta zavisi od scenskog nastupa i pevanja uživo. To se kod mene uvek najviše računalo.

  Od mene za crnogorsku predstavnicu jedna lepa i podsticajna ocena. Samo neka ovako nastave. 🙂

  Ocena: 5-

 • Zar balkanska balada stvarno mora da bude isključivo u okvirima zadatih šablona? Mora, mora, inače nije balkanska. Uz sve, mislim da imamo i pevačicu bez harizme.
  Ocena: 2-

 • Crna Gora se napokon uozbiljila,obožavao sam ovu pesmu kada je bila objavljena početkom marta,ali sada nakon onih Pre Party-ja kada je bila vokalno katastrofalna,sada sam potpuno promenio mišljenje,teško će u finale,biće neko 13-14.mesto u polufinalu,plus to je Crna Gora,za strance mala i nebitna zemlja na Evroviziji,koja je samo dva puta bila u finalu,iako je ovo isti žanr kao i Moj Svijet i Adio,nažalost,nema finala za njih ni ove godine.
  Ocena:3

 • Baš mi je na granici ka najvišoj oceni CG. Jeste emotivna, i pogotovo kako ide ka kraju je sve intenzivnija i emotivnija, ali neka blaga šupljina provejava u sredini,prazan hod. Ali želim da ovo žiri izdigne i da CG uđe u finale, jer pesma jeste kvalitetna. Mada ne i vanserijska. Balkanska balada, zauvek ću ostati slab na taj žanr. Zanimljiv stajling,očekujem i zanimljiv stejdžing. Ništa, srećno CG.
  Ocena za Crnu Goru – nabujala četvorka (4).

 • Ništa od finala ni ove godine. Crna Gora gubi kompas praveći ove sterilne balade na engleskom jeziku. Nema ništa pohvalno ovde, pesma koja može da prođe jedino u nekoj samoposluzi.
  Ocena: 2

 • Ne razumem zašto pojedini izvođači uzimaju zalogaj koji nisu u stanju da sažvaću i progutaju. Vladana vokalno nije dorasla pesmi kojom je odlučila da se predstavi na ovom takmičenju. To je bilo jasno nakon prvog nastupa uživo, a svaka naredna interpretacija je dodatno učvrstila prvobitnu impresiju.

  Iako pesma ni po čemu nije inovativna, smatram da bi bila konkurentna za finale da je vokalna izvedba ubedljiva, ovako su šanse svedene na minimum.

  Ocena za studijsku verziju: 4
  Ocena za vokalne sposobnosti: 2 (jedva)
  Konačna ocena: 3

 • Crna Gora – 2
  Stereotipna, staromodna balada sa preproduciranim aranžmanom koji zvuči pretenciozno. Nedostatak šarma i dopadljivosti. Tekst je patetičan, al ajde pošto znamo pozadinu i mogu donekle da razumem i opravdam. Vladanin glas i stage presence su ispod prihvatljivog, na granici komičnog, tako da sve skupa jedan promašaj za Crnu Goru ove godine.

 • Kada neko zeli da puca na emociju to bi trebalo da bude na maternjem jeziku. Mislim da zbog toga pesma bar kod mene ne budi ono sto bi trebalo. Ostajem ravnodusna. E sad ne znam ni koliko vokla a narocito trebma mogu da se regulisu za kratko vreme, ali live nastupi su bili poprilicno losi. Stoga mi je drago sto smo mi ipak organziovali takmicenje gde se videlo ko sa cim vokalno raspolaze. Mislim da su sanse za finale male.
  Ocena 2+

 • Pesma je jako lepa i dopada mi se. Ja se nadam da je ovo povratak Crne Gore u finale ESC-a jer sjajna je pesma i prva nakon Kneza i “Adio” koja ima moju pažnju.

  Ocena: 4+

 • Svakako mozda i najbolji pokusaj Crne Gore do sada na Evroviziji…Izazovno je preneti ovu tematiku pesme u melodiju, pa tako ovde zbog stupnjevite i stepenicaste strutkure pesme taj efekat slabije dolazi do slusaoca,tek u zadnjem refrenu to zazvuci nesto ubedljivije..Pesma kao pesma je skroz solidna iako imam utisak da bi mozda dosta bolje legla nekom drugom izvodjacu a u tom kontektstvu bi se osvrnuo na dosadasnja Vladanina uzivo izvodjenja ove numere koja su doslovno bila tragikomicna…Nadam se da ce kroz poboljsanja sto vokalno sto scenski u Torinu ipak ostvariti sav potencijal ove pesme koji svakako postoji…Ocena 4

 • Ocena 4-
  Komšije su ovaj put ozbiljno shvatile takmičenje i drago mi je što se vraćaju recepturi koja im je dojela najbolje plasmane. Problem kod ove pesme je taj što je melodijski nedovoljno razdradjena,a tekst koliko god nosio emotivnu poruku,u formi na engleskom nema ni približnu dubinu koju bi mogao da ima na maternjem jeziku..
  Izdvaja se jer je jedina balkanska balada ove godine,a da li će to biti za finale videćemo,nek je sa srećom

 • Ok je muzika i sve to,mada mi deluje malo usiljeno nekako i naravno već vidjeno i kao da pesma i nema zapravo refren,nema “glavu” i “rep”,plus ne dopada mi se njen vokal,ali hajde ocenicću samo pesmu studijsku verziju,iako bi trebalo da dam ocenu niže zbog katastrofalnog njenog vokala uživo..
  Ocena:4—-

 • Sasvim solidna pesma, ali mene podseca na pesmu iz 2018. Tekst nekako nabacan. Znajuci koliku podrsku nemaju od strane publike, ne verujem da ce otici u finale.

  Ocena: 3+