Zanimljivosti

Kanadska Evrovizija startuje 2023

Inspirisana uspehom American Song Contesta (Pesme Amerike), Evropska radiodifuzna unija je odlučila da evrovizijsku franšizu proširi i na Kanadu. Kanadska verzija će sa emitovanjem startovati 2023.

Na kanadskoj pesmi Evrovizije nadmetaće se 13 izvođača — po jedan iz svake od deset provincija i tri pripadajuće pokrajine. Time će na taj način i umetnici iz Kanade dobiti priliku da se nadmeću sa originalnim pesmama na sopstvenoj varijanti Pesme Evrovizije. Da je i tamošnja muzička industrija razvijena govori i veliki broj imena koji dolaze iz te države: Joni Mitchell, Neil Young, Leonard Cohen, Carly Rae Jepsen, Robbie Robertson, Buffy Sainte-Marie, Gordon Lightfoot, k.d. lang, Sarah McLachlan, The Tragically Hip, Shania Twain, Avril Lavigne, Alanis Morisette, Bryan Adams, Justin Bieber, Drake, The Weeknd, Shawn Mendes…

Kanada može da se ponosi i jednom evrovizijskom pobedom koju je ovoj naciji davne 1988. godine donela Céline Dion pevajući pod zastavom Švajcarske numeru Ne partez pas sans moi.

Format nadmetanja će biti baziran na duelima takmičara iz jedne pokrajine/teritorije protiv druge, što će dovesti do za sada neutvrđenog broja polufinalnih emisija i jedne finalne.

Izvršni supervizor evrovizijskih nadmetanja, Martin Österdahl, tim povodom je izneo sledće saopštenje:

Jedinstvena zaostavština takmičenja za Pesmu Evrovizije datira od pre 67 godina i njegova popularnost širom sveta nastavlja da raste. Vreme je da se Kanada pridruži stranci i postane ozbiljan igrač u ovom svetskom spektaklu. Ljubav prema muzici je univerzalna i slavljenje različitih žanrova i stilova muzike prevazilazi granice, ujedinjujući ljude na način na koji ne može ni jedna druga umetnička forma. Uzbuđeni smo što smo pronašli najbolje partnere da ponudimo još jednu verziju ovog radosnog fenomena novim fanovima i da podelimo ovo izuzetno takmičenje sa kanadskim narodom.

Lindsay Cox iz producentske kuće Insight Productions se nadovezala sledećim rečima:

Fenomenalno stvaranje pesama i izvandredno muziciranje u ovoj zemlji mogu da se suprostave bilo kome na svetu, zbog čega je Kanada savršen dom za sledeću iteraciju takmičenja za Pesmu Evrovizije. Počastvovani smo što smo partneri sa timom Evrovizije kako bismo pokazali ogroman muzički talenat iz svih krajeva naše nacije i da kanadski gledaoci postanu deo ovog globalnog fenomena. Kanadska Evrovizija kombinovaće dve sile koje su oduvek ujedinjavale našu naciju: fantastičnu muziku i spektakularan događaj uživo.

Više detalja o organizaciji nadmetanja i njegovom emiteru biće objavljeno u narednim nedeljama.

Oznake