Iz mog ugla 2022

Nemačka 2022 | „Rockstars“ iz mog ugla

Ovogodišnji predstavnik države sa najviše učešća na Evroviziji, čak 66 do sad, biće Malik Harris sa pesmom Rockstars.

Malik Harris

Malik dolazi iz porodice vrlo sklone muzici. Njegov deda je bio operski pevač, baka pijanistkinja, a otac profesor violončela, proslavljen kao voditelj i glumac. Ovaj dvadesetčetvorogodišnjak bavi se muzikom još od tinejdžerskog perioda, a sve je počelo obrađivanjem popularnih pesama na svojoj gitari.

Karijeru započinje 2018. godine sa singlom Say the name, a već naredne godine izbacuje Welcome to the rumble, i obe prolaze prilično uspešno na platformama za slušanje muzike, zahvaljujući kojima je uspeo da sprovede i samostalnu turneju.

Imao je čast da otvara koncerte velikih muzičkih imena kao što su James Blunt, Tom Odel i LP.

Prošle godine je objavio i prvi album „Anonymous colonist“, a predstavnička kompozicija Rockstars mu je 11. singl do sad.

Sa izuzetkom 2018. godine, Nemci se već pola dekade vuku po samom dnu tabele s rezultatima u finalima, a da li Rockstars ima potencijal da prekine ovaj neslavni combo, pročitajte u analizama članova naše redakcije.

Kultura otpora — migrantska kriza

Može se naći dosta primera kulture otpora u dugoj istoriji Nemačke, no valja se osvrnuti na jedan od nedavnih koji, iako empatično-demokratski čin, ima i te kako otpornički čin, ako sagledamo širu sliku. U pitanju je migrantska politika Nemačke za vreme najveće migrantske krize koja je pogodila Evropu 2015. godine.

Kao država već poprilično otvorenih granica za strance, i pored istaknutih antimigrantskih stavova mnogih evropskih država, Nemačka je bila istrajna u svom stavu da su skoro svi migranti dobrodošli u ovu državu. Bilo je i internih i eksternih primedaba na ovu ideju, negodovanja, pesimističkih prognoza. Danas je Nemačka peta država na svetu sa najvišom stopom imigranata, a mnoge studije pokazuju da ova odluka ne samo da ničim nije ugrozila ni nacionalni, ni religiozni identitet, ni opštu bezbednost u državi već je bila isplativa po Nemačku već sedam godina kasnije na konto mnogih područja.

Iz našeg ugla

Eminemovski

Sladunjavi američki teen-pop uz eminemovsku rep dozu pri kraju. Pričanje priče je ovde glavna zamisao, ali ne mogu se za mnogo šta uhvatiti ovde i reći da iskače iz okvira, jer je već milijardu puta isprobano i prežvakano. Lepa emocija i lep vokal.

Ocena 4

Teen idol kao recept za vrh

Čuo sam da je Malik Harris izuzetno popularan u Nemačkoj i da je jedno takvo ime bilo potrebno vraćanju interesa za Evrosong u toj državi. Međutim, pošto ovde ocenjujemo pesmu, a ne popularnost izvođača, ne mogu da se otmem utisku da ova pesma zvuči kao većina ovogodišnjih iz redova zapadnjačke kolonije — radijski i nenametljivo. Da li mogu da budem zadovoljan ovogodišnjom nemačkom ponudom? Mogu, ali za neku vrlo dobru ocenu.

Ocena 4

I do not feel hate, but…

Nemačka nikad nije bila nešto posebno interesantna evrovizijska zemlja, ali im se poslednjih godina ne da se mrdnu sa dna (ne računajući 2018). Ovogodišnja pesma je i tematski i žanrovski kopija velikog hita grupe „21 pilots“ Stressed out i to nije nužno zlo, ali je loše to što je ovo mlaka i loša kopija. Čitava melodija, pa i vokal su onako neinteresantni, jedino što ovu pesmu izvlači jeste tema teksta. Kada svi već plaču, može se plakati i za detinjstvom i prolaznošću života, zar ne?

Ocena 3

Može to i bolje

Meni je ova numera prilično emotivna, iako nikad nisam pomislila da bih upotrebila te reči da opišem numeru koja sadrži citat iz serije „The Office“. Malik je odlično „prodaje“, rep deo se lepo uklapa u celokupni doživljaj i, sve u svemu, Nemačka za promenu solidna, ali samo toliko. Ne znam koliko će Rockstars biti upečatljiva na velikoj evrovizijskoj sceni jer mi, ipak, nešto fali ovde.

Ocena 3

Neko mora da bude i poslednji

To što su radijski muzički urednici birali pesme za nacionalno finale dovelo je do toga da je svaka pesma na nacionalnom finalu zanimljiva koliko i birokratki posao službenice u odeljenju za društvene delatnosti i privredu. Taman toliko je numera i atraktivna — da je kancelarijski službenici u javnom sektoru čuju, a u stvari ne čuju.

Ocena 1

Zzzzzzz

Iz nekog razloga deluje kao da bi se ova pesma bolje uklopila u format American Song Contesta nego superiorne nam Evrovizije, i ovo mislim kao najsuprotnije od komplimenta. Osim dela sa pričanjem priče koji sadrži trunku pasije u sebi, zvuk ove pesme bi se mogao opisati kao izlizan, nezanimljiv, zamoran. UK i Španija su stvarno preduzele nešto posle kobne 2021, Nemačka očigledno još uči.

Ocena 1

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 2,67

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 27. aprila do 11.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 2,71

Oznake

15 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Meni je ovo taman za trojku. Niti mi je toliko loše, niti mi je super naravno. Sviđa mi se rep dio. Biće pri dnu, ali neće biti baš 25.

 • Ovo je izmedju redova ozbiljno gubljenje vremena i uzaludno trosenje novca nemackih poreskih obveznika na ovakve pesmuljke i recitacije koje ova zemlja vec godinama salje. Ovo sto salje NDR je vec na granici krindza. Odbijam da poverujem da u zemlji koja ima raznovrsnu muziku i super producente ne mogu da nadju jednu pristojnu i krstenu pesmu za takmicenje, takodje ne razumem da Nemacka kao deo velike petorke nikada ne peva na svom maternjem jeziku, ne znam ni kada su to ucinili poslednji put…

  Sto se pesme tice, najvise iritira refren gde se pevac previse trudi da bude emotivan i vestacki ispevava ove tonove. Jedinica, neka idu na popravni sledece godine.

 • Ništa mene ovde nije niti kupilo niti zaintrigiralo niti bilo šta drugo što bih mogao reći pozitivno. S brda s dola, malo recitacije malo repa, malo pevušenja malo nekog kao rokenrola itd itd…Dosadna stvar , čak mi je teško i da je čujem do kraja jer me ništa ne vuče da potrošim puna tri minuta na ovu stvar. S tim u vezi u ovoj anketi mi je trenutno prvi put da pesmu čujem do kraja jer mi je to lični ritual. Dakle sve je ovde jasno kada je moj sud o ovoj pesmi u pitanju. Ocena – 2

 • Pesma nije loša. Ali nije ni superiorna. Na jedno uvo ušla, a na drugo izašla. Ima emociju, ali nekako mi tu nešto fali. Ne mogu opisati šta, ali fali.

  Ocena: 3-

 • Solidno, kao jedna od mnogih pesama koje se redovno puštaju po svetskim muzičkim kanalima i koju zviždućete nesvesno. U suštini volim te nepretenciozne pesme, koje ne robuju formi.
  Da li samo mene Malik vokalno podseća na Luku Henija, u određenim registrima?
  Ocena: 3+

 • Verujem mu, i još na prvo slušanje izazvao je emociju kod mene. I dalje mu verujem,iako svestan da je pesma pomalo naivna i njanjava, da li zbog moje trenutne lične pozadine, ali pesma me skoro svaki put radi, i nalazi se u mom vrhu. Mislim da je ovo paket – uzmi ili ostavi,a ja se nadam da kladionice greše i da će Nemačka 2022. potaći glasače za jedan dobar rezultat.
  Ocena za Nemačku – melanholična petica (5).

 • Običan amerikanizovani pop pesmuljak,nema ništa posebno,od 2013.godine Nemačka nikako da se digne sa dna,izuzev 2018,jedini plus je što,za razliku od Jendrika sa I don’t feel hate prošle godine,ovo nije sprdnja i Joke entry,nego samo obična pesma i ništa više od toga.Ipak je ovo,na neki način,vrlo slatka pesmica.Nemci izgleda,za razliku od Britanaca i Španaca,nisu ništa naučili od prošlogodišnje katastrofe,tako da ćemo vrlo verovatno i ovog puta čuti ,,Germany,i am sorry,zero points!”
  Ocena:2

 • Može se slušati u nekom kafiću… Prosečna pesmica koja bi završila svoje učešće već u polufinalu. Ali, pošto se radi o Nemačkoj gledaćemo je na desnoj strani tabele.
  Ocena: 3

 • Nemačka – 1
  Žao mi je ali meni je ovo jedna od najlošijih pesama ove godine. Teško mogu da je poslušam do kraja jer je sve dosadno i nezanimljivo. Nit muzike, nit teksta, nit izvođača koji bi skrenuli moju pažnju. Zvuči kao loša kopija davnih američkih rep hitića.

 • Nije ruzna pesam. Moze se slusati i tu se bar sto se tice mene prica zavrsava. Od velikih bice najlosije plasirani ali nadam se da nece biti bas opet nule. Niko to nije zasluzio.
  Ocena 2.

 • Nemačka je sigurno dosta bolja ove godine nego prošle,medjutim to i nije baš toliko teško posle one katastrofe.
  Medjutim ovo sigurno nije pesma ni za pobedu a verujem ni za neki visi plasman i bojim se da ce ovo ako ne biti poslednje,onda sigurno na dnu tabele u finalu 14.maja.
  Iskreno ne bih glasao za ovu pesmu,ali bih je mogao odslušati do kraja i relativno je ok i korektna pesma.
  Ocena:3

 • Pesma koja u meni nije izazvala nikakvu emociju, niti imam volju da je slušam ponovo. Ostavila je jako jako bled utisak, ne postojeći, ok je muzika ali apsolutno ništa više od toga…prošlogošnja pesma je bila zanimljivija i simpatična.

  Ocena: 2

 • Nemacka je planirala i pokusala da se uozbilji na Evroviziji ali je to cini se samo delimicno poslo za rukom…Ova numera mi je vise za neku pateticnu Americku seriju ili slicno jer dok je slusam zamisljam nekog studenta sa Kembridza ili nekog Oxforda kako peva ovo..Za sve i svasta je al koliko je za Evroviziju a tek koji rezultatski potencijal ima na istoj nisam bas najsigurniji..Nekako sumorno,tesko,agonisticki zvuci sve to uz onaj nebitni dosadni rep deo..Sve u svemu nista posebno..Ocena 3

 • Ocena 2-
  Prosek prosek prosek..
  Stvarno ne znam šta bih ovde rekao jer sam pesmu jedva dva puta preslušao… Da li će i ove godine biti I am sorry 0 points ne znam,ali u finalu svakako začelje i nek budu zahvalni što imaju status Velike petorke

 • Indiferentan sam i ravnodusan na ovo. Znam da rep gotovo nikad ne pali na ESC, tako da je samo pitanje kako ce ziri i publika oceniti ovo. Ali ajde bar nije katastrofa za razliku od prosle godine.

  Ocena: 3