Iz mog ugla 2022

San Marino 2022 | „Stripper“ iz mog ugla

Achille Lauro je 12. predstavnik San Marina na Evroviziji. U 2. polufinalu 12. maja nastupiće se pesmom Stripper.

Achille Lauro

Ovaj ektravagantni umetnik rođen je 1990. godine u Veroni, i ove godine proslaviće punu dekadu od objavljivanja svog prvog muzičkog albuma „Barabba“. Do sada je objavio preko šest albuma, uglavnom u domenima žanrova kao što su rep, trep i pop-rok, i čak dva puta je dosegao tron muzičkih top-lista Italije.

Treba naglasiti da Laurove umetničke ambicije tek počinju na polju muzike, a do sad se ostvario i kao glumac i nagrađivani režiser. Autor je tri knjige, angažovan kao TV voditelj, imao je umetničke izložbe, a čak je i uposlen kao kreativni direktor jedne muzičke produkcijske kuće.

U sferi Evrovizije fanovima je definitivno poznat iz više sezona festivala Sanremo, gde se takmičio četiri puta dosad, uključujući i ovu aktuelnu 2022. godinu, gde je osvojio 14. mesto sa pesmom Domenica, koja je izazvala dosta kontroverzi kod lokalne javnosti. Nakon toga prijavljuje se za selekciju San Marina, gde uspeva da pobedi sa svega jednim poenom razlike, zahvaljujući čemu Stripper brani plavo-belu republiku ove godine u Torinu.

Kultura otpora — jedina italijanska grad-država koja je preživela

Iako jedna od najmanjih država na svetu, San Marino diči se činjenicom da je jedna od, ako ne i najstarija republika na svetu. Ipak, ono što jeste za divljenje je kako je ova mala grad-država uspela da opstane skoro netaknuta do danas, kad su desetine vrlo sličnih potpale pod pripajanje Italiji.

Kroz istoriju, San Marino je lako odolevao, uglavnom jer je lociran na brdovitom terenu, te je bio nezgodan za osvajanje. Tokom 1800-ih godina, kada je unifikacija Italije bila najjača, San Marino je mnogima služio kao sklonište, naročito istaknutim borcima za unifikaciju koji su nailazili na neprijatelje po ostatku države, pa tako i izvesnom Đuzepeu Garibaldiju, koji je bio jedan od predvodnika iste. Nakon što se krizno stanje ohladilo, u znak zahvalnosti Đuzepe je obećao San Marinu da će biti izuzet od sjedinjenja sa ostatkom, i San Marino tako spontano ostaje nezavisna enklava.

Tokom perioda svetskih ratova, San Marino bira politiku neutralnosti, u nadi da ne oformi neprijateljstvo ni sa kim. S obzirom na to da je u pitanju mala država izuzetno nepretećeg potencijala, to im polazi za rukom. Pretpostavlja se da tadašnja Italija nije imala motiv da se posebno bavi pokoravanjem ove državice koja joj je svakako opkoljena i ne talasa ni protiv koga, te nakon završetka rata San Marino ostaje netaknut, ponovo.

Iako deluje kao splet srećnih okolnosti, opstanak San Marina priličan je podvig i primer suptilnog otpora.

Iz našeg ugla

Glam rock meets Måneskin

Iako zvuči i izgleda kao teški rip-off Måneskina, meni se ova stvar sviđa. Malo su dosadnjikave ove reference popularnih izvođača i pesama, ali to s druge strane čini ovu pesmu unikatnom, njen su simbol. Poigravanje rok muzikom u nekom striperskom, nonšalantnom, diva fazonu. Jako.

Ocena 4+

Måneskin za siromašne

Videla žaba gde se konj potkiva, podigla nogu, pa hoće i ona — tom narodnom izrekom započinjem davanje utiska o sanmarinežanskom predstavniku. Pa stvarno, mislim, jedan je Måneskin, ali prebrzo recikliranje šablona i ideja za idealan evrovizijski hit je nešto što niko ne voli, pa ni ja. Ovu jeftinu kopiju prošlogodišnje pobedničke pesme vidim u finalu, ali ne vidim je ni na jednoj drugoj poziciji izuzev dna tabele.

Ocena 1+

Obično neobično

Ovo je svakako nešto što niko nikad nije očekivao od San Marina. Čitava pesma je nešto što odstupa od uobičajenog evrovizijskog zvuka, ali naravno nije ništa što već nije viđeno. Dok smo prošle godine imali popriličan broj pesama o osnaživanju žena, ove godine imamo samo dve, i to obe iz muške vizure. Sam tekst pesme je pomalo zbunjujuć, više kao omaž nekim velikim pop zvezdama, ali to donekle i jeste zanimljivo. Sam izvođač je prilično provokativan, što nekako i ide uz ovaj pank zvuk. Meni je ovo zanimljivo, tako da ne bih ja tu ništa dirala.

Ocena 4

Haos

San Marino ostaje jedna od najnepredvidljivijih zemalja učesnica — kako je krenulo, ne bi me čudilo da jednog dana i ja nastupim za San Marino. Ako ništa, ne može se reći da će Achilleov nastup biti dosadan.

Ocena 3

Nepotrebno

Takmičiti se s pobedničkim žanrom na svom terenu može biti vrlo hrabro, pod uslovom da ste sigurni da imate bombu od pesme. Međutim, svi vrlo dobro znamo kako na Evroviziji prolaze kopije — i dobre i loše. Istina je da Achille ima svoj identitet pre nego što je javnost i saznala za Måneskin, ali to nikog nije briga. Niti je važno. Ova pesma mi je nekako suvišna u ovoj konkurenciji, često i zaboravim na nju, a neretko je prepoznam tek kod refrena.

Ocena 1

I ja volim Britney!

Kakva tona referenci pop kulture već samo u prvoj strofi, a posle i u ostatku pesme — wow! Stripper je pomalo old school tip rokenrola, predstavljen u postmodernom Zed stilu. Provokativno, bezobrazno i koketno neki su od prideva koji dobro opisuju ovu pesmu i nastup. Ono što nikako ne bih samo voleo da se desi su akuzacije na kopiranje grupe Måneskin, jer ovaj izvođač postoji na sceni još otkad je najstariji član pomenute grupe imao svega 13 godina. Fali minimum oscilacije u pesmi za 5, ali svakako odlično!

Ocena 4

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 2,83

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 28. aprila do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 2,44

Oznake

16 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Ovde ohrabruje činjenica da je San Marino krenuo na drugi žanr i ovo je nešto što od njih nismo očekivali. Ali, za moj pojam rock-a ovo je pesmuljak. Neće San Marino u finale, ipak.

  Ocena: 2+

 • Dobro, zakasnio sam za ovo glasanje. Nevažno. A nevezano ce biti i nastup San Marina. Tako da neću mnogo rasplinjavati sa komentarom. Išli su na senzacionalizam i provokaciju, a zaboravili su osnovni sastojak – pesmu. Slušljiva je, stoga ocena neće biti najniža.
  Ocena za San Marino – zanemaruju dvojka (2).

 • Simpatično je što će zemlja domaćin imati 2 predstavnika na Evroviziji. Od 3 rok pesme ove godine, ovo je jedina koju mogu da čujem. Nema visoke uzlete ni domete, ali je dovoljno konkretna i scenski upečatljiva.
  Ocena: 3+

 • Svaki komentar je vec suvisan, sve je receno. Da postoji nula, San Marino bi dobio jednu veliku nulu za originalnost. Ali na stranu kopiranje Maneskina, pesma je bas odbojna i nepodnosljiva za slusanje.
  Ocena: 1

 • Ocena 1
  San Marino ide očigledno na kopiranje prethodnog pobednika i tu nema šta dalje da se priča!
  Uz to pesma je ofrlje uradjena i jedino gde vidim neki potencijal je njegov stav uživo koji će kolko tolko izvući stvar.

 • Ovo je toliko ocigledan pokusaj kopiranja Måneskina da je smesno. Nije da je pesma toliko ocajna,ali potez da se posalju oni, jeste.
  Ocena 2

 • Ocjena 1. Ne vidim nikakvu vrijednost ovdje, što muzički, što vizuelno. Ne dopada mi se jednostavno. Žao mi je što ovo moram reći, ali je jeftino.

 • San Marino – 1
  Za mene je ovo najlošija pesma ove godine. Zvuči kao demo snimak, nedovršeno, kao neki isprazni garažni rok. Ja ovo ne bih nazvao kopijom Måneskina jer je razlika i muzički i vizuelno nekoliko svetlosnih godina. Bez obzira što je on inače stariji i iskusniji od njih, u kontekstu Evrovizije dolazi nakon njih, tako da mu ni ta poređenja ne idu u prilog.

 • Pa što bre nisu opet poslali Valentinu Monetu, bila bi bar 14. u polufinalu. Ovaj će biti poslednji.
  Ocena: 2-

 • Slažem se sa većinom da je ovo kopija Maneskina, a i iskreno ne znam šta bih rekao konkretno o ovome…ravna linija iskreno. Samo je plus što peva na italijanskom

  Ocena: 2—

 • Pošto je ESC sada u Italiji,praktično na njihovom domaćem terenu,odlučili su se da ne šalju ni Valentinu Monetu,ni Serhata,ni Senhit,nego se odlučili za Italijansku legendu sa Sanrema.Pesma sama po sebi je izlizani rok i bleda kopija Måneskina,pohvala što će konačno pevati na svom maternjem jeziku po prvi put od 2013,tako da će i oni,kao zemlja Italijanskog govornog područja,koristiti Italijanski ove godine,u mešavini sa Engleskim.Da je ovogodišnja Evrovizija,kojim slučajem u nekoj drugoj zemlji,umesto u Italiji,sigurno bi pevali na 100% engleskom kao i inače.
  Ocena:3

 • Ovo nije moja šoljica čaja što bi se reklo. Ne pije mi vodu mada uhvatim sebe kako pevušim uz refren kada pustim pesmu. Isto tako ništa me ne motiviše da pesmu pustim sam od sebe. Ja ovde ne vidim toliko kopiju Moneskina koliko neku vrstu ekstravagancije pevača koji je očigledno toliko želeo da nastupi na Evroviziji s obzirom da smo ga samo ove godine gledali na dva nacionalna izbora. Ovo je nešto što se ne pamti i to je ovde najveći problem. Ništa od finala a najverovatnije kao što i napisah ni od pamćenja. Ocena – 2

 • Ovo je još jedan dokaz da nije dobro kopirati prethodnog pobednika na pesmi Evrovizije.
  Kineska kopija Maneskina,ali bukvalno…
  Ocena:3

 • Ako su za sve ove godine prosli sadasnji i buduci izvodjaci mogli da nauce jeste da kopiranje proslogodisnjeg pobednika aposlutno ne vodi nikuda sem u debakl..Ovde je neprijatno osetna ideologija da se izimitira upravo proslogodisnji sampion Maneskin ali to doticnom naravno nije poslo za rukom..Numera je veoma neprijatna,agresivna, naporna i moram biti surovo iskren – Odvratna. Ocena 1

 • Meni je ovo skroz odvratno i degutantno. O glasovnim mogucnostima (da ne kazem dahtanju) da ne govorim.

  Ocena: 1