Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Za sada 10 izvođača na Adriatic Pre-partyju

Trideseti april rezervisan je za poslednji evrovizijski koncert u sezoni — Adriatic Pre-party. Pored toga, donosimo vam i zanimljivosti iz Španije, Italije, Portugalije, Irske, Češke, Crne Gore, Kanade, San Marina i Islanda, kao i jednu memorijalnu vest iz Austrije.

🇭🇷 Za sada je 10 izvođača potvrdilo učešće na Adriatic Pre-partyju

Evrovizijski portal „Hrvatski ESC klub“ objavio je da je učešće na Adriatic Pre-partyju 30. aprila za sada potvrdilo 10 delegacija, te da će narednih dana biti objavljeno još učesnika. Nastupe za poslednji promotivni evrovizijski koncert u sezoni pripremili su sledeći potvrđeni izvođači:

  • Mia Dimšić (Hrvatska)
  • grupa „Citi Zēni“ (Letonija)
  • Sheldon Riley (Australija)
  • Cornelia Jakobs (Švedska)
  • Alvan i grupa „Ahez“ (Francuska)
  • Nadir Rüstəmli (Azerbejdžan)
  • Malik Harris (Nemačka)
  • Emma Muscat (Malta)
  • grupa „Zdob și Zdub“ i orkestar braće Advahov (Moldavija)
  • grupa „Intelligent Music Project“ (Bugarska)

Ovaj onlajn-koncert će 30. aprila biti strimovan na Jutjubu sa početkom od 21 sat. Organizatori su najavili da će drugo izdanje biti bolje u odnosu na prošlogodišnje.

🇲🇪 Vladana Vučinić objavila verziju pesme Breathe na finskom

Crnogorska predstavnica Vladana Vučinić predstavila je i drugu promotivnu verziju svoje takmičarske pesme Breathe. Nakon verzije na italijanskom Respira, urađene uz pratnju simfonijskog orkestra, na red je došla i verzija ispevana na finskom jeziku pod nazivom Jää. Tekst za finsku verziju je napisao Marko Vaittinen.

🇪🇸 SloMo najbolja pesma po izboru međunarodnog fan-kluba INFE. Prenos Evrovizije i u španskim bioskopima

Nagradu za najbolju ovogodišnju evrovizijsku pesmu po izboru međunarodnog fan-kluba INFE dobila je španska SloMo u izvođenju Chanel. Ovo je bio šesti put od 2017. da INFE organizuje anketu za najbolju evrovizijsku pesmu po njihovom izboru. Za sada INFE ima 21 lokalni klub koji je ove godine imao pravo glasa.

Chanel je osvojila 140 bodova. Drugo mesto pripalo je italijanskim predstavnicima Mahmoodu i Blancu (127 bodova), dok je 3. mesto zauzela Šveđanka Cornelia Jakobs (112 bodova). Bez bodova su ostali predstavnici Danske, Gruzije, Islanda, Severne Makedonije i Švajcarske. Naša predstavnica Konstrakta našla se na 16. mestu sa 26 osvojenih bodova.

Vestima iz Španije vredi dodati i činjenicu da će tamošnji lanac bioskopa „Cinesa“ biti zadužen za emitovanje prenosa Evrovizije u bioskopima, čime se nastavlja tradicija započeta sa Lisabonom 2018, a nakratko prekinuta nakon dečje Evrovizije 2020. Ulaznice za ovaj događaj koštaju između 8 i 10 evra.

🇷🇸 Kako je glasala OGAE Srbija u anketi za najbolju evrovizijsku pesmu?

OGAE Srbija je 24. aprila objavila svoje bodove u glasanju za najbolju evrovizijsku pesmu po mišljenju OGAE klubova. Bodovni presek je bio sledeći:

1 poen — Albanija
2 poena — Francuska
3 poena — Italija
4 poena — Estonija
5 poena — Švedska
6 poena — Norveška
7 poena — Poljska
8 poena — Kipar
10 poena — Holandija
12 poena — Španija

Nakon glasanja 34 od 43 lokalna OGAE kluba, 1. mesto su zauzeli Italijani Mahmood i Blanco sa 308 osvojenih bodova, drugu poziciju trenutno zauzima Šveđanka Cornelia Jakobs sa bodom manje, dok se na 3. mestu nalazi Špankinja Chanel sa 239 bodova. Naša Konstrakta trenutno se nalazi na 14. mestu sa 38 osvojenih bodova.

🇨🇿 🇵🇹 Nove pesme predstavnika Češke i Portugalije

Uoči odlaska u Torino, predstavnici Češke i Portugalije izdali su i svoje nove pesme. Češki trio „We Are Domi“ izdao je numeru High-speed kissing, urađenu u saradnji sa češkim predstavnicima iz 2019, članovima grupe „Lake Malawi“, dok je Portugalka Maro izdala numeru We’ve been loving in silence, u čijem spotu se pojavljuje i evrovizijski pobednik iz 2017. Salvador Sobral.🇮🇪 🇮🇸 Brooke promenila kompletan nastup. Islandskim predstavnicama društvo će praviti rođeni brat

Irkinja Brooke je na šaljiv način otkrila sve o svom evrovizijskom nastupu. Nastup sa februarskog nacionalnog finala je za nju bio na nivou osnovne škole, nastupe na promotivnim evrovizijskim žurkama opisala je kao na srednjoškolskom nivou, a osmišljen evrovizijski nastup opisala je kao nastup na univerzitetskom nivou, dodajući da nastup više neće biti nalik na pidžama parti.

Islandske predstavnice, članice trija „Systur“, objavile su na društvenim mrežama da će im na evrovizijskoj sceni društvo praviti njihov rođeni brat, multiinstrumentalista Eythor, koji će svoje sestre pratiti za bubnjevima.

🇮🇹 🇸🇲 Evrovizija iz Torina prvi put u 4K rezoluciji. Mahmoodov favorit je Ukrajina. Achille Lauro u poseti visokim zvaničnicima San Marina

Iako je 4K standard TV slike trenutno nedostižan na prostoru Srbije, domaćin ovogodišnjeg Evrosonga, italijanski emiter RAI, misli i na budućnost, te će Evrovizija u Torinu biti prva u istoriji na kom će prenos takmičenja biti rađen u 4K tehnologiji. Da bi gledaoci u Italiji doživeli prenos na pravi način, 4K emitovanje će odražavati standardni HD prenos takmičenja, i to na posebnom kanalu RAI 4K. Za tu priliku su iza torinskog „Palaolimpika“ parkirana dva produkcijska kamiona, jedan iz Holandije, a drugi iz Švedske.

Predstavnik države domaćina Mahmood pričao je o tome koja mu je pesma iz ovogodišnje konkurencije omiljena i da li postoje šanse da Italija i drugu godinu zaredom odnese evrovizijsku pobedu. On je otkrio da mu je ukrajinska pesma Stefania omiljena, i kada bi imao moć da nekome pomogne da odnese pobedu, onda bi to svakako bio ukrajinski sastav „Kalush Orchestra“. Što se šansi za drugu uzastopnu pobedu njegove nacije tiče, rekao je da trenutno ne postoje šanse da se to dogodi, uporedivši tu situaciju sa fudbalom — Italija je prošle godine bila prvak Evrope, a ove neće nastupati na prvenstvu sveta u Kataru.

Predstavnik San Marina Achille Lauro boravio je u poseti visokim državnim zvaničnicima iz te države Oscarom Minom i Paolom Rondellijem i tom prilikom je izjavio da je pevanje za San Marino ravno slobodi kao motivu njegovih nastupa. U zvaničnoj izjavi je naveo da mu je čast što peva za San Marino jer u potpunosti predstavlja principe njegove slobode.

🇨🇦 Televizija OMNI izgubila pravo prenosa na Pesmu Evrovizije u Kanadi

Uprava kanadske televizije OMNI objavila je da više neće imati pravo da prenosi Pesmu Evrovizije za tamošnje područje. Navedena TV stanica je prenosila prethodna dva takmičenja iz Tel Aviva 2019. i Roterdama 2021, i za to vreme se takmičenje emitovalo sa kraćim odlaganjem, kako na TV-u, tako i putem striminga. Pretpostavlja se da je razlog u objavi plasiranja kanadske varijante takmičenja, zakazane za narednu godinu, pa se naslućuje da će novi za sada neimenovan partner među emiterima biti i emiter Pesme Evrovizije u Kanadi za dugoročan period, počev od tekuće godine.

O plasiranju kanadske verzije takmičenja možete čitati više u našem izdvojenom tekstu:

Kanadska Evrovizija startuje 2023

🇦🇹 Preminuo Willi Resetarits, austrijski predstavnik iz 1977

Willi Resetarits, austrijski predstavnik iz 1977, preminuo je 24. aprila u 77. godini života. Za Austriju je te godine nastupao kao član grupe „Schmetterlinge“, koja je učešće s numerom Boom-Boom-Boomerang završila na 17. mestu u konkurenciji od 18 učesnika. Posle Evrovizije 1977. je nastavio da razvija svoju karijeru pod alteregovskim imenom Dr. Kurt Ostbahn, poznatom po intenzivnim prisustvom na sceni. Učestvovao je na brojnim koncertima i turnejama sve do 2003. godine, pojavljivavši se potom povremeno u pozorišnim predstavama.

Takođe je bio aktivan i kao aktivista za ljudska prava osnovavši dve humanitarne organizacije: Asyl in Not i SOS Mitmensch.

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.