Iz mog ugla 2022

Poljska 2022 | „River“ iz mog ugla

Krystian Ochman takmičiće se pod zastavom Poljske na ovogodišnjoj Evroviziji s numerom River, koju će otpevati u 2. polufinalu, 12. maja.

Krystian Ochman

Dvadeset i četvrti evrovizijski adut Poljske Krystian Ochman rođen je 19. jula 1999. u američkom gradu Masačusetsu u porodici poljskih državljana. Unuk je poznatog poljskog tenora Wiesława Ochmana. Ima dvojno državljanstvo Poljske i Sjedinjenih Američkih Država.

Postao je poznat 2020. zahvaljujući učešću u poljskoj verziji šoua The Voice, gde je za mentora izabrao poljskog evrovizijskog predstavnika iz 2016. Michała Szpaka. Nakon učešća u šouu izdao je najpre singl Światłocienie (Svetlo i senke), strimovan više od 300.000 puta, a potom je novembra 2021. izdao svoj debitantski album jednostavnog naziva „Ochman“.

Zanimljivo je da se u kontekstu poljskog evrovizijskog predstavnika Ochman spominjao još za prošlogodišnje takmičenje u Roterdamu, no, tada se Televizija Poljska opredelila za interno imenovanje iskusnog Rafała Brzozowskog.

Kultura otpora — Nikola Kopernik

Najveći simbol kulture otpora u Poljskoj svakako je Nikola Kopernik, tvorac fizike kao nauke. U Krakovu je završio studije teologije i prirodnih nauka, a onda je u Italiji završio medicinu, na predlog ujaka biskupa. Živeo je u vreme kada fizika još nije postojala kao nauka, a nije se znalo ni za teoriju gravitacije, koja je kasnije objasnila zašto manja tela, poput planete Zemlje, kruže oko većih, kao što je Sunce. Nisu postojali ni diferencijalni i integralni račun, koji su kasnije dobili važnu ulogu u proračunima kretanja nebeskih tela. Pored toga, crkva je imala veliki uticaj na tumačenje prirode.

Živeći u gradiću Formbrok, na severoistoku Poljske, Kopernik je izgradio opservatoriju odakle je proučavao zvezdano nebo. Pokušavajući da razreši ovaj problem, Kopernik je shvatio da je potrebno preokrenuti čitav sistem — i staviti Sunce u centar. Tako je ovaj poljski astronom postavio osnove heliocentričnog sistema. Na taj način je došao do tvrdnje da Zemlja kruži oko Sunca.

Iz našeg ugla

Mistični dark-pop

Monumentalno. I audio i vizuelno. Totalno filmski koncept, dramatika je uvek na mestu i dostiže vrhunac baš u refrenu, koji te udari u glavu pre no što skontaš da je u pitanju refren. Vešto odrađeno, sa puno zanimljivih elemenata i motiva — očajanje, demoni, ta vučja, zloslutna atmosfera koja huji sve vreme kroz spot, a i kroz liriku. Ohmana je zadovoljstvo slušati, samo mislim da, opštegledajući čitav hajp oko njega, fanovi mogu biti razočarani nakon velike završnice u Torinu. Ne navijam za to, ali samo smirite strasti oko pojedinih izvođača.

Ocena 5

Isplači se, biće ti lakše

Naša saradnica Svetlana bi za svaku od većine ovogodišnjih pesama rekla da je većini ovogodišnjih učesnika raskid bio inspiracija. I za Ochmana ne sumnjam da će imati isti komentar. Ja ću se na reči moje koleginice nadovezati pričom da je ovo još jedna pristojna, slušljiva, ravna, ali malčice ubedljivija balada od većine iz ovogodišnje konkurencije. U isto vreme se čuje da Ochman ima dobar glas i da je pristojno izneo pesmu, ali mi se čini da se on i ova neinventivna balada i nisu baš nešto stopili, da je River pesma koja je pre zaslužila drugog pevača. Ne bih da prognoziram plasman dok ne vidim sređen nastup.

Ocena 4

Ovo pesmu su mogli stvarno da bace u reku

Ne razumem hajp oko ove pesme, ali ok, ukusi su različiti. Evo još jedne balade, ali ova bi trebalo da nam ponudi neku drugačiju temu, pošto konačno ovo nije pesma o raskidu. Takođe, ova pesma bi trebalo da prikaže Ohmanov nesvakidašnji vokal, a melodiju su mnogi poredili sa numerom Arcade. Međutim, meni ovde ništa nije zanimljivo. Sama numera je pretenciozna, ali je melodija baš tanka, više kao pratnja Ohmanovom vokalu koji se ne uklapa u čitavu ovu priču. Ne znam šta mogu da osmisle da bi ovo bio potencijalni pobednik, s obzirom da je nastup na nacionalnom finalu bio isti kao nastup Ace Lukasa na PZE (violinice, klavirče).

Ocena 3

Veliki upgrade od prošle godine

Najbolji muški glas 2022. River je top 5 materijal definitivno, samo bih ovde poboljšala scenski nastup, pošto je na domaćem izboru Krystian bio prilično statičan i pomalo pogubljen.

Ocena 5

Menjaj pevača

Mislim da sam u tekstu „Čekajući pobednika“ vrlo jasno opisao šta mislim o ovome, pa ću ovde ukratko rezimirati — komercijalna, mejnstrim dark-pop balada, radio friendly, ali pokušajte samo da zamislite da je peva muškarac s dubljim i hrapavajim, prodornim i „prljavijim“ glasom? Ovaj kristalno čist, gotovo staklast Ochmanov glas odudara od atmosfere ove pesme, i to smatram najvećom manjkavošću. Takođe, i ovo je primer kad glasačka mašinerija iz talent-šou programa odradi dobar posao — izabere pevača, a ne pesmu.

Ocena 4

Gratis raspevavanje

Izvanredna kompozicija napunjena lamentom i elegijom. Deluje kao da su autori imali konflikt hoće li više da nagnu ka kompercijalnoj baladi ili himničnoj odi, pa je pronađen kompromis zvani River. Ochman ima zaista izvanredne glasovne sposobnosti koje umesno vode tango sa ovim muzičkim aranžmanom i mislim da je ovo pun pogodak.

Ocena 5

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 4,33

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 29. aprila do 11.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 4,05

Oznake

16 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Jedna od retkih balada koja me ne smori. Odlicna boja glasa i uopste cela pesma.
  Ocena 5

 • Najjači vokal na takmičenju, kandidat za jury winner, kandidat za komačnu pobedu, imaju jednu od najjačih dijaspora u Evropi pa ako se kojim slučajem mobilišu, nisu daleko od pomenutog rezultata.
  A da, mislim da pobeđuju u našem polufinalu.

  Ocena: 5

 • Najviše bih Poljsku uporedio s Azerbejdžanom ove godine. Dosta kvalitetno, al pomalo fabrikovano, pa izostane emocionalnost. S tim da je Poljska otišla mozda i korak dalje u samom kvalitetu. Ozbiljne vokalne kvaliteta ima pevač, sve je tako trendy, mada za nijansu pretenciozno, pa se nije našlo u mom užem vrhu favorita za koje bih glasao na ESC-u, ali predviđam najbolji rezultat Poljske u poslednje vreme, konačno su uboli…
  Ocena za Poljsku – ambiciozna četvorka (4).

 • Fudbalskim rečnikom rečeno – ozbiljan je ovo igrač. Ozbiljan i to po svemu. Strašan vokal odlično uklopljen sa pesmom koja je pritom jako korektna (iako nije moja šoljica čaja ne treba to ne priznati). Mislim da je Poljska uz još par zemalja ove godine neko ko može iz senke mnogo toga da uradi. Finale neupitno a tamo vrlo realan domet TOP 5. Ne bih baš mogao da tako lako kažem da će pobediti ali ozbiljno će iz senke vrebati svoju šansu. Ocena – 4

 • Jedna od boljih pesama ove godine. Pevač besprekoran. Vidi se da iver ne pada daleko od klade. 🙂
  Sama pesma je sasvim ok. Da mu je izveo neko drugi, bila bi prosek. Ovako je dosta bolje izvođenje. Uz bolje kreiran scenski nastup biće to bombonica…
  Lep materijal za finale.

  Ocena: 5-

 • Svaka čast Poljskoj što se konačno probudili iz zimskog sna i najzad poslali nešto odlično,vredno pažnje.Nakon one katastrofe prošle godine sa Rafalom očekivanja od Poljske su mi bila gotovo pa nikakva,ali su me ovime potpuno demantovali i pokazali celoj Evropi da mogu da šalju vrhunske pesme i na odraslu Evroviziju,a ne samo na dečiju. Ochman vokalno rastura,sama pesma je vrhunska i jedna od mojih omiljenih sa ovogodišnjeg takmičenja u Torinu,TOP 10 je siguran ko kuća,dobro neće pobediti,ali pretpostavljam da će biti otprilike neko 5-6.mesto,što bi bio najbolji rezultat Poljske na odraslom ESC-u u 21.veku.
  Ocena:5+

 • Pesmu vidim kao urađen domaći zadatak, na zadatu temu. Na sigurno. Nije loše, ostaje u ušima, deluje već poznato, stilski me asocira na Arcade i zajedničko im je da me emotivno apsolutno ne dotiču. Za razliku od Arcade, ovde imamo potpuno pogrešan izbor pevača ili pak pesme. Boja glasa je iritantna i potpuno neadekvatna ovakvoj pesmi.
  Ocena: 3

 • Bez obzira što ja ne volim ovakvu vrstu pesama pa čak mi ni vokal na određene momente ne prija, ova pesma jeste dobra i jeste potencijal za… pa recimo top 7.
  Jako me zanima kakav će biti nastup jer mislim da od toga zavisi mnogo što se tiče ovogodišnjeg predstavnika poljske.
  Ocena: 4

 • Pored Švedske ovo je takođe jedna od najboljih balada ove godine samo za razliku od Švedske ova mi je bolja. Jeste da nije moj favorit ali ako mora, bolje da pobedi ova pesma nego “Stefania”

  Ocena: 4-

 • Poljska ima posle dužeg vremena ozbiljnu takmičarsku kompoziciju. Ne bih imao ništa protiv da na kraju i trijumfuju. Odličan vokal, zanimljiva priča… Još samo da se sve to prenese na scenu. Nismo videli to od Ohmana do sada i zato je moja ocena 4+.

 • Poljska – 5
  Prelepa pesma i izvanrednan pevač. Nema greške, deluje da je bolji svakom novim izvođenjem, a pesma je moderna, ima taman dovoljnu dozu dramatike i drži pažnju sve vreme. U početku mi je bilo teško da se naviknem na ovoliku količinu tuge i nekako mislim da je premračna i suviše depresivna za Evroviziju, ali vremenom sam se navikao i na to. Jedna od boljih pesama ove godine. Jako me zanima kakav će biti nastup jer ne verujem da će ponoviti onu statičnost i jednostavnost sa nacionalnog izbora.

 • Poljaci resili da posle tri ispadanja idu na siguricu, a to je cist komercijalni pop. Decko sjajno izvodi ovu pesmu, poljska dijaspora ce ovaj put sigurno biti dosta aktivna. Neka se Poljaci napokon raduju tom finalu.

  Ocena: 4

 • Sjajna pesma, ceo neobican koncept, razliciti elementi i brojni prelazi tokom pesme i sve to ukraseno propratnom mracnom,misticnom i filmskom atmosferom..U neku ruku pesma zbog brojnih razlicitih elemenata i delova jeste malo konfuzna ali drzi paznju..Na sve to je Ochman sjajno vokalno i vizuelno iznosi (Da, stajanje sa stalkom za mikrofon ne bi smeo da bude ceo nastup za ovu pesmu u Torinu)..Ali generalno jedan vrlo dobar,intrigantan i lep paket..Ocena 5

 • Ocena 5-
  Da je ova godina jača po konkurenciji,vrlo verovatno bi dobio četvorku,ali dobro..
  Svakako jači adut od njihovog prošlogodišnjeg,ali jedna stvar im opet fali,a to je harizmatičan pevač,bar se Rafal prošle godine trudio u tom smislu. Tehnički perfektan pevač,ali harizme bez..
  Pesma je spoj Holandije 2019 i Švajcarske 2021,a problem je što te kombinacije ove godine ima previše pa opet imamo tu situaciju sa stapanjem.
  Poljskoj je finale neupitno,ali tamo mislim da će niže nego što većina predvidja..

 • Ok,lik ume da peva,ali ne dopada mi se ni boja glasa,ni on kao pojava a i pesma mi je mlaka,niti kapiram zasto je ovo neki veliki favorit i zasto toliko “hajp” oko svega ovoga.
  Ocena:3-

 • Meni je nekako ceo koncept ove pesme skroz teatralan, pevac otpevao ovo skroz skolski. Kad nastupa uzivo lik bukvalno pravi grimase jer ne daj boze neki ton da se ne naglasi ili ne otpeva kako treba.

  Dakle zelim da vidim jedan neusiljen nastup u Torinu, zelim da pesma govori za njega a ne on o pesmi. Klimava cetvorka od mene.