Iz mog ugla 2022

Izrael 2022 | „I.M“ iz mog ugla

Michael Ben-David je 44. predstavnik Izraela na Pesmi Evrovizije. On će se takmičiti u 2. polufinalu s pesmom I.M.

Michael Ben-David

Michael Ben-David je najnoviji pobednik The X Factor Israel. Rođen u gradu Akšelonu, Michael je studirao pevanje i scensko izvođenje od svoje 13. godine, nakon što je upisao školu scenskih umetnosti „Beit Zvi“.

Nakon diplomiranja uspešno je prošao audiciju za The X Factor Israel, gde je jedan od sudija bila niko drugi do pobednica Pesme Evrovizije 2018. Netta. Michaelova emocionalna otvorenost osvajala je sve više obožavalaca, dok je išao putem samopotvrđivanja koje je detaljno prikazano u njegovoj pesmi za Evroviziju I.M.

Kada ne peva ili ne glumi, Michael voli da kuva u slobodno vreme.

Kultura otpora — prva azijska zemlja na Evroviziji

Danas, kada je Australija na Evroviziji gotovo stalni takmičar, nije neobično da imamo i nekoliko azijskih zemalja. Međutim, ako se vratimo u 1973, svakako je pojavljivanje bio pravi kulturni šok – šta će na Pesmi Evrope jedna azijska zemlja, s obzirom na to ni da se svi Evropljani tamo nisu nadmetali?

Iste godine, tihim otporom prema stereotipima smatra se i dirigent — prva žena na Evroviziji koja dirigovala orkestrom, i to uz prvu izraelsku evrovizijsku numeru Ey sham.

Ipak, sve ovo nije bila prepreka da čak dva puta zaredom već te decenije Izraelci odnesu pobedu — 1978. i 1979. Zanimljivost o ovoj zemlji na Evroviziji jeste i pobeda Dane International 1998, kao i činjenica da su različite arapske zemlje koje su prenosile Evroviziju isecale ili prekidale prenos pobedničkih nastupa Izraela, imajući u vidu njihove političke odnose.

Kako god, i poslednja pobeda numere Toy je takođe svojevrstan otpor — neobična pesma o osnaživanju žena koja je pokrenula čitav jedan trend.

Iz našeg ugla

Too much

Izrael poslednjih nekoliko godina šalje pesme koje su kič. Dakle, počevši od aranžmana, pa ultra dramatičnog i prenaglašenog pevanja, preteranih, često vrlo prenabudženih i raznobojnih vizuala i koreografija… Sve vezano za njih je teški kičeraj i veoma bljuc. To se isto može reći i za ovogodišnju pesmu. Pre, pre, pre… preiritantno.

Ocena 2

Samo nek’ je veselo!

Tom devizom kojom sam nazvao ovaj komentar Izraelci se dodvoravaju publici već duže vreme. Jeste da je I.M klasična evrovizijska hitična pesma, ali, ne donosi ništa novo što smo od ove države već poslednjih godina čuli. Međutim, Izraelci su ranijih godina imali i jače pesme u tom maniru, tako da me Mishaelova nije baš nešto puno impresionirala.

Ocena 3

Kralj narcisoidnosti

Evo je i treća pesma o posebnosti, autentičnosti etc. Meni je ova pesma toliko neinspirativna, nezanimljiva, nebitna. Vokalne sposobnosti su solidne, izvođač ume da pleše, ali čitava ova pesma je dosadni prežvakani kliše. Izraelci su ove godine samo smućkali pesme za izbor, čisto tek tako da bi učestvovali. Ovo definitivno neće u finale ući.

Ocena 2

I.M. bored

Iako ni originalna verzija nije bila nešto posebno kompetitivna, ipak mi se više sviđala nego posle ovog revampa. Ne znam stvarno kad će Izrael da prestane da šalje prosečne, zaboravne pop pesmice.

Ocena 2

A perje? A šljokice? Šta je ovo, pitam?

Iako mi je već pomalo dosta ovih vrcavih pesama iz Izraela (izgleda da im ponestaje kreativnosti!), kao i ovih „ponosnih“ tekstova o tome ko smo i šta smo, muzika je ono što ovde dominira, te u tom smislu, ne hajem mnogo za tematiku i estetiku sve dok me „ritam vozi“. Fali ovde, da se razumemo, i šareno perje, i šljokice, i gole noge, i uski šortsevi, ali čak i sa tim, sve skupa jeste, u stvari, jedan prosek. E, tom proseku maaalooo dajem veću ocenu zbog muzike i onog kratkotrajnog orijentalnog momenta koga sam baš željan. Ipak, vreme je da se Izraelci malo trgnu.

Ocena 4-

Guuuuuuurl, slay

Ta feksibilnost kuka je zaista nešto na čemu se može pozavideti Michaelu. Nesumnjivo je da su pesma i nastup bar u neku ruku bili inspirisan i Eleni Foureirom i elementima dreg-kutlure, možda nije loša ideja bila otići i u tom smeru. Elem, ovo zvuči dopadljivo, „voug“ ples nismo još videli na Evroviziji, a brejk sa tradicionalnom izraelskom muzikom čini da I.M ima potencijal hita. Ipak, blaga arogancija u izabranim rečima za tekst oslikava se i po stavu izvođača koji, iako maestralno izvlači tonove dok igra, ne prolazi „vajb-ček“. Budući da smatram da je predstavnička pesma obično bitnija od samog imena izvođača, fokus pri ocenjivanju biće na tome, te nećemo uzimati za zlo.

Ocena 4

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 2,83

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 30. aprila do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 2,16

Oznake

10 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Ocena 1
  Iritantno i jeftino.. Dalje nema potrebe da komentarisem. Izraelci pamet u glavu sledeće godine,a ove nadam se da kući putujete u petak..

 • Too much svega, iritantnost na prvom mestu. Usiljenost bez pokrića,napadnut, eto… Drugačiji, Drugačiji, Drugačiji pa Izrael. I verujem da je to većini jasno,i da je većina tog sličnog doma, stoga ne bih trošio više reči na komentarisanje,sem što bih rekao da bi prolaz u finale bilo skandalozno.
  Ocena za Izrael – gletava dvojka (2).

 • Ne sviđa mi se Izrael ove godine nikako. Totalno mi je odbojan u svakom smislu te reči. Ništa mi ne odgovara niti prija. Prilično jeftino, zgužvano, kičerski… I tako dalje.
  Bilo kako bilo treba reći i da Izrael ima sve potrebne elemente za finale tako da ćemo ga gledati i 14. maja ja sam uveren.
  Ocena – 1.

 • Izrael – 4
  Dečko je bukvalno pokidao u nastupu, kako na nacionalnom izboru tako i na Isreal calling. Kakav glas, kakav talenat za ples, pri tom istovremeno igra i tako dobro peva, to retko ko može. Svaka čast.
  Pesma je totalni camp, i kao takva doprinosi raznovrsnosti i zabavnosti ove Evrovizije. Poruka nije ništa novo ali nisu ni ljubavne pesme o tome kako što lakše preboleti raskid pa ih svejedno imamo čitavo tuce. Ovo je barem doneto na zabavan i profesionalan način. Michael ovu prosečnu pesmu svojim performansom diže za nivo više.

 • Veoma loša pesma,zaista kada čujem ovu pesmu,možda bolje da ipak ne putuju u Torino haha…
  Nisam nikako voleo pesmu sa kojom su poslednji put pobedili pre 4 godine zgrazavao sam se ne samo ja,nego i mnogi,ali zapravo ta pesma je čak i vrhunska u odnosu na ovaj bućkuriš i grozomoriju koju nam Izraelci nude ove godine..
  Jedna od najlošijih,ako ne i zaista najlošija numera ove godine.
  Takodje i sam izvodjac,muzika kao i njegov vokal su mi veoma iritantni..
  Ocena:1

 • Pošto je KAN 11 nakon organizacije 2019 završio u ogromnim finansijskim dugovima,Izrael kao da je prestao da ozbiljno shvata Evroviziju,samo zato da ne bi opet morali da je organizuju u skorije vreme.Set me free prošle godine sam još nekako i mogao da podnesem,ali I AM je takva katastrofa od pesme,sa takvim tra-la-la,neoriginalnim,neozbiljnim i izlizanim tekstom,da ovoga puta,prvi put od 2014,neće se plasirati u finale.Još kada se na sve to doda da će nastupiti pod nesrećnim rednim brojem 2,i to neposredno pre naše Konstrakte koja će ga oduvati samo tako,tu su Izraelu sve šanse za plasman u finale uništene.Više sreće sledeće godine.Ovo vrlo lako može da osvoji poslednje,18.mesto u drugom polufinalu,i to sa svega nekoliko poena od publike,a kod žirija će ostati bez poena,tj.Nul points.
  Ocena:1

 • Pesma koja me prosto ne interesuje niti mi me vuce da je slusam ponovo

  Ocena:1

 • Koji muzički žanr ovde nedostaje? Ovo je neprihvatljivo kao celina. I neću sebe da mučim, grozno mi je.
  Ocena: 1

 • Sta god da su pokusali sa ovim kvazi revampom bolje da nisu nista dirali..”Svi mi zvukovi lepo stoje”..Nabacano,neuredno, nepregledno..o overused i overbored tematici da govorim..i Ne,nije bas ni densicno kao neke pesme jer kombinacija bezveznog instrumentala sa Michaelovim nakaradnim kicerastim izvodjenjem ovu numeru cini te gorkom te kiselom te bljutavom, svim samo ne slatkom i slusljivom..Ocena 2

 • Necu da trosim reci na ovu splacinu. Samo cu reci ono sto je Marko prosle godine rekao za Dance: Izraelci, vidimo se sledece godine.

  Ocena: 1-