Iz mog ugla 2022

Irska 2022 | „That’s rich“ iz mog ugla

Ovoj, u posledednje vreme posustaloj evrovizijskoj državi s najviše pobeda do sada, plamen nade za novi trijumf pokušaće da upali pevačica Brooke sa pesmom That’s rich, koja će nam se predstaviti sredinom 2. polufinala u Torinu.

Brooke

Brooke Scullion, kako glasi njeno puno ime, rođena je u Irskoj 1999. godine, i muzičku karijeru započela je relativno nedavno u okviru velikog takmičarskog šoua The Voice UK. Stigla je skoro do samog kraja, a uz pomoć mentorstva Meghan Trainor osvojila je počasno 3. mesto. Nakon učešća objavljuje prvu solo pesmu Attention iste godine (2020) koja biva slušana i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Sledeći ozbiljan korak u karijeri je baš participacija na festival Eurosong 2022, tj. nacionalnoj selekciji Irske, gde uspeva da se nametne kao pobednica, završivši prva u konkurenciji od ukupno šest izabranih pesama.

That’s rich je pesma na kojoj je i sama Brooke radila, a kaže da je glavna inspiracija za ovu pesmu bila legendarna pevačica Blondi; pesmu je napisala nakon čitanja njene biografije.

Nadamo se da će Brooke prekinuti lanac loše sreće Irske na ovom takmičenju, koja već dve godine zaredom biva poslednja u svojim polufinalima.

Kultura otpora — irski jezik (Gaeilge)

Mnoge kulture i jezici bejahu ugroženi tokom kolonističkih perioda u istoriji, te je njihovo preživljavanje moglo da se smatra kulturom otpora. I dok s jedne strane nekako nije ni bilo moguće da se engelski jezik zastupi u mnogoljudnoj Indiji ili da pak francuski kompletno zameni arapski, zbog daljina i opadanja uticaja, potpuno je druga priča kada je vaš lingvistički opresor bukvalno ostrvo pored vas.

Originalni irski jezik, poznatiji kao Gaeilge (standardni irski), pripada porodici keltskih jezika i u upotrebi je u Irskoj bio sve do kasnog 18. veka. Nakon toga postaje potisnut i skoro izlazi iz upotrebe, ali preživljava, uglavnom na obodima teritorije, sve do današnjih dana. Danas je to zvanični jezik Irske zajedno sa engleskim, kao i jedan od zvaničnih jezika Evropske unije. Zanimljivo je da ga van školske upotrebe na regularnoj bazi koristi svega oko 1,5% populacije.

Ipak, ima i dobrih vesti — procenat koji je sposoban da se služi ovim jezikom je drastično veći — čak 39% državljana Irske, što bi bilo oko 1.700.000 ljudi.

Irska vrlo retko propušta priliku da na dečji Evrosong šalje pesme na ovom jeziku, a verujemo da im ne bi škodilo da ovaj metod isprobaju i na velikoj Evroviziji, takođe.

Iz našeg ugla

Fljas!

Tipski primer uticaja ranog 2000-popa budi veliki osećaj nostalgije. Vajb Spajsica je totalno prisutan ovde i u isto vreme je bitchy, ali i vrcava, smislena, poigrava se modernim engleskim slengom. Veliki party maker i uvek me pomeri s mesta.

Ocena 5

Treća tik-tokerska pesma

Ono što sam rekao za Norvešku i Letoniju, prepisao bih i na Irsku — That’s rich u izvođenju Brooke je za mene treća pesma koja je ciljano rađena za društvenu mrežu Tik-tok. Doduše, vreba iz drugog plana, ali može jednostavno da iskoči u prvi. Što se same numere tiče, ne znam da li je do mog mentaliteta, ali ja prosto otkidam na ovaj ravnolik tinejdž-pop fazon. Iako bih joj radije dao vrlo dobru ocenu, zbog kompletne impresije daću joj odličnu sa minusom.

Ocena 5-

To je jeftino

Zamislite da vam je ovo ubedljivo najbolja pesma na izboru. Jezivo, zar ne? Irci su simpatični i šalju simpatične pesme, ali ništa više od toga. I ova pesma je samo simpatična. Radijski hitić koji možete i ne morate čuti. Vokalno zvuči korektno, ali sam nastup ko zna kako će izgledati. Ponovo će Irci sanjati finale.

Ocena 3

Korak u pravom smeru

Jako potcenjena pesma, svidela mi se otkad je izabrana, nadam se da može nekako da se provuče u finale. Na predevrovizijskim žurkama vokalno se nije najbolje pokazala, ali ako to sredi i potrefi scenografiju, ne vidim što ne bi pevala i u subotu.

Ocena 4

Bitchy

Priznaću da je ovo numera koju sam najređe slušao u proteklom periodu, ali nezasluženo. That’s rich nije nikakvo otkrovenje, ali se isto tako vešto i ne uklapa u neke generičnosti, već ima svoj identitet. Ovaj tinejdž-pop s početka 2000-ih zvuči sveže i drugačije, pesma je energična, samo još da Brooke uspe da to iznese kako valja. Voleo bih da je vidim u finalu.

Ocena 3+

Bye bye, boo

Neinovativno, neupečatljivo, predvidivo – ali – zabavno, energično i veselo. Baš neki kontrasti ovde. Lepo je što ovo nije jedna od onih sintetičkih bezličnih pesama i Brooke je preslatka dok stragluje na sceni, ali ova pesma suštinski ne predstavlja ništa novo, a prešli smo već pesmu sličnog formata koja se čini daleko bolja (Austrija), tako da se ne bih preterano uzdao u optimizam za predobar plasman ove pesme.

Ocena 3

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 3,83

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 1. maja do 11.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 3,09

Oznake

9 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Jeste up tempo i provokativna ali istovremeno zaboravljena i repetitivna. A to su loše vesti za Irski, uz to da se nalaze u težem polufinalu! Da su se kojim slučajem našli u prvom,bilo bi prostora za kalkulator o prolasku,ovako ne vidim tu mogućnost. Ne znam, samo malo raznovrsnosti i mogli su se nadati nečemu. Ovako su dosta ostali basic. Može se poslušati ali bez dubljeg traga.
  Ocena za Irsku – ravna trojka (3).

 • Mislim da ni po čemu posebno ova pesma ne zaslužuje neku pažnju. Prosto je nekako jeftina i smuljana. Nakon par odgledanih večeri američkog novog takmičenja deluje mi da bi više legla tamo, s obzirom na “žanr”. Irska se očigledno još nije opasuljila i boli je uvo da bilo šta ozbiljnije proba da napravi za Takmičenje za Pesmu Evrovizije. Finale neće videti ni ove godine rekao bih. Vokal upitan. Lično pesma me je kako je vreme odmicalo u slušaju sve više terala na đusku i ništa više od toga. Ocena – 3

 • Ocena 3-
  A kakvih ima u ovom polufinalu (Izrael,Gruzija,Malta,San Marino),Irska ne zaslužuje da završi poslednja u polufinalu,iako bi to najverovatnije moglo da se dogodi..
  Simpatična pesma,ona kao osoba je harizma beskonačno,ali sve zajedno deluje pomalo smuljano i opet nedovoljno za finale. Pored toga vokalno bi moralo još da se poradi.

 • Ovo je ipak jedan veliki pomak napred u odnosu na ono što je Irska slala prethodnih godina,ali opet,jedan prosečan pesmuljak milijardu puta viđen,sa neozbiljnom tra-la-la tematikom,teško će i ovaj put Irska u finale.I ostale pesme sa NF-a su im bile katastrofa,ali ovo je nekako,uslovno rečeno,najbolje.Biće oko 14.mesta u drugom polufinalu,nedovoljno za prolaz u finale.
  Ocena:2

 • Irska kao da je učinila mini pomak u odnosu na ono što predstavlja na Evroviziji previše godina unazad. Ipak, preskromno za san o finalu, ukoliko to ikoga tamo i zanima. Ovo je tanko, oseća se ozbiljan zapah nečeg amaterskog.

  Ocena: 2

 • Irska – 2
  Ova Brooke, što bi Vendi rekla, kao da ju je napala neka ždraka. S tim u vezi, super što će nastup biti sasvim drugačijih od svih dosadašnjih. Nadam se i garderoba. Ustvari, super ili ne, u zavisnosti od toga u kom smeru drugačiji. 🙂
  Šalu na stranu, sve što smo do sad videli je izgledalo amaterski i jeftino. Pesmica je zabavna, dečija i luckasta.

 • Zaboravna,neuticajna,pop pesmica..Nije nesto sto bih se rado opet poslusalo..Fali nekih wow efekata u pesmi kojih nema, sve u svemu nesto osredjenje..Ocena 3

 • Nažalost,ni ove godine nećemo gledati Irsku u finalu.
  Još jedan prosečan pop pesmuljak..
  Prosto mi je neverovatno da je ovo Irska zemlja sa najviše pobeda na ovom takmičenju i da godinama već završavaju kao poslednji u polufinalu.
  Ne vidim razlog zašto učestvuju i zašto se ne povuku.
  Samo dve “dobre” stvari vidim u ovoj pesmi,a to je da je simpa i da je bolje od Izraela pa ce i dobiti shodno tome ipak ocenu više.
  Ocena:2-

 • Tipicna tinejdz break-up pesmuljak. Uz to jos pesmuljak koji se vrlo brzo i zaboravi.

  Ocena: 2