Iz mog ugla 2022

Moldavija 2022 | „Trenulețul“ iz mog ugla

Sedamnaesti predstavnici Moldavije biće iskusni članovi grupe „Zdob şi Zdub“ kojima će se pridružiti braća Vasile i Vitalie Advahov, virtuozi na harmonici i violini. Oni će se sa svojom numerom Trenulețul (Voz) predstaviti 10. maja u 1. polufinalu Evrosonga pod rednim brojem 9.

Zdob şi Zdub

Navedena grupa „Zdob şi Zdub“ je nastala 1994. godine i od tada su izdali 10 studijskih albuma sa brojnim pevljivim pesmama. Održali su velik broj koncerata za koje su posetioci rekli da su zaista spektakularni. Njima će ovo biti treći put da se bore za Pesmu Evrovizije nakon 2005. i 2011. godine. Upravo oni su počeli da pišu moldavsku evrovizijsku priču 2005. godine, kada su s numerom Boonika bate toba zauzeli visoko 6. mesto na finalnoj večeri u Kijevu, i to će do 2017. ostati najbolji plasman Moldavaca na finalnoj večeri Evrovizije. Ni na drugom učešću u Diseldorfu 2011. s numerom So lucky finale im nije izmaklo, ali su ućešće na finalnoj večeri završili na 12. mestu.

Ovog puta će im se na evrovizijskoj sceni pridružiti braća Vasile i Vitalie Advahov, virtuozi na harmonici i violini. Toliko su popularni u Moldaviji da čak imaju i sopstveni orkestar, koji često održava rasprodate koncerte širom navedene države. Da se saradnja između ova dva sastava neće zaustaviti samo na evrovizijskoj pesmi Trenulețul, govori i činjenica da ova dva sastava planiraju da snime i zajednički album.

Oko navedene pesme autorski su se pobrinuli: Mihail Gincu, Roman Iagupov, i braća Vasile i Vitalie Advahov.

Kultura otpora — Pridnjestrovlje

Pridnjestrovlje, zvanično Pridnjestrovska Moldavska Republika, ili Transnistrija, Transdnjestrija, Transdnjestar, Transdnjestrovlje, Zadnjestrovlje, nepriznata je, faktički nezavisna država koja se otcepila od Moldavije 2. septembra 1990. godine. Površina je 4.163 km², međutim zbog geografskog položaja uz reku Dnjestar ima granicu dugu 816 km, pa liči na izduženo ostrvo dugo 400, a široko 10 km. Stanovništvo čini 520.700 ljudi, pretežno slovenskog, romanskog i turkijskog porekla (32,1% Moldavci, 30,4% Rusi, 28,8% Ukrajinci, 2,5% Bugari ostatak čine Gagauzi, Poljaci i drugi). Službeni jezici po ustavu PMR su: moldavski (ćirilica), ruski i ukrajinski. Glavni grad je Tiraspolj sa 135.700 stanovnika. Ostali veći gradovi su Bender i Dubasari.

Nezavisnost Pridnjestrovlja do danas nije priznala nijedna država, niti međunarodna organizacija.

U razdoblju 1991–1992. izbio je kratak vojni sukob između Moldavije i pridnjestrovskih oružanih snaga koje su bile podupirane starom sovjetskom 14. divizijom, smeštenom na području Pridnjestrovlja. Rat se završio bez značajnijih promena, jer moldavske snage nisu bile toliko jake da savladaju pobunjeničke naoružane grupe.

Pridnjestrovlje zauzima gotovo 17% teritorije Moldavije na kojem živi približno 520.000 ljudi. Vlada u Kišinjevu nema apsolutno nikakav uticaj na ovom području.

Iz našeg ugla

Pf!

Od svih joke entrija ove godine, ovaj mi je negde između. Simpa su motivi, slika, zamisao, ali celokupan proizvod samo jedna velika sprdnja i igrarija sa instrumentima. Što je najjače, predviđam da će napraviti scenski bum u Torinu. Živi bili, pa videli.

Ocena 2-

Ajmo svi ruke gore!

Ja bih radije voleo da nemam nikakav komentar na ovaj vašarski stil pesama, ali, kada bih mogao nešto da komentarišem, ja bih rekao da je moldavska pesma Trenulețul pravo oličenje slavljenja različitosti na Evroviziji. Kada sam čuo prvu verziju, shvatio sam da je bilo potrebno malo dorade, i Moldavci su to maksimalno ispunili. Iako ovo nije neka pesma za vrh tabele, sasvim je sigurno da će i treći put biti primećeni jednako onoliko koliko su bili i 2005. i 2011. Ovaj put ću njima dati dobru ocenu.

Ocena 3

12 points from Serbia go to Moldova

Ovi ljudi su neopisivi kraljevi. Još se sećam dvanaestogodišnje devojčice koja prvi put čuje evrovizijske pesme 2005. godine na samom takmičenju i jedna od pesama koju pamti biva ona u kojoj baka svira bubnjeve. E, može i luđe od toga. Zamislite da konkurišete na festival sa pesmom koju ste napisali u čast otvaranja pruge (ovi kao da su iz Srbije) i to u folk svadbarskom stilu. Rekli su da će preneti vozić na scenu i ja im verujem. Ovo je za mene pravi joke entry i očekujem da će publika za ovo dobrano glasati. P. S. Kako mi do sada ne poslasmo ovako nešto?

Ocena 4

A la Bregović

Moldavci će se definitivno izdvojiti u Torinu, a s obzirom na to da scenografijom uvek podignu pesme na viši nivo, ne sumnjam da će i ovaj put tako biti, pogotovo sa vozom na bini.

Ocena 3

Idemo, Ušće, svi, svi…!

Moldavci su postali tata-mate da svoje šaljive pesme izdignu na gotovo filmski nivo umetnosti. Tako je i sa ovom numerom. Mislim da se gledanje ovog spota (a uskoro i scenskog nastupa) ne može i ne sme odvojiti od slušanja muzike jer, ako se oslonim samo na to, čujem vašarsku muziku i pastirski rok koji bi ovde mogao da napuni čitavo Ušće! Na kraju krajeva, zabavno je, stvarno.

Ocena 2

Svadbarski bop

S obzirom na to da smo ovde uglavnom svi s Balkana, ovo nam nije veći dafaq momenat od vuka i banane, mada verujem da će mnogima sa strane možda biti. Narodnozabavni rok nije baš najuspešnija formula na Evroviziji vazda bila, a ne deluje da će se to promeniti ni sada. Ipak samo Moldavija, Rumunija i mi možemo ovako nešto da pošaljemo, i jako je teško ovakvu pesmu uporediti sa ostalim, primarno zbog specfične razlike u žanru i nivoa produkcije. Da nije toliko repetitivna, bila bi veća ocena, zaista.

Ocena 2

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 2,67

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 1. maja do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 2,94

Oznake

11 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @Andrija

  Opet ti o Šabačkom Vašaru, instituciji, koja je stara, skoro koliko i sama Srbadija?! Nadam se da nisi mislio negativno?! Srbadija se ponosi Šabačkim Vašarom … i Obrenovačkim i svakim drugim.

  Eh … ta omaldina … krivo je vreme ;).

  Vidi se, da si još mali, jer bi u suprotnom znao, da smo već često slušali narodnjake – iz raznih zemalja – na Pesmi Evrovizije.

 • Ocena 3-
  Da li se meni lično ovo nešto posebno svidja… ne,da li će proći u finale i iznenaditi nas dobrim plasmanom… da.
  Moldavci su ovde opet na svome i znaju šta rade,da ne pominjem grupu koja im je u dva navrata već donela odlične rezultate.
  Za Moldaviju je ovo sigurica baš kao što bi za nas bila neka balada..
  Ove god nemaju glasačku mašineriju iza sebe,ali imaju vrcavu pesmu koja će se sigurno dopasti ljudima.

 • Provalio sam da je redosled komentarisanja pesama od poslednje objavljene do prve objavljene pesme.

 • Nisam verovao da zvuk Sabackog vasara moze da se nadje na Eurosongu..Kad mi nismo nikad imali hrabrosti da posaljemo ovako nesto,eto ti Moldavaca…Koliko god, ocekivano ova pesma bila intrigantna i zanimljiva Ex Yu ljudima..Mora se priznati da je sama po sebi dostan neuredna,nabacana,prehaoticna, i sve vise teska za slusanje..Ocena 2

 • Ne mogu sebi pomoći pomoći. Da li sam ja ultimativni seljak u duši ali za mene je Moldavija 2022. neprikosnoveni hit. Vizuelizacija je na nivou kratkog filma, a Moldavci si majstori nastupa i to mora da bude dobro u Torinu. Držim im palčeve da ne razočaraju. Verodostojno, etno,folk, urnebesna,energično – pa šta ćeš više?
  Ocena za Moldaviju – razuzdana petica (5).

 • Moldavija – 5
  Tri minuta potpune zabave. Maestralno i autentično, potpuno zarazno. Tekst samo naizgled banalan a ustvari sa ozbiljnom porukom o povezanosti moldavskog i rumunskog naroda i egzodusu Moldavaca ka zapadu tj. Rumuniji i EU.
  Očekujem ništa manje dobar i zabavan nastup. Iskustvo je svakako na strani ove interesantne grupe. Svaka čast Moldaviji za ovogodišnji entry.

 • Iako ne učestvujem ove godine u ocenjivanju pesama, ovde želim da napomenem, da za mene važi moto “Jexxš čoveka, koji se stidi svoje narodne pesme, odnosno ne voli svoju narodnu muziku”. Pravi čovek se diči, hvali i ponosi svojim narodinim melosom. Ljudi, koji ga ne vole, za moj pojam imaju poremećaj identiteta i treba da leče taj problem. Narodna muzika i ples su identitet i kulturno dobro.

  Tako da pored zabavne i pop muzike narovno volim i dobru narodnu i folk muziku. Svaka čast Moldaviji.

 • I evo ih Zdob şi Zdub i po rekordni treći put,oni su legende Evrovizije još od 2005.i Boonika bate toba,zatim So lucky 2011. i ima da naprave pravi pravcati haos na sceni u Torinu,prava žurka na Moldavski način,nastupi,po kojima su oni poznati,pa ako su Hey Mama 2017. i My Lucky Day 2018. ušli u TOP 10,ući će i ovo u TOP 10,bez ikakvih problema,jedna od najpamtljivijih i najboljih moldavskih evrovizijskih pesama ikada.
  Ocena:5+

 • Sa jedne strane zabavno i smesno, sa druge vec vidjeno i izlizano. Ali posto se publika pali na ovakve stvari, finale im je sigurno.

  Ocena: 3

 • Kao prvo da kažem da je ovo ove godine jedna od retkih pesama da i po žanru i po jeziku odmah nakon jedne sekunde čuješ i provališ odakle je pesma!
  Iskreno Moldavci definitivno preteruju sa ovakvim i sličnim žanrom i kao što smo bi dugo forsirali “balkanske balade”, Finci još uvek svoj rok,tako i Moldavci forsiraju ovo,samo sada mislim da su ipak malo preterali,ne samo zato što je ovo jedna od najmanje “evrovizijskih” pesama ikada,nego i što je em kvalitet još niži em instrumentalni deo je nekako preteran i “skarabudžen”,sve nekako izgleda konfuzno meni osim refrena,koji istini za volju jeste prepoznatljiv taj deoo “Heej…”,medjutim odmah posle pesma se opet vrati u “vašar”.
  Ovo zaista meni čim čujem liči na vlašku muziku i vlašku neku igranku.
  Prethodne dve pesme su mi bile definitivno njihove bolje od ove,medjutim posto su to Moldavci i publika ih uvek,ali uvek prepozna kada ovako nešto pošalju,ne bih se iznenadio da udju u finale i ove godine i možda opet ostvare i sličan uspeh,ako ne kao 2005.godine,onda kao 2011.ili malo slabije
  Ovo može dobro,ali zaista dobro proći po glasovima publike.
  Pošto mi ovo definitivno nije najgora pesma,nastup i spot na evrovziji i pošto postoji nekoliko pesama lošijih od ove i “manje krindž” od ove,za taj neki kakav takav moldavski šmek i upornost da budu svoji i skoro uvek šalju svoj fazon i baš ih briga za svee a i zato što mislim da će ovo biti opet neki sjajan nastup i izvući ovu pesmu,daću prelaznu makar ocenu..
  Ocena:2

 • Ja sam ovim oduševljen još od prvog preslušavanja moldavskih pesama sa nacionalnog izbora. Zdob si Zdub posebno cenim i gotivim. Kupili su me još 2005. godine i uvek se njihovim pesmama rado vraćam. Vrlo pozitivni i energični momci koji u svom stilu nastavljaju i ove godine u Torinu. Nijedno Takmičenje za Pesmu Evrovizije ne može da prođe bez makar jedne ovakve pesme. Ovde se ne može raspravljati o nivou muzičkom kvaliteta već samo o nivou i vidu zabave. Toga smo valjda svi svesni ali ja ovo pozdravljam jer je veselo, pozitivno, zabavno, tera na pokret i na radost. Šta više i treba ? Moju podršku Moldavija ima maksimalno ove godine ( a i svakako su mi u užem redu omiljenih ESC nacija). Voleo bih da ih vidim u finalu i smatram da bi to trebalo da se desi. Realno posmatrano mislim da su im šanse 50-50. Ocena – 4 .