Iz mog ugla 2022

Albanija 2022 | „Sekret“ iz mog ugla

Prvo polufinalno veče 10. maja otvoriće albanska predstavnica Ronela Hajati s dinamičnom numerom Sekret. To će biti 18. nastup Albanije na Pesmi Evrovizije.

Ronela Hajati

Nazivajući Tiranu svojim domom, Ronela nastup na sceni smatra najvećim životnim zadovoljstvom. Stoga ne čudi što se pojavila na vrtoglavom nizu festivala, takmičenja i TV emisija za talenate tokom protekle decenije, uključujući Kënga Magjike, Poleposition, Star Academy Albania, Kerkohet Një Yll i Ethet e Së Premtes Mbrëma. Čak se takmičila u Dancing With The Stars u Albaniji.

Njena poslednja pobeda bila je na 60. Festivali i Këngës; ovo takmičenje za evrovizijsku pesmu je omiljena godišnja emisija u Albaniji. Hajati je trijumfovala među 19 drugih izvođača, među kojima su neka od najsjajnijih imena u albanskoj muzici.

Omiljeni način trošenja vremena ove pop princeze je u studiju — bilo snimanje ili pisanje pesama (što radi i za sebe i za druge umetnike).

Kultura otpora — Albanska renesansa

Albansko nacionalno buđenje (na albanskom: Rilindja ili Rilindja Kombëtare), opšte poznato kao Albanska renesansa ili Albanski preporod, period je tokom 19. i 20. veka kulturnog, političkog i društvenog pokreta u albanskoj istoriji u kojem je albanski narod prikupljao snagu za uspostavljane samostalanog kulturnog i političkog života u Albaniji.

Pre uspona nacionalizma, Albanija je bila pod vlašću Otomanskog carstva skoro pet vekova i osmanske vlasti su potiskivale svaki izraz nacionalnog jedinstva ili nacionalne savesti od strane albanskog naroda. Postoji određena debata među stručnjacima o tome kada treba smatrati da je započeo albanski nacionalistički pokret. Neki izvori pripisuju njegovo poreklo pobunama protiv centralizacije 1830-ih, drugi objavljivanju prvog pokušaja Nauma Većilhardžija da standardizuje alfabet za albanski jezik 1844, ili do sloma Prizrenske lige tokom istočne krize 1881.

Takođe su se pojavile različite kompromisne pozicije između ove tri teze, kao što je jedno gledište da je albanski nacionalizam imao osnove koje su datirale ranije, ali su se „konsolidovale“ kao pokret tokom Istočne krize (1878–1881).

Drugo gledište je da su koreni albanskog nacionalizma „nikli“ u reformama prvih decenija 19. veka, ali se albanski nacionalizam ispravno pojavio 1830-ih i 1840-ih kao romantičarski pokret za društvene reforme koji je u početku uglavnom bio vođen Albancima iz inostranstva, a 1870-ih se transformisao u otvoreni politički nacionalni pokret.

Konferencija ambasadora u Londonu je 20. decembra 1912. priznala nezavisnu Albaniju u njenim današnjim granicama.

Iz našeg ugla

Lucidno

Ne mogu ove albanske prerađevine… Original uvek bude uništen engleskom verzijom i kompjuterizovanim ubačcima. Nema organskog u onoj meri koliko je bilo u originalu. Nije toliko verzatilna, sve je skoro pa predvidljivo i kao da sam je negde ranije čuo. Albanski jezik mi je ovde totalna egzotika i trebalo je da ostane cela na njemu. Nema šta, maheri su u kasapljenju dobrog materijala, ali je pesma i dalje jaka i tera na igru. Progledaću kroz prste, ali sa velikim minusom.

Ocena 5-

Više nedorečeno nego savršeno

Meni Albanija nikad nije bila nešto puno zanimljiva, baš zbog činjenice da su promenljivo prilazili pristupu dorađivanja pesama za evrovizijsku scenu — nekad su bili baš maestralni, nekad katastrofalni. Ni Ronela nije baš neki izuzetak. Koliko god da smo je mi u redakciji hvalili kako je njena pesma pravo osveženje među ranijim ponudama iz ove države, toliko mogu da kažem da je doradom pesma pretvorena u nedorečenu misao. Jedini plus je u tome što će se i ove godine maksimalno potruditi oko vizuelne prezentacije.

Ocena 4+

Da li bi ovaj ljubavnik iz pesme trebalo da se plaši?

Možda ove godine nemamo diva baladu iz Albanije, ali imamo divu. Ova pesma bi trebalo da prikaže tu neku senzualnu atmosferu, ali ja se samo plašim ove pesme. Šalu na stranu, ali ove rep deonice više zvuče kao osvajački pokliči, a stvar donekle vadi refren, koji još i zvuči na nešto. Čini mi se da će ovo obezbediti svoje mesto u finalu, ali je meni ovo spoj svega što se smuti i prospe.

Ocena 2

Helikopter, helikopter

Albanci su odlučili da ove godine izađu iz kalupa slanja vokalnih raspevavanja. Ronela se na sceni snalazi kao riba u vodi, a i pesma joj parira. Drago mi je da su se malo makli balada te da ćemo čuti nešto drugačije, a ovaj etno-bop može doneti Albaniji jako fin rezultat.

Ocena 5

Indiro iz Colonije, ti li si?

A neka su se već jednom makli od lokalnih balada i horskih raspevavanja. Ova žena… Ljudi, ova žena ima energiju Indire iz grupe „Colonia“ kojom će „sve da nas izgazi, razvali daske na bini i zubima počupa kablove“. I još kad uz to ide energična pesma skoro pa idealne mešavine raznih muzičkih stilova — begaj, spasavaj se ko može! Najslabija tačka ove numere je bridž, nekako mi to umilno raspevavanje odskače od ostatka pesme, ali sve drugo — bomba!

Ocena 4

Hteje!

Ovo je jedna od onih numera koje su veoma drugačije u odnosu kad ih čujete u rekapitulaciji. Mešavina tradicionalnog i modernog je u pitanju, obojena vrlo orijentalnim zvucima i instrumentima, što na neki način i podseća na raniju esenciju evrovizijskih pesama. Ko god da su bili kompozitori i autori ove pesme, definitivno su se maksimalno „fleksovali“ u Ronelinoj zaraznoj pesmi, jer ovo je demonstracija fuzije mnogo različitih muzičkih elemenata. Jaka pesma i drago mi je da konačno ovakav format kompozicije pobedi na albanskom izboru. Za razliku od niza prethodnih predstavnika, Ronela je ozbiljan igrač ove godine.

Ocena 5

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 4,17

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 2. maja do 11.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 3,83

Oznake

12 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Jedna od mojih top 5. Odlicna pesma,melodija. Opet taj mix modernog i nekog etno melosa.
  Ocena 5

 • Pesma pršti, obožavam da je slušam. Nikako da mi dosadi. Svidja mi se i ova njena hrabrost I samouverenost na probama u Torinu. Etno delovi, elektrodelovi,engleski i albanski segmenti…ma sve je bombona. Trebalo bi da ovo ide visoko. Stvarno je pesma bomba.
  Ocena za Albaniju – energetska petica (5).

 • Pisao sam vec o njoj ali hajde i poslednji put onako ukratko…Prva verzija pesme bolja 10x, nastup sa nacionalnog izbora bolji 20x od prve probe koja je bila nepovezana sa degutantnim autfitima i nije ni cudo sto joj su joj uklonjene fotografije sa zvanicnog esc profila, salo koje kipi na sve strane, pa te gace 5xl-a pa te nozurde, uzas…Onako bas jeftino, trebalo je samo da prenese koncept spota na esc stejdz ili da zadrzi pobednicki performans…Ako nesto ne promeni umesto bopa bice ozbiljnog flopa…

 • Kao da predstavlja pleme Dotrakija iz ,,Game of thrones-a”. Prisutna je ovde energija i možda baš tako treba da izgleda prezentacija Albanije. Lično, ovo nije moja šoljica čaja.
  Ocena: 3

 • Ovo je jedna vrhunska stvar,Albanija je konačno prestala da šalje barikada koje se deru iz petnih žila,i poslala nam nešto potpuno novo od njih,prava žurka na albanski nacin i najbolja moguća stvar za otvaranje 1.polufinala i čitave Evrovizije 2022.Ne prestajem da je slušam još od Decembra kada je odabrana i nastaviću da je slušam i posle Evrovizije,ući će u TOP 10 bez ikakvih problema.
  Ocena:5+

 • Mišljenja sam da Albanija ove godine šalje jako dobru stvar u Torino. Ova pesma na svoj način ima sve. Harizmatičnu pevačicu dobrog vokala i odličnog scenskog nastupa to jest nekoga ko očigledno jako dobro vlada scenom. Uveren sam da će to pokazati i u PalaOlimpiko Areni. Dalje pesma je kombinacija raznih žanrova koji su odlično upakovani. Numera drži pažnju i “šeta” slušaoca kao rolerkoster. Albanski jezik pomešan sa engleskim smatram punim pogotkom. Albansko koketiranje sa orijentalnim zvukom smatram da je na ceni a i ljubitelj sam istog. Brojna albanska dijaspora će doslovno da otkine na ovo. Finale za Albaniju ponovo bez problema a tamo će zavisiti od mnoga šta će uraditi te se ne bih usudio da prognoziram. Uglavnom – Albanija zapažena ove godine. Ocena – 4

 • Dobro večee,dobroo veče dragi gledaociii,vi gledate Grand Paradu!!!
  Naš gost ovom prilikom je najpoznatija šatorska pevaljka Ronela Karleuša Vukelić i predstaviće nam svoj novi hit koji je pobedio na “ŠATORIJADI 2021” u Prčenjevcima!
  Njen kičast nastup i turbo-dizel folk šund pesma ostaviće vas bez dahaa!
  Uživajteee!!!

  Ocena:0(ali pošto nema nažalost onda 1)

 • Albanija – 4
  Interesanan spoj svega i svačega nošen Ronelinom fenomenalnom energijom. Početna euforija izazvana radošću što su se odmakli od dramatičnih balada kao i dobrim utiskom koji je Ronela ostavila, vremenom je počela da opada, posebno nakon objave nove verzije, ali i dalje je pesma zanimljiva i doprinosi raznolikosti ove Evrovizije.
  Što se vizuelnog dela tiče, postao sam vrlo skeptičan nakon objave spota koji je srednjevekovna verzija Žene od sultana, pa se ne uzdam previše u nastup al njena energija bi trebalo da izvuče sve.

 • Meni se pesma dopada mozda i što se mene tiče jedna od najboljih pesama koje je Albanija slala do sada

  Ocena: 5

 • Ocena 5-
  Zovite me ludim,ali meni je bolja od Chanel.
  Bilo kako bilo,ne mogu da ostanem imun na ovakvu vrstu bopa. Sjajna energija,ritam,vokal koji ruši sve pred sobom. Originalna verzija mi jeste nešto bolja,ali svakako napokon se Albanci pomerili iz zone komfora.
  Za ovakav paket je jedino prihvatljivo da otvori polufinale!

 • Samo cu reci: HEHEHEHEHEHEHEHEEEEEEEEEEEEEEEEEEEJJJJJJ!!!! Ovo ima da prsti. Samo se nadam da se nece samounistiti i da ce pokidati sa nastupom. Zivo zivo!

  Ocena: 5