Iz mog ugla 2022

Češka Republika 2022 | „Lights off“ iz mog ugla

Jubilarni 10. predstavnik Češke na Evroviziji 2022. biće grupa „We Are Domi“, a iz srca Evrope stiže nam hit Lights off, kao jedna od prvih objavljenih takmičarskih pesama za pvu godinu.

We Are Domi

Grupu „We Are Domi“ čine članovi Dominika (vokal), Benjamin (gitara) i Casper (klavijatura). Zanimljivo je da su se oni našli povodom projekta za fakultetske potrebe još davne 2006. godine sa idejom da spoje svoje muzičke stilove u jedan, 16 godina kasnije oni i dalje žare i pale kao tim. Bend je osnovan, dakle, u Londonu, a članovi su Česi i Norvežanin (Benjamin).

Grupa je u muzičkoj industriji aktivna od 2018. godine, a do danas imaju objavljenih šest singlova. Njihov umetnički žanr mogao bi se opisati kao mračni alternativni elektro-pop sa elementima indi muzike.

Na nacionalnoj selekciji Češke odneli su pobedu u konkurenciji od šest pesama ukupno.

Kultura otpora — ateizam

Među građanima ove države već dugo vremena vlada jedna kultura bezbožništva. Naime, većinsko stanovništvo Češke ne samo da se ne izjašnjava kao religiozno već idu korak dalje i izjašnjavaju se da ne veruju u Boga. Ovaj procenat varira u zavosnosti od godina popisa i istraživanja, ali procenjuje se da u ovoj godini iznosi oko 79% ukupnog stanovništva, što bi značilo da je Češka najateističkija država Evrope (za dlaku ispred Švedske i Estonije), i treća na svetu (Iza Kine i Japana).

Spekulacije su da je ova (ne)religijska podeljenost imala solidan udeo pri cepanju nekadašnje Čehoslovačke.

Iz našeg ugla

Nice one

Neupadljivi house treskavac, ne previše dosadan, ali ne ni previše zanimljiv. Elektronska muzika mora biti sadržajnija na Pesmi Evrovizije, a to je upravo manjkavost ove pesme. Fino, ali neupečatljivo.

Ocena 4

Generika do bola

Ni pet dorada ne bi mi pomoglo da promenim utisak o češkoj pesmi Lights off. Kao i pojedine pesme bržeg ritma iz ovogodišnje konkurencije, i ova nam ništa novo ne donosi stilski, slušljiva je, pristojna, ali isto tako se sve vrti oko iste melodijske atmosfere, koja je potpuno nedorečena. Celokupan prosečan paket kod mene ne može da pređe dalje od dobre ocene.

Ocena 3

Svetla za finale odavno ugašena

Ako može generičnije od ovoga, samo izvol’te. Radijska tralala elektro pesma koje smo vala imali prilike da slušamo pre pola dekade svakodnevno svuda. Numera dobra za reklame i slično. Mislim, uopšte ne osećam ono o čemu ova pesma peva, a to je opet neki rastanak, neko nedostajanje. Totalno neinspirativno u svakom smislu. Siguran nefinalista.

Ocena 2

Jako dobro!

Česi se i posle toliko vremena od objave pesme drže u mojih top 10. Lights off je veoma moderna, lako svarljiva, osvežavajuća numera.

Ocena 5

Ravno, ravno, ravnije…

Hm… Radijski prijemčiva elektro-pop stvar, prilično ravna, bez vatre i energije. Naleti kao vetar usred leta, malo da rashladi — i toliko. Prijatna, i ništa više od toga. Ne može se na Evroviziji takmičiti sa ovakvom jednostavnošću. Nisam siguran ni kako bi koreografija i scenografija mogle da nadomeste tu ravnu liniju.

Ocena 3-

Radiowave

Da čujem ovo spontano na radiju negde, lagano bih pomislio da zvuči vrlo sveže i igrivo, te mi je drago da imamo i po neku komercijalno kopetentnu pesmu za radio ove godine. Česima svakako ide bolje sa savremenijim žanrovima, što potvrđuje i ova pesma.

Ocena 4

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 3,50

Ne zaboravite da i vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 2. maja do 11.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 3,88

Oznake

10 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Koliko je puta čuh, nije mi ostala u ušima. Sve je uradjeno kako treba, ali hladno i za lift.
  Ocena: 3

 • Prijatna, dobra, brza, moderna elektro stvar. Motala mi se nedeljama po glavi kada se izabrala. Where are you now? – je nonstop u glavi i zarazno je. Malo fali neki wow prelaz, stoga mi ne spada u izrazite favorite ali mogu ds kažem da mi je simpa.
  Ocena za Nemačku standardizovani četvorka (4).

 • Svaka čast za Češku,mnogo bolje nego Omaga prošle godine,ali ni blizu Lie to me iz 2018. ili Friend of a Friend iz 2019.Plus,ako se još uzme u obzir i njihova klimava vokalna izvedba,može da se desi i da ne prođu u finale,iako nastupaju poslednji,što me uopšte ne bi iznenadilo,jer su nakon velikog favorita Švedske,ali čak i ako prođu,biće na desnoj strani tabele.Jedna sasvim dobra stvar za žurke,ali opet previše amerikanizovana.Zašto Češka stalno šalje takve amerikanizovane pesme?Hoćemo napokon pesmu na češkom 2023!
  Ocena:3

 • Ovako nešto retko prolazi na Evroviziji… Elektro-pop generična pesma koja nema umetničku vrednost. Kada tako stvari stoje, mala je šansa da bude zapažena. Pevačica ima problem da ovo izvede live i vrlo verovatno Češka ostaje bez finala.
  Ocena: 3

 • Čudna mi je ovo pesma jako. Nekako ide kao kiša oko Kragujevca. Ima dobru osnovu ali mi je razrada neubedljiva. Imam utisak da se bledo vrti u krug i da nema svoj vrhunac. Priznajem da imam i problem da je zamislim na evrovizijskoj sceni to jest da shvatim da je ovo jedna evrovizijska pesma. Česi su poznati po eksperimentisanju a ove godine mislim da ostaju bez finala. Uglavnom ovo je jedna prosečna pesma koja nema neke razloge daje čovek zapamti jer je mnoštvo ovakvih u današnje vreme na radio stanicama. Ocena – 3

 • Češka – 3
  Dimanična pesma. Mogu da je poslušam ali me ne impresionira posebno. Zanimljiv tekst u strofama koji ostaje u ušima upotreba slova č i dž “čra čejndžing džobs…”.
  Bojim se da je ovo još jedna DJ/elektro-pop pesma koja se ne plasira dobro na ESC sceni.
  Btw, i Benjamin i Casper su Norvežani.

 • Meni je ovo sasvim ok,ništa originalno,niti nevidjeno nisam čuo,ali makar studijski mi ovo zvuči sasvim ok i slušljivo..
  Ocena: 4

 • Soldina pesmica, ali ako je bila zamisao da ovo bude klupski fazon pesme..Fali tu energije i zivota u njoj..Da se poslusa moze al ne deluje mi da je mnogo slusalaca koji bi rado opet ovo pustili..Prosto je numera korektna,ali bez nekog jaceg utiska…Ocena 4

 • Ocena 4
  Baš kao i Pia,Dominika me nije impresionirala svojim vokalom tokom žurki.. Pesma je zahtevna i potreban je pevač koji više vlada svojim vokalom..
  Pesma je dosta solidna mada opet ne nešto za šta bi moglo da se kaže da je točak muzike…
  Nadam se dobrom nastupu da ocena ne bi pala još niže.

 • Uzasno podcenjena pesma. Meni se oco jako svidja, uzasno sam slab na ovaj zanr. Uz to pevacicin glas kako pocinje pa do refrena preko mosta… Sve mi se dopada. Voleo bih da ih vidim u finalu.

  Ocena: 5