Iz mog ugla 2022

Srbija 2022 | „In corpore sano“ iz mog ugla

Ovogodišnji predstavnik Srbije u Torinu je Ana Đurić alijas Konstrakta. Ona je naš 14. predstavnik na Evrosongu, a u 2. polufinalu 12. maja takmičiće se s pesmom In corpore sano.

Konstrakta

Naša Umetnica je odnela pobedu na prvoj „Pesmi za Evroviziju“, renomiranom i reformisanom nacionalnom izboru. Pesmom In corpore sano (srp. U zdravom telu) odnela je sasvim neočekivanu pobedu, kao favorit iz senke.

Đurićeva je započela karijeru u bendu „Zemlja gruva“, zajedno sa Anom Radonjić, ali vremenom su iz čarobne zemlje izašli kao Konstrakta i Zoe Kida — svaka sa svojim umetničkim izrazom i tematikom.

Konstrakta je opisana kao konceptualna umetnica, najviše je interesuju socijalni i emocionalni fenomeni. Kao inspiraciju njenog evrovizijskog nastupa navodi pre svega zdravstveni sistem u Srbiji, status umetnika u našoj zemlji, ali i performans Marine Abramović, gde se pominje famozna „umetnica mora biti prelepa“.

Kako bilo, Ana na kraju priče opet odbija da govori o poruci pesme, jer želi da svako nađe neku ličnu referencu u istoj.

Kultura otpora — pobeda i queer estetika

Srbija je jedna od retkih zemalja koja je na svom debitantskom nastupu osvojila ni manje, ni više, nego pobedu! Ptice na grani već znaju da je to bila famozna Marija Šerifović i već evrovizijski klasik Molitva.

Evrovizija u Beogradu kod nas važi za najlegendarniju Evroviziju do sad, totalno subjektivno i neopravdano, ali znak toga koliko nam je ona značila i koliko smo ponosni bili na istu.

Srbija je, kako se čini, ove godine spremna na drugu pobedu. Vežite se, krećemo!

Iz našeg ugla

SVAKA ČAST!

Dugo, dugo nisam imao ovakav osećaj da ćemo baš dobro da prođemo na Evroviziji. Usudiću se da kažem da imamo zaista OGROMNE šanse za pobedu i ne mogu sakriti svoje uzbuđenje. Vreme je da pokažemo noviji, drugačiju, intelektualniju Srbiju i kako mi zapravo pomeramo granice. Svaki pokret, svaka reč je dobro isplanirana ingeniozno i poruka je mali milion, sve u zavisnosti od toga za koji stih se uhvatite. Od medicinske sestre, pa preko umetnice uplašene za sopstveno zdravlje, i na kraju veliki stejtment na latinskom jeziku — mens enferma in corpore sano. Nit manje reči, nit pametnije poruke. Moram stati sa pisanjem, jer će ovo preći u laboratorijsko seciranje pesme i njene ingenioznosti.

Osvetlala obraz

Dođosmo i do naše Konstrakte, na moje veliko zadovoljstvo. Kad sam prvi put čuo In corpore sano, rekao sam sebi da je to pesma koja je samo dobra, ali mi je na prvo slušanje delovala kao nešto što bi imalo najmanje šanse da pobedi. Međutim, onda se pojavila „Pesma za Evroviziju 22“ u paketu sa fantastičnim nastupom koji je na fin način preneo ovaj angažovani tekst o zdravstvenom sistemu Srbije, i to me je nateralo da još više zavolim alternativnu umetnost, koju inače i privatno volim da vidim i čujem. Štaviše, mogu da priznam da je ovo i veliki odmak u odnosu na prethodna učešća, kada smo se vrteli oko ljubavnih žalopojki, rodoljubivih motiva, etno-zvuka i turbo-folka. Konstrakta je ujedinila i podelila Srbiju u isto vreme, jedni su je voleli, a drugi prezirali. Međutim, na loše ljude ne treba da obraćamo pažnju, treba da budemo ponosni što nas jedna ovakva avangardna umetnica zastupa. Bitno je da nas Konstrakta neće obrukati, kako god da prođe. Želim joj svakako puno sreće u Torinu!

Umetnica je strava

Moram reći da numera In corpore sano nije bila moj prvi izbor u početku, ali da budem iskrena, fokus mi je više bio na tri favorizovane numere i na to da izaberem koja je manje zlo. I onda je došla Konstrakta i počistila svu konkurenciju, a meni je postalo jasno zašto sam izbegavala ovu pesmu — ona izaziva jezu. Iako su svi živi pokušali da je protumače od onog nemam knjižicu (kakvu i čiju) do latinskih citata na kraju, ova pesma je tu da vam zapravo prikaže ispraznost ljudske egzistencije u svakom smislu te reči, što se inače provlači kroz čitav Triptih. I da, Konstrakta je sve to uspela ne samo tekstom već i nastupom, glasom i minimalističkom kompozicijom. Ovo jeste pesma, ali u njoj niko ne reže vene i ne đuska, ali je svaki detalj u službi ideje same pesme. Ovo je jedna od najoriginalnijih numera na Evroviziji do sada i nadam se da će sva njena vrednost biti prepoznata. Ovo može biti i top i flop, ali bi ova pesma za mene bila pobednička i da nije iz Srbije. Nadam se da će ovo poslužiti zaista sjajnim alternativnim izvođačima da se prijave na PZE u budućnosti, da ne bude da samo šaljemo zgodne cice i izlizane etno-balade (dobro, ove godine nismo).

Umetnica mora doneti Evroviziju u Srbiju

Toliko mi je bilo drago što je Konstrakta pobedila, i pored toliko favorita publike, jer je bila moj lični favorit na PZE. Sve je tu — višeslojna poruka, viralno-zarazni refren, simbolična scenografija. Nadam se da će Konstrakta i njen tim uspeti da nađu najbolji način da prenesu poruku pesme u Torinu i da ćemo da slavimo uspešan rezultat.

Konačno Island

Sat vremena pre početka 1. polufinala PZE22 pozvao me je prijatelj i rekao da je „raspustio studente s predavanja kako bi stigao da dođe kući na vreme“, usput želeći da kratko podelimo očekivanja. I dok su se u medijima lomila koplja da li će biti „Zorja ili Sara“, rekao sam mu da očekujem da će biti „Konstrakta ili Zorja“ ili „Konstrakta ili Sara“. I još sam rekao: „In corpore sano svakako nije moj muzički afinitet, ali hajde da budemo malo drugačiji, hajde da budemo malo hrabriji… Hajde da jednom budemo evrovizijski Island!“ Glasao sam za Konstraktu.

Pominjao sam više puta da je In corpore sano vrlo kompleksna numera, na više nivoa, i nemoguće je sada sve to raščlanjivati i analizirati simboliku svake reči, svakog gesta, svakog sredstva koji je korišćen. A i ne treba! Gotovo da je incidentno što je jedan „Srbistan“ izabrao baš ovakvu numeru da ga predstavlja u svetu, i to je samo po sebi za rubriku „bez komentara“.

Ne dopada mi se što je numera dobila širi društveni, pa i politički kontekst kod nas, jer se to teško može projektovati na evrovizijsku platformu. Za to, naravno, nije kriva Konstrakta, već dežurni filozofi opšte prakse koji za svoje „mišljenje od 2 dinara“ dobijaju isuviše mnogo medijskog prostora. Srećom, In corpore sano ima u sebi toliko mudrosti, slojeva i poruka s kojim se mogu identifikovati i oni u Gruziji, i oni na Farskim Ostrvima.

Na kraju, ne mogu da se otmem utisku koliko se jedna konceptualna, alternativna umetnica, kakva je Ana, dostojanstveno, lepo i s puno poštovanja nosi sa šarenim mejnstrim svetom u koji je, po svemu sudeći, sticajem okolnosti upala. To je primer ponašanja i lica koji ovaj trenutni Srbistan treba jednog dana da preobrati u Srbiju.

THE dark horse

Toliko je misli i uočavanja bilo proteklih meseci u ovoj izuzetno kompleksnoj kompozicije fantastične Konstrakte da se može napisati seminarski rad njene analitike. In corpore sano je mnogo više od predstavničke pesme; to je jedna savremena filozofija, socijalna satira, društveni osvrt, politička poruka, etičko pitanje, umetnička kritika, wake up call, referencionalna enciklopedija, teatralna renesansa, trofej alternativne kulture, misaona zagonetka, kreativna radost, demonstracija užasa postmoderne.

Ali navrh svega toga — jedan srpski evrovizijski dragulj kakav nismo ni znali da zaslužujemo i time u kontekstu Evrovizije predstavnika sa brutalnim latentnim potencijalom kakvog ne imadosmo poslednih deset godina.

Kako biste vi ocenili i prognozirali naše ovogodišnje učešće? Budite slobodni da nam u komentaru ostavite svoje mišljenje i glasajte u priloženoj anketi!


Zahvaljujemo vam se na učešću u 12. izdanju rubrike „Iz mog ugla“. Proglašenje pobednika i konačnu rang-listu očekujte u ponedeljak, 2. maja, u večernjim satima.

Oznake

26 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Iako smo uvek slali izuzetno kvalitetne predstavnike, pa i manje ili više atraktivne, ovog puta mi je osećaj, kao kad nas je Željko Joksimović prvi put predstavljao, posle 12 godina apstinencije.
  Što se tiče Laneta, to je bilo prvi put da sam svestan prisustva naše zemlje na ESC. Ali, i Lane je bilo jedan, fantastičan koncept, kakvog do Konstrakte nije bilo. Lane je bilo tematizovano tako da predstavi našu kulturu i tradiciju, pa tako i tradiciju našeg muzičkog stvaralaštva.
  Što se tiče Konstrakte, šta reći, a da već nije izrečeno? Puno mi je srce, što će nas predstavljati nešto, što je alternativna pop kultura. Dugo je nije bilo u mainstreamu, još od vremena EKV-a, možda i Negativa. Da, iako se upravo Zemlja Gruva pojavljivala na RTS, od sredine 2000. pa na ovamo, to ipak nije bilo dovoljno da se kaže – I alternativa je prisutna u nekim, bitnim delovima mainstreama. Ovim se alternativa vratila u mainstream na velika vrata. Eto, u mojoj svesti, jedno ne isključuje drugo. Samo pominjanje Megan Markl u pesmi znači fokusiranost umetnice na mainstream, kao što je to prisutno i u njenoj pesmi Neam šamana.
  Konstrakta mora biti prva, biti prva, biti prva…

 • Iskreno kako sam gledao PZE2022 kod mene su se nonstop smenjivale Sara Jo, Zorja i Angelina. U prvom polufinalu sam odlucio da glasam za Zorju (Konstrakta mi je ostavila dobar utisak ali nisam hteo da prekrsim “obecanje”), u drugom za Saru Jo i Muskarcinu, ali zato sam kad je doslo finale dvoumio se da glasam ili za Konstraktu ili za Saru Jo i to sam se bas dugo dvoumio ali cim sam posle Konstraktinog nastupa cuo ono cuveno “I sta cemo sad” ja sam rekao “Nista sestro glasacu za tebe ti moras na Evroviziju” … A mislim da je to bila i reakcija velikog broja njenih glasaca jer to govori cinjenica da je dobila duplo vise glasova od svih favorita (Sare Jo, Zorje, Angeline, Ace Lukasa, Zoe Kide itd)… Da ne duzim dalje zelim svu srecu Konstrakti i nasem timu na Evroviziji i ocekujem posle 10 godina (Zeljko Joskimovic) najbolji plasman za nasu Srbiju i BOZE ZDRAVLJA dogodine u Beogradu!!! :)))

 • Pošto je ovde već mnogo toga rečeno, neću da ponavljam stvari. Moja poenta priče jeste da je Srbija konačno izašla iz kalupa sa Konstraktom koja ima moju potpunu podršku. Očekujem TOP 10 onako realno i prilično hladne glave (verovatno između petog i desetog mesta) a potajno se nadam pobedi, verujem u nju i maštam o njoj, to jest mislim da nije nemoguće iako će biti jako teško.
  Konstrakta srećno, Srbijo srećno ! I kao najvažnija poruka : ” MOŽE,MOŽE,MOŽE!”

 • Iskreno da vam kazem,ja zamalo nisam zaplakao kada sam saznao da ce ona da nas predstavlja,ali stvarno sam se ubedacio. Stvarno ne slusam takvu vrstu muzike i ne analiziram tekst previse i meni je ovo bila nevidjena glupost. A onda… Rekoh sebi daj da cujem sta je tu toliko specijalno i promenim misljenje. Sada ne mogu da docekam Evroviziju i realno nadam se mestu u top 10

 • Konstrakta poseduje sve što treba za jedan visok plasman. To je top5 materijal. Ukoliko ne bude bilo nekog bojkota prema nama, trebalo bi da se radujemo u Torinu.
  Njena harizma, prirodnost, inteligencija i zrelost plene i u pesmi i van nje. Iako je Zorja bila moj favorit na Beoviziji, oduševljen sam Konstraktom i tim faktorom iznenađenja i magentizmom kojeg je postigla u najkraćem roku.
  Srećno Srbija!

 • O fenomenu Konstrakte i ove pesme bi mogli da se pišu čitavi elaborati. Ja ću samo reći da sam oduševljen svime što ova žena i njen tim rade i da je In corpore sano meni najdraža pesma ovogodišnje Evrovizije.
  Želim im svu sreću u Torinu i navijam za tim Konstrakta!

 • @Nemanja
  Prvu Evrovziju(a da se sećam,mada malo kroz maglu ne savršeno) je 2006.godine tada su svi u Srbiji još pre takmicenja Harija podržavali,mada u mojoj porodici su svi obozavali Lorde(kao i sto smo svi za Ribaka navijali i glasali beskonačno 2009.godine)..
  Sećam se očeve reakcije kada smo dali Bosni 12 poena,kaoo “Paa uu bree samoo 10 poena Norveškoj,eeeh…….bez vezeee…” ahah..
  Pre toga Norveskoj nikada nismo nista zivo davali nikadaa posebno od samostalnosti aa kao “samo” 10..
  Iskustvo mi govori da na evrovziji uglavnom pobedi,neko ko je drugačiji,ko je neobičan i poseban,dakle ne pobedi uvek najbolja pesma te godine,nego neko ko peva dobro,ko je “cool” ko ima neku foru jednostavno,ili neku svoju priču čudan jee itd..
  Takvi ljudi su u vrhu pa cak i kada nemaju najbollju pesmu i politika je dosta tu upletena logično..
  Setimo se Azerbejdzana koliko su NULA U FINALU DOBILI i pobedise sa jako malim brojem poena,Lena godinu ranije isto imala malo vise poena od njih i pobedila,ali eto ona je primer nije bila neka nevidjena pesma,ali ona je slatka,pesma je pevljiva i Lena ima harizmu.
  Dakle mislim da ako je mogla Lena recimo,zasto ne bi i Konstrakta pobedila..
  I naravno da padaju u vodu teorije malih drzava ili drzava koje nisu zapadne..
  Setimo se Srbije,nama su te godine davali poena zemlje koje nam nakon 2007.godine mnoge od njih NIKADA NI BOD NISU DALE..
  Dakle kada se pokrene prica,glasaju samo nasi ljudi koji zive preko..
  Ima dosta istine,ali zasto onda nismo makar od publike MI DOBILI UVEK TIH 268 POENA KAO MARIJA,AKO SU TO SVE NASI LJUDI..
  Nasi ljudi nam mogu doneti koliko i Neveni 50 i nesto poena,vec preko toga,to jesu glasovi nasih ljudi,medjutim kombinovano i sa strancima,ne moze me neko ubediti da 8 poena iz Nemacke,ili 10 poena iz Australije mozemo dobiti samo glasanjem nasih ljudi,mozemo dobiti mozda 3 poena ili 5 poena,ali moraju i ostali iz tih drzava jos glasati pa da bude 10 ili 12 poena..
  Ove godine sam uveren da cemo najzad dobiti i poene publike veće dosta nego u periodu nakon Zeljka i Bakua..
  Cak i on nije imao nenormalan broj poena publike,211 poena ako se ne varam u kombinaciji sa zirijem je toliko i dobio ukupno 211 i 3.mesto..
  Danas zemlja koja dobije 211 poena u finalu nekada ume biti i 5.mesto u finalu,tako da nama za pobedu treba Marijinih 268 poena MINIMUM,ali da od zirija dobijemo MAKAR 5-6 PUTA VISE NEGO HURRICANE PROSLE GODINE..
  Bez togaa,mozemo eventualno biti kao Bojana 10.mesto ili ko Milan 13.mesto..

 • Preponosan sam na sve što je Konstrakta izazvala kod tako velikog broja ljudi u Srbiji i Evropi. Ne mogu da obuzdam oduševljenje što smo konačno opet bitni na evrovizijskoj sceni, sa razlogom, sa nečim što će ostati svetla tačka ovog takmičenja i kada stotine pesama narednih godina budu otpevane. Zahvalan sam Konstrakti što se prijavila na takmičenje, sigurno ne sluteći ni sama šta će uslediti, i tako probuditi osećanja i nadu dela ljudi da nismo samo buvljak nacija sa pink mozgovima, ma kako decenijama pokušavali da nas sve ukalupe.

  I kao što uvek kažem, na Evroviziji se ovakve pesme poput naše ne pojavljuju da bi bile šeste ili sedamnaeste, one su toliko van konkurencije da ili pobeđuju ili, ako nije opšti trenutak povoljan, svakako ostaju ključni momenti po kojima se jedna evrovizijska godina u budućnosti identifikuje.

 • Ja pratim Evroviziju već 10 godina i nikada još od Nije Ljubav Stvar nisam bio ovoliko ponosan na našeg predstavnika kao sada,a takođe volim i mnoge druge pesme sa PZE!Konačno smo se makli etno žalopojki i turbo-folk splačina i konačno poslali nešto potpuno novo i originalno od nas,plus zahvaljujući ovoj našoj pesmi,po prvi put ikada čuće se i Latinski jezik na ESC,i to baš u Italiji gde je taj jezik i nastao.Bez teksta sam!Konstrakta,svi smo beskrajno ponosni na tebe i navijamo za tebe iz sveg srca!SREĆNO TI BILO,KONSTRAKTA,EVROVIZIJA 2023 U BEOGRADU,BOŽE ZDRAVLJA!

 • … i da … zaboravih … Stara dama ima obraz kao djon.

  @RSSA, pozdrav s Marsa.

 • Ima ovde dosta materijala za pobedu, videćemo kako će sve na kraju ispasti. Visok plasman je zagarantovan, verujem da bi Srbija bila fin domaćin naredne godine. Ima dovrih pesama ove godine, iz regiona smo najbolji, iako je moguće videti bar još jednu državu sa nama u finalu. Ako Srbija loše prođe, mada sumnjam, onda Evropa nema ukusa, te je takmičenje namešteno. Srećno svima, a po najjviše Srbiji!
  Ocena: + beskonačno (odličan)

 • @RSSA I ja sam se u pocetku potcennjivao Grcku ali sam zaista promenio misljenje nakon nekoliko slusanja…Moras da priznas da imaju jako kvalitetnu baladu sa prelepom melodijom, pogotovo u refrenima…Ne moze ovo da se poredi sa Krunom, ovo je dosta savremenije, pa engleski jezik, pa Bili Ajlis momenti…Amanda je mladja i urbanija od Nevene Bozovic koja jeste imala lepu balkansku baladu ali to nije vise cup of tea Stare dame sto rece @Vanja…Ja bih je uporedio sa Victoriom iz Bugarske, to je taj fazon i slicno ce i da prodje…

 • @Vanja
  Draga Vanja,Evrovzija nije koncert,već kao sport odnosno takmičenje,da se ne lažemo,to je kao evropsko prvenstvo da kažemo u uglavnom pop muzici.
  Ne vidim smisao ucestovanja,ali ni gledanja,ako u startu kazes pesma uzas,mi cemo jezivo lose proci i to je too…
  Dakle gledas evropsko u kosarci pa se nadas medalji makar bronzi i da ces biti na postolju,tako se ovde nadas da ides prvo u sledecu rundu a to je ulazak u finale,a onda kada pocne glasanje gledas i navijas da pobedis.
  Primera radi Maneskin je bend koji ne samo u Evropi,već u celom svetu nastupa,nemoguće mi je da je recimo kao sto uvek kažu njima pobeda nameštena ili izmuvano da pobede,a oni su u ovom veku već sada najvise uradili sto se tiče karijere.
  Ako Konstrakta vredi i ako je zaista sjajna,Evropa će to prepoznati obožavati njenu pesmu i nastup i glasati,okoreli fanove takmicenja pa i oni koji retko glasaju,ako ih kupi Kosntrakta će glasati,kao sto su u Srbiji mnogi prvi put u zivotu glasali na Beovziji,jedan od njih je i Kesić recimo,ali uzeo je telefon u rukme prvi put i glasao kao i mnogi ljudi koji nikada,ali nikada nisu gledali Evrovziju su se probudili..

 • Umetnicki performans (ako je pravi) ne bi ni treblo da bude deo evrovizijskog spektakla (spektakl je sinonim za kic, u kome nema niceg osim sunda ili tresha), a ukoliko zaluta onda je on na margini spektakla.
  ESC je stara dama “u iznosenim haljinama i izlizanim cipelama” koje nece promeniti ni za zivu glavu, iako lezi na parama.
  Normalno je da cirkus ove stare dame funkcionise po ”njenim vlastitim” vrednosnim principima i navikama.
  *Navike i principe stara dama je stekla kao stalni clan gornjeg doma ”parlamenta duboke drzave” (vladara iz senke) kojem se zaklela na bezuslovnu odanost (poslusnost).

  CIRKUS JE PONOVO OTVOREN.

  U cirkusu igradu, pevadu, plesedu, skacedu, tapsedu …
  Stara dama, sa maskom na licu, sedi mirno i uziva u svojoj, vrhunski zasticenoj, lozi … jednim okom i uhom gleda i slusa sta se desava na pozornici, a drugim okom i uhom gleda i osluskuje tutnjavu sa Istoka.

  Moja zelja je vec ispunjena.
  Slanjem Konstrakte i pesme In corpore sano, Srbija je vec, a u Torinu ce se i javno, u milionskom tv zivom prenosu narugati staroj dami. Posle mnogo godina ponosna sam na svoju zemlju.

  ps. Svima onima koji se nadaju pobedi Konstrakte …
  Ne poznajete staru damu!!!
  Stara dama je sve, samo ne DAMA.

 • A što je Grčka izdominirala ne razumem?? Pesma ko pesma..Džaba vokal ako je pesma mlaka,valjda su nas to naucili Balkanika i Nevena Bozović.
  Evo Grcka prosle godine najzad poslala slusljivu i malo zanimljiviju pesmu,preslatku i prelepu devojku,potrudili su se koliko mogu oko nastupa pa su bili na 10.mestu,a ove godine imaju losiju pesmu,tako da mislim da ce Grci da prodju kao 2019.godine,dakle neprimetno na dnu liste u finalu..
  Konstrakta nema samo pesmu ili samo glas ili samo nastup,ona IMA SVE…
  Ona je sama rekla jasnoi glasno: “Nastup ce biti potpuno isti kao na nacionalnom finalu,jedino etoo posto ne mozemo uraditi titl,odlucili smo samoo da po neku kljucnu rec eventualno par reči stavimo..
  Dakle nastup ce se jako malo razlikovati,a ako je minimalna razlika a mnogo gotive nju pesmu i nastup,ne verujem niti ne razumem kako bi se to moglo odraziti na glasanje.
  Drugo je recimo Milan Stanković,on je potpuno izmenio nastup i potpuno sve unistio iako je 10 puta bolja fora i priča bila na nacionalnom izboru,ubedjen sam i glavu dajem da su moldavci i taj tim ljudi njemu radili lepo i kvalitetno za 2010.godinu u Oslu bi on sto posto bio makar na 10.mestu,a mozda i top8 na primer..
  Pesma nije bila Bog zna sta,ali bas zato te nastup ili moze pokopati ili ti pomoći.
  Recimo Nina Radojicic je imala odlican vokal i solidan nastup i zato je i ziri cak uspela da kupi svojom pojavom pesmom vrcavom i solidnom i vokalnom i bila je ako se ne varam u finalu PO GLASOVIMA ŽIRIJA NA VISOKOM 6.MESTU OD 25 PESAMA U FINALU I 4.MESTO U POLUFINALU…

 • Ajde da prvo vidimo našu probu sutra,a izmedju ostalog i ostale pa da onda donosimo zaključke o plasmanu.. To upućujem na komentatore ovde koji nam već predvidjaju top 5 (3 ili pobedu)..
  Ovo kažem ne kao hejter da me neki ne napadnu ovde odmah već kao objektivac.
  Mene najviše interesuje kako će uklopiti “prevod” pesme u ceo koncept jer ono na Israel Calling što se tiče teksta je izgledalo jeftino…
  Tek ako izdominiramo kao Grčka danas,možemo dalje da pričamo..

 • @nz
  Da,daa to jesi u pravu,za publiku nekako ne brinem,dakle u najgorem nekom slucaju pa cemo u finalu dobiti makar malo vise od Hurricane recimo i da ne prodjemo po publici nesto nevidjeno recimo dobicemo kao neobicna Rusija prosle godine koja imala okruglo 100 poena,iako sam vise misljenja da u najgorem slucaju mozemo po publici proci na primer kao Jelena 2008.godine u Beogradu(6.mesto i 160 poena okruglo).
  Medjutim žiri može biti problem,ali iskreno ima osecaj da od ovoga ovih godina ne moze goree,dakle nekako mi ne pije vodu da ce isto ili losije proci nego svi nasi predstavnici u finalu od 2015.godine do danas,jer je ono bilo svee izmedju 25 i 40 poenaa..
  Setimo se ni Italija nije nevidjeno prosla bila je 4.po ziriju,Ukrajina isto nista posebno nije prosla,ali opet iako su bili drugaciji i ne prijaju uhu posebno se videlo zirija,oni su dosli do cifre od 95 poena odnosno 200 poena.
  Iskreno da prodjemo kao Ukrajina sa skoro 100 pena od zirija pa bi to bilo 5 puta vise poena nego prosle godine kada je bio slican broj zemalja,pa bi to vec bilo meni ok..
  Iskreno ako prodjemo kao Ukrajina po ziriju necemo pobediti ali u najgorem slucaju 10.mesto je nase,ali mislim da cemo se iznenaditi glasanjem zirija i da ce konacno ziri dati malo vise poena Srbiji.
  Za nasu pobedu ili barem top 3 plasman procenjujem da bi broj poena kao sto je dobila Jelena 2008.godine od publike(dakle 160) i broj poena od publike kao sto je Marija dobila 2007.godine(268) bila dovoljna ZA SIGURAN PLASMAN U TOP3 ILI TOP5,a mozda i za pobedu.
  Ocekujem ove godine opet kao recimo 2019.godine neslaganje glasova zirija i publike.
  Vidim UK,Australiju i Grcku u vrhu po ziriju,ali ih vidim sigurno ispod 10.mesta po publici,ako oni budu ubedljivou vrhu zirija,a slabo prodju po publici,onda imamo sansu za solidan plasman..

 • I da zaboravio sam, ono sto je vrlo zanimljivo je da je Srbija do juce bila u top 5 popular bets na oddschecker sajtu zajedno sa Ukrainom, Spanijom, Italijom i Donaldom Trampom (u pitanji je kolike su sanse da se kandiduje za predsednika 2024.), to mnogo govori…A evo vidim danas nas je zamenila Grcka zbog evidentno fantasticne prve probe…Samo da napomenem to je kladjenje za pobednika Evrovizije…

 • Bravo za ekipu sa portala! Proleteše ovi dani… Što se tiče Konstrakte, posle prvog slušanja se njena pesma izdvojila. Znao sam da bi uz adekvatnu scenografiju mogla da bude pun pogodak. To se i desilo, na našu radost! Treba da budemo ponosni što će nas predstavljati unikat, novi muzički pravac, nešto što do sada Evropa nije videla.
  Moja prognoza je da ćemo biti u prvih 5.

 • Nekako Evropa kao da ne zeli u potpunosti da prizna da smo genijalni ove godine (sto neko rece “nasa pesma je pametna”) i da po svemu zasluzujemo pobedu, jednostavno ne dozvoljava im sujeta samo zato sto je Srbija u pitanju a da je neko drugi poslao neku “Konstraktu” sigurno bi vec odavno bila glavni favorit za pobedu na kladionicama…Mi stvarno nudimo mnogo vise od ostalih bez lazne skromnosti i zato zasluzujemo evrovizijski trofej…Mislim da cemo pokidati televoting jer ce prosecni iskreni gledoaci zasigurno glasati za najupecatljiviji i najzanimljiviji nastup dok ce strucni ziri naravno pametovati, omalovazavati i nasilno traziti razloge da nas izostavi u dodeli bodova zbog gore navedenih razloga…Sve u svemu jedva cekam nasu probu sutra i imam osecqaj da ce nas prijatno iznenaditi neki novim detaljima koji ce samo upotpuniti i ojacati efekat naseg nastupa…Za sada sam siguran u finale i top 10 a za vise ako se cuvene kockice poklope…

 • Inače mala ispravka za redakciju,ako uvažavate,ali Ana je bila ako se ne varam prvo u bendu “Mistake Mistake” o tome je i sama govorila i pušteni su snimci i slike kod Kesića.

 • I evo došli do Konstrakte… Šta reći što već ovde na portalu nismo do sad..
  Na Beoviziji 2020. neko je iz šale rekao… Dok se mi prepiremo Hurricane ili Andrija,pobediće Neda.. E pa ta situacija se dogodila ove godine… Konstrakta,najmanje opterećena odlaskom u Torino,dodje i počisti sve redom.. Razlozi su brojni što su ljudi glasali za nju,ali čini mi se razlog br. 1 je taj što su ljudi hteli promenu..
  Umetnica nam je ponudila nešto što je u svakom pozitivnom smislu opičeno i na samom takmičenju će rezultatski biti veliki znak pitanja..
  Ovo je kao kada sebi date kreativnu slobodu da pišete na zadatu temu pa ispadnete genijalni ili omašite skroz.. Stvar je da li je ESC spremna za ovakav iskorak..
  Ovde u anketi sam glasao izmedju 10. i 15. mesta u finalu jer ne želim da umanjujem mogućnost uspeha,a opet želim pozitivno da se iznenadim..

  Srećno Ana sutra na prvoj probi!

 • Kratko i jasno ovo je najbolja pesma i nastup koji je Srbija poslala od 2012.godine.
  Dakle najveće šanse imamo da nešto uradimo,još od 2012.godine,a po mom skromnom mišljenju ovo je ako ne najbolja onda jedna od 3 najbolje pesme i nastupa koje smo poslali od svoje samostalni na ovo takmičenje.
  Eto tačno 10 godina ovoliko uzbudjenje nije vladalo i nisu bila veća očekivanja.
  Iskreno zanimljivo da je meni ovo možda i prvi put nakon Marije i Jelene,da meni zaista naša pesma JESTE GLAVNI FAVORIT I JESTE MI NA 1.MESTU!
  To je veoma teško,jer sam imao gomilu kritika prethodnih godina i objektivno nikada mi nismo ni bili za pobedu u datoj konkurenciji,osim ove godine.
  Tako da je jasno da posto mi je ovo favorit da bih nasoj pesmi dao ne peticuu NEGOOO 5++++.
  Napred Konstrakta,želim ti da zasluženo pobediš,mi svi slavimo i provedemo veoma burnu nooć izmedjuu 14. i 15.majaa i štoo daa nee PROSLAVIMO LJUDSKI I ZALIJEMOO TOOO PA NEK IDE ŽIVOOT(IAKO NE PIJEM)!!
  Želim da gledamo u Beogradu 2023.godine ovo takmičenjee,svi smo uz tebe Konstraktaaa!!
  POBEDAAA!!!

 • I sta cemo sad?

  Nista, gledacemo jos jedno finale samo sa Srbijom iz bivse Juge (bez omalovazavanja ostalih).