Iz mog ugla 2022

Iz mog ugla 2022 | Najbolja pesma 66. Evrovizije je…

Dvanaesto izdanje rubrike „Iz mog ugla“ završeno je pobedom predstavnice Kipra Andromahi i njene evrovizijske numere Ela. Zanimljivo je da pesma Ela nije bila favorit ni naše redakcije, ni čitalaca, ali je skupila dovoljno visokih ocena da konačan prosek bude najveći.

Srebrno odličje namenjeno je holandskoj predstavnici S10 s pesmom De diepte, čija je pesma ocenjena najvišom ocenom naših čitalaca, dok je bronza pripala portugalskoj predstavnici Maro i pesmi Saudade, saudade, koja je favorit naše redakcije. Ovogodišnji TOP 5 u konačnom plasmanu zaokružuju Francuska i Španija.

Andromahi

Uporedni pregled TOP redakcije i čitalaca

TOP 10 redakcije:

 1. Portugalija — 4,83
 2. Kipar — 4,67
 3. Francuska — 4,67
 4. Španija — 4,67
 5. Švedska — 4,67
 6. Ukrajina — 4,67
 7. Holandija — 4,50
 8. UK — 4,50
 9. Litvanija  — 4,50
 10. Estonija, Poljska, Austrija, Belgija — 4,33
TOP 10 čitalaca:

 1. Holandija — 4,55
 2. Kipar — 4,45
 3. Francuska — 4,20
 4. Estonija — 4,15
 5. Španija — 4,13
 6. Švedska — 4,09 (više glasača)
 7. Norveška — 4,09
 8. Portugalija — 4,07
 9. Poljska — 4,05
 10. Austrija — 3,96

Dva odlikaša

Od 39 pesama, dve su dobile ocenu „odličan 5“ — Kipar i Holandija. Šest članova naše redakcije je čak devet pesama označilo „odličnim“, dok su čitaoci samo Holandiji dali „peticu“.

Kada je reč o „vrlo dobrima 4“, ove sezone ih ima čak 19; najbolja je Portugalija (4,45), a najslabija u ovoj kategoriji je predstavnica Hrvatske Mia Dimšić s prosečnom ocenom 3,52.

Među „trojkašima“ najbolji su predstavnici Islanda i Irske (3,46), a najslabiji predstavnik Izraela (2,50).

Tek četiri pesme dobile su prelaznu ocenu „dovoljan 2“: Severna Makedonija, Letonija, Malta i Bugarska, koja ima i najlošiju prosečnu ocenu i zauzima poslednje, 39. mesto.

Pogledajte konačnu rang-listu:

Opšti osvrt

Broj komentara i ocena čitalaca je i ove godine varirao u zavisnosti od „atraktivnosti“ pevača ili pesme, ili pak države. To je svakako loše, jer jednaku šansu treba da imaju sve pesme, ali to je stvar na koju redakcija ne može da utiče.

Ovogodišnja Pesma Evrovizije se može smatrati „dobrom“, budući da je ukupna prosečna ocena celog takmičenja 3,47, pa je po kvalitetu malo bolja u odnosu na prošlogodišnju konkurenciju, koja je u našoj rubrici dobila ocenu 3,30.

Šest pesama dobilo je iste prosečne ocene: Litvanija i Norveška (4,13), Island i Irska (3,46) i Gruzija i Švajcarska (2,57). U konačnom rangu, prednost je data onim pesmama za koje je u anketi glasalo više čitalaca.

Našem članu redakcije Đorđu Veskoviću ovaj put su se najviše dopale ovogodišnje pesme, budući da je njegova prosečna ocena 3,92, dok je u ocenjivanju najstroži bio naš glavni urednik Slobodan Todorović. Prosek njegovih ocena iznosi 3,15.

Razlike u mišljenima između našeg „žirija“ i čitalaca postoje, ali one nisu toliko drastične.

Kada je reč o ocenama naših čitalaca, četvrtu godinu zaredom smo koristili automatizovanu anketu, pa komentar uz ocenu nije bio uslov. Ove sezone zabeležen je neznatno veći broj ocena u odnosu na prošlu godinu — 72,13 u odnosu na 69,45 prošle sezone.

Hvala vam!

Ko bi se plasirao u finale iz polufinala

Kada je reč o polufinalistima, reklo bi se da su redakcija i čitaoci manje-više bili usaglašeni, uz neka neznatna odstupanja u 1. polufinalu.

Uzimajući u obzir konačne ocene, iz 1. polufinala bi se u finale plasirali Holandija, Portugalija, Austrija, Norveška, Litvanija, Ukrajina, Albanija, Hrčka, Hrvatska i Island. Ovde bi, međutim, u finalu naši čitaoci pre gledali Jermeniju umesto Islanda.

Pet od šest članova naše redakcije je 1. polufinale ocenilo „vrlo dobrim“ (izuzev Slobodana). Ukupna prosečna ocena 1. polufinala je 3,45, i u tom smislu, ono je bolje ocenjeno od drugog koje ima prosečnu ocenu 3,36. Dakle, može se zaključiti da su ovog puta dva polufinala prilično ujednačena po kvalitetu.

A kad je reč o 2. polufinalu, i redakcija i naši čitaoci složili su se oko toga ko treba da ide u finale, a to su: Kipar, Švedska, Estonija, Poljska, Belgija, Češka Republika, Finska, Crna Gora, Irska i Rumunija.

Finalisti MNOGO bolji nego prošle godine

Kada je reč o direktnim finalistima, ove godine je čak četiri zemlje dobilo ocenu „vrlo dobar 4“: Francuska, Španija, UK i Italija. Nemačka je nešto lošije prošla, s prosekom 2,69.

Ipak, u odnosu na prošlu godinu, kada su pesme finalista imale prosečnu ocenu 3,16, ova godina je za njih mnogo bolja — 3,89!

Žiri naše redakcije i čitaoci su bili veoma usaglašeni.

Pogled unazad

Kao i svih ranijih godina, cilj rubrike „Iz mog ugla“ bio je da se oslušne ukus čitalaca i redakcije našeg sajta, te da se izabere favorit ove zajednice obožavalaca, pre nego da se prognozira pobednik ili konačni poredak.

Ove godine predstavljali smo pesme prema obrnutom redosledu objave ili proglašenja pesama.

Kao i ranijih godina, naša pesma je izuzeta iz konkurencije u rubrici, kako bi se izbeglo pristrasno ili tendenciozno ocenjivanje, no svakako je bila podložna ocenjivanju i utiscima.

Ove godine smo s rubrikom startovali 20. aprila, trajala je 13 dana, uz pauzu na dan Uskrsa. Svakog dana smo u dva termina, od 11 i  19 časova objavljivali po dve analize — četiri dnevno. Rubriku smo „ubrzali“ prošle godine, objavom dve analize dnevno, dok smo ove malo eksperimentisali i pokušali da je još više ubrzamo. Iako nismo zapazili neke veće nedostatke zbog toga, mišljenja smo da ćemo se ubuduće vratiti na dinamiku od dve objave dnevno, kao 2021. godine, radi bolje preglednosti i davanja više vremena čitaocima da prokomentarišu i ocene pesme.

Zabavno-edukativni segment rubrike je ove sezone bio posvećen kulturi otpora u najširem moguće smislu — od pevanja na stranom jeziku, preko kulturnih revolucija, pa do ustanaka. Idejni tvorac ovog segmenta bio je naš saradnik Strahinja Malić Katanić.

Kada je reč o vizuelnom identitetu, za njega je i ovaj put bio zadužen Slobodan Todorović, naš glavni urednik. Vizuelno, ove godine smo učesnike uklopili u tzv. pokretne slike i animacije, koristeći se zvaničnim video-spotovima ovogodišnjih učesnika.

Članovi redakcije koji su analizirali svaku pesmu i ocenjivali je su: Anja Iriškić, Đorđe Vesković, Marko Vujinović, Strahinja Malić Katanić, Svetlana Jukić i Slobodan Todorović. Nakon dve godine audio-prezentacija njihovih utisaka i ocena, ove godine smo se vratili pisanoj formi jer smo smatrali da na taj način mišljenja dopiru do većeg broja čitalaca, pogotovo što u trenutku čitanja nije svako u prilici i da čuje komentare.

Ovom prilikom želimo da istaknemo da su SVI članovi naše redakcije dali svoj doprinos u pripremanju svih segmenata rubrike. Bravo i hvala svima na velikom trudu!

Princip ocenjivanja pesama nije se menjao ni ove godine. Svakog dana zajedno smo ocenjivali po jednu pesmu na skali od 1 do 5. Konačan plasman svake pesme određen je prosekom srednje ocene članova redakcije, te srednje ocene čitalaca.

Ocenjivanje jedne pesme trajalo je 24 sata od trenutka objave teksta.

U slučaju identičnih proseka, bolji plasman ostvarila je pesma s više dobijenih ocena.

Redakcija sajta ESC Serbia | Evrovizija.rs se još jednom najtoplije zahvaljuje svim čitaocima koji su nas i ove godine revnosno čitali, komentarisali, podržavali, kritikovali, te tako dali svoj značajan doprinos ovoj rubrici i našem radu. Dobro znate da ovo ništa ne bi bilo moguće bez vas!

Nadamo se da ste uživali i budite s nama i dalje! Bodrite svoje favorite i uživajte u evrovizijskim danima pred nama!

Oznake

10 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Hvala redakciji na još jednoj fenomenalnoj rubrici i hvala svima koji su učestvovali. Takođe i nema na čemu redakciji na izrazu zahvalnosti za učešće u komentarisanju i ocenjivanju. Lepe želje svima, uživajmo u Takmičenju i navijajmo za muziku i svoje drage pesme.

  MOŽE, MOŽE, MOŽE !

 • Čast je bila komentarisati sve ove pesme,pa neka pobedi najbolja,evo nam Evrovizije konačno u Italiji,zemlji pice i sambuke i Torinu,gradu Fiata i Juventusa,tako da,puno sreće svim učesnicima i neka najbolji pobedi,ko god da to bude,bićemo zadovoljni!

 • Plasman u nasem ocenjivanju velike petorke potpuno zasluzen! Big 5 odavno nije bio jaci! Zasluzena pobeda Kipra, sve cestitke! Cestitke i svima vama iz redakcije na dostojanstvenom ocenjivanju, bila je cast druziti se i ocenjivati sa vama i ove godine! 🙂

 • 9119: BeNeLux je siguran…lol…Luxembourg vec godinama ne ucestvuje!!!

 • Želim da pohvalim vizuelni identitet ovogodišnjeg izdanja rubrike, kao i edukatvini deo, koji je bio vrlo interesantan. Pozdravljam nameru, hteo sam i sam da predložim, povratka na komentarisanje 2 pesme dnevno.

 • Kipar me je upravo odusevio…Bravo za stejdzing, definitivno su jedni od mojih favorita i drago mi je sto su ovde pobedili…

 • Ela ela ela ela! Siguran glas dobija od mene Kipar.

  Prosecna ocena ovogodisnjeg ESCa kod mene je gotovo ista kao i kod Slobodana: 3.17. Uglavnom, dosta pesama je dobilo trojku, tako da neka ooet za kraj bude zlatna sredina.

  A sad sledi ono glavno, grad Juventusa spreman da gori sledece nedelje. Jos Juventus usred Evrovizije igraju finale kupa Italije u Rimu, pa kud ces bolje…

  Tako da moja generalna predvidjanja sto se tice blokova po zemljama:

  -oni koji ne pripadaju nigde (tu svrstavam Australiju, Irsku, Portugal, San Marino, Maltu i Izrael), jedino Portugal zaista zasluzuje finale, dok ce Australija ko po obicaju dobiti kartu od zirija
  -Beneluks je siguran
  -sto se Skandinavaca tice, finale bez Danske i Islanda (voleo bih da Island bude neocekivani sokantni finalista, ostavljam prostor)
  -centralna Evropa: Austrija i Svajcarska su dosta klimave, Poljska sigurna, a Ceska… ko zna
  -Baltik: finale bez Letonije
  -Sovjeti: isto kao 2017. samo bez Belorusije koja ni ne ucestvuje ove godine
  -Balkan: Bugarska cao, Rumunija klimava
  -a bivsa Juga… mislim da se 2021. ponavlja.

  Pa nek nam je sa srecom! Boze zdravlja! Boze zdravlja!

 • Stava sam da je ova godina poprilično prosečna što se tiče pesama,ne toliko loša kao što sam na početku mislio,ali opet slabija od prethodne..
  Nazire se par favorita i par favorita iz senke,ali niko ne odskače drastično.. Dakle nemamo Duncana,Nettu,Loreen itd.. Situacija najsličnija prošlogodišnjoj i onoj iz 2017. dok nismo videli Salvadora..
  A to dok nismo nam preostaje da vidimo.. Švedska,Italija,UK,Španija još uvek nisu probali pa da znamo,a Grčka obećava iako mislim da pesma nije pogodna za ova vremena,baš kao ni holandska koje sam ljubitelj..
  Za Portugaliju i Srbiju kao dark horse bismo morali da vidimo kadrove i da proradi to Sunce pa da se donese sud..
  Sve u svemu moja ocena je 3,25 (bez Konstre).. Možda strogo,ali tako je..
  Da je manje objektivno loših pesama,situacija bi bila daleko bolja..