Evrovizija 2022

Kinetičko Sunce na bini ipak neće biti kinetičko! Oglasio se EBU

„Kinetičko Sunce“ na evrovizijskoj bini u dvorani „PalaOlimpico“ u Torinu biće zapravo statičko tokom nastupa svih 40 takmičara, saopštili su organizatori.

Povodom pisanja italijanskih medija da centralni element evrovizijske scenografije, tzv. Kinetičko Sunce, neće moći da se rotira zbog mehaničkog kvara koji nije moguće popraviti zbog gustog raspored i rokova, konačno se oglasila Evropska radiodifuzna unija (EBU).

Istina, EBU je izdao saopštenje tek nakon što je delegacija Danske tražila pisano izjašnjenje o ovom problemu, budući da im je tri dana pre početka proba rečeno da neće moći da realizuju svoju inscenaciju.

„Tokom tehničkih testova, produkcijski tim se suočio sa izazovima nedostatka vremena da se ’Sunce’ postavi i podesi u određene pozicije u periodu između dva izvođenja. Zajedno sa RAI-jem, doneli smo odluku da ’Sunce’ ostane u istoj poziciji tokom izvođenja svih 40 pesama, kako bi se obezbedila fer konkurencija za sve zemlje učesnice“, saopštio je EBU.

Na osnovu ovoga, zaključuje se da je problem zapravo brzina postavljanja „Sunca“ u odgovarajući položaj, budući da ima svega 30-ak sekundi za njegovo podešavanje između dva nastupa, što, ukoliko je sve ovo istina, stvar čini još gorom po organizatore, jer ukazuje da nisu adekvatno predvideli sve okolnosti.

Zbog ovoga su mnoge delegacije „zatečene“ problemom uoči dolaska ili po dolasku u Torino, jer su na licu mesta morale da prilagođavaju svoje nastupe. Šef litvanske delegacije je među prvima saopštio da Monika Liu neće moći da realizuje svoj zamišljen nastup.

Kada je reč o delegaciji Srbije, nezvanično, Konstraktin nastup nije „ugrožen“ ovim problemom.

Kreativni direktor danske evrovizijske delegacije Birgitte Næss-Schmidt pojasnila je da „Sunce“ ima dve strane — na jednoj se nalaze LED ekrani, a na drugoj svetleće lampice. Lukovi koji formiraju „Sunce“ sada su okrenuti prema publici stranom na kojoj se nalaze lampice.

Problemi sa evrovizijskom binom i delovima njene scenografije dešavaju se vrlo retko, ali nisu nemogući. Pojedini organizatori bili su prinuđeni da prilagode, tj. pojednostave izgled scenografije u odnosu na idejno rešenje zbog tehničkih, tehnoloških, prostornih, mehaničkih, ali i finansijskih (ne)mogućnosti u dvorani u kojoj se instalira.

Među poslednjim takvim slučajevima bio je onaj u Kijevu 2017. godine, kada su pojedina rešenja (laseri za kreiranje virtuelne stvarnosti), morali da budu odbačeni, jer je za organizatore ta tehnologija bila preskupa. No, to nije uticalo na izvođače, jer su ti elementi blagovremeno odbačeni, te praktično nisu ni nuđeni kao opcija delegacijama.

Jedan od drastičnijih, doduše estetskih nedostataka, dogodio se 2011. godine u Diseldorfu. Ogroman LED ekran u pozadini sastojao se iz delova, a krajnja desna ploča (gledajući iz publike) nije bila dobro ukloplJenja u celinu, te se uočavala pukotina. Srećom, režija prenosa je uspešno to „zakamuflirala“.

Ipak, ova greška u Torinu je nedopustiva, budući da direktno remeti učesnike i delegacije koji ulažu pozamašan novac u osmišljavanje nastupa, kako bi se što bolje predstavili svetu, a takođe narušava čitav kreativan koncept na osnovu kojeg je „Kinetičko Sunce“ kao rešenje i izabrano na konkursu.

Evrovizija 2022 | Kinetičko sunce kao obeležje scenografije

Oznake

32 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Organizatori su znali da će Sunce biti problem, još kada su pripremali izradu pozornice. Zbog čega i kada su izbacivali slike i video snimke pozornice (veoma malo i retko) su gledali da što manje prikažu. Sem toga, izbacili su snimak kako se okreću lukovi Sunca, nakon završetka pozornice iako se videlo da je snimak snimljen na samom početku izrade. Onda je kreatorka pozornice, 1.dana probe javila kako će sve biti bolje nego sada, da ovo nije konačan izgled i da će sve biti super. EBU se nije oglašavao sve dok nisu videli da ih svi kritikuju i kad se obratio to je bilo šturo i hladno. Meni izgleda da je kvalitet Sunca, jako slab jer se sporo okreću lukovi, ekran nije led i pun je ,,mrtvih” piksela, svetla slaba, čak neka i ne rade. Na kraju je za njih bilo najjbolje da mu smanje upotrebu, svakako time štedete i energiju, kad su već štedeli za sve, od opreme do pozornice i ostalog. Mada smo dobro prošli i dobili i ovo.

 • Činjenica je da ćemo morati da se naviknemo na gledanje ovakve scene…
  Najtužnije je što se vode parolom “Svi su na jednakom”,a zapravo je realnost sasvim suprotna..
  Čim kad se pre par meseci videlo da oni više pričaju o SanRemu mego ESC,moglo se naslutiti.
  Ponavljam,ja se samo nadam da je naša delegacija izvukla maksimum iz ovoga… Ne bih da nakon ovakve prilike i hajpa izvisimo pa da nam se svi smeju u lice kao “Haha evo vam vaša Umetnica”

 • Sada i znamo, zašto je EBU bila tako suzdržana sa informacijama sa proba. Sve je krenulo natraške, pa su se odlučili da ne izveštavaju previše.

  Kakvi su to organizatori, koji u 2022. godini nisu u stanju da poprave taj kvar?! Eee … nečuveno i nedopustivo.

 • Voleo bih da osoba koja je širila neproverenu informaciju i sada već lažnu da će se Sunce aktivirati,da više ne komentariše hvala…
  Što se tiče današnjih proba,kod mnogih se videla falinka scene i ponavljam samo oni koji su se savršeno prilagodili će moći nešto konkretno da urade..
  Nadam se da su RTS i Konstrakta razmotrili problematiku i bar dodali jaka svetla u refrenu i da će biti daleko više bližih i brzih kadrova.

 • Neverovatno koliko ovo sad vec staticko Sunce izgleda odvratno. Prosto ne razumem kako su Italijani dopustili ovakav propust.

 • @Evropljanin
  Hahah,pa mozda je Milovan kada su ga i pitali pred put u Torino na to da će nam nastup biti drugačiji,jer Italijani imaju drugačije uslove i mislio na to da im se scena pokvarila pa su zato drugačiji od Košutnjaka gde se ništa nije pokvarilo ahahah 😀

 • Citam na oficijalnim stranicama:…kineticko sunce koje ostaje nepokretno tokom sledece nedelje nema uticaja za Srbiju i planiran nastup unapred. Za par zemalja da, na primer: Danska je tri dana pre probe cula da moraju promeniti planove nastupa. Litvanija tek pred probe i podneli su zalbu.

 • @RSSA

  Tako je. Sve si objasnio ;).

  Hajde to, da ima neke uslove, jer je sala, kakva jeste … nego ima uslove … i pokvareno kinetičko sunce ;).

  @NekiTamo

  Daj Bože da liči na nešto. Po meni je stejdžing sa PZE bio maestralan. Kadriranje, artwork, šminka, garderoba i pogotovo njene fejs iksprešns – svi su hvalili njen izraz lica, oči, pokrete.

  Nadajmo se, da RTS nije uništio magiju tog stejdžinga. Umetnici ne treba niko da se meša u njenu umetnost.

 • @RSSA
  A što se prevoda tiče,tu se ne slažem.. Pojedine ključne reči moraju da se istaknu da bi publika skapirala poentu,eh sad to je moglo da bude u centru LED-a pa da vidi i publika u areni,ali ovako će vrv uraditi nešto na TV ekranima..
  Što se tiče animacija,ok to je subjektivno,meni se dopadaju,a i svakako smo ih videli na sekundu tako da.. i svakako će trpeti zbog peha..
  Kadriranje će biti ključno,ako tu zeznemo.. pa pa finale definitivno

 • Možda su ovima koji su zamenjeni iskrsle neke obaveze pred polazak pa su eto poslali zamene da ne trpi sve.. Tako je bilo i sa Flo Ridom prošle godine..
  Prekosutra nam je II proba pa će se znati dža ili bu na šta sve to liči..

 • @Aleks
  Pa ne znam..
  Iskreno meni je suludo sto su menjali,ne svidja mi se to sto sam video za ruke,svetla vidim su ona crvena na kraju dosta jaca i vise šljašteća,i kičasto mi je i to i te ruke,baš su komercijalizovali nastup,baš ne volim kada nešto dobro uradiš i perfektno i onda pola ekipe zameniš i dodaješ “malo nešto” što su rekli u nastup.
  Ako imaš toliko pregleda i svi su u transu svi kažu da je to vrh,čemu izmena.
  Recimo Švedjanka je preslikala nastup sa festivala i još donela svoje sunce zasvaki slučaj i nastup joj baš izgleda isti ništa nije dirala.
  Srbija je od početka solidna na kladionicama po komentarima rekacijama i top listama i baš nikakav razlog nismo imali da bilo šta menjamo,niti da prevod stavimo niti ruke,ono je bilo zaista magično animacije predivne,vokali super,muzika,pokreti na sceni..
  Secam se kako su unakazili tako i “Moje 3” i Milana Stankovića jer su rekli kaoo: “MI SA RTS-A HOĆEMO MALO DA POBOLJŠAMO NASTUP I MALOOOO MALOOO DODAMO NEŠTO NOVO I NADOGRADIMO…”
  Na kraju dobismo ovaj horor,isto i Bojana stamenov su unakazili i nju i Sanju Vucic,bukvalno sve je bilo bolje prva verzija,pa tako sigurno ce i ovaj nas nastup dosta biti losiji nego u BG-u..takodje je rekao lik iz tima Konstrakte da i Italijani imaju neka svoja pravila koja se ne poklapaju sa pravilima kod nas u Srbiji u studiu u Kostunjaku i njima su se morali prilagoditi.
  Mozda vam deluje da preterujem zaista,ali ne razumem….ja ne bih ni isao na evrovziju ako me uslovljavaju svii,ili cu svoj nastuo kako sam zamislio odraditi i sve da bude savrseo i pod konac,ili necu ni ici na evrovziju i dozvoliti da me kreatori i stilisti i reditelji RTS-a uniste i upropaste i svi da mi se smejuu..
  Neka,neka…

 • @RSSA

  Čuj, “kako” ;)? Srpska posla. Oni su još pre PZE znali ko ide sa kime, ukoliko pobedi. To nisu objavili unapred, da se narod ne bi bunio. Ovako su ih stavili pred gotov čin. Kako je Vučić pobedio – na isti način.

  Što reče Andrija, čudi me da Mladen ne ide opet. On se pretplatio na Pesmu Evrovizije.

  Voleo bih da verujem, da je u pitanju nešto legitimno (bolest, neki hitan slučaj …), ali … ali ;).

  @Aleks

  No hejt Eleks – hor je ovde jako bitan. Nemam ništa protiv Kristine, kao osobe. Čak je i lepuškasta … ali hor ovde ima važne i magične deonice. Nadajmo se, da će to zvučati, kako treba. Setimo se promašaja 2008. i 2017., kada su prateći vokali falširali samo tako.

  Imaš li pouzdane podatke, da prateći vokali mogu biti sa plejbeka? Koliko ja znam, prošle godine je to bilo zbog korone.

 • @RSSA

  Niko od nas to ne može sa sigurnošću da zna. Zdravstveni razlozi su navedeni kao formalan uzrok njenog izostanka, a samo članovi srpske delegacije znaju kakve su zakulisne radnje u pitanju.

  Moje mišljenje je da članovi hora nisu preterano bitni u celom performansu. Njihova uloga je sporedna jer su tokom većeg dela nastupa u polumraku, a moguće je i da ne pevaju uživo, već se puštaju unapred snimljeni vokali u tim deonicama pesme (ako se sećaš, prošle godine su uveli to pravilo).

 • @Evropljanin
  A čekaj postavio sam to pitanje niko mi nije odgovorio,zna li se uopšte kako i zašto su dva člana ekipe promenjena pogotovo ova mala.
  Gledao sam u četvrtak prenos ispraćaja,Maja je bila jako pozitivna nasmejana,rekla kako su danima i nedeljama i mesecima vežbali i Kristina je pitala kakva su joj očekivanjaa sve kuul,i onda stigne dva dana kasnije vest da ta mala ne putuje uopšte nego voditeljka Kristina Radenkovic koja je iz “GRIN RUMA” u cetvrtak intervjuisala ide umesto nje.
  Čekaaj,štaa kakoo..??!
  Ako je pozitivna na koronu,zar nije mogla da otputuje i da ucestvuje u polufinalu a tih 7 dana odleži a Kristina bude samo trenutna zamena??
  I čemu izbacivanje onog dečka sa bradicom..??
  Da li zapravo su oboje bolesni i nesto je ozbiljnije ispalo iz cista mira,pa su ubacili dva nova članau “minut do 12”,ili su bili u fazonu: “Mrzi nas da idemo na tu glupavu evrovziju,iovako nemamo sanse nista da uradimo”..
  Prosto mi je neverovatno da neko odjednom iz čista mira odustane,a na svim mogucim snimcima je ta cura bila vidim na profilu zemlje gruva u aprilu svirala gitaru spremala se naporno i 28.aprila nasmejana govorila kako jedva ceka da ode u Torino za 2 dana i da je jako uzbudjena,i ondaa odjednom ovoo…
  Ne razumem??
  Ima li informaciju neku,šta se tačno dogodilo,to me baš iskreno zanima a niko ni mediji uopste ne zele istraživački da to ispitaju i istraze da pitaju Konstraktu i ostale koji je razlog..
  Moglo je da se dogodi da Konstrakta kaze necu da idem i neko je zameni i mediji bi opet napisali samo “Konstrakta odjednom odustala zbog odredjenih razloga i to je to upao neko drugi”..

 • Samo da na tom delu gde je sunce nije pisao neki tekst iz pesme na engleskom ili tako nešto..

 • @NekiTamo

  Slažem se. I ja sam o tome razmišljao.

  Naš nastup sa PZE je pobrao mnoge komplimente za odlične vizuelne efekte. Ako oni izostanu, može izostati i ta magija. Doživljaj možda neće biti isti, kao na PZE.

  I uz sve to Kristina … eee. Znam, da su svoje vreme za Evropsko Lice imali i časove pevanja, ali zna li ona zaista da peva?

  Kada sve krene naopako.

 • @Evropljanin
  Bavili se SanRemom očigledno… Naravno da delegacije koje ovaj problem ne pogadja se neće ni oglašavati,a one koje pogadja će krpiti kako znaju i umeju..
  Nacija šalje maestralne pesme na ESC,a ovako traljavo organizuju sve..

 • Nek delegacija Srbije urgira da se u refrenu dodaju neka svetla u tom crnilu jer se na snimku vidi Biti zdrava tapšanje šarena pozadina,a po sred crnilo ništa… To će odvratno da izgleda iz nekog daljeg kadra i to može da nas košta finala nažalost..

 • @NekiTamo

  Hvala.

  Baš sam razočaran. Sunce je trebalo biti WOW element. Sada će stajati statično, kao 1992. vikinški brod, na stejdžu. To više nije uobičajeno, moderno … na manifestacijama tog kalibra.

  Šta su oni radili zadnjih meseci? Zar to sunce nije isprobavano u raznim situcijama i zar nisu razmatrani razni worst cases (voda, kurcšlus …)? Ne želim da zvučim, kao da sam na kraj srca, ali to se zaista nije smelo dogoditi.

  Nadajmo se, da ovo nije zadnja reč, te da će organizatori ipak dati sve od sebe i zajedničkim snagama naći zadovoljavajuće rešenje.

 • @Evropljanin
  Od onoga što se vidi na TikTolu i LED-u vidi se novi

 • Zna li neko, da li će u pozadini ići isti ArtWork, kao na PZE ili ide novi? Čini mi se da ide drugi … iako je onaj sa PZE bio ekstra.

 • Ma šta pričate,,ta skalamerija je pokvarena i čak ni naj marketing nije vredan ovakvog skrivanja.i blamiranja..
  Ta likuša što je pričala pitanje na šta je mislila,nigde nije naznačeno je Sunce kako treba,a to da će biti bolje to će tek da se vidi kolko su od reči..

 • Ne bi me cudilo da na kraju kao saopste da su ga uspeli srediti, a da kvara nije ni bilo, kako bi Italija ispala super domacin iako nije.

 • Pa što bi onda EBU davao lažne izjave onda.. To je nov nivo neprofesionalnog..

 • Sunce će ipak raditi, znaju i oni da im treba više vremena za njegovo nameštanje, zbog čega prvo ide najava izvođača, deo sa maskotom Leo i razglednica, što je dovoljno da se sve sredi, čak je navedeno na jednom sajtu trajanje za svaku večer, te se vidi da je trajanje duže za oko 10 – 15 minuta od prethodnih godina, baš zbog prethodno navedenog. Sve je ovo isplanirano još pre par meseci, dovoljno da se razmotre odluke da prve probe budu zatvorene, bez novinara, onda oduglovačenje sa informacijama o gradu domaćinu, sloganu, logou, bini jer namerno žele da nas iznenade u poslednjem trenutku. Žena koja je radila na izgledu pozornice je juče bila na jednom njihovom fakultetu kao gost, gde je potvrdila da će sve biti bolje nego što je sada i da sve ide po planu i da će svi biti i više nego zadovoljni…

 • I kako to Konstraktin nastup nije ugrožen kad se bukvalno tokom našeg nastupa jasno vidi kontrast izmedju LED ekrana i crne rupe tokom većine trajanja pesme..

 • Hvala Slobo, na odgovoru. Prosto neverovatno.
  Mogli su se očekivati nemar, nonšalantnost i sitniji propusti od strane Italijana ali ovo je ipak velika stvar.

 • @Dejan,
  To se zasad ne zna. Čini se da će prema publici ipak gledati strana s lampicama.
  U pozadini se sad svakako vidi LED ekran, a pored toga, neke delegacije su donele i svoje rekvizite, tako da mi racionalnije deluje da ostane ovako.
  Naša saradnica Anja je sinoć stigla u Torino, i sve informacije do kojih dođe s lica mesta ćemo plasirati ovde.

 • Kakav fijasko. 🙁
  Apropo, “Sunce ima dve strane — na jednoj se nalaze LED ekrani, a na drugoj svetleće lampice. Lukovi koji formiraju „Sunce“ sada su okrenuti prema publici stranom na kojoj se nalaze lampice.”

  Zna li se da li barem postoji mogućnost da se prema publici okrene strana sa LED ekrani pa makar bili i statički? Ipak bi bilo bolje da vidimo njih umesto crnu tablu s lampicama.
  Pretpostavljam da je za većinu nastupa (uključujući i Konstraktu) bitno šte se prikazuje na LED ekranima.

 • Sramota i blam ogroman..
  Nadam se barem da će delegacija Srbije srediti animacije i da ukoliiko je tekst trebalo da bude na tom Suncu,smisliti način kako da ga prikažu ukoliko nisu..