Pogledi

Anjina pisma iz Torina: Italijane još nije obuzela evrovizijska euforija

Dobro došli u novu rubriku „Anjina pisma iz Torina“! Ovde ćete moći čitati o mojim dogodovštinama u Torinu, dešavanjima u pres-centru, atmosferi u gradu i o još puno nečemu.

Putovanje nije moglo bolje da počne — dugu vožnju Flixbusom vozači su olakšali treštanjem odabranih hitova sa Sanrema, a, naravno, mala žurka nije mogla da prođe bez Mahmoodove i Blancove Brividi.

Foto: Anja Iriškić, privatna arhiva

Prvog dana moja misija je bila da se upoznam sa PalaOlimpicom i njegovom okolinom. Sve je išlo brzo i efikasno, a ljubazni volonteri su me, nakon uručivanja nekoliko paketa maski i sredstava za dezinfekciju, uputili na testiranje za kovid. Posle toga otišla sam da obiđem moje radno mesto u naredne dve nedelje — pres-centar. Kako su prve probe bile zatvorene za javnost, nisam se puno zadržavala, te sam se uputila u obilazak Torina.

Vlasnica apartmana u kojem sam odsela me je provela kroz jezgro pijemontske prestonice. Saznala sam da je Torino grad pun urbanih legendi i da ga nazivaju magičnim gradom, jer zajedno sa Pragom i Lionom sačinjava beli magični trougao, a deo je i crnog magičnog trougla koji deli sa Londonom i San Franciskom. Razne statue po gradu i druga zdanja povezani su sa mračnim pričama, a priča se i da je nemački filozof Fridrih Niče izgubio razum baš u ovom gradu.

Foto: Anja Iriškić, privatna arhiva

Evrovizijski simboli i panoi mogu se videti na svakom koraku, počevši od reklama na banderama, bilborda, a odbrojavanje do početka prvog polufinala prikazano je i na najvišem muzeju na svetu — zgradi Nacionalnog muzeja filma „Mole Antonelliana“.

Prvi utisci — i pored promotivnog materijala po gradu, deluje da Italijane još uvek nije obuzela evrovizijska euforija. Mada, na području PalaOlimpica, gde su pravi fanovi, uzbuđenje i veselje je na najvišem nivou.

Toliko od mene za početak, a u narednom blogu pisaću o mojim doživljajima prvog radnog dana u pres-centru gde ćete moći pročitati kako su izgledale pres-konferencije, kakva je atmosfera u pres-areni, kao i to koji su nas to izvođači najčešće posećivali na radnom mestu.

8 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • U svojoj narcisoidnosti Italijani nece ni primetiti da se ESC odrzava u Italiji.

 • Voleo bih da uvedte lajkove i dislajkove komentara kao i edit komentara, a generalo sto se tice portala, vrh je i postao mi je OCD, ozbiljno, ne salim se…

 • @Slobodan Todorović

  Ti znaš, da cenim vaš rad, trud, volju i pre svega vašu istrajnost. Ti si naš Don Quijote de la Mancha ;).

  Znam da mi nikada nećemo biti Eurosong.hr, ali barem imamo svoju bazu. Te reči volim da ostavim za kraj sezone, ali eto … da se i ja pridružim.

 • @Slobodane
  Kolko god da smo nekad možda nepodnošljivi sa komentarima,svi cenimo rad na ovom portalu i naravno da nam znači i naravno je divno kad negde može da se diskotuje o svima nama omiljenoj temi!

 • Najlepše vam se zahvaljujem na divnim rečima, koje su istovremeno i reči podrške, a koje, da budem iskreni, ne dobijamo često. Mnogo vam hvala, trudimo se da u nemogućim i vrlo ograničenim mogućnostima pružimo i damo sve od sebe. Divni ste!

 • Autorki teksta želim što više zabave, što manje stresa, mnogo strpljenja i da ne prođe kao Fridrih Niče!

  Inače, koristim priliku da se srdačno zahvalim administratoru sajta i svim saradnicima na enormnom trudu koji ulažu da nam iz godine u godinu pruže sve relevantne informacije u vezi sa Eurosongom na najbolji način. Svaka vam čast na tome i samo nastavite u istom maniru, progres i unapređenje kvaliteta plasiranog sadržaja su vidljivi na dnevnoj bazi.

 • Hvala Anji i ostatku tima ovog sajta, što sve pratite i obaveštavate nas o svemu vezanom za Evroviziju.
  Izgleda da su Italijani, odlučili da uštede zbog mnogih restrikcija, koje ih pogađaju. Zbog čega je ove godine manja pozornica i led ekran, manji broj kamera i reflektora, Sunce će većim delom biti isključeno, mada je i materija od koje je sačinjeno, jeftinija. Ali bolje i to, nego da nismo dobili ništa i pauzirali…