Pogledi

Anjina pisma iz Torina: Izjave ljubavi, gađanje bananama, krov koji prokišnjava i ostale čari

Na otvaranje pres-centra došla sam puna elana, znajući da me čeka jedna predivna atmofera u epicentru evrovizijskih dešavanja.

Nakon čekiranja akreditacije, rečeno mi je da se stolovi ne moraju rezervisati, te sam se uputila u radni deo gde sam srela moju koleginicu Emiliju sa hrvatskog portala Eurosong.hr. Sažeti utiske iz novinarskog dela je izuzetno teško, jer se svakog momenta nešto dešava, gledati probe među prvima je neverovatan osećaj, slušati izvođače na pres-konferencijama, popričati sa njima…

Za početak, mala tura po pres-centru: na ulazu čekiramo akreditaciju, prolazimo kroz bezbednosnu proveru, a zatim ulazimo u glavni deo — desno je sto za informacije, a levo punkt za informacije o Torinu, a iza njega je Snack & Drinks bar. Sponzori ovogodišnje edicije Morrocan Oil i Booking.com postavili su svoje štandove u širokom prostoru koji vodi do radne sobe.

Prva konferencija na kojoj sam prisustvovala je švajcarska; Marius Bear je bio nasmejan, sa stpljenjem je odgovarao na pitanja novinara, što ću posle videti da nije izolovan slučaj, te da je većina konferencija protekla u opuštenoj atmosferi.

Između konferencija gledamo probe na ekranima, ali je njihovo snimanje striktno zabranjeno. Dok smo šetali do snek-bara, naleteli smo na predstavnike Letonije i Litvanije, a momci iz grupe „Citi Zēni“ su bili posebno raspoloženi, te su Moniki upućivali izjave ljubavi, a ni ona im nije ostala dužna. Letoncima se toliko svideo pres-centar da su nekoliko puta u toku dana prolazili pored naših stolova.

Vatreno krštenje sam imala na presici slovenačkog benda LPS, gde sam im postavila jedno pitanje. Ekipa je bila jako simpatična, te sam prosto morala i da se slikam sa njima za uspomenu na moj prvi mali ESC intervju. Kako sam probila led, bilo mi je lakše kasnije na konferenciji hrvatske predstavnice Mije Dimšić, jako drage i inteligentne cure, a od njene delegacije dobila sam i mali poklon-paket.

Anja s grupom LPS

Same probe su ostale u znaku brojnih tehničkih problema — Ronela je vikala na tehničare da „poprave prokleti mikrofon“, mnogi su imali poteškoća sa bubicama, a kinetičko sunce na bini je priča za sebe. A i mi smo delili muku sa takmičarima, s obzirom na to da nam je krov prokišnjavao, te su nam zamalo bila potrebna peraja kako bismo došli do sobe za konferenciju.

Jedan od vrhunaca sledećeg dana bili su svemirski vukovi iz Norveške koji su plesali na stolu, telepatski odgovarali na pitanja i gađali novinare bananama, a kako sam ja sedela u prvom redu, imala sam sreće da izvučem živu glavu. 😀

Glavna zvezda u pres-centru bila je naša Konstrakta, čiju su koreografiju svi izveli, a na kraju je dobila najveći aplauz od svih izvođača. Nakon pitanja novinara, dobili smo lavor, sapun, peškir i CD na poklon.

Kolegijalnost među evrovizijskim novinarima je na visokom nivou; svi razmenjujemo informacije, sarađujemo, družimo se, pevamo. Dala sam nekoliko intervjua, između ostalog i za špansku državnu televiziju.

Možda najnepristupačniji učesnik bio je Achille Lauro, s obzirom na to da se posle pitanja novinara nije dugo zadržavao ispred zida za slikanje i ćaskanje. Da mu ne uzmemo za zlo, ipak je morao da požuri da vidi da li je sve u redu sa njegovom drugaricom sa scene — mehaničkim bikom naziva Roberta. Za razliku od njega, možda najveće ime ovogodišnje Evrovizije Mahmood bio je sušta suprotnost. Iako je prethodnu noć spavao samo dva sata, on je strpljivo razgovarao sa nama, pozirao nam i otpevao akustičnu verziju Brividi.

Verovatno sam toliko stvari zaboravila, ali nadam se da sam vam uspela preneti malo evrovizijske atmosfere iz Torina. Stay tuned i pratite naše vesti o Pesmi Evrovizije 2022.

Ciao!

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Mnogo mi se dopada činjenica da izveštavate s lica mesta. Zahvaljujući vama, imam osećaj da sam u Torinu, dovoljno je da sklopim oči i mislima se teleportujem u Italiju. Zaista bih voleo da nekad iskusim evrovizijsku atmosferu iz prve ruke. Nadam se da će mi pomenuta želja biti ostvarena.

    Još jednom, hvala Anji i celom timu! Mislim da je lep osećaj znati da određenim ljudima ulepšate dan svojim izveštajima i učinite da momentalno zaborave na sve životne probleme (bar na nekoliko minuta). Ne mogu govoriti u ime drugih, ali ja sam vam veoma zahvalan na tome.

  • Bravo Anja!
    Doživeti Evroviziju i sve što se tamo dešava na licu mesta je posebna čar tako da uživaj u svakom trenutku i lepo se zabavi. 🙂