Pogledi

Anjina pisma iz Torina: Nemamo kad ni utiske da sređujemo

Nakon dve runde tehničkih proba došlo je vreme za svečanu ceremoniju otvaranja Pesme Evrovizije 2022, a nakon toga i za generalne probe. Gotovo da nemamo kad ni utiske da sređujemo.

Sunčanog nedeljnog podneva u parku blizu centra grada sačekalo nas je nekoliko autobusa koji su nas odveli u Venariju Reale, malo mesto udaljeno osam kilometara od Torina. Defile takmičara održao se u prelepim vrtovima kraljevske palate, a tamo smo bili raspoređeni u boksove pokraj tirkiznog tepiha. Pošto smo u Venariju stigli čak dva i po sata pre početka ceremonije, vreme sam prekratila uz pomoć mojih kolega iz Poljske koji su me učili njihov jezik.

Ovogodišnji učesnici prošetali su svoje elegantne odevne kombinacije, zadržavali su se kod svakog od nas, kao i kod fanova preko puta, koji su želeli da ih upoznaju. Svi su bili jako lepi, veoma raspoloženi za ćaskanje, slikanje i pevanje. Popričala sam sa nekoliko njih; među njima je bila i Konstrakta, koja se oduševila kada je videla mog kolegu Aleksandra koji je bio prava atrakcija, jer je glumio njenu dvojnicu.

Naš kolega i saradnik Aleksandar Ristić kao Konstrakta

Ceremonija se prilično odužila, pa su predstavnici domaćina Mahmood i Blanco bili požurivani, te su samo proleteli na kraju. Nama su dobro kasnili autobusi za povratak (ipak smo u Italiji, je li), tako da smo umorni sumirali utiske, kada smo se napokon ukrcali.

U ponedeljak se održala prva generalna proba, gde smo svi mi sa novinarskim akreditacijama imali pristup. Iako nije bilo publike koja navija u hali, doživljaj je magičan videti sve nastupe, ceo light show, promene scenografije između nastupa… Zanimljivo je videti razliku između šoua koji gledamo uživo i onoga što vidimo montirano na TV-u. Grin-rum izgleda kao jedan veliki lavirint, čiji su zidovi previše visoki, tako da ne znam koliko su pogodni za interakciju između izvođača kao prošlih godina.

Osim kasnog početka, program je tekao prilično glatko; voditelji su par puta napravili gafove te su, na primer, ponovili deo „Europe, start voting now!“. Toliko spominjano „kinetičko Sunce“ proradilo je na revijalnom nastupu Diodata i ostalih gostiju, što izgleda odlično i ostaje žal što ono neće biti upotrebljivo u potpunosti i u takmičarskom delu.

Odbrojavanje se završilo, danas počinje prava stvar — 1. polufinale je na programu u 21 sat, a ove evrovizijske nedelje vesti sa lica mesta pratite na našem sajtu.

Ci vediamo!