norveska_polufinale_1
Foto: Sarah Louise Bennett za EBU
Evrovizija 2022

Evrovizija 2022 | Prvih 10 finalista je…

Švajcarska, Jermenija, Island, Litvanija, Portugalija, Norveška, Grčka, Ukrajina, Moldavija i Holandija prvi su finalisti 66. Pesme Evrovizije koja se ove godine održava u jednom od najvećih italijanskih gradova — Torinu.

U torinskoj hali „PalaOlimpico“ održano je 1. polufinale u kojem je svoje pesme i nastupe prezentovalo sledećih 17 država, po ranije utvrđenom redosledu nastupanja:

KOLIKO SU OMAŠILE KLADIONICE?
Kladioničari su na dan polufinala najveće šanse da se plasiraju u finalu davali Ukrajini, Grčkoj, Norveškoj, Holandiji, Jermeniji, Portugaliji, Albaniji, Moldaviji, Letoniji i Austriji.
 1. Albanija: Ronela Hajati | Sekret
 2. Letonija: grupa „Citi Zēni“ | Eat your salad
 3. Litvanija: Monika Liu | Sentimentai
 4. Švajcarska: Marius Bear | Boys do cry
 5. Slovenija: grupa LPS | Disko
 6. Ukrajina: Kalush Orchestra | Stefania
 7. Bugarska: sastav „Intelligent Music Project“ | Intention
 8. Holandija: S10 | De diepte
 9. Moldavija: grupa „Zdob și Zdub“ i orkestar „Frații Advahov“ | Trenulețul
 10. Portugalija: Maro | Saudade, saudade
 11. Hrvatska: Mia Dimšić | Guilty pleasure
 12. Danska: sastav „Reddi“ | The show
 13. Austrija: LUM!X feat. Pia Maria | Halo
 14. Island: sastav „Systur“ | Með hækkandi sól
 15. Grčka: Amanda Tenfjord | Die together
 16. Norveška: Subwoolfer | Give that wolf a banana
 17. Jermenija: Rosa Linn | Snap

Šou su vodili poznata pevačica Laura Pausini, poznato TV lice Alessandro Cattelan i britansko-libanski pevač Mika.

Veče je bilo otvoreno specijalnom plesno-muzičkom tačkom „Broj koji pokazuje italijansku genijalnost i kreativnost“ kom je prethodio unapred snimljeni segment u kom je prikazan razvoj maskote takmičenja, dron-mašine Lea. Revijalni deo su upotpunili: nesuđeni italijanski evrovizijski predstavnik iz 2020. Diodato, britanska grupa „Sophie and the Giants“, kao i di-džejevi/producenti Benny Benassi i Dardust.

Prva revijalna tačka bila je namenjena upravo odavanju počasti italijanske plesne muzičke scene, u sklopu kog su zadnja tri navedena izvođača u pratnji muzičara i plesača izvela miks sledećih pesama: Horizon in your eyes (Dardust), Satisfaction (Benny Benassi) i Golden nights (Sophie and the Giants); na samom kraju ove tačke su prezenteri uz pratnju plesača odali počast pokojnoj Rafaeli Kari. Druga revijalna tačka, upriličena nakon zatvaranja linija za glasanje, bila je posvećena povratku normalnom životu nakon pandemije, te je tom prilikom Diodato izveo svoju nesuđenu takmičarsku pesmu iz 2020. Fai rumore, koja je obeležila karantinske dane u Italiji tog kobnog proleća.

Pre nego što su prikazani delovi nastupa predstavnika Francuske i Italije, jedan od prezentera Alessandro Cattelan porazgovarao je sa pobednicom dečje Evrovizije 2021, Jermenkom Malenom Fox, koja je takođe doputovala u Torino. Tim povodom je emitovan i promotivni video povodom ovogodišnjeg, jubilarnog 20. takmičenja za Dečju pesmu Evrovizije, koja će biti održana u Jerevanu 11. decembra.

Pored takmičara polufinalista, deo svojih pesama i nastupa publici su predstavila i dva direktna učesnika finalne večeri:

 • Francuska: Alvan & Ahez | Fulenn
 • Italija: Mahmood & Blanco | Brividi

Publika i žiri iz obe navedene države su, pored 17 zemalja 1. polufinala, raspodeljivali svoje glasove i poene. Publika iz navedenih 19 država imala je mogućnost da nakon svih odslušanih i odgledanih nastupa glasa 15 minuta za svoje favorite, i to najviše pet puta s jednog broja telefona. Zbiru svih glasova publike pridodat je i zbir bodova nacionalnih žirija, koji su pesme i nastupe ocenili na drugoj generalnoj probi prethodnog dana.

Na osnovu toga, voditelji šoua su nasumično objavili finaliste. Konačni rezultati biće objavljeni odmah po završetku finala takmičenja.

Gledaoci u Srbiji mogli su da pogledaju prenos takmičenja putem kanala: RTS 1 HD, RTS Svet, kao i putem multimedijalne platforme RTS Planeta. Komentatorka 1. polufinalne večeri za Prvi program RTS-a je bila Silvana Grujić. Takođe, bio je obezbeđen i radijski prenos na Radio Beogradu 1 uz komentare Katarine Epštajn i Nikolete Dojčinović.

Drugo polufinale je na programu 12. maja, kada će se predstavnici iz 18 zemalja, među njima i Srbija, boriti za još 10 preostalih mesta u finalu.

Pola sata nakon proglašenja finalista sledi pres-konferencija na kojoj će izvođači, po redosledu proglašenja, odgovarati na pitanja novinara i žrebom određivati u kom delu finalne večeri će nastupiti. Ispratićemo i taj događaj, stoga, ostanite s nama.

Oznake

48 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Prvo polufinale mi je bilo manje-više u skladu sa nekim mojim očekivanjima koja sam imao pre početka.
  Norveška potvrdila moje mišljenje, Island i Ukrajina takođe. Grčka je dobrom izvedbom uživo zaslužila finale. Dobar nastup imala je i Jermenija – lepo osmišljen nastup i i lepo otpevana pesma. Portugalska pesma ima dušu, te u skladu sa time su zaslužili to finale. Takođe i litvanska pesma mi se svidela kako je bila izneta.
  E, sad… Najveće oduševljenje prve polufinalne večeri je, bez ikakve sumnje, Moldavija. Oglas posla su podigli publiku na noge i to mnogo cenim. Zato volim nastupe uživo. Tu se vidi ko se oslanja na studijske verzije, a ko na uživo pevanje. Tipičan primer za ovu rečenicu je albanska pesma, koja u studijskoj verziji zvuči moćno i bila mi je jedan od favorita za visok plasman, ali je uživo pevanje bilo katastrofa i nastup i za evrovizijske pojmove vulgaran. Isti slučaj je bio i sa Austrijom.
  Po mom mišljenju, Švajcarska nije zaslužila plasman u finale. Više sam tu video Letonce, koji su imali skroz ok nastup.
  Dalje, Holandiju su dosta uhvatile emocije tokom pevanja. Ako hoće visok plasman, bolje neka to stavi pod kontrolom. Možda je umesto nje trebala da u finale ide Hrvatska, no dobro.
  Ostali nastupi su bili bledi i jednolični, što sam i očekivao.

 • Nije normalno da će kadriranje u tv studiju jedne siromašne balkanske zemlje biti bolje nego u hali na najprofesionalnijem festivalu u svemiru. To su mogli bolje uraditi. Pesma Evrovizije je uvek bila vrh. Ne znam ko je kriv. Naša delegacija, koja je izabrale te kadrove ili RAI, koja je zeznula stvar.

  Konstraktina mimika … meni je falio taj hipnotični pogled i ta magija. No, možda je to bilo namerno. Glumi kao bolesnu ženu, koja gubi nadu. Ne znam.

  I treći put – ArtWork. Nedostaje. Svi ga hvalili, a oni ga skoro potpuno uklonili. Možda zbog sunca? One ruke su mi cool. Poziva na interakciju.

  Ovo je bilo za žiri. Danas ide za publiku. Ima prostora za bolje.

  U Evropi niko nije svrstavao Moldaviju među zadnje. Od početka su bili dobro kotirani. Seljaci, koji se stide svog porekla, svoje krvi, mesa i kosti su to bili. Pametni ljudi su se ponosili.

  Stručni žiri … kada vidim ko je “kao” stručan u pojedinim zemljama. Pre je svaki žiri imao 16 članova. 8 stručnjaka i 8 laika. Razni polovi, uzrast … . Sada, kada ima i televoting ih ima samo pet.

 • U proslom komentaru ja sam samo prenela informacije nekih ljudi.
  Sada kada sam i sama odgledala nastup, mogu reci svoj utisak.
  Ogromna trema kod Ane, vidi se u njenim ocima, u izrazu lica … jednostavno je u grcu i kad pokusava da glumi opustenost. Ne dopada mi se kraj ….vizuelno … Ta pokretna svetla oko havarisanog kinetickog sunca su ubitacna, ali ne samo u nastupu Konstrakte, vec kod mnogih izvodjaca.
  Odgledala sam video i uopste me ne radi. To je moj subjektivni dozivljaj.
  Nadam se da ce danas uvece biti drugacije.
  Sto se tice finala … citiracu sebe …
  Prosla, ne prosla u finale. U finalu bila prva ili poslednja, nebitno.
  Konstrakta je ispisala trag u vremenu.

 • Jaoj, ne verujem. Nije prošla Albanija i odmah teorije da neće ni Srbija. Pa, jel imate vi uši?
  Svi su prošli u finale krajnje zasluženo! Posebno me raduje Švajcarska za koju sam znao da će proći, zahvaljujući stručnom žiriju, a skoro podjednako i Island koji su imali ozbiljan koncept višeglasja. Ne znam kako se u onakvoj konkurenciji uopšte moglo očekivati da prodje Albanija, koja s onom pesmom ne bi uradila ništa ni na Grand festivalu, a kamoli ovde? I Moldavija je imala etno pop pesmu, ali za razliku od Albanije, krajnje stilizovano, sa jasnom gradjom, sa vrhunskim muzičarima na violini i performansom na sceni. Albanija je bila za domaći turbo folk show, ali ne i za europski festival koga gledaju sve generacije. Zatim, Austria na koju ste mnogi tipovali, imala je pevljivu pesmu, ali prejednostavnu u usporedbi sa ostalima. Ma najklasičniji electro pop. Posle slušanja Austrie i Albanije, postade mi kristalno jasno, zašto mnogi, pa i ja, želimo da vidimo Jelenu Karleušu na ESC. Zato što žena ima moćan vokal i vrhunski stil. Ne kažem da ove nemaju moćan vokal, ali stil je kod Albanke prost, a kod Austrijanke suviše jednostavan u odnosu na to koliko je pesma jednostavna.
  Nemojte, molim vas, dovoditi uopšte Konstraktu u taj koš. Njeno predstavljanje je konceptualna umetnost u domenu pop kulture. Nikad vidjeno do sad. Ok, nije neka pevačica, i sama je rekla u podcastu kod Galeba (Agelast) ali ona je kompletan umetnik. Postoji i izraz kompletan paket. To je npr. Albanka. Zna solidno da peva, lepo izgleda, lepo i izazovno igra i izazovno se oblači. U ovom slučaju preizazovno oblačenje i igra. A, Konstrakta je kompletan umetnik, koji šalje mnogo poruka. Ako žiri ima muzičke širine, mislim da bi mogla da dobije super bodove od žirija. Balkanski žiri bi itekako pozdravio njenu umetničku širinu, što će i učiniti, ali jedino me brine uštogljeni italijanski, nemački, francuski, britanski i još neki žiriji. Mislim da bi nordic žiri itekako mogao razumeti Konstraktu.
  Ako je i ne podrže, tako kako mislim, neće biti problem da se plasira u finale i u top 10.
  Ali, uzdam se i u žiri, jer je u prvom polufinalu itekako pokazao da zna šta radi. Time što je podržao Švajcarsku i Island, pa moguće i Litvaniju, uradio je značajnu stvar. Inače, što se tiče 2. polufinala, siguran sam da će zahvaljujući žiriju proći Belgija i Azerbejdžan, a da neće Irska i San Marino. Čak mi nekako deluje da bi moglo da se dogodi da ne prodje Kipar, a da prodje Gruzija. Neobični su skroz, kao Norvežani i Moldavci. Gruzija ima vrlo neobičnu i odlično isproduciranu pesmu, i još upečatljiviji performans. Sad, jedino može biti too much dva ludačka performansa – Srbija i Gruzija, pa ne prodje Gruzija. Na drugoj strani, Kipar je suviše običan. Kipar je Grčka/Makedonija iz 2000. godina. (Helena Paparizu, Sakis Ruvas, Elena Risteska, Tamara Todevska iz 2008. itsl.) Ipak, taj etno-pop light sound je još uvek omiljen, ne samo na Balkanu već i šire. Ali, ne znam koliko to šire. I Moldaviji su na YT top listama mnogi davali poslednje i pretposlednje mesto, pa… Ok, Gruzija nema taj veseljački vibe kao Moldavija, ali nema ga ni Kipar. Kipar mu dodje kao stilizovana varijanta Albanije, a Gruzija kao zvučno daleko svedenija varijanta Norveške.

 • @Vanja
  I ti ga pretera sad.. Ok nastup možda nije mega kidalica kao što smo se možda nadali (mada se kod nekih ovde ni ne zna šta su očekivali),ali da su šanse minimalne to je smešno…
  Naravno da će kadriranje za ovakvu pesmu da bude bolje u malom studiju nego u areni,ali meni je skroz ok.. U nekim kadrovima to Sunce upada u oči,ali je fokus svakako na Umetnici i ekipi,a ne LED ekranima osim u refrenu tako da ne znam šta ste odjednom postali tako stručne pesimiste..
  Ono što mene brine jeste što je zaista na žiri probi delovala vokalno klimavo,iako je pesma sve samo ne vokalno teška,a trebalo je baš kod žirija da bude najsigurnija.. šteta,nije imala taj hipnotišući pogled..
  Ono što je sjajna stvar jeste što je animirala publiku u areni,dobila velike ovacije i u areni i u press-u tako da videćemo…

 • @ Vanja
  Ja nigde ne videh lose kometare, wiwiblogs je svrstao konstraktin nastup u top 3.

 • Moze li neko da mi kaze gde da nadjem link da pogledam Jury Show sa Konstraktom? Hvala

 • @Vanja

  Videh nastup preko onog linka. Iskreno, meni je nastup sa PZE bio jači i ubedljiviji. ArtWork mi fali. Ovako je sve jako tamno. No, da su šanse minimalne ne bih rekao. Videćemo uskoro, Bože zdravlja.

 • @Evropljanin
  Prve informacije JURY SHOW 2 polufinala razocaravajuci nastup Srbije. Mlako, mlako, previse mlako.
  Sanse za prolaz u finale minimalne.

 • Važi, dogovoreno. Naravno, pa kako drugačije, uopšte se ne dovodi u pitanje. 🙂

 • Da se mi dogovorimo ovako:

  Ukoliko (očekivano) prođemo, mi čemo da kažemo “Ma mi smo to znali. Evropa ceni umetnost i prepoznala je Konstraktine kvalitete. Zapravo, nismo nikada ni sumnjali, da postoji mogućnost neprolaska. Pesma Evrovizije je platforma diverziteta, gde ima prostora za sve muzičke pravce!”.

  Ako ipak (nekim čudom i spletom nesrećnih okolnosti) ne prođemo, mi čemo ipak reći “Ma to je revanš, što nismo uveli sankcije Rusiji! Namerno su nas pokrali! Sramota bre, ko je sve prošao, a MI da ne uđemo u veliko finale. Neka – sami su sebe oštetili! Finale će biti muzički lošije i siromašnije bez nas. Ma mi smo zapravo ludi, što smo se uopšte prijavili.”.

  Važi ;)?!

 • P.S. Najbolje u prvom polufinalu po mom misljenju ubedljivo Holandija i Portugal.

 • Pre svega cestitke Italiji na organizaciji i cestitke svim finalistima.. Pogodio sam 7 od 10 finalista umesto Albanije, Austrije i Letonije prosle su Svajcarska, Jermenija i Litvanija. Sve u svemu u sustini zasluzeno svi.. Iznenadjen sam ispadanjem Albanije ali kad bolje razmislim valjda je ljudima dosadilo jer je ono nesto sto je vec vidjeno sto puta na Evrosongu, a sto se Austrije tice i nisam iznenadjen jer je ono vokalno uzasno slabo bilo, mislio sam da ce Litvanija ili Letonija proci ali nekako zbog snazne poruke u pesmi mislio sam da ce pre Letonija ali i Litvanija je zasluzeno prosla. Zao mi je zbog Hrvatske jer ako je mogla Svajcarska mogla je i Hrvatska, no dobro, sta je tu je sada. Sada cekamo drugo polufinale da vidimo sta ce nam doneti. 🙂

 • Kako je isprva počelo, ispalo je solidno.

  Najbolji trenutak je imenovanje Holandije kao poslednjeg finalista, jer je tim upotpunjen skup pesama koje su zaslužile da budu deo subotnje večeri. A u vezi s tim, De Diepte nije najsvetliji momenat, ali stamena fragilnost dovoljno impresionira.

  Oni koji jesu zavredili malo više pažnje i centralno mesto su Maro i Systur. Dovoljno upečatljivo za priliku, ali ne i pretenciozno.

  Kalush Orchestra nisu štedeli energiju da bude jasno da dominiraju svakim tonom. Sirovo i palpatorno osetljivo. Opravdana jačina.

  Sa nekima se moglo smejati – Give that wolf a banana ( kada već gotovo sigurno nećemo biti u prilici da čujemo Confidence Man da brani zvuk Australije, a ono bar Norveška nudi “cheeky”, neodoljiv gruv sa stavom da niko drugi ne može da popuni plesni prostor kao oni ), a nekima smo se i smejali – Eat your salad…

  Snap dosta deli prostor jednoličnog, ali sam nastup je jedan od retkih primera gde zapravo vizuelni aspekt poboljšava ono što se čuje. Jasno izvršen koncept, koji doduše i sam pati od istog kvaliteta, ali dva minusa se saberu, pa je prolazak sasvim na mestu.

 • Što se tiče Albanije i Austrije potpisujem @Vanju i čisto sumnjam da je albanska dijaspora htela da podrži nastup gde se potencira žensko ženski odnos,svi znamo kolko je Albanija na tu temu raspoložena,a ovim je Ronela očigledno htela da se dopadne zapadnoj publici..
  Kod nas je prednost ta što smo jedini (da ponavljam jedini) u II pf koji u potpunosti ne pevamo na engleskom uz još svega dve tri koji imaju po koju reč na maternjem jeziku..
  Znali smo da je rizik trenutka kad smo Umetnicu odabrali i jedino što nam preostaje je da se psihički naoružamo..

 • Da ispravim moja izlaganja. Tako bi trebalo da bude. To EBU i garantuje. Ukrajina je kažnjena 2017., jer nije ispunila uslove, koji su bili dogovorili.

  Da li će kazniti Italijanskog emitera … hm.

  Bože zdravlja, pa da sutra proslavimo ulazak u finale.

 • Ja od početka govorim da će nama biti teži posao da udjemo u finale nego da ostvarimo top 10 u istom..
  Mišljenja sam da nas žiri neće baš pokopati,ali neće ni maziti (8-12.mesto),a publika bi trebalo u top 5 (osim ako ne bude onaj wtf šta je ovo efekat ili bojkot zbog političke neutralnosti)..
  Videćemo večeras na žiri probi kakve su reakcije.. Jedino je Švedska 100% sigurna,svi ostali mogu da kiksnu u manjoj ili većoj meri…

 • @Evropljanin
  Ne bih se u potpunosti slozila s tobom.
  Po izjavama delegacija … imale su rovovsku borbu da im se ispune zelje vezane za svetla, kadriranje i sve ostalo vezano za ”slikanje nastupa”… Niti jedna delegacija nije dobila 100% ono sto je zamislila.

  Mnogi izvodjaci su u zivom nastupu doziveli pad.
  Jedno je gledati izmiksovane video klipove, a drugo je nastupati uzivo na sceni.
  Najvece razocarenje je Austrija … koju su svrstavali u top 10. Uzivo … katastrofalan vokal, nastup bez energije …. usiljeno … ruzno … Pevacica i previse ufurana bez pokrica.
  Albanska sumo rvacica u svom agresivnom dirty sexi nastupu, sa arlaukanjem slatko me je nasmejala. Ne pamtim kad sam se toliko ismejala necijem nastupu na ESC-u. Takodje je svrstavana u top 10. A i ona se zesce ufurala. zesce ufurala.

 • Dodao bih samo, da su kadriranje, svetla, rekviziti … sve, sve, sve u rukama delegacije. Televizija nema veze sa tim. Delegacije određuju koji kadar u kojoj sekundi žele, koja svetla u kojoj poziciji, koji ArtWork na LED ekranima, dim … . Televizija isključivo ispunjava želje. To ne znači da ne pogreše ponekad, ali ne može se sve svaliti na tv stanicu, koja je domaćin.

  Jedini propust je pokvareno sunce.

 • Ja nikada nigde nisam napisao da pobeđujemo bez konkurencije. Ko prati komentare zna šta sam pisao.

  Možemo da se nadamo laganom prolasku u finale i solidnom plasmanu u istom.

  Čak i ako ne uđemo nije šteta, jer nas predstavlja intelektualka i umetnica, koja je imala dobru štampu i odjek u javnosti.

  To sam uvek govorio. O pobedi nikada ne razmišljam, jer mi je to bez veze. Velike su to igre.

  Šta se tiče Albanije, da, mene je to čudilo. Pesma je bila dobra, žena se potrudila, hala se tresla. Zbog toga čovek nikada ne zna, šta ga čeka. Ostaneš skamenjene face za tren oka.

  Moldavija je skoro uvek dobra. Kada komentator, koji retko koga poštedi, hvali na sva usta, uz smeh, onda je zaista bilo dobro.

 • @Novak
  Prosla, ne prosla u finale. U finalu bila prva ili poslednja, nebitno.
  Jedino je Konstrakta ispisala trag u vremenu.
  Svi ostali zavrsice u zaboravu.

 • @Antusa
  Kao što rekoh, Ronela nije prošla jer su ljudi očekivali nešto (bazirano na nastupu sa FIK) a ona je isporučila nešto sasvim drugo, neukusno i loše.
  Njen uspeh ili neuspeh nema nikavu vezu sa Konstraktom.
  Tom logikom bismo mogli da povlačimo paralele između Konstrakte i drugih zemalja pa da kažemo eto prošli su Island, Holandija i Litvanija dakle a evropa želi svedene pesme na nemuštim jezicima – prolazimo sigurno.
  Ili pak, nisu prošli Bugarska, Hrvatska, Slovenija znaci prpa Evropa ne voli balkan – ispadamo.
  Ili prošla je Grčka – Evropa voli stolice i belu boju – Konstrakta prolazi jer ima stolicu i belu boju, itd, itd.

  Poenta je da je svaka zemlja i nastup priča za sebe. Paralele u nečijem uspehu ili neuspehu iz prvog polufinala nemaju veze s nastupima koje ćemo videti u drugom polufinalu. I takvih paralela možeš da nađeš desetine. Pitanje je za koju ćeš se uhvatiti i proglasiti je za relevantnu, a nijedna nije relevantna. Razumeš?

 • @Antusa Slažem se. Posle prvog polufinala nekako imam utisak da se Konstrakta tu neće uklopiti. Pesma jeste bila nešto novo i čudno kad se pojavila na PZE, ali sada to više nije to. Dovoljno je da zabrljaju na sceni, da nastup bude odbojan publici i gotovo. Uz to, nastupa treća. Razlika u gledaocima na početku i pri kraju prenosa zna biti i više od 100%.

 • Jel to i Portugalka maše rukama ? Juju naša Konstrakta nije originalna.

 • Moji utisci večeri su ti da Litvanija malo vuče na stil Barbare Pravi , Moldavija ima balkansku vašarsku pesmu , Grčka precenjena, Norveška i Ukrajina drže pažnju, ostalo dosadno.

  @Dejan A kako da nema veze? Ronela je nastupala u večeri sa Švajcarskom, Italijom koju su predstavili, Grčkom ( dakle masovna albanska dijaspora koja je mogla glasati) pa nije uspela proći u finale. Verovatno je žiri progurao Švajcarsku na račun Albanije. Ne verujem da će žiri dati puno Konstrakti jer ona nema vokalnu jačinu, niti upečatljivu melodiju već joj se 90% nastupa bazira na glumi. A italijanski stejdž i ono crvenilo joj ne idu u prilog. A pitanje je koliko će stranci glasati za neko pričanje na nemuštom jeziku(srpski nije komercijalan).

 • Ko je prosao … cestitke … ko je ispao … saucesce.
  Komentari su od Silvane do Nirvane.
  Tako i treba. Svako ima svoj ukus, kriterijum i to valja ispostovati.
  EUROSONG NE TRAJE SAMNO TRI DANA.
  Iskoristicu ovaj komentar da pohvalim ljude koji rade u Wiwibloggs-u (Vilijam, Sinan, Deban, Suzan (mada mi ide na nerve), pristizu i nove snage). Vrlo profesionalno, temeljno sa merom i ukusom prate sva desavanja vezana za ESC tokom citave godine. Mozda, bi mogli, mi kao evrovizijski fanovi, pokrenuti inicijativu da ovaj blog bude nagradjen nekim specijalnim priznanjem za doprinos razvoju ESC-a.

  ps. Drugi polufinale ce gledati u direktnom prenosu.

 • Razlog zašto je Moldavija odskočila sinoć je što je sve ovo vreme bila potrebna publika u areni da uzvrati prenetu energiju i to se naravno desilo..
  Još uvek smatram da su mogli bolje da osmisle nastup,ali nekad je pozitiva i publika sve što je potrebno!

 • Kakav vulgaran i haotican nastup Albanije, ovo je potpuni flop. Bas mi je proslo kroz glavu gledajuci nastup da ovo mozda i ne prodje u finale, stvarno je bilo lose. Nastup i pesma su skroz neuskladjeni, lose kadriranje,dim na sceni je pravio veliku buku, sve su promasili od pocetka do kraja.

  Jedino iznenadjenje od finalista mi je Svajcarska, sve ostalo je ocekivano. Drago mi je zbog Islanda, sjajan nastup! Moram da priznam da je Grcka takodje zanimljiva iako mi na prvo slusanje uopste nije legla pesma. Medjutim po meni je Moldavija napravila najveci sou sinoc, stvarno su nesvakidasnji !!!

 • @Niki
  Zbog cega? Ne komentarisi ali stoj iza svog stava a ne da bezis kad je frka 😀
  Idi do kraja

 • @Andrija

  Ti moj stav ne znaš baš jer sam jako malo šta komentarisao ovde.Čitam i gledam više.A kad ti ja kažem da si preterao, onda znaj koliko je sati.Ne znaš za koga sam glasao na PZE i kakav mi je stav generalno, pa prema tome nemaš za šta da me ućutkuješ.Samo si zaista preterao.Što je mnogo, mnogo je.

 • Kakve veze ima Ronelin neprolazak sa eventualnim Konstraktinim neprolaskom?
  Ronela nije prošla zbog lošeg, vulgarnog, skoro pa divljačkog nastupa i falširanja u pevanju. To nema nikakve veze sa Konstraktom.
  Uostalom, svaki nastup je za sebe i od toga što ponude na sceni zavisi kako će se plasirati. Albanija je bila među favoritima za prolazak na osnovu svega što je prikazala pre finala, al već sa početkom proba kada smo videli da je sve živo promenila (na gore) je značajno počela da pada. Sve to nema nikakve veze sa Konstraktom, niti bilo kojom drugom zemljom. Što bi se iko “uprpio” zbog toga?

  Na kraju krajeva svesni smo uvek da možeš da prođeš u finale i isto tako i da ispadneš. Kakve veze ima.
  Iskuliraj malo sa napadima na čoveka. Nemaš 10 godina valjda.

 • @Krofna
  Znaci ipak je meni vid u redu bice da je do prenosa..jer mi sbojevremeno sve bilo mutno po ekranu reko ovo sam ili ja corav ili mi nesto previse jako ovo sve..

  @Niki
  Necu da ga ostavim na miru jer ste neverovatno dvosmisleni i jaki na recima a kad zaskripi ko male mace..uprpio se malo zbog neprolaska Ronele a do Juce Konstra pobednica sa 2300 poena u finalu..smirite malo dozivljaj..
  Do juce ste kukali necete golotinju i pornjavu na Evroviziji hocete umetnost pesmu i emociju i sad vam smeta sto je prosao muzicar sa baladom koju je izvanredno izveo i muzicarke ciji je ceo fokus bio na pesmi,devojke stajale i pevale..
  Vama ni Bog otac ne moze da ugodi..
  Stojte iza svog stava do kraja a ne da kenjkate kad je frka..

 • Albanija mi je bila jako dosadna pre ove izvedbe.Odlično su to uradili, ne znam zašto im svi baš dajete minus na to.Nikako nisam očekivao prolaz Švajcarske i Islanda.Dve jako dosadne pesme.Pogotovo Švajcarska koja je toliko bila gurana na kladionicama.Litvanija i uredu, nije mi bila u top 10, ali može.Albanije i Letonije mi je jako žao, mogli su.Austrija nekako mi je u uredu i što nije prošla, nije to to.Moldavija je taman zamenila Austriju i to kako.Grčka mi je jedina dala pobednički vajb.Ukrajina, Norveška, Holandija, Jermenija, Portugal sve to očekivano.Portugal mi je dosta popravio utisak.Ukrajina i Norveška takodje vrhunski su to odradili.Hrvatska, Slovenija, Danska ništa specijalno.Bugarska bilo je to bolje uživo odslušati i videti.

  Što glumite tolike kritičare ili šta god, i meni nešto nije bilo to to na početku, ali super je.Imamo tri dana godišnje i vi kenjate i tad.Opustite se malo i uživajte.

  @Andrija hoćeš li prestatitu da se ponašaš kao dete?I ostaviti čoveka na miru?

 • Prilicno razocarenje a velika ocekivanja. Scenografija je uzasna, ona jaka agresivna svetla i laseri samo kvare utisak, narocito su nepotrebna kod sporijih pesama. Mahmood i Blanco sa onim laserskim svetlima izgledaju uzasno. Pesme od sinoc prilicno osrednje, studijske verizije mnogo bolje zvuce nego uzivo, kao da su ih los zvuk i svetla pojeli. Svaki nastup je bio bezveznjikav, niko da se istakne, svi kao da su amateri, tako je izgledalo,kao da sam se vratila u 90te. Ona Albanija boze me sacuvaj, transfer blama!! Ne znam, bas sam vise ocekivala.
  Jedino sto je stvarno bio kvalitet dostojan Evrovizije je Diodato. Svaka mu cast, nastup je klasa u odnosu na sve pre toga. Voditelji onako, osim Mike, on je bas simpa.
  Nadam se da ce drugo polufinale biti jace i zanimljivije.

 • @Evropljanin
  Do juce: pobedjujemo bez konkurencije,Konstrakta na vrhu Evrope
  Danas: Pa i ako ne udjemo u finale, dobro smo prihvaceni :’)

  Malo uprpio neprolazak Albanije kojojnsu davane velike sanse za prolaz u finale

 • Ala ste kritični ;). Uopšte ne razumem zašto. Meni je sve bilo dobro. Štimung, opšta atmosfera, publika … solidno. Ne upoređujem Pesme Evrovizije jednu sa drugom, jer svaka ima svoje (uslovi, budžet, izbor pesama …). To je ono, babe i žabe iliti kruške i jabuke.

  O voditeljma i ne razmišljam previše, jer oni uvek zbijaju usiljene šale, retko kada deluju spontano. No, šou kao šou je meni bio dobar.

  Osim onih sa salatom i grkinje su mi i finalisti sasvim okej. Grci mi se retko kada dopadaju. Prošle godine je bio izuzetak. Prolazak Islanda je za svaku pohvalu i meni dokaz da sam normalan ;). Za moj pojam je ta pesma od početka bila za finale. Stejdžing izvođača je takođe bio dobar. Sve zemlje su se potrudile da u datim uslovima izvuku maksimalno.

  Meni su i hrvati i austrijanci bili dobri. Mia je se mogla bolje obući. One čizmurače uz tu pink gadost. Grozno. Stajling sa Dore je bio bolji.

  Albanija je meni takođe bila okej, no preboleću njihov neprolazak ;).

  Sve u svemu ne kapiram silne kritike, jer sam zaista zadovoljan programom. Našao bih i ja tu i tamo nešto da zakeram i izvoljevam, ali neću (još 😉 ).

  Sada samo da i mi uđemo u finale i super. Ako ništa ne bude od finala, opet okej, jer smo bili dobro prihvaćeni. Uvek je i pitanje koje zemlje glasaju i još mnogo štošta. Za sada sam još optimista ;). Pozdrav svima ;).

 • Čini mi se da je ova Evrovizija jedna od najboljih. Sve pesme i nastupi poseduju odredjeni umetnički kvalitet.
  Što se tiče prvog polufinala i plasmana u finalu, ništa čudno. Hvala stručnom žiriju što je pomogao nekim vrhunskim predstavnicima da prodju dalje na uštrb komercijale. Mislim na predstavnika Švajcarske – takva emocija u nastupu nije vidjena odavno, predivna pesma, zatima na predstavnice Islanda, koje su pružili vrlo originalan i istovreno kvalitetan zvuk, kao i na predstavnicu Litvanije, koja se sasvim solidno kotirala i kod publike, kod odredjene grupe fanova i više nego solidno. Užasno mi je žao Hrvatske, morala je proći. Mislim da bi još više fer bilo da je Hrvatska prošla umesto Jermenije, jer se kod Mie vidi ogromno iskustvo i mnogo veće nego kod Jermenke. Što se tiče ostalih finalista, meni je Hrvatska bolja i od Islanda, i od Grčke, i od Norveške, naravno u muzičkom smislu. Ali, podjednako razumem da je Norveška jak koncept, kao i da je Grčka imala fantastičan i raskošan aranžman i odličnu interpretatorku.
  Muzički gledano, sem neprolaska Hrvatske, za mene skroz fer takmičenje.
  Mislim da je Ukraina neprikosnoveno odnela maksimum glasova publike, dok je žiri najviše poena dao Holandiji i Grčkoj. Što se tiče ukupnog pobednika, mislim da je to Grčka, a da je Ukrajina izmedju 2. i 4. mesta, skupa sa Holandijom i Norveškom. Takodje, pored ove 4 zemlje, mislim da se u top 5 nalazi i Portugal.
  Mislim da će sutra sudbinu Ukrajine doživeti i Švedska. Mislim da će Švedska imati najviše glasova publike, a što se glasova žirija tiče, mislim da će to biti Poljska. Siguran sam da će Konstrakta biti u top 5, a možda i ukupan pobednik. Samo mi je problem što je ne vidim ni kao pobednika publike, a kao pobednika žirija 49 : 51 u korist Poljske, mada tu jednoprocentualnu prednost dajem Poljskoj zbog maestralne interpretacije mladog Ochmana. Hm… Možda se namesti nešto da pobednik publike bude Švedska, pobednik žirija Poljska, a da Srbija bude ukupan pobednik. Što se tiče top 5, hm…. mogla bi ući Finska i Australia, možda i Azerbejdžan.

 • Imam osećaj da Grčkoj raste momentum za pobedu..
  Iako nisam fan pesme,nastup fenomenalan,kadriranje,svetla sve,a još je i izvukla drugu polovinu finala i izbegla mnoge favorite koji nastupaju u prvoj polovini (Ukrajina,Norveška,Španija,Italija,Francuska do sad..) iako to ne mora da znači..

 • Ne znam zasto ali nekako skromniji i manje euforicniji sou od proslogodisnjeg..
  Kao da sve vise sve postaje neka formalnost…Imam utisak kao da su Evrovizije 2016 na primer i 2018 izazivale daleko vecu euforiju..
  Albanija “shock nonqualifier” ali bome zasluzeno..dosta je to kenjkavo sve..prenapadno i prosto eto..
  Latvija..sve mi boje lepo stoje
  Litvanija – zeno idi kuci molim te
  Svajcarska – Bogami lepuskasto..mogao je nastup biti kreativniji ali svakako zasluzen prolaz
  Slovenija – Momci ajte vi nazad u skolu
  Ukraine – Densicno..dobar nastup ali i dalje smo svi ako smo realni,svesni da ovo bas i nije za pobedu ali vrlo solidno
  Bugarska – Majko mila..
  Holandija – Jel moglo ovo malo bolje ispunjenije kreativnije?? Devojko na Evroviziji si nisi izasla na skolsku priredbu da otpevas i ides kuci
  Moldova – Sabacki vasar level max u svakom smislu cirkus cirkus i cirkus
  Portugal – Simpaticno,podseca na Amar Pelos Dois..
  Hrvatska – Cemu ali cemu upropascenje vec tanke pesme,ubacivanjem hrvatskog teksta u deo pesme koji je jedini i valjao..aman zaman
  Danska – Nije lose ali nazalost pesma poslata na Evroviziju 15 godina sa zakasnjenjem
  Austrija – Curo, Evrovizija je ovo nisu karaoke kod drugarice na rodjendanu..
  Island – Okej,pevusenje,Jezz,ocekivao sam ovo u finalu
  Grcka – Odlicna izvedba,strava..drugo mesto
  Norveska – moze da prodje,dens dens dens i dens
  Armenia – najbolji i najuverljiviji nastup veceri..Ovako se vraca na Evroviziju..

  Finalisti su skroz okej izabrani

 • …vidim da nisam jedini koji se nekako “smorio” od ESC, koji cekam cele godine…nadam se da ce drugo vece biti bolje…scena je odvratna i ono crno sunce IZUZETNO kvari utisak u vezi sa inace malom scenom koja je sva nekako retro i bezvezna…pesme uzas…sve je nekako bilo ispod proseka, osim divnih spotova Italije…o voditeljima vrlo malo: stajling kao da su sada stigli iz Beljinga.Laura kao nakaza, tri puta u necem odvratnom pink boje, sa sve debelim helankama/pantalonama kroz slic…15 gradova se borilo da dobije ovo takmicenje i ovo je najbolje sto mogu?!Jad i beda…presrecan zbog Albanije, uze Konstrakta 12 poena od Makedonije u finalu, ako me razumete:-)

 • Bilo je standardno, nista sad vau…Meni je iznenadjenje samo Island, ocekivao sam da Albanija nece proci…Islandjani su prosli zbog zastavica kako nacionalnih tako i lgbtq+ sa tirkiznog tepiha a Albanija nije zbog evidentno messy nastupa i jeftinog degute stajlinga i seksipila, mozda i lose pozicije nastupanja… A Svajcarska je samo zbog nastupa u finalu, siguran sam…Najbolja je bila Grcka pa Holandija pa Portugal za mene…Hrvatska je vokalno bila korektna ali nedevoljno bas nedovoljno za finale dok je Moldavija podigla sve na noge, verujem i ljude kraj malih ekrana i znao sam da ce proci…Sto se tice revijalnog dela svideo mi se samo Diodato…

 • Uff kakav rolerkoster…
  Pogodio sam 7/10 što je solidno..
  Island i Švajcarska su def iznenadjenje,ali mi je drago za Litvaniju!
  Hrvatska,nažalost očekivano,podbacila,a Slovenija simpatična i to je sve.. Letonija takodje..
  Austrija bi lagano ušla u finale sa boljom pevačicom,dokaz da top radijska pesma nije sve… Mislio sam da će Danska nekako da se provuče..
  Albanija flop od nastupa koji sebi nisu smeli da dopuste,vrv se vraćaju baladama od sledeće godine..
  Ostali manje više očekivano su ušli/nisu ušli u finale..
  Program generalno umrtvljen,nema atmosferu…
  Jaoj Konstrakta srećno u četvrtak,naravno i Vladani i Andrei

 • Pogodio 8/10. Mislio sam da će se Albanija i Austrija kvalifikovati prije nego Švajcarska i Island. Da je barem Island mogao da ispadne i da umjesto njega prođe Austrija, ali nema veze. Albanija u svakom smislu preagresivna. Ne želim se osvrtati na kraj njenog nastupa. Švajcarska đene đene, neka im bude. Najjači utisak su na mene ostavili nastupi Moldavije i Jermenije. Mislim da nema osobe koja nije zaigrala uz Moldaviju ili neki smiješak nabacila. Jermenija nastup vrijedan 12 poena. Za sad će u finalu glas od mene pored Konstrakte dobiti i Rosa. Moj favorit Holandija nema nešto u nastupu što bi je izdvojilo za pobjedu. Bez obzira na hajp oko Ukrajine, sad sam na oko 80% sigurnosti da pobjednika ne tražimo iz prvog polufinala.

 • Baš je zgodno kada nemate (kao ja) 10 pesama koje biste pustili u finale, pa vam onda sve koje želite tamo da vidite, zaista i prođu. Kratak osvrt na takmičarski deo programa:

  Albanija – zaslužena eliminacija, katastrofalno izvođenje pesme koja i inače ne pleni kvalitetom, tako da sam siguran da ju je žiri rangirao pri samom kraju.

  Letonija – mogla je u nekom raspletu i da bude finalista

  Litvanija – upravo poslednja koju bih ja pustio u finale, da popuni mesto

  Švajcarska – da je reč o nekoj drugoj, popularnijoj zemlji, razmišljao bih o njoj kao pobedniku polufinala, ovako to sigurno nije slučaj, ali veoma visoka pozicija u glasanju žirija je neupitna

  Slovenija – hvala,ne!

  Ukrajina – nije me dotakla kako sam mislio da bi mogla, da li će ipak profitirati na kraju, zajvaljujući situaciji i odsustvu neke grandiozne pesme?

  Bugarska – nikakvo izvođenje ne može da popravi totalni promašaj

  Holandija – imam utisak da je Stine imala tremu, izvođenje nije prenelo atmosferu sa studijskog snimka, svakako to ne može suštinski da pokvari visoku ocenu.

  Moldavija – nisam gajio lažnu nadu da bi ovo moglo da završi u polufinalu

  Portugalija – kao melem, možda je ovo druga najbolja portugalska pesma ikada

  Hrvatska – već postaje standard da Hrvati osim pesmica ( i to loših) koje šalju (nije sasvim primenjivo na Albinu), imaju i užasne nastupe, pa em nije za slušanje, nije ni za gledanje

  Danska – pa, devojke su se trudile, makar to!

  Austrija – ovo je možda moderno onima koji ne slušaju savremenu muziku, kao nečiji rani radovi iz amaterske faze.

  Island – apsolutno sam bio siguran u prolaz u finale, prijatno, nenametljivo, divno uklopljen kantri u nordijski zvuk, prijatan odmor nakon 3 loše u nizu.

  Grčka – osim vizuelnog pozitivnog utiska, ostalo…o samoj pesmi nemam naročito mišljenje, ona svakako zaslužuje finale, ali…kakav crni favorit. Takođe, Amanda mi je izvođački na momente delovala amaterski, dosta niska, ili je to utisak zbog boje glasa i nesigurnosti.

  Norveška – naravno, nesporno finale, ali nešto mi je nedostajalo, kao da je jedan sloj uživo skinut

  Jermenija – sasvim ok pesma, uživo nije ništa izgubila, osim što nije baš najprijatnija za gledanje.

  Sam šou osrednji, a od Laure Pauzini me podilazi jeza (hm, brividi), prosto je negledljiva, ne shvatam da od toliko lepih Italijanki, koje se profesionalno bave voditeljstvom, izbor pada na neharizmatičnu Lauru. Da ne znam ko je ona, pomislio bih da se radi o travestitu, što bi bio mnogo bolji izbor.
  Generalno ne razumem zašto se voditelji biraju na ovakav način, zašto bre pevači ne pevaju, a voditelji rade svoj posao.

 • Ne znam da li sam jedini ali imam neki cudan osecaj posle ovog prvog polufinala. Bilo je nekako kao hladan start, ne znam kako bih opisao. Nesto mi je tu falilo citavo vece, ali ne mogu da skuzim sta. Utisak je pred kraj popravila izvedba Fai Rumore.

 • 9/10 finalista pogodio alal mi vera. Umesto Albanije prosao Island za koji sam verovao da moze biti iznenadjenje i bilo je na kraju, bas mi je drago zbog njih.

  Holandija, Portugal, Norveska, Grcka i Jermenija ostavile najbolji utisak, Albanija nazalost razocarenje. Ostali manje vise ocekivani.

 • Kako sam se nadala, dobro sam se udala.

  Šou je bio solidan. Potrudili su se … i pored loše organizacije. Boga mi, i pesme su bile dobre. Kladionice su, po navicu, pogodile većinu finalista, ali je i bilo promašaja. Ne bih vas davio analizama, komentarima o pesmama … osim … Moldavija pokidala. Komentator reče “Fantastično! Da bi naša železnica nudila ovakvu zabavu, oprostili bi joj večito kašnjenje!”. Bilo je mnogo jakih pesama.

  Moramo se potrudili i biti jaaako opreeezniii – sve je moguće. Kod nas je jedna pesme više, što znači, jedan konkurent više u trci.

  Crno sunce … koja ironija.