Evrovizija 2022

Počinje Pesma Evrovizije 2022! Večeras 1. polufinale

Najveći muzički praznik Evrope i Australije konačno počinje održavanjem 1. polufinala s početkom od 21 sat! Ponovo ćemo imati priliku da bodrimo svoje favorite iz različitih zemalja na putu do što boljih plasmana!

Koliko ćemo država ove godine gledati?

Ove godine će se tokom tri večeri u torinskoj hali „PalaOlimpico“ predstaviti učesnici iz 40 država, što je za jednu više u odnosu na prethodnu ediciju u Roterdamu. Na takmičenje su se ove godine vratili Crna Gora i Jermenija, obe države će se takmičiti prvi put nakon 2019. Prvobitno je trebalo da se nadmeće 41 država, međutim, Rusi su 25. februara isključeni sa takmičenja zbog rata i agresije na Ukrajinu, pa ćemo stoga gledati i slušati 40 država. Inače, bilo je predviđeno da se Rusi nadmeću upravo u 1. polufinalu, 10. maja. Njihovom diskvalifikacijom je broj učesnika 1. polufinalne grupe sveden na 17.

Kakva se priča krije iza slogana The sound of beauty (Zvuk lepote)?

Za razliku od domaćina minulih godina, čelnici Radio-televizije Italije nisu želeli da sve zajedno otkriju, već da postupno objavljuju detalje o organizaciji. Slogan i vizuelni identitet takmičenja zvanično su otkriveni 21. januara, a tri dana kasnije, objavljena je i priča koja stoji iza navedenog umetničkog koncepta.

Tema Torina je vizuelni prikaz zvuka lepote. Kako bi se na najbolji način predstavili zvuk i lepota njegovih vizuelnih svojstava, dizajn je zasnovan na simetričnoj strukturi i obrascima kimatike, koja se bavi proučavanjem fenomena zvučnih talasa.

Kinetičko sunce kao obeležje scenografije, koje će za vreme nastupa biti statičko

Za scenografiju je bila zadužena Francesca Montinaro. Ona nosi naziv „The Sun Within“, zasnovanoj na pokretima i svetlosti kinetičkog sunca. Imaće mogućnost prikazivanja pozorišnog pokreta, biće uokviren vodom i imaće bujnu italijansku baštu koja će preplaviti zrake ispred sebe. Svi učesnici i delegacije trebalo je da se osećaju kao da su smešteni u bujnu italijansku baštu, u kojoj se vegetacija meša sa zracima svetlosti, suspendovana između stvarnosti i iluzije, koje se prenose u igrivu i arhitektonsku dimenziju.

Gledaoci koji budu pratili 66. Pesmu Evrovizije trebalo je da uživaju u novom vizuelnom iskustvu koje bi oduzelo dah. Bina je opisana kao spoj tradicionalnog i modernog izgleda, analogne i digitalne tehnologije u isto vreme, sa mogućnošću demonstracije niza svetlosti i pokreta.

Napomenuli smo sve to jer Italijane nisu mogli da zaobiđu problemi sa organizacijom. Nakon što je navedena scenografija montirana na sceni torinske hale „PalaOlimpico“, uočen je mehanički kvar na osnovu kog nije mogao da se promeni položaj sunca za 40 sekundi, koliko je bilo predviđeno da se menja između nastupa, tokom emitovanja razglednica. Posle je EBU odlučio da sunce ostane u statičnom položaju tokom takmičarskog dela programa. Međutim, sunce će svoj položaj menjati za vreme revijalnih segmenata.

Ko će se takmičiti u 1. polufinalu?

Na scenu torinske hale „PalaOlimpico“ svoje pesme će predstaviti sledećih 17 država učesnica:

 1. Albanija: Ronela Hajati | Sekret
 2. Letonija: grupa „Citi Zēni“ | Eat your salad
 3. Litvanija: Monika Liu | Sentimentai
 4. Švajcarska: Marius Bear | Boys do cry
 5. Slovenija: grupa LPS | Disko
 6. Ukrajina: Kalush Orchestra | Stefania
 7. Bugarska: sastav „Intelligent Music Project“ | Intention
 8. Holandija: S10 | De diepte
 9. Moldavija: grupa „Zdob și Zdub“ i orkestar „Frații Advahov“ |  Trenulețul
 10. Portugalija: Maro | Saudade, saudade
 11. Hrvatska: Mia Dimšić | Guilty pleasure
 12. Danska: sastav „Reddi“ | The show
 13. Austrija: LUM!X feat. Pia Maria | Halo
 14. Island: sastav „Systur“ | Með hækkandi sól
 15. Grčka: Amanda Tenfjord | Die together
 16. Norveška: Subwoolfer | Give that wolf a banana
 17. Jermenija: Rosa Linn | Snap

Pred saopštavanje liste kvalifikovanih učesnika sa 1. polufinalne večeri, biće prikazani delovi nastupa sledećih automatski kvalifikovanih učesnika za finale:

 • Francuska: Alvan & Ahez | Fulenn
 • Italija: Mahmood & Blanco | Brividi

Poeni koje je sinoć žiri dodelio biće sabrani sa večerašnjim poenima publike. Za razliku od prethodne godine, ove će svi takmičari biti uživo prisutni.

Šta nas čeka u 1. polufinalnoj večeri Pesme Evrovizije 2022?

Domaćini ovogodišnje evrovizije biće: pevačica Laura Pausini, poznato TV lice Alessandro Cattelan, kao i britansko-libanski pevač Mika. Prvo polufinalno veče biće otvoreno specijalnom unapred snimljenom tačkom „Broj koji pokazuje italijansku genijalnost i kreativnost“. U revijalnom delu nastupiće: nesuđeni italijanski evrovizijski učesnik iz 2020. Diodato, britanska grupa „Sophie and the Giants“, kao i di-džejevi/producenti Benny Benassi i Dardust.

Diodato će konačno dobiti priliku da pred višemilionskim međunarodnim auditorijumom konačno izvede svoju nesuđenu takmičarsku pesmu iz 2020. Fai rumore, dok će poslednja tri učesnika revijalnog dela prirediti zajednički plesni performans uz pratnju igrača i posebno oformljenog orkestra. Tom prilikom čućemo miks hitova Horizon in your eyes (Dardust), Satisfaction (Benny Benassi) i Golden nights (Sophie and the Giants).

Diodatov nastup označiće simbolično povratak normalnom životu nakon dve godine pandemije.

ESC 2022 — Hosts
Voditelji Evrovizije 2022: Mika, Laura Pauzini i Alesandro Katelan

Kako se glasa?

Glasanje će se odvijati na isti način kao i na prošlom takmičenju. Pored svih ovih 17 država učesnica, svoje glasove će davati domaćin Italija i Francuska. Kao što je ranije napomenuto, stručni žiri je delegirao svoje glasove na drugoj generalnoj probi, dok će publika to uraditi u uživo programu, za vreme prenosa uživo. Kombinacijom glasova publike i stručnog žirija, u odnosu 50/50 biće određeno deset srećnih finalista.

Kao što je poznato, nacionalni žiri broji pet članova. Svi oni rangiraju numere prema svom kriterijumu od prve do poslednje, a zatim softver računa prosečan rang za svaku pesmu prema tzv. eksponencijalnom modelu težine glasova, prema kojem će pesme koje kod većine članova žirija budu visoko ili nisko kotirane — uglavnom u tom delu tabele i ostati. To će se činiti tako što će EBU dodeliti „unapred definisane koeficijente“ na svaku rangiranu poziciju. Ti bodovi će počinjati od 12, a zatim se eksponencijalno smanjuju. Npr., pesma koja bude prva na rang-listi kod jednog člana žirija, vredeće 12 poena, drugoplasirana će vredeti „malo manje od 12“, i tako redom do poslednje rangirane pesme u nizu.

Drugim rečima — član žirija koji bude vidno lošije pozicionirao jednu pesmu u odnosu na ostale članove žirija, neće imati jak uticaj na konačan rang ili plasman pesme.

Tako sklopljen konačan rang od jednog nacionalnog žirija daće poene nacionalnog žirija, pa će prvih 10 pesama dobiti 1-8, 10 i 12 poena. Njima će biti pridruženi glasovi publike koji se dobijaju na jednostavniji način — pozicija/rang pesme se određuje na osnovu broja pristiglih telefonskih glasova, a prvih 10 dobija poene 1-8, 10 i 12, koji se potom dodaju na glasove žirija (sistem 50/50).

Suma poena žirija + suma poena publike -> ukupan zbir

Ovakvim sistemom bodovanja se dobija ravnopravniji kriterijum ocenjivanja i izbegava se mogućnost da rangovi publike ili žirija umanjuju značaj ovog drugog.

Tek nakon završetka velikog finala, odvojeni glasovi i rangovi svakog člana žirija, kao i rangovi glasova publike (samim tim i bodovi) biće objavljeni na zvaničnom sajtu Pesme Evrovizije.

Šta ako država ne može da dostavi glasove publike ili žirija?

Ako neka država iz bilo kog razloga nije u stanju da dostavi glasove publike ili žirija (neuspešan televouting, odustajanje članova žirija i slično), EBU je u saradnji s nacionalnim emiterom obezbedio reprezentativnu grupu posebno izabranih ljudi koji će zameniti bilo televouting, bilo žiri. Na taj način se u potpunosti obezbeđuje sistem „50/50“ i neće se događati da u slučaju neuspelog televotinga budu uzimani u obzir samo glasovi žirija.

Ko može da bude član žirija?

Žiri treba da ocenjuje vokalni nastup, scenski nastup, samu kompoziciju i originalnost iste, te sveukupni utisak pesme. Sve države se rangiraju, sem one iz koje stučni žiri dolazi. Svaki član žirija glasa u svoje ime, van uticaja drugih članova. Nakon glasanja žirija, njihovi glasovi regularno se proveravaju, a u slučaju bilo kakvih malverzacija ili vidljivih neregularnosti prilikom glasanja, glasovi će biti poništeni.

Postoje određena pravila koja se vrlo striktno poštuju i u vezi su s učešćem u glasanju člana stručnog žirija. Pravila su sledeća:

 • članovi žirija ne smeju biti istog sastava kao u prethodne dve godine;
 • članovi žirija moraju imati najmanje 16 godina na dan glasanja;
 • članovi žirija ne smeju biti zaposleni u bilo kom javnom servisu koji učestvuje;
 • članovi žirija moraju biti iz sveta muzike na bilo koji način;
 • članovi žirija bi trebalo da budu građani zemalja koje predstavljaju;
 • članovi žirija ne smeju biti u sprezi s pesmom ili izvođačem koji predstavlja njihovu zemlju u toj meri da se glasanje ne može izvršiti regularno.

Belgijanci i Nemci su već otkrili članove žirija, a za ostale se očekuje da to učine po završetku finalne večeri, kako je predviđeno.

Kako pratiti šou?

Prvo polufinale možete pratiti od 21 sat na više načina:

Prvi put u istoriji Evrovizije prenos takmičenja biće rađen i u 4K tehnologiji pored uobičajenog HD standarda. Iz geografskih razloga, Jutjub strim će biti blokiran u Češkoj, Grčkoj i na prostoru dalekih Sjedinjenih Američkih Država. Strimovi na društvenim mrežama Jutjub i Tik-tok će se razlikovati po tome što će na Tik-toku biti obuhvaćeni i detalji iz bekstejdža u pauzi između takmičarskih segmenata.

Pesmu Evrovizije će na kanalima RTS-a komentarisati muzička urednica i šefica delegacije na Dečjoj pesmi Evrovizije Silvana Grujić.

Oznake

18 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Ukrajina pobedjuje 100 posto znamo i zasto. A pesma je blagi uzas. Kao da pevaju nekom opelo.

 • @Vanja
  Zato ja ne gledam nista pre direktnog prenosa..ako cu da se razocaram nek to bude odma i jednom a ne da me danima pre prenosa drzi razocarenje zbog neceg sto ce tek biti.

 • Prelistala sam video snimak Jury Show 1. polufinala.
  Ogromna zahvalnost onome ko nam je pruzio tu mogucnost.
  Imam pametnija posla nego da gledam direktan prenos ovog smeca.
  Ko zeli da prati prenos obavezno da nabavi posebne naocare, radi zastite vida.
  Defile ruznoce, od voditelja do izvodjaca.
  Jedino sto mi je imalo smisla, jedino sto mi je privuklo paznju jeste osmisljen nastup Jermenije … Muzicki … mozda Grcka … Nizozemska … i Portugal … (one dodju kao pauza od sledeceg udara) … ali sve je to tanko, vrlo tanko … A, da, zaboravila sam i maskirane Norvezane.
  Jednom recju ocaj zivi.
  Rezija katastrofalna, kadriranje uzasno … kamera ne miruje.
  Nista lepo nit cula nit videla.
  Dovoljnoi sam vremena posvetila 1. polufinalu. Bas me briga ko ce od njih ici u finale.
  Jos jednom velika zahvalnost onome ko nam je omogucio gledanje ovog videa. Spas!
  ps. Potrosite vreme na nesto lepse i pametnije.

 • Dalje idu:
  1. Greece
  2. Ukraine
  3. Netherlands
  4. Norway
  5. Portugal
  6. Albania
  7. Latvia
  8. Moldova
  9. Bulgaria !
  10. Armenia
  11. Lithuania
  12. Iceland
  13. Austria
  14. Switzerland
  15. Croatia
  16. Denmark
  17. Slovenia

 • Moja prognoza:Ukrajina, Grcka, Norveska, Holandija, Portugal, Jermenija, Albanija, Austrija, LPS, Litvanija.

 • Zasto niko ne predvidja Bugarsku medju finaliste?
  Oni ce biti veliko iznenadjenje vecerasnjim prolaskom.

 • @NekiTamo
  Vidi, možda moja razmišljanja jesu često manjinska, ali kada je Duška u pitanju, mislim da većinu zaista užasava svojom neprofesionalnošću, naglašenom arogancijom, prezrivim stavom i suštinskom nezainteresovanošću za samo takmičenje, brojnim jezičkim greškama koje svake godine pravi, odsustvom koncentracije. Profesionalizam i monotonija nikako nisu suprostavljene kategorije. Imali smo nekada Mladena Popovića, ko se seća, zna o čemu pričam.

 • @Nikola
  Nju čovek ili voli ili ne voli,meni je ona vrh.. Iskreno žena kaže ono što većina misli i nije jedna od onih koja ćemonotono da ti dostavlja informacije..
  “To je ova što se plezi,nevaspitana”

 • A komentatorka ostaje Duška Vučinić 🙁
  I šta ćemo sad?

 • “Procureo” video snimak Jury Show – a za 1.polufinale, kliknite na ime mog komentara da bi videli prenos.

 • Želim pre svega provod večeras i zagrejavanje pred četvrtak!
  E sad deset država koje predvidjam:
  – Norveška
  – Ukrajina
  – Holandija
  – Grčka
  – Portugalija
  – Letonija
  – Albanija
  – Jermenija
  – Moldavija
  – Danska
  Litvanija,Austrija,Švajcarska ili Island bi mogli da uskoče umesto nekog,ali ću se držati ovih deset..
  Hrvati,nažalost,imaju jako male šanse jer mlaku pesmu nisu uspeli da dignu kreativni nastupom/nisu uspeli da se snadju za novi koncept. Kod žirija će se možda i progurati u finale,ali kod publike nema šanse..

 • Ne znam kojom logikom su se vodili moji prethodnici prilikom prognoziranja, ali ja ću navesti spisak zemalja koje bih voleo da vidim u finalu, a ne zemalja za koje mislim da će se plasirati u završnicu takmičenja.

  Lista izgleda ovako:

  1. Grčka
  2. Portugalija
  3. Austrija
  4. Albanija
  5. Jermenija
  6. Holandija
  7. Norveška
  8. Litvanija
  9. Island
  10. Hrvatska (komšijska solidarnost)

 • Mislim da prolaze:
  Ukrajina
  Portugal
  Jermenija
  Moldavija
  Island
  Norveška
  Grčka
  Austrija
  Litvanija
  Holandija

 • E neka je svima srećna evrovizijska sedmica i da se svi ludo provedemo na forumima, Twitteru i pred malim ekranima! Moja prognoza za večeras je sledeća:

  • Albanija
  • Litvanija
  • Ukrajina
  • Holandija
  • Moldavija
  • Portugal
  • Austrija
  • Grčka
  • Norveška
  • Jermenija

 • @9119
  Island
  Slovenija
  Grcka
  Danska
  Austrija
  Portugal
  Latvija
  Hrvatska
  Moldova
  Norveska

  😉

 • Aj da vidimo:

  Albanija
  Litvanija
  Svajcarska
  Ukrajina
  Holanfija
  Moldavija
  Portugal
  Grcka
  Norveska
  Jermenija

 • Prognoza: Jermenija, Ukrajina, Moldavija, Litvanija, Hrvatska, Austrija, Norveška, Albanija, Švajcarska i Holandija.