Evrovizija 2022

Ukrajinska grupa „Kalush Orchestra“ na tronu Pesme Evrovizije 2022

Pobednici 66. Pesme Evrovizije su predstavnici Ukrajine, članovi sastava „Kalush Orchestra“ koji su za pesmu Stefania dobila najveću podršku stručnog žirija i publike, dobivši 631 poen! Naša predstavnica Ana Đurić Konstrakta učešće je završila na sjajnom 5. mestu sa 312 osvojenih poena.

To je treća pobeda za Ukrajinu koja je do sada učestvovala 17 puta, a prethodne dve pobede ostvarila 2004. i 2016. godine. Drugo mesto pripalo je Ujedinjenom Kraljevstvu, dok trećeplasirana pesma dolazi iz Švedske.

Srbija je kod žirija zauzela 11. mesto sa 87 osvojenih poena (po 12 od Crne Gore i Hrvatske, 10 od Severne Makedonije, 8 od Australije, 7 od Finske, po 6 od Španije i Slovenije, 5 od Irske, po 4 od Italije, Belgije, Kipra i Švedske, 3 od Portugalije i po 1 poen od Litvanije i Ujedinjenog Kraljevstva.

Od publike je pesma In corpore sano dobila 225 poena — 4. mesto; po 12 od Švajcarske, Severne Makedonije, Crne Gore, Hrvatske i Slovenije, po 10 od Bugarske, Austrije i Češke, po 8 od Švedske, Grčke, Kipra, Izraela, Italije, Rumunije i Gruzije, po 6 od Azerbejdžana, Malte i Jermenije, po 5 od Portugalije i Poljske, po 3 od Holandije, Albanije i Norveške, po 2 od Španije, Letonije i Belgije i po 1 od Ujedinjenog Kraljevstva, Letonije i sa Islanda.

Favorit žirija je bio britanski predstavnik Sam Ryder s numerom Space man, koji je osvojio 283 poena, 2. mesto je pripalo pesmi iz Švedske (258), a treća iz Španije (231).

Gledaoci iz Evrope i Australije najviše poena dali su Ukrajini (439).

https://www.youtube.com/watch?v=F1fl60ypdLs

Torino treći italijanski grad koji je ugostio Evroviziju

Nakon Napulja 1965. i Rima 1991, Torino je 2022. postao treći italijanski grad koji je ugostio takmičenje za Pesmu Evrovizije. Takmičenje je bilo održano u sportskoj hali „PalaOlimpico“ pod sloganom The Sound of Beauty, u skladu sa temom prikaza zvuka lepote. Kako bi se na najbolji način predstavili zvuk i lepota njegovih vizuelnih svojstava, dizajn je bio zasnovan na simetričnoj strukturi i obrascima kimatike, koja se bavi proučavanjem fenomena zvučnih talasa.

U odnosu na prethodnu godinu takmičenje je bilo održano u normalnim uslovima. Dvorana „PalaOlimpico“ je ugostila publiku u punom kapacitetu. Kroz takmičenje u Torinu prošlo je 40 zemalja, što je za jednu više u odnosu na prethodnu ediciju u Roterdamu. Na takmičenje su se ove godine vratili Crna Gora i Jermenija, obe države su se takmičile prvi put nakon 2019. Prvobitno je trebalo da se nadmeće 41 država, međutim, Rusi su 25. februara isključeni sa takmičenja zbog rata i agresije na Ukrajinu, pa smo stoga gledali i slušali 40 država.

Koncept koji stoji iza dizajna zove se The Sun Within oslonio se na pokrete i svetlost kinetičkog sunca. Pozornicom je prikazan „pozorišni pokret uokviren vodom sa posedovanjem bujnog italijanskog vrta koji prekriva zrake ispred sebe“. Dizajnerka scene Francesca Montinaro objasnila je ideju iza koncepta:

„Ideja je da predstavimo Italiju sa njenim suncem, morem, umetnošću i prirodom, ali iznad svega da predstavimo Italijane i njihovu jedinstvenu sposobnost prilagođavanja i dobrodošlice. Poenta pozornice je to što je otvorena za različitost i prilagođava se onoliko često koliko i mi. Potreba da se prilagodimo i budemo zajedno rezultat je uticaja kovida na našu zemlju i to kako je pokazao da ćemo se spasiti samo ako smo ujedinjeni.“

Green room ispred bine simbolisao je osećaj baroknih vrtova poput onih u Villa d’Este, Castel Gandolfo, Villa Lante ili drugim imanjima širom Italije, dok je voda podsetila ljude na fontane u parku. Francesca je želela osigurati da svaki umetnik ima platformu za izražavanje svog identiteta kroz pozornicu koju je dizajnirala.

Razglednice

Na razglednicama Pesme Evrovizije 2022. prikazani su snimci dronom iz ugla lika drona „Leo“. Već se od ranije znalo da će razglednice obuhvatiti slogan takmičenja „Zvuk lepote“, a RAI je tim povodom snimao na živopisnim i prelepim lokacijama širom Italije. Dronovi su korišćeni za snimanje na svakoj lokaciji. Ovo je kombinovano sa CGI tehnologijom da bi konačna razglednica izgledala kao da se vidi kroz „Leove“ oči. „Leo“ pokazuje okolinu lokacije na kojoj se nalazi razglednica i luta okolo dok se na lokacijama pojavljuju slike učesnika. Ove vinjete se završavaju snimkom „Lea“ koji snima svoje letove pod nebom Italije.

Razglednice se prikazuju pre početka svakog nastupa na Pesmi Evrovizije, a svaka nacija ima različitu razglednicu i tradicionalno se koristi za promociju zemlje domaćina takmičenja te godine ili za prikazivanje umetnika koji treba da nastupi sledeći po redu.

Ovogodišnji učesnici završne večeri bili su:

 1. Češka Republika: grupa „We Are Domi“ | Lights off
 2. Rumunija: WRS | Llámame
 3. Portugalija: Maro | Saudade, saudade
 4. Finska: grupa „The Rasmus“ | Jezebel
 5. Švajcarska: Marius Bear | Boys do cry
 6. Francuska: Alvan & Ahez | Fulenn
 7. Norveška: Subwoolfer | Give that wolf a banana
 8. Jermenija: Rosa Linn | Snap
 9. Italija: Mahmood & Blanco | Brividi
 10. Španija: Chanel | SloMo
 11. Holandija: S10 | De diepte
 12. Ukrajina: Kalush Orchestra | Stefania
 13. Nemačka: Malik Harris | Rockstars
 14. Litvanija: Monika Liu | Sentimentai
 15. Azerbejdžan: Nadir Rüstəmli | Fade to black
 16. Belgija: Jérémie Makiese | Miss you
 17. Grčka: Amanda Tenfjord | Die together
 18. Island: sastav „Systur“ | Með hækkandi sól
 19. Moldavija: grupa „Zdob și Zdub“ i orkestar „Frații Advahov“ | Trenulețul
 20. Švedska: Cornelia Jakobs | Hold me closer
 21. Australija: Sheldon Riley | Not the same
 22. UK: Sam Ryder | Space man
 23. Poljska: Ochman | River
 24. Srbija: Konstrakta | In corpore sano
 25. Estonija: Stefan | Hope

Kroz četvorosatni program, kao i kroz polufinalne večeri 10. i 12. maja, gledaoce su vodili pevačica Laura Pausini, TV lice Alessandro Cattelan i britansko-libanski pevač Mika.

Program je bio otvoren nastupom benda sa najvećim brojem članova na celoj planeti — „Rockin’ 1000“. Voditeljka Laura Pausini je izvela miks svojih hitova BenvenutoIo cantoLa solitudineLe cose che vivi i Scatola. Naravno, segment svečanog otvaranja finalne večeri zatvoren je defileom finalista, što je tradicija ustanovljena još sa takmičenjem u Malmeu 2013.

Tokom pauze za glasanje bila su emitovana tri specijalna nastupa. Publika je imala priliku da ponovo pozdravi prošlogodišnje pobednike grupu „Måneskin“ koja je tom prilikom izvela svoj novi singl Supermodel, kao i delić do sada neobjavljene balade If I can dream. Prva evrovizijska italijanska pobednica, dvostruka predstavnica ove zemlje (1964, 1974) i voditeljka Evrovizije 1991. Gigliola Cinquetti izvela je svoju pobedničku numeru iz 1964. Non ho l’eta. Revijalni program zatvorio je jedan od prezentera Mika, koji je izveo miks svojih hitova.

Glasanje

U finalu pravo glasa imali su žiriji i publika iz svih 40 država učesnica. U srazmeri 50/50 izabran je i ovogodišnji pobednik.

Žiri iz svih zemalja učesnica ovogodišnje Evrovizije je svoje bodove raspodelio tokom druge generalne probe finala prethodnog dana. Publika je za svoje favorite mogla da glasa posle završetka svih nastupa i to glasanje je trajalo 15 minuta.

Glasovi žirija objavljeni su na tradicionalan evrovizijski način — svaka zemlja je u direktnom uključenju saopštila bodove od 1 do 12. Glasovi publike su pak saopšteni u zbirnoj (kumulativnoj) vrednosti.

Suma poena žirija + suma poena publike → ukupan zbir

Glasovi gledalaca bili su saopšteni na isti način kao i na prethodna dva takmičenja; prvo je bilo objavljeno kako je zemlja koja je najlošije prošla kod žirija bila kotirana kod gledalaca, i to je sve tako trajalo dok nije bilo objavljeno kako je publika kotirala državu koja je najbolje prošla kod žirija.

Odvojeni glasovi i rangovi svakog člana žirija, kao i rangovi glasova publike (samim tim i bodovi) objavljeni su zvaničnom sajtu Pesme Evrovizije i moguće ih pogledati na stranici: Eurovision.tv >>

Konačan poredak

FINALE

 1. Ukrajina
 2. Ujedinjeno Kraljevstvo
 3. Španija
 4. Švedska
 5. SRBIJA
 6. Italija
 7. Moldavija
 8. Grčka
 9. Portugalija
 10. Norveška
 11. Holandija
 12. Poljska
 13. Estonija
 14. Litvanija
 15. Australija
 16. Azerbejdžan
 17. Švajcarska
 18. Rumunija
 19. Belgija
 20. Jermenija
 21. Finska
 22. Češka Republika
 23. Island
 24. Francuska
 25. Nemačka
POLUFINALE 1

 1. Ukrajina
 2. Holandija
 3. Grčka
 4. Portugalija
 5. Jermenija
 6. Norveška
 7. Litvanija
 8. Moldavija
 9. Švajcarska
 10. Island
 11. Hrvatska
 12. Albanija
 13. Danska
 14. Letonija
 15. Austrija
 16. Bugarska
 17. Slovenija
POLUFINALE 2

 1. Švedska
 2. Australija
 3. Srbija
 4. Češka Republika
 5. Estonija
 6. Poljska
 7. Finska
 8. Belgija
 9. Rumunija
 10. Azerbejdžan
 11. Severna Makedonija
 12. Kipar
 13. Izrael
 14. San Marino
 15. Irska
 16. Malta
 17. Crna Gora
 18. Gruzija

Takođe, na našem sajtu će biti objavljeni i odvojeni glasovi žirija i publike u oba polufinala i u finalu. Zato, pratite nas i dalje…

Uporedni pregled glasova žirija i publike na Pesmi Evrovizije 2022

EBU: Kod šest država iz 2. polufinala zabeleženi neregularni glasovi žirija

58 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Ovu pobedu Ukrajina je izborila ne toliko zbog kvaliteta, već zbog toga što je ,,žrtva agresije”, tj. ovo je pobeda zbog sažaljenja. Takve pesme nisu pobedničke, a izvođači koji su pobedu izvojevali na ovaj način nisu pobednici. To svi znamo.
  Svim srcem sam navijao za Španiju i, naravno, Srbiju, jer obe zemlje su zaista poslali dobre pesme. Jedna ritmična, a druga na svaki način unikatna. To je jedino što se računa.
  A drugo mesto Moldavije po sudu gledaoca je dokaz da Evropa voli folk-rock muziku. Izuzetno dobra kombinacija, a i digli su ponovo publiku na noge. Kraljevi performansa. 🙂
  Švedska dosta isforsirana, kao i U.K. (iako mi se izvođač dopada zbog harizme).
  Verujem da bi i Finci dobro prošli, ali se Evropa malo zasitila r’n’r-a nakon Moneskina. Lično ću ovu kompoziciju slušati i dalje, jer ima kvalitet. 🙂
  Za ostale nemam komentar.
  P.S. Jeste da je naša, ali Konstrakta je definitivno imala nastup koji će godinama, čak i decenijama da se pamti. Bože zdravlja! 🙂

 • Ocekivano, publika je odredila pobednika i nema tu mnogo filozofije, nije uopste sporna pobeda Ukrajine vec nacin na koji se doslo do pobede. U pitanju je velika disproporcionalnost bodova ikada zabelezena. Ziri opet nije ispao korektan ali moglo je i gore, Ukrajina objektivno ne zasluzuje ovolike bodove zirija. Svakako su slovili za pet najboljih tako da i nije iznenadjenje njihova pobeda, trazili su dobili su.
  Medjutim ja mislim da ne samo da nece moci da organizuju Evroviziju sledece godine vec je pitanje da li ce uopste i ucestvocati, ta zemlja je devastirana gde ljudi nemaju za veknu hleba, jedino ako Evropa donira novac ukrajinskom javnom servisu !

  Meni licno su sinoc najjaci utisak ostavili Spanija i Moldavija.

  A sada o nasoj kraljici Konstrakti, mislim da je ovo povratak stare slave Srbije, i dalje sam pod utiskom da je za nas glasala CELA EVROPA osim pet zemalja. Dobili smo i solidne poene od zirija, zaista nemam zamerke. Kakav velicanstven povratak Srbije u TOP 5, ovo ce se pamtiti dugo, bravo za RTS i Konstraktin tim, plasili smo se da niko nece nista razumeti, da ce nam se smejati, kad ono cela Evropa tapse i mase rukama ! Ono sto je najvaznije je da smo pobedili sami sebe jer smo poslali nesto skroz autenticno i viralno umesto copy paste etno balada. Bilo bi super da se narednih godina oprobamo i u nekim drugim vodama i zanrovima, rok, euro-pop, etno+elektro itd.

 • @Evropljanin
  Pa znam..moram malo da Vam otvorim oci mnogo ste vi neki naivni

 • @Evropljanin
  Valjda ce proci i ta tvoja opsesija Konstraktom volis je vise nego samog sebe..Bolesno!
  Imas mnogo malo godina vidi se iz tog naivnog razmisljanja i verovanja u bajke i svemire..Naucices ima vremena samo ne daj da te sisaju

 • @Andrija

  Jesam ;), i to od malih nogu ;).

  Ma razumem te ja brate minli ;))).

  Ko su to “svi”? Izuzev ako ti sebe smatraš “svi”. Ja barem za sada nisam našao neki zvanični novinski članak, koji piše nešto u tom kontekstu.

  Da, ja to verujem. Ti živiš na Zapadu, da znaš kakvo je tamo društvo, kako oni osećaju, razmišljaju, kakvi su njihovi odnosi prema ovom ili onom? Znaš li ti koliko Ukrajinski izbeglica ima samo u pojedinim gradovima na Zapadu?

  Taj tekst je bio samo Slobodanovo mišljenje. Čovek od krvi i mesa. ON nije Bog, kao što nisamo ni ti ni ja.

  Vređanje je meni samo tvoje izlaganje. Toliko. Skandalozno je to što pišeš, tvoji argumenti.

  Ti jesi očigledno popio svu pamet sveta, pa odbijaš argumente mnogobrojnih učesnika ovde? Ponavljaš brate celo vreme iste argumente, a ne prihvataš kontra argumente. Ubeđen si, da si u pravu. Molim te, da ne širimo dalje ovu temu, jer želim da razgovaram o Konstrakti i našem uspehu, a Ukrajini svaka čast.

 • @Evropljanin
  Ti si bre druze totalni zaludjenik i ja tebe skroz razumem i ja kad nesto volim (mada ja i esc volim i pratim) trudim se da za svaki ispad nadjem opravdanje i obrazlozenje ali ne razumete sta je najveci problem ove isforsirane politicke pobede na dragom nam festivalu,sto ista na sam festival baca mracnu senku i dovodi ga u los kontekst..kaze mi prijatelj koji je bio na Eurosongu u delegaciji,svi su se smorili i razocarali svi su se nadali da se to nece desiti..upravo iz pomenutog razloga..nije problem da pobedi Ukraina San Marino UK Izrael ili Gruzija ili ko god ili koja god pesma ili izvodjas (mada to svakako svojim kvalitetom treba da zasluzi) al problematican je kontekst u kom se nesto radi..Zar stvarno verujes da je slucajno i regularno dan posle izbijanja rata Ukraine bila.isfravorizovana i zar stvarno verujes u 439 poena televotinga (da su stvarno izbeglice u 38 zemalja evrope izglasavale ukrainu za 12 i 10 poena na Evroviziji)..To je problem sto sad ni sam vise ne mozes kao fan nikome da osporis da je predominantan politicki uticaj na takmicenju (Cak se i pre pocetka sezone i objave pesama pricalo da ce UK biti u igri za pobedu ove godine) a svake godine kladionice u startu pogode prva 4-5 mesta..Te okolnosti su razocaravajuce i porazavajuce i ovo sto ja pricam nije samo moi ugao.gledanja vec mnogo njih drugih sto nasih sto stranaca..pa i ovde je bio jako dobar tekst upravo o toj situaciji sa pobedom Ukraine..tako da niste u pravu i ne sagledavate stvari realno i objektivno jer vam je i samima tesko da se pomirite sa nekim stvarima..Nisi ti momce popio svu pamet ovog sveta kao sto mislis da jesi..
  Ja cu srcku dobiti od nerviranja zbog vas nekih koje vas sisaju a vi vasim komentarima dokazujete da ste u fazonu “sisaj me joss”…Ukrainskom bendu cestitke na pobedi,drago mi je zbog radosti Ukrainskog naroda, ali skandalozna kontroverzna Ukrainska pobeda na sinocnoj Evroviziji najblaze receno ponizenje svih ostalih izvodjaca,vredjanje inteligencije ljudi,i pljuvanje u lice ljudima koji su pak glasali.

 • @Andrija

  Razumem te, ali džaba se nerviraš. Dobićeš srčku. Ja sam inače mrzeo Rybakovu pesmu, baš kao i Loreen, a Mansa sam samo podržavao, da ne bi pobedila Rusija ;).

  Švedska mi je bila sterilna ove godine, englez me nije ubedio … onda još najpre španjolka, jer je pesma bila ritmična i taman za predstojeće leto. Najviše slušam Austriju, koja mi je baš dobra i zarazna ;).

  Grupu GOA su baš ovde pre Pesme Evrovizije svi ružili, da bi kasnije tvrdili suprotno. Svake godine ista priča. I Rumunske jodlaše su kritikovali, a kasnije su dobro prošli i imali komercijalni hit.

  Dobro, da si toliko mlad, da nisi doživeo, kada je Irska pobedila 3 puta uzastopno ;). Dobio bi zaista srčku, od nerviranja ;).

  Dakle, shvatam da si razočaran i imaš pravo da izneseš to u javnost, ali argumentacija ti je ružna i neprimerena. Za sve postoje određene granioce. A ta patetika da je to “poniženje ljudskog uma”. Ja ne znam šta si ti video, ali ja sam video da drugi takmičari irgaju, plešu, podržavaju pobednika.

  Znaš li ti kolikjo izbeglica ima? Mnogi gradovi na zapadu i ne stižu da obave papirologiju, koliko ih stiže svaki dan. Naravno da je njima stalo da podrže svoju zemlju, makar pesmom u Evropi.

  Šta da radimo. To nam je, što nam je. Ima još festivala. Nije Pesma Evrovizije jedini. Možda ćeš naći zamenu?

  @AVATAR

  Ćao. Evo, vidim da su se slegle strasti i da ljudi sabiraju utiske.

  Žalosno je, da se sada ovde više razglaba o Ukrajinskoj pobedi, nego o našem više nego dobrom plasmanu. I u Dnevniku “Konstrakta nije pobedila”. Nisu zadovoljni odličnim plasmanom, koji Sara Jo nikada ne bi ostvarila (jer žiri ne bi glasao za to), nego kritikuju što nije bilo pobede.

  Kao prvo … juče je ovde rečeno da su Moldavci seljaci – Srbija je znači seljake nagradila sa 12 poena? Moldavija je mnogo puta slala folklorističke melodije. Ove godine folkrok. Meni je bilo jasno od početka, da će od naše publike dobiti maksimalan broj poena.

  Tako je. Folklor je nacionalno blago i pametan čovek se njime ponosi. To važi za scenski folklor, koji prezentuje nacionalni ansambli, ali i u ovom obliku. Ova numera je bila duhovita i odlična. Zbog toga sam i odreagovao, jer ne podnosim tu glumu gospode, koja se zgražava harmonike i folklora, te uživa samo u gitari.

  Politika je uvek bila deo svega. Pre neki dan sam pročitao članak “Evrovizija za vreme rat: Zašto je maksima o apolitičnoj Pesmi Evrovizije bajka” (ne na našem jeziku).

  Šta se tiče etiketa. Brate, nemoj mi zameriti, ali ne mogu da podnesem, da neko nedeljama omalovažava našu predstavnicu na najpogrdniji nači, pa od jednom okrene priču, te kada kuje teorije zavere i govori o “poniženju ljudskog uma” itd., itd.. “Zagovornik muzike” takve nebuloze neće izneti, baš kao što neće nonižavati tuđi folklor. To je sramota i za svaku osudu. Znam da je u našem društvu dozvoljeno svašta da se iznese, ali sorry.

  3000 € za merketing? Da nisi možda zaboravio jednu 0? Šta da uradiš sa 3000 € ;)? Uvek je bitna priča, da zaokruži paket. Slažem se.

  Ukrajinska pesma jeste bila kvalitetna, avantgardna i originalna. Ponavljam da su i pre rata bili u vrhu, na kladionicama. Na kraju krajeva, to uopšte nije bitno. Pesma Evrovizije nije festival inovacija, već muzike u opštem smislu. Portugal je pobedio staromodnom baladom. Ali, vrtimo se u krug. Samo ovde se o tome govori na taj način.

  Kada Duška u uključenju poziva rasejanje da glasa za Srbiju onda je to naravno u redu.

  U te teorije zavere oko žirija, manipulacija televotinga ne bih zalazio, jer nemam nameru da o tome pišem sledećih nedelja.

  Za kraj o politici. Svi smo mi u politici. Ja hvala Darvinu (jer u onog drugog ne verujem, iako ga spominjem, kada zatreba 😉 ) znam gde pripadam. Levičarske ideologije su lepe, ali i one imaju svoje mane. Ne bih da širim tu temu ovde, jer joj tu nije mesto, ali pokojna Orijana Falači je spominjala termin “Eurabija”. Na kraju krajeva takođe produkt levičarske politike.

  @Gotivan

  Ko o čemu, kurve o poštenju i vojska o skraćenju. Ja se uvek lepo ponašam. Nadam se, da nisi mnogo uplatio, kada si se kladio na Izrael ;). Rekoh, on ne voli takve, a ipak se kladi na njih. Šteta što si promašio.

  Za onaj tvoj elaborat … slažem se u nekim delovima. Samo ti mogu potvrditi, da su itekako ljudi sa Zapada masovno iz sažaljenja glasali za Ukrajinu. U osam odgledaš vesti, pa onda Pemu Evropvizije i glasaš iz sažaljenja. Svako dobro i do sledeće sezone.

 • @Andrija

  Spomenuli ste teoriju i to još u kontekstu pobede Marije Šerifović, pa moram da primetim, uz osnovno poštovanje koje svako živo biće zavređuje, teoretišete i Vi i to na emotivnoj osnovi prema isključivo svom mišljenju. Na to imate pravo i ja poštujem i prihvatam kao dijalog, ali hajmo redom.

  “Ovo je muzicko takmicenje gde bi trebalo da se glasa za numeru a to je ovde sve samo ne slucaj..”

  I glasa se I za numeru. Nije pobedila Nemačka ili Švajcarska sinoć. Znali smo da publika, a donekle i jače žiri može da ponudi potporu Stefanii i to ne neopravdano. Ne možemo reći da je ukrajinska numera dobra, zanimljiva, a onda otići u krajnost i ni pod tačkom razno je ne svrstavati u potencijalnu pretnju za prvo mesto i to baš iz političkih pobuda kojima se isključivo sada boji pobednik.
  Ova argumentacija umanjuje glasove koje je In Corpore Sano dobila, pošto ova racionalizacija ide u oba smera. Sigurno bismo našli ljude koji bi se čudili i za 225 poena koje je Srbija dobila od publike. Ali to jednostavno nema težinu u činjeničnom stanju.

  “i reakcije stranaca su dosta ostre i sveopste vlada jedno razocarenje jer su ljudi napravljeni ovcama…”

  Mogu da tvrdim samo za sebe. Ne osećam se “prevareno”. Štaviše, Stefania je od mene dobila glas kao i još 9 drugih pesama koje su meni lično pogodovale i dojmile se. Mogu da razumem “nelagodnost” Vas, kao što mogu da razumem nelagodnost Švajcaraca, na primer, ali to ne znači da ne mogu da razumem kako se čak i švedska pesma vrlo solidno kotirala i kod publike iako se meni nije istakla ( što isto važi i za Space Man-a ).

  “Glasovi publike su posve nerealni i izvodljivi samo u teoriji pa svako ko veruje da je Ukraine slucajno pobedila,neka veruje u bajke i dalje i neka.poprica sa nekim..”

  Niko i ne tvrdi kako je neka pesma pobedila slučajno. Slučajno se i ne može pobediti. Jasan je narativ koji je konsolidovao već solidnu pesmu, ali nezgoda je u tome gde se samo eksterni motivi isključivo koriste za opravdanje pobede.
  Ništa, pa ni Evrovizija se ne odigrava u vakuumu. Jasno je da postoje uticaji, ali ovi teoretski/fiktivni narativi umanjuju direktno i učinak Srbije.

 • @Silueta
  Ovo je muzicko takmicenje gde bi trebalo da se glasa za numeru a to je ovde sve samo ne slucaj..i reakcije stranaca su dosta ostre i sveopste vlada jedno razocarenje jer su ljudi napravljeni ovcama…Uostalom kad bi smo se.mi nasli u toj situaciji, i odrzala se Evrovizija shvatili biste neke stvari.(Mi naravno ne bi pobedili mada me sad i ne cudi ona teorija i da je nama pobeda.poklonjena zbog kasnijeg otcepljenja Kosova) obzirom da ovakvi politicki uticaji nisu prvi put na ESC al ovaj je najizrazeniji i nanocigledniji..Uostalom koga briga ko je pobedio na nekom festivalu ali je sveopste dosta razocaravajuce.i porazavajuce sta se desava u 21.Veku
  Glasovi publike su posve nerealni i izvodljivi samo u teoriji pa.svako ko veruje da je Ukraine slucajno pobedila,neka veruje u bajke i dalje i neka.poprica sa nekim..

 • @Andrija
  Ne živimo svi u post-fakutelno doba gde je bitnije kako se neko oseća od toga šta je zapravo činjenično stanje.
  Kada Vam se argumentacija ne bude zasnivala na premisama:
  – “glasovi publike namešteni”;
  – “žiri podešen”,
  onda vrlo rado možemo imati konverzaciju na planeti Zemlji, pri čemu možete onda da ( slobodno ) kredibilnije opovrgnete bilo koju od mojih iznetih stavki.
  Uz to, niste obratili pažnju, žiri nije uniformno “odlepio” za Space Man-om, već za još različitih pesama, budući da je njih 5 imalo u proseku oko 200 poena od žirija ne računajući ostale ( više ) raspodeljene poene na još nekoliko njih.

  Ne bi trebalo zaseniti uspeh srpske predstavnice i srpske pesme fikcijom.

  Uživanje u danu takođe želim, sasvim neironično.

 • A što se tiče Srbije,ova sezona je za nas bila pravi rolerkoster..
  Počevši od najave i hajpanja Beovizije kako će biti vrh vrhova po kvalitetu,pa skandal oko promene imena festivala pa onda objava pesama,gde smo svi kolektivno napljuvali pesmi i prepirali se ko će otići Maca ili Daca,a otišla Umetnica pa njena ubrzana popularnost pa problemi sa organizacijom i na kraju happy ending..
  Nadam se da je ovo i onaj rezultatski motiv RTSu da sledeće godine idemo još jače i bolje sa festivalom i da će se izvodjači i autori još više potruditi pa da pucamo i na pobedu što da ne.. Ja ne verujem u te priče žiri nas ne voli bla bla,nismo Britanci,evo kako su se Španci i Britanci uzdigli.. Tako da naredne godine još bolje i jače pa Bože zdravlja!
  A Umetnici još jednom hvala,srećno u daljem radu i nek se naspava!

 • Što se tiče pobede Ukrajine,svima nam je jasno da se ne radi o najkvalitetnijoj pesmi,nastupu itd.. Ali znamo da je Evrovizija šira slika i prosečan glasač gleda drugačije na ovo takmičenje,a naravno i ova situacija je ključan faktor..
  Nijedna država neće doživeti smak sveta što nije pobedila,a ako ta pobeda može nekom makar malo da pomogne u teškim trenucima,neka.. Neka se ukrajinski narod ovome raduje.
  Evrovizija nije razlog da čovek bude ljut i besan,sve ovo bude i prodje…

 • @Gotivan
  Ta prica ima smisla ali pobogu pa nisu Ukrajinske izbeglice njih hiljade u svakoj zemlji po Evropi i Australiji…I nije kao da svi oni nemaju vece brige nego da svi kompletno glasaju na Evroviziji..
  Plus je ziri tek lakse podesiti..bas su svi ziriji svake godine odlepili za istom pesmom (ove godine UK)

  @Silueta
  Gde ti zivks druze..
  Ajd veruj u bajke,lep dan uzivaj u njemu

 • Sledi moj malo veci elaborat, koji sam vec podelio u Viber grupi ljudima sa kojima sam gledao sinoc ESC u RTS-ovom kaficu. Koristio sam i psovke pa cu ovde da ih cenzurisem. Prenosim u celosti:

  Sinoć Evropa, odnosno lokalni stanovnici svojih zemalja NISU glasali za Ukrajinu, dakle nisu te zemlje same donosile 12ice, 10ke i tako to nego ukrajinske izbeglice. Ljudi iskoristili sistem, upotrebili u svoju korist i voala.
  Mislite da bi prosečan Austrijanac, Švajcarac glasao za Konstraktu sinoć? Da li mislite da bismo dobili bar 1 poen da kojim slučajem gastrabajterima bude zabranjeno da glasaju za maticu?
  Tako da, nemamo pravo da se bunimo:
  Lepo nam kad nam gastozi daju 12ice u Televotu a ljutimo se kada isto to Ukrajinci urade??
  Stvarno ne možemo i nije u redu da se ljutimo. Jbg takav je sistem glasanja, trenutno nema boljeg…
  Druga je stvar da su moguće manipulacije sa žirijevskim glasovima (to oni mogu da glasaju kako hoće. I svako od nas kad bi glasao, ne bi niko ništa mogao da mu zameri, isti k….)
  Velika petorka, odnosno ekonomski jake zapadne zemlje daju ogromne pare za ovo takmičenje a mi sirotinjske (Letonija, Gruzija i ostala boranija…) se tu šlepamo i sad očekujemo da će žiri da glasa za nas.
  2000tih su se te zemlje zajebale i omogućile da TVT odlučuje i šta se desilo: ispobeđivaše sve te sirotinjske (i Grčka je u neku ruku u tom rangu) zemlje i naravno zapadne zemlje su pizdele
  Zamisli, ti organizuješ žurku, uložiš ogromne pare i dođe neki šlepadžija koji ne uloži ni dinara i odnese svu slavu, a tebe ko ….?
  E, zbog toga su krajem 2000tih uveli i žiri da može da se njime manipuliše koliko toliko
  E sad, da ne bi bilo providno da se samo zapadne zemlje guraju kod žirija, što je inače poslednjih 5 godina toliko očigledno da nema gde, Zapad izabere jednu istočnu zemlju koja će joj biti ‘omiljena’ u ovom slučaju Ukrajina (setite se, prošle godine nisu bili ni u Top10) i kao eto glasamo i za sirotinjski istok.
  A ustvari kajmak kupe neka tamo Švajcarska (ubedljivo najgora sinoć!), Portugal, Švedska isto (da su oni poslali pesmu što imala Nemačka bili bi možda u Top 10)
  Ko je od istočnih zemalja bio u Top 10 kod žirija sinoć osim Ukrajine?
  Ko je od istočnih zemalja, uključujući i Ukrajinu, bio u Top 10 prošle godine?
  Tako da, dugo je Zapad pizdeo (setite se perioda tamo od 2011. pa na dalje) i rešio da konačno uzme stvari u svoje ruke i bar da u žiriju gura Zapad
  I još nešto: zašto nas je žiri još kulirao?

  Konstrakta se praktično u lice smejala svima ovima što su napravili ovu smešnu pandemiju, pogotovu u vezi ispiranja mozga sa pranjem ruku, kao gotovo, smak je sveta ako se ne operu ruke kad krenuo kovid. Kao da do sada nismo uopšte prali ruke?
  Obesmislila je ne samo ludilo oko kose Megan Markl, nego i celokupno ludilo oko kovid mera: te maske, te rukavice, te k*r*c, te palac…
  Znači to je ozbiljna ozbiljna kritika bila za ove Korona paljevine i neko je sigurno morao da kaže žiriju: e, ova NE MOŽE da prođe!…
  Ne kažem ja da korona nije postojala i da to nije ozbiljna bolest za neke pacijente ali…
  Ali brate, oni su nam toliko ispirali mozgove sa time kao da ta Korona ubija u 80% slučajeva, kao da ljudi padaju po putu na ulici ako se zaraze.
  I evo, Putin je ustvari stavio na tačku svim tim korona glupostima i više je nego očigledno da je ta Korona i lokdauni i čuda bila teška farsa!
  A to je Konstrakta na mnogo ozbiljan način prenela…
  Znam, zvučim jako pesimistično oko svega ali, ovo vam sad sve pišem hladne glave i potpuno trezan, i objektivno, odnosno iz ugla prosečnog evropskog gledalaca kome je ispran mozak sa koronom, sa kapitalističkim glupostima kako pare pare i samo pare, kako sve živo treba da prihvatamo, kako svima treba da se kezimo i na silu i lažno i ako ga ne podnosimo…
  I, šta me najviše plaši oko svega ovoga, j***š sad Evroviziju i koronu:

  I MI, SRBI, se već polako ponašamo tako, otuđavamo se, ne družimo se,svako gleda sebe, svako je centar sveta za sebe, kada hoćemo da izbegnemo nekog: e korona, e nije mi dobro, e temperatura… Na poslu se gazi preko mrtvih samo da bi se zaradilo što više. Letovanje na moru je sada postalo OBAVEZNO i tuzno je sto ljudi mahom idu na more da bi kacili slike na fejs i Insta, odnosno to je primarni cilj a ne da se lade muda tamo, to je tek sekundarno…
  Mi nismo bili nekad takvi, mi smo se nekad druzili, izlazili, zezali se a sada?

  Sva moguća sranja uvozimo sa tog Zapada, OK ima tu dosta dobrih stvari ali i mnogo loših i sve to uvozimo i dosta kasnimo za Zapadom poput Bake Praseta i tako nekih likova kojima ‘moramo’ da budemo opčinjeni, jer jelte on ima milione sabskrajbera, pa to je jako bitna činjenica i istorijski podatak u našim životima…
  Izvinjavam se na izlivu ovih ’emocija’ ali tako je to kad nastupi post-evrovizijska depresija…
  Nije mi bio cilj da rušim atmosferu, ali, nekih stvari moramo da budemo svesni, odnosno bar je poželjno…

 • Evrovizija nikada nije bila apolitična, a i kako realno očekivati da mnogozemaljski kontinent ( plus još jedan ) ne bude u određenoj meri obojen sociopolitičkim bojama u situaciji kada bira svog favorita, pa čak i, eto, u muzičkom takmičenju? Ne uvek, ali češće nego ređe, narativ je bitan. Narativ je faktor u dobijanju Gremi nagrade u nekoj od glavnih kategorija, pa čak i u osvajanju Oskara, a kamoli u uzimanju trofeja na Pesmi Evrovizije.

  Međutim, treba izbeći zabludu da pesma kao takva i dalje nije primarna stvar. Na individualnom nivou, lično, pesma je jedina bitna stvar. Na univerzalnom nivou, pesma je i dalje najbitnija stvar bez obzira na bilo kakve eksterne elemente. Sinoć je pobedila prilično dobra pesma. Stilska sinteza, solidno izvođenje i autentičnost numere su stigli do trofeja. Nije bila jedina kvalitetna pesma, ali kako je reči o jednom od boljih iskaza, onda je nezrelo ne uzimati u obzir pobednički potencijal.
  Ukoliko se ne varam, Stefania je odnela pobedu kao i italijanska numera prošle godine – 4. mesto prema izboru žirija, a 1. mesto prema glasovima publike. Možda u nekom drugačijem vremenskom okviru, Stefania ne bi zadobila ovakvu enormnu podršku publike, ali upravo tu narativ uklopljen sa pesmom iznetom sa pasijom dobija na snazi. Svakako, nezavisno od okvira, očigledno bi masovnih glasova publike dobila i u drugim okolnostima, ali i sa više od 100 poena manje, Ukrajina bi i dalje bila na tronu. Jasno je da bi se tada ti poeni rasuli drugde, ali je poenta u masovnom i ubedljivom glasanju publike, koja, da je samo ona i bez ( toliko napadanog ) žirija, donela Stefanii trofej.
  Brojevi ne lažu i to je jednostavno tako.

  Takođe, čak i da Ukrajina nije pobedila, opet bi to bilo zbog sociopolitičkih okolnosti ( mesto održavanja naredne edicije, stanje zemlje i ostalo bi bili, kao što i jesu, pod znakom pitanja ), pa tako politička nota postoji i sa druge strane medalje.
  Tretirati pobedu Ukrajine kao čisto politički motivisan akt je skoro besmisleno kao i ne smatarti Ukrajinu potencijalnom pobednicom, ili čak ni u top 10, baš samo iz političkih motiva.

  Naposletku i nažalaost, deo javnog mnjenja i danas pobedu Molitve karakteriše i boji sociopolitičkim motivima, intimom Marije Šerifović, pa tek tercijarno se seti same pesme. Prilično neukusno, ali tako se filtrira i dosta drugih pobedničkih pesama, posebno u poslednjoj deceniji.

  Ukrajina nije imala samo narativ, već i muzičku bazu na kojoj je taj narativ izgrađen.

  Što se tiče ostale muzike, prilično odličan južnoevropski, sunčani izraz Chanel. Još od maestralne Ivete nije bilo adekvatne “lejdi fataliti”, iako SloMo dosta koketira sa generičnijim ritmom, ali mogu razumeti da su, tako upareni, vokalno izvođenje i ples bili teži na vagi od originalnosti. S tim u vezi, mislim da je na mestu konstatacija da je žiri ove godine bio nekako “arhaičniji” prema načinu na koji je glasao nagrađujući mahom odlične vokale i odlične vokale samo ( Space Man, Hold me closer, Die together, Fade to black ) od kojih nijedan nije bio u direktnoj proprociji sa pesmom. Muzički talenti prevazilaze samo dobre vokale, ali je opet raznovrsno glasao i žiri, pa je bilo zanimljivo pratiti dinamiku.

  Lepo je videti Portugaliju u usponu, a Island je možda ponudio pesmu koja najviše preti da se ukotvi u ličnom izboru.

  Žuti vukovi su možda mogli i koje mesto iznad čak, jer su doneli čistu, pomalo “camp”, ali sirovu zabavu. Hit je ipak hit.

  I na kraju, Srbija je zaista uspela da se vrati na stare slavne staze i skroz zasluženo. O pesmi i predivnoj Konstrakti je već bilo reči i verujem da će tek biti, ali moram samo da konstatujem koliko poeni od nesusednih žirija ( Australije, Irske na primer ) znače i merodavniji su više nego po 12 poena od Crne Gore i Hrvatske. Zar i tu dodatno ne politizujemo i, posledično, komplikujemo čitavu situaciju kada slepo očekujemo poene od susednih/srodnih zemalja? Naravno, In Corpore Sano to zaslužuje, ali nije neistina da se svake godine to očekivanje osnaži. I neke druge susedne zemlje su nam dale poene, ali ne znači da su morale po 12. Jasno je da takva mini blokovska glasanja postoje i u ostatku Evrope, što opet ne opravdava da mali Mujo ide kud i svi Turci.

  Glasati po zvuku i senzibilitetu i biti samokritičan je put kojim treba ići i možda se uzlazna putanja nastavi.

 • @DelTorro
  Pa i meni nije jasno dal neko stvarno uziva u tome da mu neko vredja inteligenciju smatrajuci onu smejuriju od sinoc nekakvom slucajnoscu i ne znam ti sta..pre samog takmicenja je bio tekst izuzetan upravo ovde o losim stranama potencijalne isforsirane pobede Ukraine po samo takmicenje i njegov ugled..Tek sad ce se na njega gledati drugacije iz bilo cijih ociju sto je ono sto treba najvise da brine fanove koji pokusavaju da nadju opravdanje i ublaze tragikomediju koja je dozvoljena od jednog prestiznog muzickog festivala .

 • U ovakvim situacijama teško je suzdržati se i ne ispljunuti najgore psovke po organizaciji, a i samim fanovima koji su glasali za Ukrajinu. Pesma nije loša, ali mislim da je i deci jasno šta se ovde desilo. Ko to poriče taj ili samo ne želi da prihvati realnost, ili je glup (izvinjavam se na izrazu, ne postoji blaži). Drago mi je što su Moldavci od publike pazarili dosta poena, i što su opet krugovima dvojke iz svih zemalja Evrope pokazali, kako se radi prava evrovizijska kampanja, i kako se bezbrižno zeza. Svaka čast Konstrakti. Žiri nas je upropastio. Ja bih iskreno posle ovog povukao učešće sa ovog takmičenja do daljnjeg, jer imam osećaj da će se ovde voditi ratovi kojima tu nije mesto.

 • Bilo je dobrih pesama, ali kao što reče Vanja, kada sve prođe pamtiće se pobednik (jer tako mora biti) i Konstrakta.

  Pobedila je sasvim solidna pesma, veoma dobro urađena, koja nosi neku emociju i sama po sebi podstiče ljude da reaguju empatijski i zaista nemam problem sa tim. Veći bi mi problem bila pobeda UK ili Švedske i povratak Evrovizije u klišeiziranu prošlost.

  O Konstrakti je toliko toga rečeno i samo još jednom želim da joj se zahvalim što me je učinila ponosnim u svakom pogledu. I da, uspela je da stigne do velikog broja ljudi.

  Konačno nismo samo prebrojavali dijasporu po Evropi, nego smo dobijali i glasove ostlih. A glasali su i žiriji.

  E, kad smo kod toga, to je posebna tema. Ukratko, svi nekako napadaju žiri kao da je to nekakva tročlana komisija koja svake godine određuje plasman takmičara. Ne, žiriranje je zbir glasanja muzičkih profesionalaca u 40tak zemalja. Drugačiji sasatav žirija, doneo bi i drugačije rezultate.
  Mi povremeno imamo oseku kvaliteta glasanje žirija, jedan od razloga bi mogla da bude i ta klauzula da član žirija iz prethodna 2 ciklusa ne može opet da bude član. Tako da jedne godine imate ljude koji više razmišljaju o originalnosti kompozicije, inovativnosti u polju muzike, koji preziru stereotipe i kliše, a onda naiđe ovakva godina kada očigledno dominaciju imaju oni koji možda i ne prate Evroviziju, nego se drže devize šta je “prava pesma za Ecroviziju”, ili pak ocenjuju pesme prema interpretaciji, ma kakva ona bila, itd…

  Ja bih lično (rizikujem streljanje), smanjio uticaj publike na konačne rezultate, ali glasanje žirija znatno zategao i učinio pojedince u njemu mnogo odgovornijim za ono što rade. Svaki član žirija bi morao da svaku pesmu ocenjuje, a ne rangira, prema zadatim parametrima pojedinačno, a svođenje tih ocena i rangiranje kao posledicu ocenjivanja, radilo bi nezavisno telo (u EBU). Drugim rečima, jedan člna žirija ocenjuje pesmu po nekoliko kriterijuma, prosleđuje ocene i pojma nema kako su ocenjivali drugi članovi njegovog žirija. Tako bi se glasanje uozbiljilo i imalo veći kredibilitet.

 • Druge države daju novac i oružje, EBU poklanja pobedu. Hmm, znači oni svi vole da rat još duže traje i samo ga produžuju. Ovi kvazi pobednici, su bili obični klovnovi kao i njihov predsednik koji sve rade da unište Ukrajinu, dok za to dobijaju čak i novčanu dobit, kao i ostali tajkuni svetskih slika koji trenutno profitiraju od svega. Ove godine nemamo pobednika, Srbiji svaka čast na 5.mestu kao i ostalim učesnicima (bez Ukrajinskog cirkusa) na nastupima i trudu oko ničega, jer je pobeda odavno bila nameštena.

 • Ukrajinska pesma nije bila losa, ali za 1.mesto i preko 400 poena od publike, naravno da nije bila! EBU je uzimao 50 – 60 poena od glasova publike od prvih nekoliko drzava i trpao Ukrajini i na kraju joj POKLONIO pobedu. Ne znam sta ce im znaciti ta pobeda, kada 99% publike zna da je politicki pobednik, sem toga nece biti ni domacin, dok je upitno da li ce i postojati sledece godine i u kakvom obliku. EBU se svakako obrukao od izjava, organizacije i pobednika…

 • E ovako pre svega najvece cestitke nasoj Konstrakti imamo mnogo razloga ponosni da budemo! Bravo Konstrakta! Mogla je biti prva ali umetnica moze biti i peta! Cestitke Ukrajini na pobedi (kakvoj god), Velikoj Britaniji na drugom mestu i Spaniji na trecem! Moj favorit Italija je zavrsio posle nas na sestoj poziciji! Posebno mi je drago zbog Velike Britanije i Spanije koje su se sa proslogodisnjeg dna podigle u sam vrh potpuno zasluzeno! Sto se glasanja tice najvece iznenadjenje su mi niski poeni od publike za Azerbejdzan, Australiju, nula za Svajcarsku, Belgiju pogotovo 3 poena za Azerbedjzan ali valjda je ljudima sve to izlizano dosadilo i ubedljivo najvece iznenadjenje 237 poena za Moldaviju. Cekamo sledecu godinu a organizaciju i domacine bolje da ne komentarisem. I mislim da nikad nije bilo vece neslaganje zirija i publike.

 • @Dragan
  Tvoj komentar ima smisla ali zar stvarno verujes da su narodi svih zemalja izglasali 12 i 10 poena za tu numeru iz kog god razloga?! 439 poena je broj poena za sva vremena koje nece niko nikad vise dobiti ali zaista je ta smejurija sa Ukrainskom pobedom mogla da bude malo elegantnije namestena.

 • Ne mozes hodati po kisnom danu a da ne pokisnes. Svaka pobeda na Evroviziji se temelji na okolnostima i trendovima u tom trenutku. Sto znaci da mozda ova pesma ne bi pobedila dogodine. To sto je u Ukrajini trenutno rat stavlja je u medijski epicentar htela to ona ili ne. Isto tako ,hteli mi to ili ne, naravno da to ima neposredan uticaj na nas kao glasace,bilo u ziriju bilo publike. To je prosto tako. Svaki covek formira misljenje o pesmi na osnovu osecaja koji ga obuzimaju dok je slusa sto opet ne mora svaki put da da isti rezultat,danas sam raspolozen i legla mi je ova pesma,sutra sam nervozan i mozda bi me nervirala. Na primer,danas sam video na vestima unistenu Ukrajinu i zao mi je tih ljudi pa sam kroz tu pesmu nekako pojacao taj osecaj solidarnosti sa njima. To je ok,mozda ispada da su dobili glasove iz sazaljena ali ne mozemo pasti sa marsa i glasati na Evroviziji da bi mogli biti operisani od svih politickih desavanja i uticaja na nas glas. Znaci svaki glas je obojen politickim uticajima i glupo je boriti se sa vetrenjacama i tvrditi da to nije posteno. Kao sto rekoh,Marsovci bi mozda glasali ne politicki a mi smo tu gde jesmo,u komsiluku ratom zahvacene zemlje. Meni je zanimljivija cinjenica da ne znamo gde ce dogodine biti Evrovizija ,nego da stojim na kisi i kunem sudbunu zasto sam pokisao.

 • Ja u ovim komentarima ne videh da je iko razumeo kako je Ukrajina dobila skoro apsolutni maximum glasova u Televotingu: niko se nije sažaljevao na njih, zabole zapadnjake ćoše da se sažaljevaju na neke tamo ‘siromašne’ Ukrajincr (zar ne vidite da se zapadnjaci u žiriju maximalno gađaju 12icama?); Glasale su silne ukrajinske izbeglice kojih ima preko 6 miliona širom Evrope a ne lokalci. Dakle isto tako kao što mi svake godine dobijamo u TVTu od neke tamo Švajcarske 12 poena (da ne glasaju Švajcarci možda za nas?), tako su Ukrajinci ove godine obrnuli igricu i pokazali nama Srbima kako se ustvari stvarno glasa iz dijaspore.
  Dakle, još jednom da vam objasnim, pošto mnogima vidim nije jasno: Zapad i ostale zemlje su samo u jednoj meri podržali Ukrajinu kroz žiri ali kroz Televoting ne! Sami Ukrajinci su za sebe glasali, dakle nisu glasali Englezi Španci, Francuzi za Ukrajinu… Jednostavnk iskoristili su priliku jer je takav sistem glasanja i molim lepo.
  I nije mi jasno što se nervirate? 1.3 kvota je bila na Ukrajinu, nikad niža u istoriji kladjenja, pobeda je bila 99% očekivana

  @Evropljanjin: nisi ti za Evropu, ti si tamo za neku Čunga Lunga Ugandu… Savet: idi na neki kurs lepog ponašanja

 • Ma bre svako ko voli i prati ovo muzicko takmicenje treba izrazeno da se protivi onom vredjanju inteligencije sto ostalih izvodjaca (na cijim se licima uglavnom video osecaj ponizenosti) sto svih ostalih gledalaca fanova,i pravljenje Cirkusa Mirkusa od istog..Niko normalan ne podrzava rat i bilo cije stradanje ali na Evroviziji zelimo zestok muzicki rat a ne da neko pobedjuje zbog bilo kakvih nemuzickih uticaja i da se od ljudi prave ovce, a najvise od fanova koji ce mucni iz ljubavi i opsesijom prema dragom nam festivalu reci “Pa kvalitetna je pesma,dobar nastup”, jeste ali nemojte barem sebe sami lagati da verujete da je neko u toj situaciji dobio 439 poena televotinga (Toliko ni Rybak Loreen i Mans nisu imali u jeku onih pobeda) a ovima cela Evropa po 12 i 10 poena..TRAGIKOMICNO !!!!
  Shvatio je taj ko treba da shvati na cijoj smo strani ne treba muzicki festival da koristimo za to dokazivanje..
  I sta cemo sad?!
  Ukraine pokupila glasove televotinga kakve ne moze vise niko nikada za sva vremena evrovizije (Sto onda Go-A za kojom je cela evropa pala u trans prosle godine nije imala bar 400 poena ako moze tako)
  No, STA CEMO SAD?!
  Koje je sledece politicko razracunavanje i cirkus od Evrovizije
  Da se isto odrzi u Sweden??
  I sta?! Ukraine domacin u tudjoj drzavi pazi bogati novoj clanici NATOa a Svedska u sopstvenoj zemlji se takmici u polufinalu???
  A P S U R D
  Kad neko posalje pesmu i nastup za 500 poena neka toliko i uzme a Srbija ako posalje pesmu za 0 poena neka toliko i uzme – M U Z I K A ! ! !
  Srami se Evropo, i izvini se ljudskoj populaciji zbog onoga sinoc…

 • @Evropljanin
  Svakako. Postoji protiv mišljenje, ali ne i etiketa. Postoje ljudi, u koju grupu i ja spadam, koji ne želimo nikakve etikete, jer nigde ne pripadamo, tako da i ne zaslužujemo durštvene etikete. Jedno je kad govori zagovornik neke političke struje, a drugo je kad govori zagovornik muzike, a treće pasivni posmatrač. Ja prezirem politiku, sem nekih baš jakih levičarskih ideologija i gradjanskog aktivizma, ali neću sad i ovde o tome.

  Ma, namešteno ili ne. Što se tiče publike, nije namešteno samo fantastično organizovano i ima priču. Užasnu priču, jednu od najgorih mogućih, koju mogu imati… Za ne poželeti nikom. Ali, da su njihov PR team i frontmen grupe to isticali, jesu, nemojmo da se lažemo.
  Čuveni hrvatski novinar i PR stručnjak, Vedran Strukan, koji je bio u Marijinoj delegaciji 2007. nedavno je u jednom podcastu posvećenom Dori i ESC istako važnost priče i marketinga. Istakao je da bez 3 000 eura ulaganja u marketing, minimum, nema šta da se priča o nekom boljem plasmanu. Tu je mislio više na pop pesme, kao što je bila od Mie Dimšić. Dakle, na pesme za koje je potrebno mnogo više uloženog truda i vremena od strane publike da se preslušaju, kako bi se jače doživele i potencijalno zavolele. Mia nije imala priču i sa visoko kvalitetnom pesmom i nastupom koji ima priču, ona totalno nepravedno nije prošla dalje. Naravno da Konstrakti nije bila potrebna priča, jer je ona sama po sebi i više nego priča. A, Ukrajina je imala isto priču samu po sebi, koja za razliku od Konstraktine nije bazirana na muzičkom kvalitetu, originalnosti, avangardi, već na stanju u njihovoj zemlji. Plus su imali odličan dodatni marketing, koji je zalazio u domenu političkog, sasvim sigurno i besprekorno organizovano glasanje. I sve bi bilo top, da nema tog raskoraka izmedju priče koja je stvarno strašna I pesme i nastupa koji nisu u rangu barem 10 njih po kvalitetu. To je na kraju proizvelo efekat one, najjeftinije patetike, kakva se sreće u najtrivijalnijim tv formatima, kao što su limunada serije i rijaliti programi. Ali, naprosto ne mogu da verujem, niti ću verovati, da su ljudi popušili tu priču, baš u tolikoj meri. I to publika, od koje sigurno ima nekih, koji su glasali za Konstraktu ili monumentalnu baladu Azerbejdžana, ili Poljske, namerno ću navodim zemlje, koje su bliske ili susedne Ukrajini. Dakle, i organizovano glasanje i politika i svašta nešto je tu još moralo da umeša prstiće, da bi došlo do ovakvog utiska.
  Upravo to i pričam da je politika politika, a muzka- muzika, te da ne treba mešati sažaljenje i muziku. Čak mi je drago bilo da pročitam sjajan članak urednika ovog portala Slobodana, kako govori o ukrajinskom sažaljenju, i to vrlo eksplicitno. Baš mi je bilo drago da čujem da neko govori o ovoj škakljivoj temi, koju mnogi zaobilaze, trudeći se da budu politički korektni.

  Što se tiče nameštanja žirija, ne verujem da ga nema, tj. verujem da ga ima. Jer, dugo pratim ESC i kad vidim da kvalitetan predstavnik u polufinalu, za koga se mnogi nadaju da će proći, ali nisu sigurni, jer nema priču i iz male je zemlje, završi na 11. mestu, onda je stvarno prozirno. To je ove godine bio slučaj i sa Hrvatskom i sa Makedonijom, a baš su ove zemlje to doživele više puta, kao Makedonija 2008. godine, Hrvatska isto skorije nešto itd.
  Gotovo da sam siguran da je glavna uloga žirija da u polufinalima pomogne kvalitetnim predstavnicima koji se slabo kotiraju kod publike, prodju dalje, kao što su Belgija i Švajcarska ove godine, a u finalu da da boost odnosno anti boost, nekim zemljama koje bi bila smetnja glavnim favoritima. Opet, logično, jer da glavni favoriti fanova i publike, a posebno fanova, ne ostvare visok plasman, to bi onda razočaralo fanove, a fanovi su osnovna snaga ESC-a. Imam utisak da je žiri ove godine dao boost Ukrajini, a da je unizio Srbiju i Švedsku. Jer da je žiri Srbiji dao više poena, onoliko koliko zaslužuje, bili bismo pobednici. Npr. da je Srbija imala 190 – 210 od žirija sa ovim glasovima publike, bili bismo opasna konkurencija Ukrajini, a sasvim sigurno bismo pobedili. Po glasovima publike se jasno videlo da Švedska nema pokriće kod publike za pobedu, pa joj je žiri kao jednom od favorita popravljao situaciju na listi. Iako mi se dopada, što se Moldavije tiče, siguran sam da ona nije bila po ukusu žirija. A, to od kud žiri zna kako će publika glasati, pa kako znaju kladionice, kako znaju fanovi, kako znaju YouTuberi? To se jasno vidi.
  Najzad, siguran sam da postoji odredjeni ESC algoritam kao i na svakoj televiziji, koji jasno govori mnoge stvari. I ESC organizacija ne namešta, ali itekako vodi računa o tome ko će da pobedi, čime polunamešta. Jer, nisu gledaoci ESC samo fanovi i ljubitelji i poznavaoci muzike i pop kulture, već kako je ESC televizijski show i ljudi u srednjoj dobi i penzioneri, a kao svaki veliki show aktivno radi na pridobijanju nove, različite publike. I sad mora se vodiit računa i o ukusu te publike, da bi se zadržala u narednom periodu. Uzmimo primer Konstrakte, bilo bi rizično da je pobedila Ukrajinu. U glavama organizatora bi bilo rizično. Prvo, što je Konstrakta toliko avangardna, a drugo što je Ukrajina toliko sva fina i još vuče žalosnu priču za sobom. Ne bi kod tebe, ne bi kod mene, ne bi kod istinskih ESC fanova tako delovalo, već sasvim suprotno, ali kod prosečne publike bi se mogao stvoriti utisak – Pobedila ona ludjakinja, koja ne znamo šta peva, a jadni Ukrajinci nisu pobedili. Ma, neću više gledati ovo. Imali smo prošle godine primer Italije. Kad je pobedio Maneskin, digla se bura, došlo je do šoka, ali stvar je ublažena pričom, kakva je pratila Italiju vezano za sam početak Corona pandemije.

  Što se tiče Švedske, nije niti ona my cap of tea, ali da je kvalitetna jeste, da je nastup odličan jeste… To je već stvar ukusa. Mada, meni su se i objektivno i lično daleko više dopale Poljska, pa i Azerbejdžan, pa i Australija, da ne govorim o Hrvatskoj, Crnoj Gori i Makedoniji, koje su mi se i zbog kvaliteta, ali i senzibiliteta, izuzetno dopale, pa tako više od Švedske. Ali, ako je publika glasala za Švedsku, to se onda mora poštovati. Ima kvalitet, ima nastup, ima glasove publike, pa i da nema takav kvalitet i nastup, a i priču kakvu ima Ukrajina, ako je publika tako glasala, apsolutno bih pozdravio i čestitao.

  Što se tiče ponižavanja Moldavije, strašno. Folklorna muzika je nacionalno blago. Inače, meni je Moldavija prezanimljiva, a što se tiče kvaliteta odličan je. U pitanju su stvarno vrsni muzičari i zabavljači.

 • @AVATAR

  Ja sam to rekao za Vučića, koja predstavlja Srbiju u svetu. To sam ti dole pojasnio.

  Osim toga – na svačije mišljanje, postoji protivmišljenje ;). That’s life. Ne bih ja generalno ništa ni rekao, ali kada su neki počeli da pišu gluposti tipa “poniženje ljudske rase” etc., mi je bilo dosta. Može svako da misli šta god hoće, ali brate takve nebuloze … kao, da je namešteno. Što bi to neko nameštao? Ja sam ubeđen da se mnogima sažalilo, pa su glasali. I iz Srbije je stiglo 7 poena. Inače, najmanji broj poena. Takođe smatram da je degutantno omalovažavati Moldaviju, zbog folkroka.

  Da … to ali, ali, ali. Slažem se. Ukrajina je uvek imala dobre pesme. I prošle godine su mnogi ovde omalovažavali Ukrajinu, pa se iznenadili na Pesmi Evrovizije.

  Smatram da nikada nije dobro, neko nešto učiniti iz sažaljenja. Ukrajini bi značilo i neko 4., 6., ili 3. mesto. Ali … to je, što je.

  Za Švedsku mi je drago, što je imala tako malo poena od publike ;). Štanc pesma bez duše.

  Čitam na jednom portalu, da politički govor pevača predstavlja prekršaj. Pitanje je, da li će to imati posledice.

  Na Zapadu ovo nije “skandal” ;). To je samo u Srbiji skandal. Čak mislim, da će ovo neki krugovi gledati pozitivno … nevezano za to, šta ja mislim.

 • @Evropljanin Moj jedini problem je što nas koji se ne slažemo sa pobedom Ukrajine, nazivaš potencijalnim podržavateljima zemlje agresora. Politički nikog ne podržavam i imam apsolutno ljudsko pravo na to. Imam apsolutno pravo da politički podržavam predsednika zemlje u kojoj žive Teletabisi ili Alisa. I niko mi zbog toga niti može, niti sme zameriti. Eto to.
  Ok. Ništa protiv predstavnice Ukrajine nisam rekao, čak kažem da je po kvalitetu sasvim solidna pesma, i poslušam je i pogledam zanimljiv nastup. Ali, ali, ali….Ako uzmem u obzir da je pobedila i time pobedila mnoge zemlje sa mnogo kvalitetnijim pesmama u muzičkom smislu, za koje se ne vezuje nikakva priča, onda mi je to stvarno prejadno. A, kad pomislim na Konstraktu, stvarno mi bude još jadnije. Ne zato što je Konstrakta iz Srbije, već zato što je stvarno donela nešto novo, avangardno….Pa, onda Švedsku gde su se muzičari extra pokidali da sve zvuči i izgleda na jednom visoko profesionalnom nivou. Pa, onda mnoge, mnoge, mnoge druge. Onda, kredibilitet Eurosonga bude umanjen. A, znajući kakvi su ortodox fanovi ESC-a i koliko medju njima ima muzički obrazovanih i pametnih ljudi, koji vide mnogo šire slike od nametnutih, verujem da se ova priča neće tek tako završiti. Skandal oko pobednika u svakom slučaju može biti odličan marketing za ESC, ali svako preterivanje u marketingu, vodi u jeftinoću i dovodi umetnički temelj kao osnovni u pitanje.

 • @AVATAR

  I ja mislim da je većina glasala iz sažaljenja. Takođe mislim da je to pogrešna motivacija, jer ne čini dobro Kalushu i Pesmi Evrovizije.

  Ne pratim Parove, Zadrugu i slična smeća. Izvinjavam se.

  Ne razumem koji je tvoj problem, kada smo na istoj strani. Jedino se ne slažem o tome, kako treba da se postupi. Koja korist od toga da se sada nerviram? Hoće li EBU ponoviti glasanje? Neće. Moram se pomiri time da je narod glasao iz sažaljenja. Nije to namešteno. Ja verujem da su zaista glasali iz sažaljenja.

  I šta ćemo sad?

 • @Evropljanin
  E moj ti….Glasali su iz sažaljenja, većina. To se vidi. Kao što su glasali u Parovima i Zadruzi. Svake godine je pobedila žrtva, iako nemam ništa protiv bilo koga. Žene su uspele i na tome im čestitam. Ali, uspele su u tom formatu, gde se takve stvari gledaju. Mislio sam da se u popularnoj kulturi takve stvari ne gledaju, ali čisto malo da se dosoli na Coronu i rat. Dok običan narod strada, ti koji stvaraju rat profitiraju.
  E, vidiš, nije kriv narod, sve i da je podržavao i da podržava. Posebno ne ovde na Balkanu, gde se dogadjaju političke kradje i gde su se dogadjala politička ubistva i gde je UDBA do skora bila svačija sudba. Nije kriv narod. Kriv je što nije u još većem broju izlazio na ulice i još jače udarao, ali ne o šerpe i lonce, već o sistem. A, nije ni znao kako, jer je živeo u jednoumlju, gde nije smeo da udari niti jedan vic. Nešto slično poput ovog što ti i tebi slični sada plasirate – odredi se, opredeli se, sve je crno ili belo.

  Ok. Sigurno si neko piskaralo, čim tako izvlačeći nečije reči iz konteksta, pokušavaš da nametneš ideologiju za koju se zalažeš. Slobodno kaži i teoretičar zavera i ludak. Slobodno. Niko mi to nije rekao. Ali, kad vidim kako funkcionišu mediji i politika kad žele da unize mnoge umne ljude, slobodno pucaj. 🙂
  Sve je tako, kako ti kažeš. Svet je beo, svugde cveće i drveće, leptirići šarenići i ptičice koje cvrkuću. Samo se odredi za ili protiv, daj svemu oznaku i broj (parafraziram Miu Dimšić i njenu pesmu Život nije siv) i svet će biti cool mesto. Da, da, kako da ne.

  Uopšte ne preterujem, ali si nas etiketirao i ovo što si rekao ne treba da bude sankcionisano, ali javno osudjeno to definitivno. Znamo i mi agresori ponešto o demokratiji. hahahahaha

  Ovo je zadnje od mene, verujem da je u tebi u tvojoj realnosti super i tako treba biti. Ali, samo ne podržavam i osudjujem svako vredjanje posebno poniklo na generalizovanju i na cancel kulturi.

 • @megan markl

  Volim tebe i tvoju zdravu kosu ;). Više nego Kejt. Svako ima pravo na svoje “mišljenje”, ali niko nema pravo da širi nebuloze o mafiji, nameštanju, poniženju ljudi … .

  A da sam seljak? Ja mislim da su oni seljaci (pežorativni), koji se prijavljuju sa raznim E-Mail adresama, da bi druge prozivali.

 • Ovo ce ostati zapamceno kao jedna od najkontroverznijih Evrovizija poslednjih godina. Pobednicka pesma jeste dobra, ali da su politicke okolnosti presudile – jesu. Ukrajina je imala privilegije i to je cinjenica. Da je ovakva politicka situacija bila u Srbiji, naravno da bismo pobedili. Publika je i 2017. izglasala Portugaliju, ne samo zbog kvaliteta, vec i zbog cinjenice da je pevac imao srcanih problema i morao na transplataciju srca pa se publika sazalila. Nije vise ni zanimljivo znati pobednika pre samog takmicenja i forsirati pobednicku silu. Ani cestitam i svi smo ponosni na nju jer je ucinila veliki posao. A @Evropljanin bi trebao da nauci da se misljenja razlikuju i da je zapravo on jedini “seljak” ovde.

 • Da pitam … jeli poniženje drugih izvođača, ljudske rase, planete, kozmosa, što sam ja glasao za Srbiju prvenstveno, što sam srbin, pa tek onda, što se slučajno zadesilo, da ove godine i pesma valja?

  Džaba se nervirate. Ne treba mafija za to. Narod glasao … neko jer mu pesma bila dobra, neko iz sažaljanja (Ukrajine ili sopskvenog novčanika, jer oseća posledice rata).

  Nadao sam se i ja, da se ovo neće desiti, jer će ova pobeda zauvek imati taj “?”, ali avaj … pozdravljam vas sve.

  @AVATAR

  Da neke generacije nisu podržavale Miloševića, a neke nove generacije ne podržavaju Vučića, koji je još gori, to zlo se ne bi ni desilo, odnosno se moglo izbeći.

  Naravno da Vučić podržava agresora. Da nije tako, on bi uveo sankcije, kao svaka druga država. Sigurno me nije sram što to tako gledam.

  Popularna kultura i umetnost nisu isto. Gola zadnjica špankinje je popularna kultura, a Konstrakta je umetnost. A njen uspeh je delo plod mojih poziva ;). Naravno, ne osporavam ostalo.

  Nema potrebe da mi pišeš elaborate – razumem te. Ali preteruješ. Mafija i gluposti.

 • @Evropljanin
  Sram vas bilo za ovo da smo iz zemlje koja podržava agresora. Moram Vam ovo napisati. Iz zemlje koja je toliko zla doživela i propatila, gde su generacije uništene, zbog politike kakva jeste, i još nam fali etiketa da podržavamo agresora. Stvarno, sram da Vas bude.
  Obožavam Europu, a posebno Južnu i Severnu Europu, još više obožavam muziku, ali politiku prezirem, pa tako i ovu patetiku, kakva se može videti samo u rijaliti show programima, koji su produkt upravo raznih politika, pa i te za koju ste Vi.
  Postoji nešto što je iznad politike i svega što proističe iz nje, a to su nauka, umetnost i sport. Ovo je umetnost, popularna kultura. Ovde se pojavljuju ljudi koji su godinama i godinama radili da budu ovo što su danas. Konstraktin uspeh je plod ne dugogodišnjeg, nego višedecenijskog rada. Dakle, pojavljuju se ljudi koji godinama i decenijama stvarali svoju umetnost i svoje karijere, odrekli se mnogo čega i sad treba da ih pobedi neko samo zato što su u njegovoj zemlji ratuje, a to kakva je pesma, sekundarno i nastup, to nebitno. To druže nije Europa, to nije solidarnost, to je patetika najgore moguće vrste i jednoumlje a protiv tog jednoumlja se upravo Europa izborila kako-tako, ne još u potpunosti.
  Nazovite me kako god želite, samo Vam želim reći – Sram Vas bilo, što nam prilepljujete ove etikete i što nas vredjate. Toliko skučenosti u razmišljanju, ako ni

 • Kakva prevara! Za ovu glupost 28 dvanaestica i 8 desetki, od publike??? Pa ko je zaista glasao u Evropi za ovu pesmu? Zar ovo nije izbor za pesmu Evrovizije, a to je bila svrha kada je Eurosong osnovan?! Pa ovako nešto ni čuveni mutivoda Velibor Džarovski ne bi umeo da napravi! Sve je bilo providno, a najviše kada je predsednik žirija glasao umesto nekoliko zemalja kojima se, kao, izgubila veza za uključenje. Verovatno su bili primorani da daju 12 poena Ukrajini, pa nisu želeli da se sramote i učestvuju u tome.
  U svakom slučaju, vidim Špance ili Britance kao pobednike, a Konstraktu kao četvrtoplasiranu.

 • Uf. Ovo je prva Evrovizija koju sam ovako zdušno pratio, čak sam se i kladio i sve izgubio (naravno mala svota novca, ali sam se baš mnogo kladio) i opet bih sve ponovio.
  Sjajno organizovan festival, sjajne pesme – visok kvalitet u muzičkom smislu, ali i u scenskom. Ako je u nekim pesmama falilo muzičkog kvaliteta, to je nadoknadjeno scenom i obrnuto. Stvarno, da se ne ponavljam, sjajne pesme i slušaću ih sve u narednim mesecima koje dolaze, a neke i mnogo, mnogo duže.

  Sad, dal prvo da komentarišem Konstraktu ili plasmane? Pitanje je sad. 🙂

  Prvo ću krenuti od onog što je loše, a to su pobednici i cela priča oko njih. Pesma naravno da je nije loša, pesma je kvalitetna i zanimljiva, ali, predaleko od top 10, a kamoli od pobede. Ufffff. Duša me boli. Bez obzira na kvote kladionica, kojima inače verujem, nisam ni u snu mogao pomisliti da će se ovo dogoditi. Ovo je poniženje za sve koji su bili i bolji i gori od predstavnika Ukrajine, poniženje u čisto muzičkom smislu najpre, a onda i u smislu ljudskosti i morala. Za muzički je svakome ko se iole razume u muziku sve jasno. A, za ljudski i etički smisao ovo je Rijaliti show u Srbiji, u kome pobedi prevarena žena, pa žrtva, pa onda majka od prevarene žene, itd. Ovo je toliko dno dna, da nemam reči. Pobedila je žrtva kao što pobeduju u rijaliti programima. Narod je divan, ne prati toliko muziku, sažalio se i glasao, divan, human, plemenit, ali i glup, tu ubrajam i sebe, odmah da se ogradim. A, žiri je, da hvalio sam ga, jer je u polufinalima omogućio prolaz kvalitetu, ali u finalu je ispao dno svakog dna. Da je glasala samo publika, čestitao bih Ukrajini, jer glas publike se ne sme dovesti u pitanje, ali pošto je glasao i žiri, onda ću reći dno svakog mogućeg dna. Namerno su zamrsili i zamutili, kako bi nabustovali sigurnu pobedu Ukrajini. A, opet i glasovi publike su itekako upitni. Zna se da iza svih zemalja, stoji politika, kao i mafija, iza neke manje, iza neke onako srednje, iza neke više. Sigurno je da će iza zemlje u ratu stati i politika i mafija. Nažalost, ali tako je.
  Naravno da volim sve ljude ovog sveta i da mi je izuzetno žao običnih ljudi u Ukrajini, koji čine 99 posto populacije, ali ovo je stvarno too much. Ni Hrvatsku, ni Srbiju, ni BiH, ni Makedoniju, ni mnoge druge zemlje, niko nije žalio u svojim vanrednim političkim situacijama na Eurosongu, a garantujem da je Tony Cetinski kada je predstavljao Hrvatsku na ESC 94. upisao se u listu jednog od najboljih vokala na ESC ikad, a Makedonija je snosila nenormalne sankcije i sabotaže dok nije postala Severna, pa čak i sa jednom Esmom Redžepovom i jednom Kaliopi (2016. ) kojima se svi trebamo pokloniti i u muzičkom i u ljudskom smislu.
  PZE 2022. je za razliku od ESC odigrao izuzetno inteligentno. Nije pobedio očekivani mainstream, bez obzira na logistiku, već neko iz senke, a pritom veliki umetnik, tj. umetnica. To ne znači da imam išta protiv favorita, dapače. Ali, Umetnica je morala biti prva.

  E, sad Konstrakta. Žiriju neka je na čast i na struku, što nisu prepoznali umetnost kod Konstrakte. Znao sam da neće biti prva, ali da će je ovoliko sabotirati, to je stvarno van svakog očekivanja. Neka im je i na čast i na struku. Dokaz da u biti žiriju nije dovoljno da samo lepo pevaš ili sviraš i napišeš lepu pesmu, nego i da poseduješ umetničku širinu, kako bi prepoznao/la upravo nešto poput Konstrakte i svojim glasovima sugerisao publici na šta da obrati pažnju, a posebno u ovako suludim i tužnim vremenima.
  Izuzetno mi je drago što je naša Umetnica, sa velikim, sa ogromnim U, ostvarila ovako sjajan plasman. Od 2012. godine, ovakav plasman, Srbija je samo mogla da sanja u svojim najludjim snovima, kao i sve male zemlje, jer ih je žiri sabotirao, glasajući samo za ono gde vidi odredjenu korist. Stvarno ogroman uspeh i dokaz da je ljudska civilizacija ozbiljno evoluirala, i u mentalnom i u kreativnom i u estetskom i u duhovnom smislu. Ali, ujedno mi je prežao, što su jedna takva Umetnica i čitava armija koja je glasala za nju, doživeli poniženje ovakve vrste. Toliko mi je bilo drago, kada su saopšteni glasovi publike, da nemam reči. To mi je posle Umetnicinog nastupa najdraži momenat. Svi su bili ko p….i kada su čuli rezultate. I što je Moldavija iznad Umetnice, takodje mi beše mnogo drago. Možda nisu, a možda i jesu podjednako umetnici kao Konstrakta, to je već stvar vremena, ali da su poslali nešto drugačije što je za široki europski auditorij totalna egzotika, definitivno jesu i što je najvažnije sve su podigli na noge.
  Za kraj – Iako se podigao ogroman hype oko Konstrakte, kako je za svaki sud o umetniku ili umetničkom delu potrebno odredjeno vreme, svi će se za to neko vreme sećati, kako je jedna velika Konstrakta bila na Eurosongu, kao što se danas sećamo da je na ESC-u bila jedna Celine Dion, jedna Lara Fabian, jedna ABA i mnogi drugi.

  p.s. Izvinjavam se na ovolikoj opširnosti i na možda proštrim rečima za pobednike i žiri, ali svako, ko je dublje u ESC-u, muzici, pop kulturi, sigurno će me razumeti. Preveliko uzbudjenje. :))))))))))))
  Sve pohvale za evrovizija.rs i od sad vas pratim tokom cele godine.

 • Ko bi rekao da ce nas nekadasnja clanica Zemlje Gruva, totalne alternative vratiti u top 5 na Evroviziji, u soku sam kada malo bolje razmislim iako sam apsolutno verovao u top 5, pa cak i u top 3 a i bili smo par minuta prvi 😉 Odusevljen sam!!

  Sto se tice nasih velicanstvenih 312 poena…”Gospoda” iz zirija je pokazala visok stepen sujete, ubise ih kompleksi sto smo bas mi imali ovakav nastup, poslali ovakvu poruku, ovakvu pesmu…Finci nas bas gotive, vec godinama a Slovenci ocigledno ne, presmesni su…A televoting, ne verujem da sam doziveo da na eurovisionworld sajtu gledam ko nam je sve dodelio tele bodove i vidim sve one dvanaestice, desetke i osmice iz skandinavskih zemalja, pa Italije, pa Francuske, Grcke, Ceske, Izraela i da ne nabrajam…

  Ja sam u samoj zavrsnici iskreno navijao da pobedi ili Spanija ili UK ali opet ta Ukrajina, opet politika…2 pobede u poslednjih 10 godina, obe sa politickom pozadinom, 2016. je bila zasluzena i ajde prihvatljiva ali ova druga pobeda je stvarno too much…I bez pobede na ESCu je Ukrajina imala podrsku, Evropa pokazala na cijoj je strani tako da je ovo bilo suvisno, kao da ce ovaj trijumf da zaustavi rat, aha hoce….Totalno mi jesve ovo besmisleno i mislim da je izazvalo veliki revolt kod evrovizijskih fanova koji ce se ozbiljno zapitati kada je pracenje Evrovizije narednih godina, da li uopste ima smisla??I nije mi ni to to da se ESC sledece godine ne odrzava u zemlji pobednika, i to mi je glupo, bilo ko da je u pitanju…

  Moldavija me je stvarno poziitvno iznenadila ove godine, e to je pravi dark horse, u poslednjih par godina postizu odlicne rezultate i zanimljivo mi je da je ovo bolje proslo nego Doredos 2018.Neocekivano Poljska van top 10, Litvanija u top 15, Francuska jako lose, totalo neshvacena i nedozivljena pesma ove godine, Azerbejdzan za mene veliko iznenadjenje i kako smo mi njima dali 12 poena, zivo me interesuje, i dalje ne shvatam…Rumunija i Svajcarska su mi takodje iznenadjenja…Norvezani su mnogo bili izvestaceni, nastelovani, fejk i zato sve to sto su osmislili nije upalilo…I drago mi je zbog Portugala, na kraju ipak top 10…

  I na kraju su pogodili da smo ovogodisnji Shum…

 • @Code021

  Punim pravom. Taj, koji ovde piše da je pobeda Ukrajine “poniženje ljudske populacije” i ostale nebuloze mora dobiti adekvatan odgovor. Takođe neko, ko na sličan način komentariše nečiji folklor. Svako ima pravo na svoj stav, ali niko nema pravo, da omalovažava druge.

  Hvala dragom Bogu, da ti imaš svoj lajf, pa ipak odvajaš vreme, da meni pišeš. A to za lečenje … zašto se ne bi ti lečio, koji se meni obraćaš na taj način?

 • Definitivno je žiri pokrao Konstraktu. Da dobije nagradu za artistic performance, a da žiri da takve slabe bodove, ma mrš.

 • @Evropljanin

  Jednostavno moram da te pitam ovo, s kojim pravom ti nekog nazivas ”Seljak” i skojim pravom ti negoga etiketiras, kao podrzavaoca, Agresora??????? Idi se leci, covece, zastranio si… kontam da si ti jedan ….. grozni Nolajfer, jer da imas svoj lajf, nebi ga trosio, na ovo prepucavanje, i nadmudrivanje, s ljudima, drugacijeg stava….

 • Ne znam zašto ste se ovde radovali što Konstrakta nastupa 24?! Imao sam utisak da je publika bolje reagovala i više tapšala u polufinalu. Do Konstrakte svi su već bili smoreni.

  Inače moj favorit je bila Španija. Toliko energije, plesa i pevanja u isto vreme, pa ritam koji te vozi, pa to jebozovno telo. Devojka je ispustila dušu na sceni. Latino diva.

  @Evropljanin Seljaci su Moldavci. Onakav scenski nastup pun dranja , kičaste odeće , jeftinog rokenrola, harmonike u stilu ”Remove kebab” je ravan šabačkom vašaru sa sve Vendi.

 • @Andrija

  Klincu – ja pratim ovo takmičenje duže, nego što ti imaš godina. Iz poštovanja prema ovom sajtu ću se suzdržati da ti ne napišem to, što bi ti uživo rekao.

  Ukrajina nije bila moj favorit, to sam ovde i napisao u više navrata. Da su imali dobru pesmu i da je stejdžing bio dobar, niko ne može osporiti.

  Ljudi nisu glasali samo zbog pesme, već i zbog solidarnosti. Idi pitaj Google šta to znači. Ti nisi ni ovde solidaran, a kamo li da razumeš, zašto su druge zemlje, drugi izvođači solidarni sa Ukrajinom.

  Na Pesmi Evrovizije se svake godine pojavljuju poznati izvođači. Ne iz Srbije, ali iz drugih zemalja. Da, pokaju se često, jer tamo onda shvate, da su na Pesmi Evrovizije no name.

  Da nismo iz iste države, poželeo bih ti da doživiš isto, što sada Ukrajina doživljava, pa bih te ponovo pitao.

  I sada dosta. Ne želim da dosađujemo drugima, dok pišu utiske. Biće ovde još ljudi tvog profila, pa se uortači sa njima i pljujte žrtve Marijupolja, Buče … i ostalih gradova.

 • I sta cemo sad?

  Zaigrajmo uz Trenulețul (Moldova)!
  Nista bez narodnjaka!

  Bilo je lepo druzenje ove sezone.
  Jeste da se Stara dama uneredila na kraju feste, ali moramo je razumeti … godine!

  Do naredne Evrovizije … od mene VELIKI POZDRAV, za sve!

 • @Evropljanin
  Ti mukice verujes da je stvarno izglasano 439 poena za Ukrainu? :’D
  Skoro svako dao 12 poena bas njima jer se bas svima najvise svidja njihova pesma
  Ponizili su najpre one mucne izvodjace, a tesko uvredili inteligenciju ljudi koji tako pomno prate i zive Eurosong i jos gore ovi sto su glasali (Ja nemam pojma o nicemu pa sam tako glasao za pesmu za koju su rekli da vredi 2 poena )
  Tuga cemer i jad..
  Pohvale nasoj predstavnici na ostvarenom sjajnom rezultatu al sad je sigurno i sama shvatila zasto nijedan normalan i afirmisani poznati pevac nece da se pojavi na Evroviziji ( ponekad tek tako neko zvucniji svrati ali se i on pokaje) Jer ovo nije ni prvi, al najsramniji politicki uticaj na Evroviziji jeste..i opet kazem drago mi je ako je to usrecilo Ukrainski narod ali sav ostali je posteno ponizen.

 • @wolf

  Eee seljaku (pežorativno) jedan. Normalan čovek se ponosi svojim folklorom. Moldavija je bila odlična.

 • Moldavija imala više od Srbije na televotingu? Pa nas bi bio blam da pošaljemo harmoniku i satorsku muziku na Evroviziju.

  Sledeće godine šaljite Daru Bubamaru.

 • Prvo hteo bih da se zahvalim Konstrakti što nas je fenomenalno predstavila i dokazala svim početnim skepticima (meni) i hejteima da se umetnost isplati..
  Što se tiče Ukrajine,tu sam u konfliktu tako da mišljenje sutra!

 • @Andrija

  Po tome se vidi da si iz zemlje, koja podržava agresora i ne želi da mu uvede sankcije i to prodaje kao “neutralnost”. To je sve, samo ne neutralnost. Ne kapiraš evropsko društvo. Ja, koji radim sa ukrajinskim izbeglicama razumem, zašto su tako glasali. Tvoj post je poniženje ljudske populacije, ne njihova pobeda.

  A za to, što si nedeljama otrcavao Konstraktu, koja je sada 5. te neću provocirati i ponižavati, kao što smo se dogovorili. Ne da mi se.

  Inače … sorry zbog grešaka u prošlom postu. Autokorekt.

 • Svi znamo da je ova pobjeda nezaslužena….Pesma im zaista nije losa alo da su okolnosti normalne sigurno da ovo nebi bio pobjednik.Ali pobjednik se zna,nasa KONSTRAKTA! Ona nam je donijela prvih TOP 5 od 2012…Znaci zbog nje smo mi ljudi ponovo u top 5! Konstrakta,ponos si Srbije,sve sto si uradila,uradila si zasluzeno! VOLIMO TE ANAAAA

 • Ovo sto se veceras dogodilo je blago receno nevidjeno ponizenje ljudske populacije i tesko vredjanje inteligencije ljudi..Najgori kraj iz svega izvlace fanovi koji se tako raduju pesmama,.izborima,nastupima,posvecuju dragocene minute sate dane nedelje mesece i godine ovom takmicenju a onda ih (NAS) neko pravi budalama..
  Cak je i samo glasanje namesteno da sto vise izmajmunise narod koji to vec i jeste cim u 1 ujutru sedi i blene u Eurosong, tako sto tokom glasanja zirija deluje kao da je Ukraina ispala iz igre nema tu sta puni se UK i Spanija..krece citanje poena publike i Ukraina dobija 439 poena ?!?!? (Cetristo trideset devet poena),.po proracunu skoro svako im je dao 12 poena ?! I neko normalan treba da poveruje u to?! Hehe najbolja pesma pokupila sve dvanestice osvojila najvise glasova za sva vremena na Eurosongu na kom je bas slucajno Rusija izbacena a Ukraina pogodje a ratom..Jad i beda i zali boze vremena i energije..Stvarno je ovime sad vec ozbiljno bacena mracna senka na ovo takmicenje i vise ga nicim ne mozemo opravdati da je izuzeto ozbiljne politike..Ja ga vise pratiti necu,tako da drago mi je da smo se druzili ovde ali zaista bi ljudi trebalo fokus da bace na nesto drugo nego da im neko vredja inteligenciju i pravi ih budalom..

 • Čestitam Konstrakti na maestralnom 5. mestu. Mnogi u ovo nisu verovali, ali ona je potvrdila, da je publika itekako razumela njenu poruku. Hvala Hrvatskoj i Crnoj Gori! Makedoniju sram da bude, Slovenija neka dočeka Novu Godinu negde druge, ali više nikada u Beogradu. O Bugarskoj bolje da ne kažem ništa.

  Neke zemlje, koje inače ne glasaju za nas, su nam ovaj put dodelili poene, što je razlog da budem zadovoljeni … mada bi često radije prvo slušao poene publike, pa tek onda žirija ;). U ovom 5. mestu još ne mogu da uživam, jer sam baš razočaran, da nas je žiri opet tako zenuo … iako su neke zemlje bilo korektne.

  Čestitam Ukrajini. Nisam verovao da će se ovo zaista desiti, ali Evropa i Australija su poslali jasnu poruku – žele mir. Ukrajina je i pre rata bila u top 5, tako da je ovo bilo moguće i bez rata. Švedsku i Ujedinjeno Kraljevstvo svakako ne bih žele da vidim na tronu … onda ipak pre španske golaće, koju su imali jako dobru i ritmičnu pesmu. Onaj španski plesač mi je išao na živce, kada je cmizdrio celo vreme bezveze.

  Drago mi je, da smo ostavili grkende, koji nas nikada u ničemu nisu podržavali, iza nas … takođe i da smo Bugarskoj dokazali, da i na svom jeziku možeš biti u vrhu.

  Više kasnije, kada se slegnu utisci.

 • Ja reči nemam, najgori pobednici pesma je užas i oni su mi užas nisu zaslužili. Samo da vidim u kakvom će se bunkeru održati ESC sledeće godine…Konstrakti apsolutno svaka čast top 5 je super rezultat i ove nagrade koje je dobila su pokazatelj da je ona Umetnica bez premca i da treba da budemi ponosni na nju ❤️