Evrovizija 2022

Uporedni pregled glasova žirija i publike na Pesmi Evrovizije 2022

Predstavnica Srbije Konstrakta osvojila je visoko 5. mesto u finalu 66. Pesme Evrovizije u Torinu. Glasovima žirija naša pesma In corpore sano našla se na 11. mestu na tabeli, a publika je postavila na 4. mesto.

Ovo je najbolji rezultat za Srbiju u poslednjih 10 godina; Željko Joksimović je u Bakuu 2012. bio treći.

U 2. polufinalu Konstrakta je prikupila 237 bodova, što je pozicioniralo na 3. mesto. Zanimljivo je da je smo 1. mesto kod publike podelili sa Švedskom, dok smo kod žirija bili na deobi 8. mesta s Finskom (63 poena).

Detaljniju analizu glasanja iz Srbije i za Srbiju pogledajte u našem izdvojenom tekstu

Kako je glasala Srbija i ko je sve glasao za Srbiju na 66. Evrosongu

Da bi evrovizijsko glasanje učinili otvorenijim i dostupnijim, EBU je neposredno po završetku glasanja objavio kompletne rezultate glasanja u polufinalu i finalu, kao i odvojene rezultate publike i žirija, te kompletne glasove svakog od pet članova nacionalnog žirija.

Članovi žirija koje je nominovala Radio-televizija Srbije su:

  • Jelena Tomašević Bosiljčić, predstavnica Srbije na Evroviziji 2008. (predsednica žirija);
  • Marija Marić Marković (Mari Mari), pevačica, kompozitor, tekstopisac i muzički pedagog;
  • Srđan Marjanović, kantautor;
  • Miloš Roganović, kompozitor i tekstopisac;
  • Dušan Alagić, kompozitor, tekstopisac, aranžer, producent i multiinstrumentalista.

Uporedni pregled odvojenih glasova žirija i publike, kao i kombinovane bodove, pogledajte u tabelama.

PRVO POLUFINALE

Veće razlike u glasanju publike i žirija uočavaju se kod Švajcarske i Moldavije. Dok je Švajcarsku u finale pogurao žiri, isto to je publika učinila s Moldavijom. Švajcarski predstavnik je kod žirija bio peti, dok je kod publike bio tek na pretposlednjem, 16. mestu. Moldavija je kod žirija bila 13, a kod publike na visokom 2. mestu.

Najdeblji kraj iz ovih skokovitih razlika izvukle su Hrvatska i Albanija. Prema mišljenju žirija, Hrvatska je sa 10. mesta trebalo u finale, a TV gledaoci su želeli Albanku Ronelu Hajati, koja je kod njih bila devetoplasirana.

DRUGO POLUFINALE

U 2. polufinalu vidna je razlika u glasanju za predstavničke pesme Rumunije i Azerbejdžana. Da se pitao samo žiri, Rumunija bi ostala u polufinalu na 14. mestu, dok bi kao desetoplasirana u finale ušla predstavnica Severne Makedonije Andrea Koevska. S druge strane, telefonsko glasanje je Kipar stavilo na 9. mesto, a Azerbejdžan je bio poslednji — bez poena!

Tako se desilo prvi put u istoriji da se jedna država bez dobijenih poena jedne strane plasira u finale zahvaljujući drugoj strani — u ovom konkretnom slučaju zahvaljujući žiriju koji je Nadira visoko kotirao — 6. mesto.

Kipar je, pak, zbog poslednjeg mesta kod žirija ostao bez finala, ali se zato Rumun zbog 5. mesta kod publike plasirao u završnicu.

FINALE

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Zaista fascinantno da je Azerbejdžan imao nulu kod publike u polufinalu a da ga je žiri plasirao toliko dobro da je ipak prošao u finale. Wow. Kakva disproporcija. I u finalu je takođe bila velika razlika, ali ovaj podatak za nulu u polufinalu je posebno fascinantan.