Balkan, Balkan! Srbija

Konstrakta u magazinu „Oko“: Ukrajini bih dala 7-8 poena, Portugaliji 12

Nakon povratka iz Torina, Ana Đurić Konstrakta je iskoristila priliku da gostuje kod Jelene Mitrović u gledanoj informativno-zabavnoj emisiji „Oko“ Radio-televizije Srbije.

Iako se Evrosong smatra zabavom, to je u isto vreme i takmičenje koje zahteva mnogo posla i truda, što je za učesnike prilično naporno.

Bude tu i tamo prostora za opuštanje. To jeste posao i imaš raspored koji moraš da poštuješ. Ako propustiš probu, to je tebi na štetu. Jako malo prostora da se opustiš, ali sve u svemu, lepo smo se proveli.

Uprkos tome što do Torina nikada nije nastupila na festivalu ovakvog formata, Konstrakta je objasnila da je Evrovizija samo festival kojem je tako pristupila.

U krajnjoj liniji to jeste samo festival, samo što je televizijski. Zbog toga je ozbiljniji u meri da zahteva dobru pripremu jer se sve prenosi i mora da izgleda zategnuto.

Na pitanje koliko je puta oprala ruke u Torinu, kroz smeh je odgovorila:

Koliko hoćeš. Nije bilo strašno, ali – pralo se.

Neke od Aninih uloga u stvarnom životu su: arhitekta, predsednica skupštine stanara, domaćica, čak se i malo sarkastično prozvala umetnicom. Konstrakta je tim povodom istakla:

Trenutno ne znam šta sam. Uželela sam se da budem domaćica.

Učešćem na Evroviziji postala je i koncertno aktivna, pa je istakla da je mogla da se nazove i izvođačem muzike.

Nije imala nikakva očekivanja, ali je Konstrakta imala želju da se plasira u finale.

Kad smo se već svi toliko napeli. Desilo se neko ujedinjenje, ne samo u Srbiji nego kod svih ‘naših’, da tako kažem. Zbog toga sam želela da uđem u finale i zaokružim priču. Posle, kad smo ušli u finale, onda mi je bilo svejedno.

Znala je da je njen nastup rizičan za televizijski šou kakav je Evrosong, pa je tokom finala, za vreme glasanja stručnih žirija, pomislila da to što su želeli da prenesu nije prepoznato.

Na pitanje kako su joj se svideli ukrajinska pesma i nastup, Đurićeva je rekla da je bilo dosta dobrih elemenata.

Sve zajedno – onako. Ima dobrih elemenata, ali više mi se svidela prošlogodišnja predstavnica.

Dodala je da bi ove godine Ukrajini dala osam poena, a Portugalki Maro 12.

Posle glasova žirija, In corpore sano je zauzela 11. mesto, ali onda je usledela lavina glasova publike.

Desio se taj zamajac. U početku se pesma nije baš visoko plasirala, ali publika, kada se pokrenula, progurala je pesmu.

U ovom trenutku dobila je novi život na internetu, i zbog nastupa je postala dosta „mimabilna“.

Suptilni simboli i poruke pesme In corpore sano doprineli su dobrom plasmanu na Evrosongu, a Konstrakta smatra da su oni imali značaja u širenju i deljenju pesme.

Oni omogućavaju čitanje i shvatanje poruke na različite načine. Stvaraju neku mistiku i onda tu upiše svako šta želi. Pogodno je za konzumiranje.

Megan Markl je spomenuta radi ukazivanja svih praznina i priča u medijskom prostoru.

Ona sama nije bitna. Nju mediji koriste ne bi li stvarali prazne sadržaje.

U svojim pesmama se Konstrakta osvrnula na poželjan način života koji društvo nameće. Od toga izuzetak nije bio ni triptih, u čiju celinu se ubraja i evrovizijska pesma In corpore sano.

I ja sam tako živela, ali sam osetila besmisao toga i rekla ga naglas. Kao mali hrčci se vrtimo u kavezu bez mnogo smisla. Imala sam prilike da uredim život drugačije, ali dok sam to radila, ja sam bila materijalno podržana i obezbeđena.

Dodala je i sledeće:

U suštini, svi smo u poziciji da jurimo tu svoju egzistenciju i sve vreme imamo privid neke slobode i slobodnog vremena koji ne postoji: „Godinu dana rada za dve nedelje mora…“

Konstraktini odgovori na pitanja kolega

U program su se uključili novinari Zoran Panović, Zoran Kesić i Aleksandar Stanković, kao i jedan od članova rep sastava „Beogradski sindikat“ Feđa Dimović. Zoran Panović ju je upitao za političko angažovanje, na šta je odgovorila da je evrovizijski nastup već dovoljno toga politički uradio i da političko angažovanje može da se uradi i na ne tako direktne načine. Zoran Kesić se poverio da se Konstrakta raspevavala uz pesmu Zorice Brunclik Težak je ovaj život, na šta je odgovorila da je ta numera strašno duhovita i da je insistirala da se peva na više punktova. Feđa Dimović je Konstraktu pitao da li očekuje nacionalnu penziju, na šta je odgovorila da ne zna ni koji su uslovi za njeno sticanje, ali da se ne bi bunila. Aleksandar Stanković, voditelj gledane HRT-ove emisije „Nedeljom u 2“, najpre je spomenuo da je za Konstraktinu popularnost bio zaslužan seksipil, iako Konstrakta nije svesna da ništa posebno ne radi na tom polju. Stanković je potom Konstraktu kao predsednicu skupštine stanara upitao kako da natera stanare u svojoj zgradi da plate zajedničku struju, na šta je odgovorila da takve probleme nije za sada imala, te da ne zna kako bi se postavila jer je učešće u zajedničkoj stvari za nju stvar zdravog razuma.

Povlačenje iz javnosti

Konstrakta je najavila i povlačenje iz javnosti na određen period. Ideja da postane nevidljiva sinulo joj je još kada je 5. marta odnela pobedu na „Pesmi za Evroviziju 22“:

Da li nisam imala hrabrosti ili šta već, to se sve pretvorilo u dosta veliku medijsku pažnju naredna dva i po meseca. Sada mislim da sam zaslužila taj mir iako znam da sada ova priča treba da se zaključa.

O intervjuu za RTS rekla je da je baš rađen u tu svrhu jer je osećala obavezu prema medijskom javnom servisu.

Što se ostalih medija tiče, malo bih stala. Treba mi da malo udahnem vazduh. Tu sam, ne idem nikuda, ali mi treba pauzica.

Dodala je da joj je u početku svega jako teško padala medijska pažnja, ali da je vremenom to prihvatila.

Osetila sam i da mnogo toga što se pojavljivalo po medijima nije imalo veze sa mnom. Jedan deo onoga što se pojavljivalo ja sam prozvodila, a veliki deo se pojavljivao sam i bez mog uticaja. To je bilo van moje kontrole.

Izvor: RTS.rs

Oznake

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  • Sve u svemu,za nas vrlo uspešna ESC sezona!
    Ono što su Hurricane započele,sad je Konstrakta nadovezala,poboljšala,a nadam se sledeće godine će neko otići još korak dva dalje. Bitno je da se kreativnim,ambioznim i savremenim ljudima ustupi vodjenje celog procesa,bilo u pokledu delegacije ili predstavničkog tima. Videli smo ove godine da i neko manje afirmisan može da odnese pobedu, izazove ogromnu pažnju i samim tim postane traženija ličnost do kraja sezone od mnogih drugih.. Nadam se da će to da podstakne pevače i autore da se u još većoj meri prijavljuju narene godine.. Takodje nada da će RTS već krajem juna krenuti u planiranje festivala,dok je hajp oko uspeha još svež..
    O pobedi Ukrajine nisam na kraju hteo da se puno oglašavam jer svako tumači iz njihove pobede poruku koja njemu odgovara,nema u potpunosti tačnog odgovora,samo znam da ćemo svi mi ovde i dalje pratiti takmičenje,bez obzira šta pričali. Za nas je bitno da je Ana vratila veru u uspeh i dokazala da i jedno naizgled obično pranje ruku može da dopre do pažnje i razumevanja prosečnog gledaoca. I najbitnije,hijene po raznim portalima koje su čekale Konstraktin neuspeh su ućutkane,a time sve ove ostale rezultatske brojke postaju manje važne.

  • Ja bih za kraj ove esc sezone da zakljucim da mi je najdraze sto je RTS promenio pogled na Evroviziju, sto se angazovao na pravi nacin i sto se primecuje da mu je stalo do sto boljih plasmana, sto smo zaintrigirali esc publiku za buduce godine i napokon nas vise ne dozivljavam kao drzavu koja salje dosadne pop balade koje nikoga ne interesuju, bas smo kul i verujem da cemo postizati u buducnosti odlicne razultate ako nastavimo ovako…Drago mi je i sto se po raznim emisijama diskutovalo o Evroviziji kao nikada pre…Publika je takodje od PZEa pokazala kroz gledanost i glasove koliko im je Evrovizija postala bitna na neki nacin…Napokon su se nekako svi zainteresovali za celu ESC pricu i ocekujem jos javu konkurenciju na PZE 23…Samo da autori i izvodjaci ne izgube inspiraciju, volju, sta god i ne pomisle da je besmisleno se takmiciti zbog unapred proglasenog pobednika, pobede Ukrajine i tome slicnom….Jer cini mi se da je vise njih nezadovoljno nego zadovoljno ovogodisnjim pobednikom…