Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Konstrakta i Kalush Orchestra na budvanskom festivalu Sea Dance

Novi „evrovizijski potpuri“ u znaku je ovogodišnjih predstavnika Ukrajine i Srbije, koji će zajedno nastupiti na festivalu Sea Dance u Budvi.

Takođe, možete naći i zanimljivosti o ovogodišnjim učesnicima, kao i o novim pesmama pojedinih nekadašnjih evrovizijskih učesnika.

🇲🇪 🇺🇦 🇷🇸 Konstrakta i „Kalush Orchestra“ nastupaju na festivalu Sea Dance

Svoj prvi nastup posle veličanstvenog 5. mesta na Evroviziji Konstrakta je imala na festivalu Sea Star u hrvatskom gradu Umagu. Očekuju je koncerti na prostoru Kneževog arsenala u Kragujevcu 2. jula u sklopu Arsenal Festa, a potom i na otvaranju Exita 10. jula na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu. Poslednji njen najznačajniji nastup u sklopu letnje sezone biće na festivalu Sea Dance na budvanskoj plaži Buljarice od 26. do 28. avgusta.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Sea Dance Festival (@seadancefestival)

Zajedno sa njom, na festivalu Sea Dance nastupiće i aktuelni evrovizijski pobednici, članovi ukrajinske grupe „Kalush Orchestra“.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Sea Dance Festival (@seadancefestival)

🇦🇱 Albanci otvorili konkurs za Festivali i Këngës 61

Albanski emiter RTSH je 6. juna otvorio konkurs za 61. izdanje „Festivala pesama“, koje će biti održano tokom decembra. Pravila glase da pesma ne sme biti duža od 4 minuta, da se mora dostaviti instrumentalna verzija sa i bez pratećih vokala, ceo tekst pesme, spisak autora, kao i fotografije i biografiju izvođača.

Prijave se mogu slati i onlajn putem mejla na festival@rtsh.al.

Očekuje se da će putem tog festivala biti ponovo određen albanski evrovizijski predstavnik, što je ustaljena tradicija još od sezone 2003/2004.

🇺🇦 Evrovizija 2023. bi trebalo da se bez sumnje održi u Ukrajini

Stav o održavanju Evrovizije 2023. u Ukrajini izneo je i tamošnji ministar kulture Oleksandr Tkačenko. Izjavio je da nema sumnje da bi Evrovizija trebalo da se održi u Ukrajini, samo što je mana u tome što niko tokom rata nije organizovao ovo takmičenje. Dodao je i da traže odgovore na najvažnija pitanja koje je postavila Evropska radiodifuzna unija, ali da misle da će morati da insistiraju na promeni uslova, pozivajući se na nadu da će rat prestati u narednih nekoliko meseci, kao i da je malo verovatno da će Ukrajinci organizovati ovo takmičenje ukoliko se ratno stanje ne završi. U međuvremenu, razgovarao je sa predstavnicima Evropske radiodifuzne unije.

🇺🇦 Jamala i „Go_A“ na festivalu Glastonbury

Ukrajinski evrovizijski predstavnici iz 2016. i 2021, Jamala i grupa „Go_A“, nastupiće na čuvenom britanskom festivalu Glastonbury 25. juna u Somersetu. Festival se održava od 22. do 26. juna.

🇵🇹 Saudade, saudade dostigao zlatan tiraž

Pesma Saudade, saudade ovogodišnje portugalske predstavnice Maro dostigla je zlatni tiraž zahvaljujući tome što je na Spotifaju do sada strimovana 8.700.000 puta.

🇬🇧 Sam Ryder nastupio na koncertu povodom platinastog jubileja vladavine kraljice Elizabete Druge

Jedan od učesnika posebnog koncerta povodom platinastog jubileja vladavine kraljice Elizabete Druge bio je i britanski predstavnik Sam Ryder, koji je tom prilikom izveo posebnu verziju svoje takmičarske pesme Space Man, koja se odlikuje dugom gitarskom solo deonicom, kao i dodatim tekstom „I’m up in space, ma’am“.

🇷🇸 🇭🇷 🇦🇹 🇮🇹 Nove pesme Tijane Bogićević, Mije Dimšić, Pije Marije i Blanca

Red novih pesama nekadašnjih evrovizijskih učesnika vredi započeti s našom predstavnicom iz 2017. Tijanom Bogićević. Ona je predano radila na svom drugom studijskom albumu naziva „Blizu“, a najavila ga je singlom Umem, koji je objavljen 4. juna. Pored te numere, na albumu će mesto naći još šest novih hitova u njenom pretpoznatljivom fazonu. Autorski su se oko pesama potrudili Aleksandra Milutinović i Dušan Alagić.

Od ovogodišnjih evrovizijskih učesnika, novim pesmama su se oglasili Mia Dimšić (Hrvatska), Pia Maria (Austrija) i Blanco (Italija).

Mia Dimšić — Stuck on you

Pia Maria — I know U know

Blanco — Nostalgia

Ostavite svoj komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.