Balkan, Balkan! Zanimljivosti

Skale 2022 | Regionalna muzička zabava u Herceg Novom od 26. do 28. juna

Ljubitelji lakih nota posle dužeg vremena imaće ponovo festival na kom će popularni pevači da promovišu nove hitove, i to zahvaljujući novom-starom festivalu u Herceg Novom „Skale 2022“, koji će biti održan od 26. do 28. juna na prostoru parka Igalo.

Kako je sve počelo?

Nekada su u Crnoj Gori postojala dva ugledna letnja festivala lakih nota u kojima se odmeravalo gde su pevači imali bolje pesme, da li su bolje iznosili hitove uživo ili na plejbek, i koji festival je imao kvalitetniju ponudu letnjih hitova. Naravno, radi se o budvanskoj „Pjesmi Mediterana“, koja se održavala između 1992. i 2010. godine i hercegnovskim „Sunčanim skalama“, koje su bile organizovane između 1994. i 2015. godine. Oba festivala su bila paravan za izgradnju karijera velikih muzičkih zvezda, od kojih su pojedine učestvovale i na Pesmi Evrovizije.

Sedam godina posle poslednje organizovanih „Sunčanih skala“ u Herceg Novom, novoosnovana crnogorska TV kuća „Adria“ i najslušanija privatna radio-stanica u Srbiji Radio S, uz podršku Telekoma Srbije i Turističke organizacije Herceg Novog, odlučile su da ovog leta obnove tradiciju prezentacije najnovijih hitova popularne muzike kroz novi festival „Skale“, koji će biti održan od 26. do 28. juna na prostoru parka Igalo. Celokupna marketinška kampanja biće propraćena sloganom „Naše more, naše skale“.

Revijalni festival kao recept za profit

Najteži posao koji je pao novim organizatorima obnovljenog hercegnovskog festivala bio je kako privući pozornost medija. Uzimajući u obzir da su dva nekadašnja letnja muzička festivala u Crnoj Gori tokom svoje istorije bila propraćena skandalima, zbog kojih su zvučna imena gubila interes za konstantnim nadmetanjem i prezentacijom pesama, realizatori cele te priče su odlučili da novi festival bude u potpunosti revijalnog karaktera, što znači da neće biti nikakvog nagrađivanja, niti nadmetanja. Još jedan kriterijum bio je taj da su se pri određivanju učesnika organizatori rukovodili kriterijumom da to budu poznati i popularni izvođači koji su interesantni javnosti.

Šta nas očekuje?

Organizatori su najavili učešće 40 eminentnih regionalnih imena koji će svoje pesme predstaviti kroz poslednje dve večeri, 27. i 28. juna. Scena u hercegnovskom parku Igalo biće dugačka preko 25 metara, sa ekranima preko 200 kvadratnih metara. Poslednje dve večeri festivala, i to samo deo sa prezentacijom novih pesama, prenosiće četiri televizije sa terestrijalnom pokrivenošću na prostorima Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Severne Makedonije, kao i 15 kablovskih emitera. Ono što za sada nije objavljeno jeste lista emitera tog festivala, ali se od ranije zna da će na prostoru Crne Gore na terestrijalnom nivou festival prenositi Prvi program Radio-televizije Crne Gore.

Lista učesnika isto nije objavljena u celosti, otkrivena su samo pojedina imena. Tako ćemo od nekadašnjih evrovizijskih učesnika i učesnika propratnih nacionalnih izbora tokom poslednje dve večeri slušati: Saru Jo, Angellinu, Jelenu Tomašević, Anu Stanić, Nevenu Božović, Bojana Marovića, Zorju Pajić, Vladanu Vučinić, Andreu Koevsku i Anu Bebić; njima će društvo praviti: Sara Šekularac Zoi, Albino, Marko Louis, Željko Vasić, sastavi „Magla Band“ i „Tropico Band“, Henny, Lena Kovačević i Teodora Tara Stojanović, što se tiče do sada objavljenih imena.

Prvo veče, 26. juna, biće rezervisano za koncerte Milice Pavlović i Saše Matića. Druge večeri, 27. juna, u terminu između 21 i 23 sata biće izvedeno prvih 20 novih pesama, dok će veče sa početkom od 23 sata zaokružiti koncerti Sare Jo, Angelline i Stefana Đurića Raste. Treće veče, 28. juna, biće rezervisano za izvođenja poslednjih 20 novih pesama, isto u terminu između 21 i 23 sata, a koncerte će sa početkom od 23 sata održati grupa „Hurricane“ (Srbija 2020. i 2021) i „Magla Band“.

Sa prezentacijom učesnika se počelo 1. juna, i to će tako trajati sve do 24. juna, u sklopu jutarnje emisije na Radiju S „Srbijo, dobro jutro“, koju vode Irena Karaklajić i Ivan Milovanović.