ESC-potpourri

Izraelci i Italijani već znaju planove za 2023

Dok traje leto, neke delegacije su već osmislile planove za 2023, u ovom slučaju izraelska i italijanska. Pored toga, mesto u ovom pregledu vesti našle su i nove pesme nekadašnjih evrovizijskih učesnika iz Finske i Nemačke.

🇮🇱 Izraelci predstavnika za 2023. biraju interno

Izraelski javni emiter KAN (IPBC) još tokom aprila raspisao je tender za eksterne produkcijske i privatne TV kuće koje bi mogle da im pomognu u realizaciji selekcije za sezonu 2022/2023. Sasvim neočekivano, niko od dosadašnjih partnera nije se javio na ovaj konkurs, pa je uprava navedenog izraelskog emitera odlučila da svog narednog evrovizijskog aduta izabere interno.

Odluku o idealnom predstavniku donosiće devetočlana selekciona komisija, koja će biti sastavljena od direktora programa radio-stanica koji funkcionišu u sklopu javnog servisa KAN, dva muzička urednika sa iskustvom u odabiru pesama za Evroviziju, dva predstavnika TV sistema KAN-a, kao i četiri spoljna saradnika iz kulturnog i muzičkog života. Oni će imati zadatak da sastave listu određenog broja afirmisanih izvođača, uz kriterijume da ima iskustva sa javnim nastupima i da se češće pojavljuju na trending top-listama najslušanijih pesama. Nakon što izvođač bude bio selektovan, biće odlučeno i na koji način će idealna pesma za njega biti odabrana.

🇮🇹 Pobednik Sanrema ide na Evroviziju i 2023

Italijanski javni emiter RAI objavio je da će evrovizijski predstavnik za 2023. ponovo biti selektovan putem festivala Sanremo, koji će biti održan od 7. do 11. februara. Njegov umetnički direktor ponovo će biti radijski i TV prezenter Amadeus, shodno ugovoru koji ima sa produkcijom festivala do 2024. godine. Ostaće na snazi isti format koji je bio korišćen i ove godine — za Evroviziju boriće se 25 izvođača, od toga 22 afirmisana i tri najbolja sa festivala Sanremo Giovani. Četvrto veče festivala 10. februara biće posvećeno obradama najpoznatijih italijanskih i međunarodnih hitova objavljenih između 1. januara 1960. i 31. decembra 1999. godine. Pobednik festivala biće određen na isti način kao i prethodnih godina.

Veliko finale omladinskog festivala Sanremo Giovani biće održano 12. decembra. Za tri mesta koja vode na Sanremo boriće se 12 kandidata uzrasta između 16 i 29 godina. Za audiciju u Rimu biće pozvano 30 izvođača, odakle će za finalno nadmetanje biti određeno osam, dok će preostala četiri biti selektovana među kandidatima sa konkursa Area Sanremo, namenjenog pevačima sa prostora Sanrema. Na festivalu Sanremo Giovani nadmetaće se sa jednom pesmom, a tri selektovana imaće zadatak da na Sanremu nastupe sa drugom pesmom.

🇪🇺 Objava rezervnih nastupa od 14. do 24. juna

Evropska radiodifuzna unija objavila je da će Live-on-tape nastupi ovogodišnjih evrovizijskih kandidata biti objavljivani od 14. do 24. juna kao pojedinačni klipovi na oficijelnom evrovizijskom Jutjub kanalu, što je novina u odnosu na prethodnu godinu, kada je bila priređena specijalna emisija Eurovision Song Celebration. Prošle godine su irska i britanska delegacija odbile plasiranje rezervnih nastupa njihovih predstavnika; na takav korak se ove godine odlučio mali broj za sada neimenovanih emitera. Jedini koji su bili izuzeti od snimanja rezervnih nastupa bili su aktuelni evrovizijski pobednici, članovi ukrajinske grupe „Kalush Orchestra“, zbog još uvek aktuelne ratne situacije u državi.

Dozvolu za objavljivanje ovogodišnjih rezervnih nastupa pre roka dobili su jedino predstavnici Poljske i Crne Gore Ochman i Vladana Vučinić.

Rezervni nastupi su i ove godine bili obavezni za sve delegacije, bez obzira na to što epidemija kovida-19 malo popustila. Oni su bili napravljeni sa ciljem da sve zemlje ravnopravno takmiče na Pesmi Evrovizije u slučaju da je neko od 40 učesnika oboleo od korone pre odlaska na takmičenje ili tokom proba. Na svu sreću, svi oni su živi i zdravi doputovali u Torino uoči takmičenja.

Prvi rezervni nastupi koji su objavljeni na oficijelnom evrovizijskom Jutjub kanalu su nastupi Albanke Ronele Hajati, letonske grupe „Citi Zēni“ i Litvanke Monike Liu.

Albanija
https://youtu.be/45tzlLjJ6sA
Letonija
https://youtu.be/IfY7isqFlqY
Litvanija
https://youtu.be/dimG3KsQfFI

🇸🇰 Odluka o eventualnom povratku zavisi od novog generalnog direktora javnog servisa

Iako je trenutna uprava slovačkog javnog emitera RTVS prvobitno objavila da ne planiraju povratak na Evroviziju ni 2023, ipak je uredništvo sajta Eurocontest.cz došlo u posed informacije da će definitivna odluka o povratku Slovačke na takmičenje zavisiti od toga kakve će planove imati novoizabrani generalni direktor RTVS.

Trenutno se za konkurs za novog generalnog direktora RTVS prijavilo osam kandidata, među kojima se nalazi i aktuelni vršilac dužnosti Jaroslav Rezník. U narednih mesec dana biće obavljeni razgovori sa svim prijavljenima, na osnovu kojih će biti poznati planovi slovačke državne radio-televizije za 2023, što uključuje i odluku da li će novi menadžent biti raspoložen za povratak na Evrosong.

🇩🇪 🇫🇮 Nove pesme ovogodišnjih evrovizijskih aduta Nemačke i Finske

Novim pesmama obradovali su nas ovogodišnji evrovizijski aduti Nemačke i Finske, Malik Harris i grupa „The Rasmus“. Nova pesma Malika Harrisa nosi naziv You & I, dok finska grupa „The Rasmus“ numerom Rise najavljuje izlazak novog albuma zakazanog za 18. septembar.