ESC Potpourri Stars — 16 6 2022
Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Ukrajinci započeli pripreme za Evroviziju 2023

Centralne vesti novog „evrovizijskog potpurija“ svakako su te da su Ukrajinci započeli pripreme za Evroviziju 2023, kao i da Španija neće biti domaćin Evrovizije 2023. ukoliko ratna situacija u Ukrajini potraje.

Naravno, donosimo vam i pet novih rezervnih nastupa koje su napravili ovogodišnji evrovizijski učesnici uoči puta u Torino.

🇺🇦 🇪🇸 Ukrajinci započeli pripreme za 2023. Španci neće organizovati takmičenje

Čelnici ukrajinskog javnog emitera NSTU, tamošnja vlada i Evropska radiodifuzna unija obavili su prve razgovore u vezi sa organizacijom Evrovizije 2023. U zvaničnom saopštenju NSTU navedeno je da su razmatrane prezentacije garancija i pripremnih mera, sa posebnim akcentom na bezbednosni upitnik i potencijalne lokacije za organizaciju takmičenja, čiji je spisak sastavio NSTU uz pomoć vlade Ukrajine.

Detaljniji na tu temu je bio šef upravnog odbora NSTU Mikola Černoticki:

Sve bezbednosne mere moraju da se pripreme i sprovedu u bliskoj saradnji sa nacionalnim vlastima. Tako smo održali konsultacije sa Ministarstvom kulture i informacione politike Ukrajine, Ministarstvom unutrašnjih poslova i Ministarstvom odbrane. Njihovi stručnjaci su zajedno sa jedinicama za bezbednost i procenu rizika pripremili zajedničku viziju bezbednosne situacije i mera koje treba preduzeti za organizaciju Evrovizije 2023. Zahvaljujemo se državnim organima na angažovanju i brzoj pripremi.

Ukrajinski ministar kulture i informisanja Oleksandr Tkačenko je dodao:

Vladin tim je u kratkom roku uspeo da pruži detaljne i sveobuhvatne odgovore. Svi su radili veoma efikasno i koordinisano — od menadžmenta javnog emitera i organa bezbednosti do premijera koji je pismom uverio da će biti ispunjene sve preduzete obaveze. Dali smo detaljne odgovore na bezbednosna pitanja i druge organizacione nijanse, predložili nekoliko potencijalnih mesta. Smatrao sam da treba da imamo iscrpne, jasne i iskrene odgovore na pitanja — to smo i uradili. Razumemo da se u trenutnim okolnostima i mi i EBU suočavamo sa izazovom organizovanja Evrovizije u Ukrajini. Ali smo prihvatili ovaj izazov i siguran sam da ćemo iznenaditi sve.

Netom pre Ukrajinaca oglasio se i generalni direktor španskog emitera RTVE José Manuel Pérez Tornero, koji je u razgovoru za dnevni list „Faro de Vigo” izjavio da RTVE neće organizovati Evroviziju 2023. u slučaju da ratna situacija u Ukrajini potraje. Dodao je da ne žele da ostanu na prividu uspešnog 3. mesta iz Torina, već će pokušati da naredne godine odnesu pobedu i na osnovu nje izbore domaćinstvo, te je uprava RTVE odlučila da organizaciju Evrovizije 2023. u tom slučaju prepusti Bi-Bi-Siju.

🇧🇬 🇸🇮 🇨🇭 🇵🇹 🇭🇷 🇨🇿 🇳🇱 Objavljeno pet novih rezervnih nastupa. Predstavnici Holandije i Češke prvi objavili da neće plasirati Live-on-tape nastupe

Do 23. juna na oficijelnom evrovizijskom Jutjub kanalu biće objavljeni Live-on-tape nastupi većeg dela ovogodišnjih evrovizijskih učesnika. Nastupe neće objaviti Holanđanka S10 i češka grupa „We Are Domi“ jer oni žele da ih ljudi pamte po nastupima iz Torina.

Tako su 15. juna objavljeni rezervni nastupi predstavnika Bugarske (grupa „Intelligent Music Project“), Švajcarske (Marius Bear) i Slovenije (grupa LPS). Dan kasnije plasirani su rezervni nastupi Hrvatice Mije Dimšić i Portugalke Maro.

Bugarska

Švajcarska

Slovenija

Hrvatska

Portugalija

Ostavite svoj komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.