ESC Potpourri Stars — 19 6 2022
Balkan, Balkan! ESC-potpourri

Brojni britanski gradovi izrazili interes za organizacijom Evrovizije 2023

Vest koja je obeležila prethodni period svakako je ta da Ukrajina neće biti domaćin Evrovizije 2023, kao i da će tu ulogu najverovatnije preuzeti Ujedinjeno Kraljevstvo.

Detaljno saopštenje možete pročitati u našem izdvojenom tekstu. U novom „evrovizijskom potpuriju“ vam donosimo reakcije ukrajinskog javnog servisa nakon ove odluke, zanimljivost iz Španije, kao i rezervne nastupe ovogodišnjih predstavnika Danske, Austrije, Islanda, Grčke i Finske.

Evrovizija 2023 | Ukrajina neće biti domaćin

🇺🇦 Reakcija ukrajinskog javnog servisa nakon odluke o oduzimanju domaćinstva

Nakon što je Ukrajini oduzeto domaćinstvo Evrovizije 2023. zbog ratnih okolnosti u toj državi, oglasio se član upravnog odbora javnog emitera UA:PBC Mikola Černoticki izjavivši:

Razočarani smo ovom odlukom EBU. Tokom ovog meseca veliki broj ljudi u Ukrajini uložio je sve napore da ispuni uslove za održavanje Evrovizije u našoj zemlji. Naravno, sigurnost nam je bila na prvom mestu. Tim javnog emitera NSTU (UA:PBC), državne i lokalnih vlasti, temeljno je uradio svoj posao i ponudio različite opcije. Šteta je videti ovako neprikosnovenu izjavu; stoga tražimo od naših partnera da vodi dalje pregovore u vezi s promenom odluke.

Otkrio je i da su za organizaciju Evrovizije 2023. bile ponuđene sledeće lokacije: Kijev, Lavov i grad Zakarpatje, smeštenog na granici sa Mađarskom i Slovačkom.

🇬🇧 Brojni britanski gradovi su se ponudili za organizaciju Evrovizije 2023

Nakon što je EBU objavio da Ukrajina neće biti domaćin Evrovizije 2023, uprava je objavila da će početi pregovore sa drugoplasiranim Ujedinjenim Kraljevstvom, odn. tamošnjim emiterom Bi-Bi-Sijem za organizaciju 67. takmičenja za najbolju pesmu Evrope i Australije. Za domaćina su se ponudli sledeći gradovi: Glazgov, Lids, Liverpul, Mančester, London, Brajton, Belfast, Šefild, Aberdin, kao i Birmingem.

🇪🇸 Prezentacija Benidorm Festa 2023 19. jula

Španski javni emiter RTVE objavio je da će detalji o drugom izdanju selekcionog televizijskog festivala Benidorm Fest 2023 biti objavljeni na konferenciji za medije 19. jula. Cilj prezentacije jeste da festival izazove interes javnosti, kao i da prikaže sve šta organizatori spremaju u narednom periodu. Nakon završetka konferencije, u večernjim satima biće organizovan koncert sa pojedinim učesnicima prošlogodišnjeg izdanja Benidorm Festa.

Na prvom Benidorm Festu nastupilo je 13, umesto predviđenih 14 izvođača, koji su se kroz dve polufinalne večeri borili za osam mesta koja su vodila u finale.

🇦🇹 🇮🇸 🇬🇷 🇫🇮 🇩🇰 Rezervni nastupi predstavnika Austrije, Islanda, Grčke, Finske i Danske

Serijal plasiranja rezervnih nastupa 17. juna nastavljen je sa Live-on-tape nastupima predstavnika Austrije (LUM!X feat. Pia Maria), Islanda (trio „Systur“) i Danske (grupa „Reddi“). Osamnaestog juna su svoje rezervne nastupe plasirali finska grupa „The Rasmus“ i Grkinja Amanda Tenfjord.

Za sada je poznato da rezervne nastupe neće plasirati Holanđanka S10 i češki trio „We Are Domi“.

Austrija

Island

Danska

Finska

Grčka

Ostavite svoj komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.