ESC-potpourri

Norvežani i Finci raspisali konkurse za 2023

Prvi koji su krenuli u pripreme za 2023. svakako su Finci i Norvežani. Ostatak pregleda vesti ispunjavaju novoobjavljeni live-on-tape nastupi, kao i aktuelnosti iz Ujedinjenog Kraljevstva.

🇳🇴 Otvoren konkurs za Melodi Grand Prix 2023

Norveški emiter NRK je 21. juna otvorio konkurs za Melodi Grand Prix 2023, koji će trajati do 18. septembra. Uslovi konkursa oslanjaju se na opšta evrovizijska pravila, uz dodatke da u internacionalnim kolaboracijama treba da bude zastupljen bar jedan norveški autor radi promovisanja tamošnjeg muzičkog života, kao i da svi autori mogu da pošalju najviše tri pesme. Format takmičenja će ostati isti onakav kakav važi od 2020 — finalnoj emisiji prethodiće neutvrđen broj polufinalnih emisija.

🇫🇮 Finci konkurs otvaraju 1. septembra

Finski emiter YLE konkurs za 12. izdanje televizijskog festivala Uuden musiikin kilpailu otvoriće 1. septembra i trajaće pet dana. Uslovi konkursa oslanjaju se na opšte evrovizijske odredbe uz sledeće dodatke:

  • šalju se demo verzije pesama;
  • u slučaju da se grupa prijavljuje za festival, njen glavni vokal može da pošalje najviše tri pesme, ali će samo jedna biti uzeta u obzir za nastavak takmičenja;
  • ostali članovi benda, kompozitori i tekstopisci mogu da učestvuju sa više prijava;
  • bar jedan tekstopisac i jedan pevač mora da bude državljanin Finske ili da ima prebivalište u toj državi;
  • za odabir pesama biće zadužena selekciona komisija;
  • svi koji budu selektovani za finaliste moraju da finalne verzije svojih pesama pošalju do 3. novembra tekuće godine;
  • veliko finale biće održano tokom februara, a pobednik će biti određen kombinacijom glasova žirija i gledalaca.

🇵🇱 🇬🇧 Televizija Poljska i britanski premijer pozvali na dodatne razgovore sa EBU sa ukrajinskim emiterom

Nakon što je EBU objavio da ukrajinski emiter UA:PBC neće moći da organizuje Evroviziju 2023, Televizija Poljska je zajedno sa ministarstvom kulture pozvala EBU da obave dodatne razgovore sa ukrajinskim emiterom i preispitaju odluke o domaćinstvu Evrovizije 2023. U saopštenju je navedeno da podržavaju stav emitera UA:PBC i ukrajinskih vlasti u kojima pozivaju na pregovore o organizaciji takmičenja uz učešće predstavnika države pobednice takmičenja za Pesmu Evrovizije, uz uverenje u dobijanje stalne podrške za organizacioni model koji će u obzir uzeti najveći broj ukrajinskih stvaralaca i producenata, kao i publike iz te države.

Sličan stav o zadržavanju organizacije Evrovizije 2023. u Ukrajini ima i britanski premijer Boris Džonson, koji je izjavio da bi do 2023. Kijev ili bilo koji drugi ukrajinski grad bio bezbedan za organizaciju 67. takmičenja.

🇺🇦 „Kalush Orchestra“ na Glastonbury festivalu

Pored toga što će aktuelni evrovizijski pobednici, članovi grupe „Kalush Orchestra“, u sklopu svoje letnje turneje posetiti Budvu, pre nego što uđu u jadranske krajeve zabeležiće nastup i na čuvenom britanskom festivalu Glastonbury 24. juna. Ranije je bio potvrđen i nastup njihovih evrovizijskih kolega iz 2016. i 2021, Jamale i grupe „Go_A“.

🇸🇲 🇮🇪 🇲🇰 🇪🇪 🇷🇴 🇵🇱 🇧🇪 Novi rezervni nastupi

Dvadesetog juna su svoje rezervne nastupe plasirali predstavnik San Marina Achille Lauro, Irkinja Brooke i Makedonka Andrea Koevska. Dan kasnije su na oficijelni evrovizijski Jutjub kanal plasirani nastupi Estonca Stefana, Rumuna WRS-a i ranije objavljen rezervni nastup Poljaka Ochmana, dok je 22. juna plasiran samo rezervni nastup predstavnika Belgije Jéremieja Makieseja.

Zanimljivo je da je Makedonka Andrea Koevska svoj rezervni nastup snimila u studiju RTS-a u Košutnjaku, zajedno sa našom Konstraktom i Crnogorkom Vladanom Vučinić.

San Marino

Irska

Severna Makedonija

Estonija

Rumunija

Poljska

Belgija

U našem izdvojenom tekstu možete pročitati sve o rezervnim nastupima naše Konstrakte, Maltežanke Emme Muscat i Izraelca Mihaela Ben-Davida, koji su plasirani 19. juna.

Evrovizija 2022 | Objavljen Konstraktin Live-on-tape nastup